Ο σκύλος... Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου... Και να κάνει τέτοιο πράγμα; Ο σκύλος που αγαπάει τον άνθρωπο, τον σέβεται, τον υπηρετεί και του στέκεται περισσότερο και από άλλον άνθρωπο ακόμα; ΠΩΣ μπόρεσε; Και άντε αυτός ήταν "άρρωστος"... Οι εκτροφείς σκύλων ράτσας; ΠΩΣ την παλεύουν να κόβουν αυτιά, ουρές και όχι μόνον; Αυτό είναι τόσο φρικτό, όσο και ηλίθιο. Και ομολογουμένως το αγνοούσα. Βέβαια θα μου πεις οι κινέζοι τρώνε μια ράτσα σκύλου, αλλά υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά μεταξύ του σκοτώνω από ανάγκη για να τραφώ, και βασανίζω αλύπητα χωρίς λόγο και αιτία για αρρωστημένη "διασκέδαση".
Τη γάτα...; Σύμβολο καλής τύχης, ευτυχίας, ευημερίας και εύνοιας εδώ και χιλιετίες; Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τις απονείμαν τιμές ισάξιες με τον Φαραώ, και ήταν το μοναδικό ζώο που ταρρίχευαν και έθαβαν, μάλιστα δίπα στον ιδιοκτήτη τους, και τις θεωρούσαν ιερές... Ή οι κινέζοι, που στο πάνθεό τους είχαν θεά γάτα... Έλα μουνί στον τόπο σου. ΣΗΜΕΡΑ είναι ο σκοταδισμός και ο μεσαίωνας, και όχι στην αρχαιότητα και τους περασμένους αιώνες! Να ποιά είναι τα αποτελέσματα της "γνώσης", της "απελευθέρωσης", της "επιστημοσύνης". Όποιος δεν "φοβάται" και δεν σέβεται τα θεία, πώς σκατά να "φοβήται" και να σέβεται τα ανθρώπινα...;
Για μένα πάντως, είναι ασυγχώρητο που οι κυνηγοί κάνουν σκοποβολή σε στόχους όπως πουλιά, ιδιαίτερα αυτά που δεν τρώγονται. Για χόμπυ και μόνο. Και ακόμη χειρότερα, τα παρατάνε τραυματισμένα να υποκύψουν στις πληγές τους. Μια φορά μάζεψα δεκαοχτούρα από κατοικημένη περιοχή (όμως βρίσκεις συχνά σκάγια, και όχι δεν είμαι Κρήτη), υποθέτοντας ότι ήταν απλώς χτυπημένη, αλλά σε λίγες μέρες ξεψύχησε. Όταν ήρθε η κτηνίατρος που έχω για τα σκυλιά και τα γατιά μου, ήταν ήδη αργά, και μου είπε πως οι πληγές της ήταν από όπλο. Μια άλλη φορά μάζεψα καλοθρεμμένη πέρδικα, αλλά επικοινώνησα αμέσως και ήρθαν και την πήραν από μια εθελοντική οργάνωση για επέμβαση και περίθαλψη. Τρομάζω και μόνο στη σκέψη μήπως την προλάβαινε άλλος και κατέληγε ψητή.
Εδώ ακόμα και ένα άγριο ζώο, αν του φερθείς όμορφα, εξημερώνεται και σε συνηθίζει, ή έστω απλώς σε ανέχεται. Όπως η κουκουβάγια, η χελώνα, το φίδι, ή ο σκαντζόχοιρος... Το μόνο ανήμερο θηρίο, είναι αυτός, ο ίδιος, ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος έκλεψε το σπίτι, το φαγητό και την ίδια τη ζωή, από όλα αυτά τα υπέροχα πλάσματα. Και αντί να συμβιώνουμε μαζί τους, οι θρησκείες (οι σημερινές) διδάσκουν ανόητα πως δεν έχουν ψυχή, και κάποιοι άλλοι όχι μόνο τα σκοτώνουν για διασκέδαση, αλλά αρέσκονται και στο να τα βασανίζουν.
Ποιός πολιτισμός; Αν δεν σέβεσαι αυτά που είναι από κάτω σου, και δεν τα διαχειρίζεσαι συνετά, πώς διάολο θα σεβαστείς αυτούς και αυτά που είναι ίσα με σένα ή ανώτερα;