Το παρατραβήξαμε το θέμα και το κάναμε "κολοκυθιά"!
"Και γιατί να φταίει αυτός;" "Τότε ποιός να φταίει;"
Για να τελειώσω το θέμα με το πως φτάσαμε ως εδώ (που εν τέλει μόνο ιστορική σημασία έχει, διότι το βασικό ερώτημα είναι πως "βγαίνουμε από εδώ", στο οποίο δυστυχώς δεν βλέπω και καμιά σοβαρή προοπτική!) κάτι τελευταίο, σαν παρομοίωση.
Η Ελληνική οικονομία (και όχι μόνον αυτή αλλά και η κοινωνία εν γένει) "δηλητηριάστηκε" συστηματικά και ασφαλώς με επίγνωση του τί ακριβώς γινόταν, την περίοδο 81-89. Ο Μητσοτάκης είχε πει μια μεγάλη αλήθεια που του είχε πει κάποιος Ευρωπαίος αξιωματούχος, νομίζω ο Γιούνγκερ. "Το 1990 η χώρα είχε ουσιαστικά πτωχεύσει!"
Ο Μητσοτάκης κάτι είχε προσπαθήσει, αλλά δεν κατάφερε κάτι διότι γρήγορα έπεσε. Θυμάμαι πολύ καλά από ποιόν και ΠΑΝΤΑ θα το θυμάμαι. Κι αν καμιά φορά τον πετύχω πουθενά όταν θα είμαστε πολύ γέροι (αν ζούμε) θα του πω πως "Σε ψήφιζα μεν, αλλά δεν σε εκτίμησα ποτέ διότι η προδοσία του 93 δεν είναι συγχωρητέα!"
Ο Σημίτης επίσης να δεχθώ πως είχε κάποιες καλές προθέσεις, αλλά που να συγκρουστεί με το αλήτικο και αρπακτικό κατεστημένο του "βαθέως" ΠΑΣΟΚ ο άνθρωπος; Οπότε κι αυτός τίποτα δεν κατάφερε!
Ο Κωστάκης (το έχω ήδη παραδεχθεί!) δεν προσπάθησε καν, προφανώς διότι τον τρόμαζε η δυσκολία του εγχειρήματος και δεν θεωρούσε πως είχε τις δυνατότητες να επιτύχει εκεί που οι προηγούμενοι είχαν αποτύχει.
Και ήρθε ο Τζώρτζ το 2009 να κάνει τη "βρώμικη" δουλειά που βεβαίως και έπρεπε κάποτε να γίνει αλλά ο Τζώρτζ δεν είχε το μυαλό για να την κάνει (ξαναλέω!), προφανώς σκεπτόμενος αφελώς "Σιγά το δύσκολο μωρέ! Θα κάνω ότι μου λένε! Δεν θα ξέρουν αυτοί;" Δεν λέω πως κακώς ξεκίνησε το "συμμάζεμα" το 2009, ίσα-ίσα είχε ήδη αργήσει. Λέω πως κακώς ήταν ο Γιωργάκης "επί κεφαλής του συμμαζέματος", διότι είναι βλάκας σε βαθμό υπερβολής, οπότε προφανώς θα έκανε πολλά λάθη (μάλλον άθελά του) στην επιλογή της "θεραπείας" που ούτως ή άλλως ήταν δύσκολη! Εκτός βέβαια αν ακριβώς γι αυτό το λόγο δέχθηκε αυτήν την αποστολή.
Συνοπτικά το έγκλημα είχε γίνει το 81-89. Οι υπόλοιποι ήταν αυτοί που είχαν αναλάβει να κάνουν τους "γιατρούς" και δεν τα κατάφεραν, ή έστω δεν το προσπάθησαν καν! Ασφαλώς και οι "γιατροί" ευθύνονται για τα σφάλματα ή για τις παραλήψεις τους, αλλά ο "εγκληματίας", αυτός που έδωσε το "δηλητήριο" σε τεράστιες ποσότητες, ευθύνεται περισότερο σε κάθε περίπτωση!!