Πρόσφυγες να εχουν παντως λεφτα και να πληρωνουν εισιτηρια, δεν εχω ξανακουσει.
Ειναι μαλλον μοντερνα εκδοση "προσφυγων".
Εγω ηξερα οτι προσφυγας ειναι αυτος που φευγει απο το σπιτι του με τα ρουχα που φοραει.
πρόσφυγες με λεφτά σημαίνει ότι φύγανε προγραμματισμένα με σκοπό να αποφύγουν τυχόν μελλούμενα… συνεπώς είχανε προλάβει και ρευστοποιήσανε ότι είχανε και κουβαλήσανε μαζί τους οτιδήποτε έχει αξία…
(1) πρόσφυγες ήταν αυτοί που φύγανε το 22 από την Σμύρνη (και την περιοχή της Ιωνίας) κυνηγημένοι από το μαχαίρι του Κεμάλ… αυτοί φύγανε ξεβράκωτοι και ξεμπαρκάρανε όπου κοντύτερα μπορέσανε,ακόμη και στα παράλια της Συρίας και από κει μεταφερθήκανε στην Ελλάδα
(όπως καλή ώρα η πρώτη ξαδέλφη του παππού μου με τον άντρα της τον Σμυρνιό)
(2) πρόσφυγες ήταν και αυτοί που φύγανε μετά την συνθήκη της Λωζάννης το 23 στα πλαίσια της ανταλλαγής των πληθυσμών.. αυτοί προλάβανε και πήρανε ότι κινητό και ρευστό διαθέτανε
(όπως καλή ώρα οι παπούδες μου και από μάνα και από πατέρα που φύγανε το 23 από την Ανατολική Θράκη προλαβαίνοντας όμως να μαζέψουν την κινητή περιουσία τους και να την μεταφέρουν στην Ελλάδα ο μεν της μάνας μου με καίκι σαν καπετάνιος που ήτανε ο δε δεύτερος με τραίνο σαν γιατρός έχοντας την οικονομική άνεση και τις διασυνδέσεις με την εταιρεία που διαχειριζόταν το Οριαν Εξπρες)
(3) πρόσφυγες ήταν και αυτοί που απελαθήκανε το 1964 από την Κωνσταντινούπολη… και αυτοί ξεβράκωτοι φύγανε γιατί δεν τους επιτρέψανε να πάρουνε μαζί τους τίποτε ούτε καν να κάνουν ανάληψη τις καταθέσεις που είχαν σε τράπεζες…
οι Σύριοι που κατακλύζουν την Ευρώπη δεν ανήκουν στις κατηγορίες (1) και (3) .. προσομοιάζουν με την κατηγορία (2) χωρίς όμως την υποχρεωτικότητα της αναχώρησης τους