δείτε και μερικούς αριθμούς πριν συνεχίσετε την καταστροφολογία....
Το 65% της φυσικής αύξησης των αλλοδαπών είναι αλβανικής υπηκοότητας
ΑΥΓΗ 25/04/2010
ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*
Με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) για τα έτη 2004-2008 εξετάσαμε σ’ ένα άρθρο μας στην «Αυγή» της 31.1.10 τις γεννήσεις κατά υπηκοότητα της μητέρας και τους θανάτους κατά υπηκοότητα του θανόντος στις 13 περιφέρειες και στο Σύνολο Χώρας. Στο άρθρο εκείνο δώσαμε τα στοιχεία για τις γεννήσεις και τους θανάτους των αλλοδαπών συνολικά. Στο άρθρο αυτό, με βάση τα ίδια στοιχεία της ΕΣΥΕ για την ίδια περίοδο, εξετάζουμε τις γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες κατά κυριότερες υπηκοότητες της μητέρας στις 13 περιφέρειες και στο Σύνολο Χώρας, τους θανάτους στο Σύνολο Χώρας κατά υπηκοότητα του θανόντος και τη φυσική αύξηση των αλλοδαπών στο Σύνολο Χώρας κατά υπηκοότητα.
Στο πρώτο μέρος του Πίνακα που ακολουθεί δίνονται οι γεννήσεις κατά κυριότερες υπηκοότητες της μητέρας στις 13 περιφέρειες και στο Σύνολο Χώρας την πενταετία 2004-2008. Στο δεύτερο μέρος δίνεται το σύνολο των γεννήσεων, των θανάτων και της φυσικής αύξησης των αλλοδαπών κατά τις κυριότερες υπηκοότητες και στο τρίτο μέρος η ποσοστιαία κατανομή τους κατά κυριότερες υπηκοότητες (στις «πρώην ΕΣΣΔ περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία και στην «άλλη» όλες οι υπόλοιπες).
Πίνακας
Γεννήσεις, θάνατοι και φυσική μεταβολή του πληθυσμού κατά κυριότητας υπηκοότητες στις περιφέρειες και στο Σύνολο Χώρας την πενταετία 2004-2008
Από την επεξεργασία των στοιχείων του πρώτου μέρους του Πίνακα (λόγω έλλειψης χώρου δεν δίνεται ο σχετικός Πίνακας), το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν στο σύνολο των γεννήσεων αλλοδαπών οι γεννήσεις κατά υπηκοότητα της μητέρας στην καθεμιά από τις 13 περιφέρειες της χώρας κυμαίνεται για τις μητέρες με υπηκοότητα:
- Αλβανίας από 83,9% στην Ήπειρο μέχρι 44,9% στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη
- Βουλγαρίας από 15,4% στην Κρήτη μέχρι 1,2% στην Ήπειρο.
- Ρουμανίας από 6,0% στην Αττική μέχρι 1,5% στο Βόρειο Αιγαίο.
- Πολωνίας από 3,2% στην Αττική μέχρι 0,4% στη Δυτική Μακεδονία.
- Χωρών της πρώην ΕΣΣΔ από 18,4% στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη μέχρι 4,9% στην Ήπειρο
- «Άλλες» χώρες από 22,2% στην Αττική μέχρι 4,9% στη Δυτική Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά την κατανομή κατά περιφέρειες των γεννήσεων από μητέρες της καθεμιάς υπηκοότητας το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν στο σύνολο των γεννήσεων: από Πολωνέζες στην Αττική είναι 68,4%, από «Άλλες» χώρες το 58,0%, από Ρουμάνες το 51,2%, από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ το 45,1%, από Αλβανίδες το 40,1% και από Βουλγάρες το 23,3%) Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην Αττική, λόγω των ευκαιριών απασχόλησης, ζει το υψηλότερο ποσοστό αλλοδαπών.
Μετά την Αττική μεγάλο ποσοστό στο σύνολο των γεννήσεων από:
Αλβανίδες έχουν η Κεντρική Μακεδονία (14,3%) και η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος (από 6,4% η καθεμιά).
Βουλγάρες έχουν η Κρήτη (15,4%), η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη (11,2%) και η Πελοπόννησος (10,5%).
Ρουμάνες έχουν η Πελοπόννησος (11,5%) και η Κεντρική Μακεδονία (7,5%).
Πολωνέζες έχει η Στερεά Ελλάδα (5,7%).
Από το τρίτο μέρος του Πίνακα φαίνεται ότι στο Σύνολο Χώρας το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν στο σύνολο:
Των γεννήσεων από αλλοδαπές μητέρες, οι μητέρες με αλβανική υπηκοότητα ανέρχεται στο 60,9% και ακολουθούν οι μητέρες με βουλγαρική, ρουμανική και πολωνική υπηκοότητα (δηλαδή κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Οι γεννήσεις από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ αντιπροσωπεύουν το 11,2% και από «Άλλες» χώρες (από άλλα κράτη της Ευρώπης και τις άλλες ηπείρους) το 16,7%.
Θανάτων αλλοδαπών οι υπήκοοι: «Άλλων» χωρών ανέρχεται στο 65,9%, Αλβανίας στο 15,7%, χωρών της πρώην ΕΣΣΔ στο 9,4% και ακολουθούν οι υπήκοοι Βουλγαρίας, Πολωνίας και Ρουμανίας.
Φυσικής αύξησης αλλοδαπών οι υπήκοοι: Αλβανίας το 65,2%, χωρών της πρώην ΕΣΣΔ το 11,4%, «Άλλων» χωρών το 12% και ακολουθούν οι υπήκοοι της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Πολωνίας
Το γεγονός –όπως φάνηκε από την ανάλυση που έγινε στο άρθρο αυτό– ότι η συντριπτική πλειονότητα των γεννήσεων αλλοδαπών είναι από μητέρες με υπηκοότητα χωρών της Ευρώπης και ότι το ίδιο ισχύει (και μάλιστα σε μεγαλύτερο ποσοστό) και για τη φυσική αύξηση των αλλοδαπών, δείχνει ότι, αν υπάρξει μια σωστή μεταναστευτική πολιτική, η ενσωμάτωση των μεταναστών δεν θα είναι τόσο δύσκολη όσο ισχυρίζονται εκείνοι που δεν έχουν εκτιμήσει τη ζωτικής σημασίας συμβολή των μεταναστών σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι τέως αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ