Νέα

Καββαδίας, ο μεγάλος ποιητής του περιθωρίου ...αλλά και των ιερόδουλων

• Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 69
  • Εμφανίσεις 5K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

foot_employer

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2010
Κριτικές
4
Like
0
Πόντοι
16
Θυμάται κανένας από τους παλαίουρες (σε ηλικία) την σειρά
ΠΟΡΕΙΑ 0-90 που έδειχνε η ΥΕΝΕΔ κάπου στα μέσα της δεκαετίας
του '70 ;

Το Kuro Siwo δεν ήτανε στο σήμα αρχής; Ή κάνω λάθος; Δεν την πρόλαβα τη σειρά, αλλά θυμάμαι ένα ντοκυμαντέρ στην ΕΡΤ και άρχιζε με μία να αναφέρει ότι έτσι τον πρωτογνώρισε. Η αλήθεια είναι ότι πολεμήθηκε πολύ από την ίδια του τη γενιά (αν δεν κάνω λάθος, τη γενιά του '30) και μάλιστα ανέφεραν 2 ιστορίες του, κυρίως με το Σεφέρη και το πώς τον αντιμετώπιζαν. Δεν ξέρω εάν αναφέρεται καμία στη "Μηχανή του χρόνου". Η πρώτη έχει να κάνει με ένα τραπέζι όπου έχουν συναντηθεί διάφοροι ποιητές σ'ένα σπίτι και προς το τέλος της βραδιάς, αφού οι πιο πολλοί έχουν διαβάσει ποιήματα, ο Σεφέρης του ζητάει να τους διαβάσει και ένα δικό του, αυτός λέει ότι τα έχει στο σακάκι του και πάει να το φέρει. Παίρνει το σακάκι, ανοίγει την πόρτα και φεύγει, γνωρίζοντας ότι μόλις διαβάσει θα τον κοροϊδέψουνε.

Η 2η ιστορία βέβαια είναι ταμάμ για το θρεντ. Ο Σεφέρης, αν και ήταν διπλωμάτης, δεν είχε πάει ποτέ στη Βηρυτο, οπότε όταν χρειάστηκε να την επισκεφθεί και έτυχε να είναι εκεί και ο Καββαδίας του ζήτησε να τον πάει μέχρι την Ελληνική Πρεσβεία και αυτός μπαίνει μαζί του σ'ένα ταξί και τον πηγαίνει στα μπουρδέλα της Βηρυτού και του λέει ότι: Εδώ θα βρεις τους περισσότερους Έλληνες στη Βηρυτο  :2funny: :2funny: :2funny:

nokia

Μέλος
Εγγρ.
22 Φεβ 2007
Like
3
Πόντοι
16
Το εχω ξαναγραψει..Ο Καββαδιας του Βourdela.tv και γενικα της πουτανας,της στριπτηζου και της καθε στουντιοβιας, ειναι ο Παθιαρης  :rockon:...Ολα τα αλλα ειναι αρχιδια μαντωλες..!!

Αυτα.

OP
OP
farkeli

farkeli

Τιμημένος
Εγγρ.
11 Οκτ 2008
Κριτικές
101
Like
204
Πόντοι
1.886
...θα διαφωνήσω με τον Νίκο Καββαδία, ότι στα ποστάλια υπήρχε κακός ύπνος  :booty:

Προσωπικά σε κάτι ταξίδια είχα κάνει τους καλύτερους ύπνους!

Ήταν μάλιστα τόσο καλοί, που μετά από αρκετά χρόνια κάθομαι να τους θυμηθώ αν δεν με πιάνει εύκολα ο ύπνος  :cheesy: :cheesy: :cheesy:

easyrider77

Μέλος
Εγγρ.
6 Ιαν 2007
Κριτικές
6
Like
242
Πόντοι
86
Τι στιχοι ειναι αυτοι ρε φιλε.. τοσα χρονια που τον ακουω δεν τον εχω βαρεθει.

Μέγας Ποιητής.

foot_employer

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2010
Κριτικές
4
Like
0
Πόντοι
16
Τι στιχοι ειναι αυτοι ρε φιλε.. τοσα χρονια που τον ακουω δεν τον εχω βαρεθει.

Μέγας Ποιητής.

Κι όμως, δεν εκτιμήθηκε ποτέ από τους συγχρόνους του. Τον είχανε πολύ υποτιμημένο. Βοήθησε σ'αυτό ίσως και το ότι η γλώσσα του είναι κομμάτι δύσκολη εάν δε γνωρίζεις την γλώσσα των ναυτικών.

easyrider77

Μέλος
Εγγρ.
6 Ιαν 2007
Κριτικές
6
Like
242
Πόντοι
86
Και αυτοι που τον "αναγνωριζουν" τωρα πλεον (εκτος απ τους νεους ισως) ψευτοκουλτουρε παραμυθι ειναι.. μη μασας.  ;)

OP
OP
farkeli

farkeli

Τιμημένος
Εγγρ.
11 Οκτ 2008
Κριτικές
101
Like
204
Πόντοι
1.886
Έτσι είναι ...:thumbsup:

(συννενοηθήκαμε)  ;)

foot_employer

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2010
Κριτικές
4
Like
0
Πόντοι
16
Και αυτοι που τον "αναγνωριζουν" τωρα πλεον (εκτος απ τους νεους ισως) ψευτοκουλτουρε παραμυθι ειναι.. μη μασας.  ;)

Η αναγνώριση ήρθε κυρίως μέσω των δίσκων του Μικρούτσικου. Δε νομίζω ότι έχει γίνει μόδα ακριβώς, απλά βλέπουν ότι έχει απήχηση και προσπαθούν να πάνε με το ρεύμα. Εάν δεν ήταν "Ο σταυρός του Νότου" δεν ξέρουμε τί θα είχε γίνει τελικά. Ίσως κάποια αναφορά στα σχολικά βιβλία και τίποτ'άλλο.

OP
OP
farkeli

farkeli

Τιμημένος
Εγγρ.
11 Οκτ 2008
Κριτικές
101
Like
204
Πόντοι
1.886
...και τα βιβλία είναι φυλακές του πνεύματος!

φυλακές

που χρειάζεται να κατακτήσουμε έτσι ώστε να γκρεμίσουμε

για να ταξιδέψει το πνεύμα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ !!!

darkroom

Μέλος
Εγγρ.
21 Απρ 2008
Κριτικές
1
Like
2
Πόντοι
6
Η 2η ιστορία βέβαια είναι ταμάμ για το θρεντ. Ο Σεφέρης, αν και ήταν διπλωμάτης, δεν είχε πάει ποτέ στη Βηρυτο, οπότε όταν χρειάστηκε να την επισκεφθεί και έτυχε να είναι εκεί και ο Καββαδίας του ζήτησε να τον πάει μέχρι την Ελληνική Πρεσβεία και αυτός μπαίνει μαζί του σ'ένα ταξί και τον πηγαίνει στα μπουρδέλα της Βηρυτού και του λέει ότι: Εδώ θα βρεις τους περισσότερους Έλληνες στη Βηρυτο  :2funny: :2funny: :2funny:

Εγώ την ξέρω την ίδια ιστορία λίγο παραλλαγμένη..
Ο Σεφέρης ήταν πρόξενος στη Βηρυτό αλλά δεν είχε περάσει ποτέ από την συνοικία των μπουρδέλων στο λιμάνι.. Πηγαίνοντας μαζί για την πρεσβεία με το διπλωματικό αυτοκίνητο  ο Καββαδίας τον περνάει μέσα από αυτή την συνοικία επίτηδες. Ήταν παραμονές κάποιας ελληνικής εθνικής εορτής και όλα τα μπουρδέλα ήταν σημαιοστολισμένα με ελληνικές σημαίες. Ο Σεφέρης μη καταλαβαίνοντας που βρίσκεται ρωτά:
ΓΣ: Μα ποια γειτονιά είναι εδώ; Δεν ήξερα πως έχουμε εδώ τόσο μεγάλη παροικία!!
ΝΚ: Δεν κατάλαβες! Είναι οι πουτάνες του λιμανιού και πανηγυρίζουν που έπιασε ελληνικό πλοίο.

Και ο σεμνότυφος Σεφέρης σοκαρισμένος και θιγμένος είπε:
ΓΣ: Εδώ χωρίζουμε, Κύριε! Κατεβαίνω από το αμάξι.
ΝΚ: Όχι, δεν πειράζει, θα κατέβω εγώ..

foot_employer

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2010
Κριτικές
4
Like
0
Πόντοι
16
Ο Σεφέρης ήταν πρόξενος στη Βηρυτό αλλά δεν είχε περάσει ποτέ από την συνοικία των μπουρδέλων στο λιμάνι.. Πηγαίνοντας μαζί για την πρεσβεία με το διπλωματικό αυτοκίνητο  ο Καββαδίας τον περνάει μέσα από αυτή την συνοικία επίτηδες. Ήταν παραμονές κάποιας ελληνικής εθνικής εορτής και όλα τα μπουρδέλα ήταν σημαιοστολισμένα με ελληνικές σημαίες. Ο Σεφέρης μη καταλαβαίνοντας που βρίσκεται ρωτά:
ΝΚ: Δεν κατάλαβες! Είναι οι πουτάνες του λιμανιού και πανηγυρίζουν που έπιασε ελληνικό πλοίο.

Πολύ πιθανόν να είναι έτσι :) Είχα δει το ντοκυμαντέρ αρκετά παλιά και δεν τη θυμάμαι την ιστορία καλά. Βέβαια απέχουν αρκετά απ'ό,τι φαίνεται :) Πάντως, η ουσία είναι η ίδια, ότι δηλαδή δεν είχανε και τις καλύτερες των σχέσεων.

darkroom

Μέλος
Εγγρ.
21 Απρ 2008
Κριτικές
1
Like
2
Πόντοι
6
Πιστεύω ότι πρέπει να είχαν, τουλάχιστον αρχικά, άριστες σχέσεις ως "συνάδελφοι" ποιητές της ίδιας γενιάς..
Ο Καββαδίας εκτιμούσε πολύ τον Σεφέρη, ειδικά στα πρώτα του έργα όπως το "Μυθιστόρημα" όπου η στιχουργική του Σεφέρη ταίριαζε άψογα με εκείνη του Καββαδία. Άλλωστε αφιέρωσε στον Σεφέρη το ποίημα του "Εσμεράλδα" και ειδικά τον στίχο: "Τρόχισε κείνα τα σπαθιά του λόγου που μ'αρέσουν", όταν αργότερα ο Σεφέρης πήρε άλλους, πιο μοντέρνους, δρόμους έκφρασης, για να του υπενθυμίσει πόσο πολύ εκτιμούσε τις πρώτες του δουλειές..
Οπότε είναι πολύ πιθανό να βρισκόντουσαν ως παλιοί γνωστοί σε κάθε ευκαιρία στο εξωτερικό ή στην Αθήνα όταν "έδενε" ο Καββαδίας ωστόσο η αναγνώριση που είχε αποκτήσει ήδη ο Σεφέρης και η πεποίθεσή του ότι ο Καββαδίας είχε μείνει σε μια ποίηση μάλλον απολιθωμένη, σε συνδυασμό και με την κοινωνική του θέση, θα στένευε τα περιθώρια ανοχής του στις πλάκες του Κόλια..

foot_employer

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2010
Κριτικές
4
Like
0
Πόντοι
16
Πιστεύω ότι πρέπει να είχαν, τουλάχιστον αρχικά, άριστες σχέσεις ως "συνάδελφοι" ποιητές της ίδιας γενιάς..
Ο Καββαδίας εκτιμούσε πολύ τον Σεφέρη, ειδικά στα πρώτα του έργα όπως το "Μυθιστόρημα" όπου η στιχουργική του Σεφέρη ταίριαζε άψογα με εκείνη του Καββαδία. Άλλωστε αφιέρωσε στον Σεφέρη το ποίημα του "Εσμεράλδα" και ειδικά τον στίχο: "Τρόχισε κείνα τα σπαθιά του λόγου που μ'αρέσουν", όταν αργότερα ο Σεφέρης πήρε άλλους, πιο μοντέρνους, δρόμους έκφρασης, για να του υπενθυμίσει πόσο πολύ εκτιμούσε τις πρώτες του δουλειές..
Οπότε είναι πολύ πιθανό να βρισκόντουσαν ως παλιοί γνωστοί σε κάθε ευκαιρία στο εξωτερικό ή στην Αθήνα όταν "έδενε" ο Καββαδίας ωστόσο η αναγνώριση που είχε αποκτήσει ήδη ο Σεφέρης και η πεποίθεσή του ότι ο Καββαδίας είχε μείνει σε μια ποίηση μάλλον απολιθωμένη, σε συνδυασμό και με την κοινωνική του θέση, θα στένευε τα περιθώρια ανοχής του στις πλάκες του Κόλια..

Σίγουρα. Ο ένας του σαλονιού κι ο άλλος του λιμανιού :cheesy: Χώρια το ότι δεν μπορούμε να έχουμε όλοι την ίδια αίσθηση του χιούμορ :)

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287

Ρε παιδιά, μήπως ήθελαν να κατέβουν για να πάνε στις πουτάνες?

duros

Μέλος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Like
34
Πόντοι
1
Λοιπον, πολυ ωραιο το θρεντ. Η αληθεια ειναι οτι οντως ο Καββαδιας περασε στο ευρυ κοινο μεσα απο τη μελοποιηση των ποιηματων του απο το Μικρουτσικο. Θα μου επιτρεψετε να μεταφερω την εκδοχη που εχω ακουστά, για το πως εγινε αυτο.
Τελη δεκαετιας 70, στην ΕΡΤ αποφασισαν να κανουν μια παραγωγη (για να παιχτει στην τηλεοραση σαν σειρα) με θεμα τη ναυτιλια και τη ζωη των Ελληνων ναυτικων γενικοτερα. Την παραγωγη αυτη ανελαβε ο Γ. Παπαλιός, ο οποιος ηταν απο ναυτικη οικογενεια, αλλά και παράλληλα ανθρωπος του σινεμα και των τεχνων γενικοτερα. Αυτός λοιπον, θελησε να ντυσει μουσικά τη σειρα. Σκεφτηκε λοιπον να προσεγγισει το (γνωριμο του ) Θ. Μικρουτσικο και να του προτεινει τη μελοποιηση καποιων ποιηματων του Καββαδια , για να ντυθει μουσικα η σειρα. Η ολη ιστορια λοιπον, μαλλον απ αλλου ξεκινησε κι αλλου κατεληξε....Η τηλεοπτικη σειρα λοιπον "Πορεια 090", παιχτηκε στην τηλεόραση, χωρις -αν θυμαμαι καλα- ιδιαιτερη επιτυχια, μιάς και το θεμα της δεν ηταν ιδιαιτερα ευκολο και τηλεοπτικα πιασαρικο. Αυτο που εμεινε βεβαια, και ξεχωρισε , ηταν η μουσικη επενδυση της ταινιας, η οποια απεκτησε τεραστια απηχηση, απηχηση που κανεις ως τοτε δεν μπορουσε να φανταστει,  τοποθετώντας τον Καββαδια εκει ψηλα , στη θεση που του αξιζει αναμεσα στους μεγάλους Ελληνες ποιητες. μπορει να φανει λοιπον παραξενο, αλλά χωρις αυτη την τηλεοπτικη σειρα, ο Νικος Καββαδιας, πιθανοτατα να ταν ακομη και σημερα, ενας ποιητης που λιγοι απο μας θα χαν την ευκαιρια να χουν διαβασει

Ryu

Σεβαστός
Εγγρ.
10 Νοε 2006
Κριτικές
9
Like
13
Πόντοι
2.007
OP
OP
farkeli

farkeli

Τιμημένος
Εγγρ.
11 Οκτ 2008
Κριτικές
101
Like
204
Πόντοι
1.886
Τέτοιες θάλασσες είναι ωραίες !!!  :rockon: :rockon: :rockon:

sarouman

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Ιαν 2007
Κριτικές
69
Like
535
Πόντοι
7.125
Φοβερο βιντεο και γαματη μουσικη farkeli!
:rockon: :rockon: :rockon: :rockon: :rockon: :rockon:

TAFTAAR

Μέγας
Εγγρ.
25 Ιουλ 2007
Κριτικές
13
Like
202
Πόντοι
4.525
Κι εγώ που τόσο επόθησα μια μέρα να ταφώ
σε κάποια θάλασσα βαθειά στις μακρινές Ινδίες,
θα 'χω ένα θάνατο κοινό και θλιβερό πολύ
και μια κηδεία σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες.

στους παραπανω στιχους  προφητευε τον θανατο του που οντως πεθανε στην στερια...

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom