Ένταση επικράτησε πριν από λίγο στον καταυλισμό της Ειδομένης, όταν μια ομάδα νεαρών εξαγριωμένων προσφύγων από εκείνους που κάνουν διαμαρτυρία πάνω στις γραμμές του τρένου, γκρέμισε τους σιδερένιους κάδους και τα προστατευτικά κάγκελα που είχαν στήσει νωρίτερα άλλοι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες, πάνω στη διάβαση των πεζών και οχημάτων που τέμνει τις σιδηροδρομικές γραμμές, πίσω από τα οποία βρίσκονταν τηλεοπτικές κάμερες,
Μια κάμερα τηλεοπτικού σταθμού, καθώς και εξοπλισμός έπεσε στο έδαφος, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανείς. Μέχρι αυτή την ώρα, στο σημείο επικρατεί προβληματισμός και εκνευρισμός ανάμεσα στους πρόσφυγες, μεταξύ αυτών που δεν επιθυμούν να δέχονται τροφή μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα και άλλων που υποστηρίζουν ότι πρέπει ο δρόμος να παραμείνει προσβάσιμος, ώστε να υπάρχει μέριμνα για παροχή τροφής και νερού, τουλάχιστον για τα παιδιά τους.
Πριν από λίγο, μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες, προκειμένου να μπορέσουν να μοιράσουν γάλα για τα παιδιά στον καταυλισμό. Από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που απέσυραν το απόγευμα προσωρινά το προσωπικό τους, ορισμένες σκοπεύουν αύριο το πρωί να προσπαθήσουν να διανείμουν τροφή - και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό λόγω της κατάστασης, θα προσπαθήσουν να δώσουν στους πρόσφυγες έτοιμο φαγητό.
Έντονη αντίδραση υπήρξε πριν από λίγο στο hot spot της Μυτιλήνης, από ομάδα μεταναστών και προσφύγων που διεκδικώντας την άμεση απελευθέρωση τους για να αναχωρήσουν για την Αθήνα, κατέλαβαν για λίγα λεπτά την πύλη του κέντρου. Φώναξαν συνθήματα στα αγγλικά για ελευθερία, διαλύθηκαν όμως αμέσως, μόλις παρατάχθηκαν μπροστά τους άνδρες μιας διμοιρίας ΜΑΤ.
Όπως έγινε γνωστό, οι πρόσφυγες και μετανάστες, διαμαρτύρονται για τη λειτουργία του hot spot στη Μόρια ως κέντρου κράτησης και ζητούν να καταγραφούν και να πιστοποιηθούν άμεσα και όχι να κρατούνται εκεί υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Ανάλογη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και λίγα λεπτά αργότερα από ομάδα, λιγότερων αυτή τη φορά, μεταναστών και προσφύγων.
Ας σημειωθεί ότι στο hot spot στη Μόρια από εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, βρίσκονται σήμερα περίπου 1600 άτομα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και μεγάλη ομάδα Πακιστανών μεταναστών, περίπου 400, οι οποίοι κρατούνται προκειμένου να μεταφερθούν σε προαναχωρησιακό κέντρο και στη συνέχεια να απελαθούν.
Τα επεισοδια στα hot spots ειναι καθημερινα πλεον.
Ειδικα η Ειδομενη δεν βλεπω να υπαρχει τροπος να εκκενωθει(χωρις βια).