Θέλω να σε ρωτήσω όμως - πώς αισθάνεσαι που ανήκεις σε ένα χώρο μετριων, ο οποίος όλο και συρρικνώνεται;
Όλοι μας ανήκουμε σε έναν χώρο μετρίων που όσο πάει συρρικνώνεται. Το κυνήγι της πληροφορίας δεν αφήνει αμέτοχο καμία και κανέναν:
η πληροφοριοληψία που διενεργεί ο καθένας κι η καθεμιά μας δεν τελείται εν κενώ, καθόσον είμαστε ενεργοί παράγοντες τόσο της μετατροπής της πρώτης ύλης σε κατάλληλη πληροφορία για μας, όσο και της συνδημιουργίας εκείνου του πλαισίου καταλληλότητας που καθιστά την όλη διαδικασία έγκυρη.
Η οποία διαδικασία δεν είναι άλλη από την πληροφοριοδοσία. Κοντολογίς, πληροφορούμαστε πληροφορώντας τον ίδιο μας τον εαυτό μέσα σ' ένα πλαίσιο που επικυρώνει αυτό τον κύκλο "διαλλήλως" (ψάξ'το).
Η απίσχνανση της επικοινωνίας από τον πλούτο ενός ορίζοντα προσδοκιών που υπερβαίνει κάθε σημαινόμενο, που δύναται δηλαδή να αλλάξει τις συνήθεις σημασίες των λέξεων και των χειρονομιών, επιφέρει έναν αμετάκλητο υποβιβασμό του αμοιβαίου χαρακτήρα της εμπειρίας σε ένα δούναι και λαβείν που εξαντλείται σαν ποπ κορν (και δώσ'του ποπ κορν, και δώσ'του ποπ κορν).
Το αίτημα αποκάλυψης της πολιτικής -κοινωνικής, οικονομικής ή σεξουαλικής- ταυτότητας του καθένα εδώ μέσα, προκαταλαμβάνοντας τον εδραίο κι αμετάβλητο χαρακτήρα της, την καθιστά ανταλλάξιμη πρώτη ύλη.
Ο daima που τον έτρωγε το σαράκι να μάθει "τι κόμμα" είμαι σαν την τελευταία κουτσομπόλα κι εσύ που παίζει ν' αναζήτησες δυο τρεις πληροφορίες στο πόδι για τις πολιτικές μου προτιμήσεις, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση, δεν κάνετε άλλο απ' το να δίνετε εκείνες τις πληροφορίες στον εαυτό σας που σας καθιστούν ανταλλάξιμους σαν αντικείμενα, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο μέσα στο οποίο ενεργείτε:
δεν προκρίνετε ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να είναι σκοπός του εαυτού του και τίποτα άλλο, παρά ένα πρόσωπο που χρησιμεύει ως μέσο για την ανεύρεση και την ανάδειξη της πληροφορίας.
Ο Αρτέμης Μάτσας υψώθηκε σε σύμβολο της κατάδοσης του εαυτού του μάλλον (δηλαδή του υποβιβασμού της προσωπικότητάς του) παρά των αγωνιστών που συλλαμβάνονταν, ανακρίνονταν και βασανίζονταν φριχτά για να δώσουν ένα όνομα, μια πληροφορία.
Αυτός είναι ο λόγος που σε λέω Αρτέμη.
Η συρρίκνωση λοιπόν που αναφέρεις, όπως κι αν την εννοείς, δεν αφορά ούτε εμένα, ούτε την παρουσία μου εδώ μέσα, ούτε τους χώρους της πολιτικής μου προτίμησης.
Αρτέμη.