Νέα

Ιστορία:Μια αναδρομή στους αιώνες

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα DARKSIDEOFTHEMOON
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 6K
  • Εμφανίσεις 246K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Πιστεύετε ότι η επομπή του ΣΚΑΙ για το '21,ανταποκρίνεται στην αλήθεια;

  • Ναι

    Ψήφοι: 31 32,0%
  • Όχι

    Ψήφοι: 43 44,3%
  • ΔΞ/ΔΑ

    Ψήφοι: 23 23,7%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    97

kaytos

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιαν 2007
Μηνύματα
6.904
Like
14
Πόντοι
66
Αλλά ήταν ο νεώτερος και ο ταχύτερος κατακτητής στον κόσμο και κατέκτησε το 90% του τότε γνωστού κόσμου στην μισή σχεδόν ηλικία του Τζένκγις Χάν.[size=11pt]Αν πέρναγε το 60 έτη ενδέχεται να ήταν ακόμα περισσότερες οι γεωγραφικές του κτήσεις.[/size]Αλλά η επισήμανσή σου γενικότερα είναι σωστή.
Και πάλι απο την pegaso models μια φωτό στρατιωτικής μινιατούρας του Τζένγκις Χάν.


Ίσως να μην αύξανε τόσο πολύ τις γεωγραφικές του κτήσεις...Σίγουρα θα είχαμε την ευκαιρία να τον δούμε και σε άλλες εκφάνσεις της προσωπικότητάς του, όπως στην πολιτική που θα εφάρμοζε...ΕΚΕΙ μάλιστα ίσως η επίδρασή του στον κόσμο να ήταν πραγματικά ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ :think:

Τον Αννίβα βλέπω να μην έχει κανείς σε εκτίμηση με 0 ψήφους.[size=11pt]Κακώς όμως γιατί ήταν μέσα στους 5 κορυφαίους στρατηλάτες.[/size]

Ο Σκιπίων τον ρώτησε ποιόν θεωρούσε ως κορυφαίο στρατηλάτη, με την κρυφή ελπίδα ίσως να αναγνωρίσει τον ίδιο, αφού ήταν ο νικητής του...Ο Αννίβας απάντησε πως θεωρούσε τον Αλεξανδρο, τον Πύρρο, και τρίτο κατέτασσε τον εαυτό του!!!Ο Σκιπίων ρώτησε "κι εγώ που σε νίκησα τί θέση κατέχω;" "Είμαι τρίτος γιατί με νίκησες", απάντησε ο Αννίβας!!!
 

stabit

Μέλος
Εγγρ.
3 Σεπ 2007
Μηνύματα
3.289
Like
3
Πόντοι
16
Η αληθεια ειναι πως κατι τετοιο καταλαβα αλλα παλι δεν ημουν σιγουρος. Ευχαριστω. Ο Σκιπιωνας παντος ηταν εξαιρετικος στρατηγικος νους.
 

Vrikolakas

Μέλος
Εγγρ.
19 Δεκ 2007
Μηνύματα
2.126
Κριτικές
4
Like
8
Πόντοι
16
Για τον Τζένγκις Χάν συμφωνώ και έγραψα εξ'αρχής στις προηγούμενες σελίδες ότι ήταν και θα είναι ο μεγαλύτερος στρατηλάτης με τις περισσότερες γεωγραφικές κατακτήσεις.Δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό.Αλλά ο Τζένγκις Χάν δεν γεννήθηκε δούλος αλλά ήταν και αυτός απο αρχοντική γενιά διαφόρων μογγολικών φατριών της στέππας.Στον Αλέξανδρο επίσης παιδιά δεν ήταν 'στρωμένα' και έτοιμα τα πράγματα.Η Αθήνα και η Θήβα στασίασε εναντίων του.Η Σπάρτη τον αρνήθηκε.Αρκετά Θρακικά έθνη κάναν επιδρομές στο Μακεδονικό βασίλειο και οι Ιλλυριοί είχαν κατακτητικές βλέψεις στα εδάφη του.Μην ξεχνάμε ότι ο στρατός του ήταν ο πρώτος στρατός που έχει έρθει σε πολεμική σύγκρουση με ελέφαντες κάτι που φυσικά το αντιμετώπισε με επιτυχία.Ακόμα και ο Κύρος ο Β΄ ο Μέγας (λείπει απο την ψηφοφορία των μεγάλων στρατηλατών και είναι επίσης μεγάλη παράλειψη) είχε χάσει μάχες απο τους Ινδούς και δεν είχε ασχοληθεί με την κατάκτηση των Ινδικών βασιλείων λόγω ελεφάντων (αυτό το αναφέρει ο επιφανής ιστορικός Herbert George Wells).Αλλά και μόνο το ότι στα 33 του ο Αλέξανδρος κατέκτησε σχεδόν όλο τον γνωστό κόσμο της εποχής τον κάνει να είναι απο τους περισσότερους ιστορικούς ερευνητές πιο ψηλά απο τον τζένγκις Χάν.Αν αναλογιστούμε με τα ηλικιακά δεδομένα του καθενός (με βάση πάντα τα 33 χρόνια) ο Αλέξανδρος έκανε περισσότερες κατακτήσεις απο τον Τεμουτζίν.Αρκετές πόλεις μετά πέφτανε αμαχητί στις Μακεδονικές φάλαγγες και στο άκουσμα του ονόματός του γράφει ο Ρωμαίος βιογράφος του  Κόϊντος Κούρτιος.
Τώρα οι Καρχηδόνιοι προέρχονται απο τους Φοίνικες.'Φοίνικες' είναι η μεταγενέστερη ονομασία των αρχαίων Χαναναίων.Σημιτικός κλάδος σε εθνολογική και γλωσσολογική κατάταξη.
Τώρα όσο για τον Αννίβα τον θεωρώ υποδιέστερο απο τον Πόπλιο Κορνήλιο Σκιπίωνα τον 'Αφρικανό' όπου και τον τσάκισε κυριολεκτικά.
 

CHRIS1971

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
909
Κριτικές
46
Like
548
Πόντοι
7.065
Για τον Τζένγκις Χάν συμφωνώ και έγραψα εξ'αρχής στις προηγούμενες σελίδες ότι ήταν και θα είναι ο μεγαλύτερος στρατηλάτης με τις περισσότερες γεωγραφικές κατακτήσεις.Δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό.Αλλά ο Τζένγκις Χάν δεν γεννήθηκε δούλος αλλά ήταν και αυτός απο αρχοντική γενιά διαφόρων μογγολικών φατριών της στέππας.Στον Αλέξανδρο επίσης παιδιά δεν ήταν 'στρωμένα' και έτοιμα τα πράγματα.Η Αθήνα και η Θήβα στασίασε εναντίων του.Η Σπάρτη τον αρνήθηκε.Αρκετά Θρακικά έθνη κάναν επιδρομές στο Μακεδονικό βασίλειο και οι Ιλλυριοί είχαν κατακτητικές βλέψεις στα εδάφη του.Μην ξεχνάμε ότι ο στρατός του ήταν ο πρώτος στρατός που έχει έρθει σε πολεμική σύγκρουση με ελέφαντες κάτι που φυσικά το αντιμετώπισε με επιτυχία.Ακόμα και ο Κύρος ο Β΄ ο Μέγας (λείπει απο την ψηφοφορία των μεγάλων στρατηλατών και είναι επίσης μεγάλη παράλειψη) είχε χάσει μάχες απο τους Ινδούς και δεν είχε ασχοληθεί με την κατάκτηση των Ινδικών βασιλείων λόγω ελεφάντων (αυτό το αναφέρει ο επιφανής ιστορικός Herbert George Wells).Αλλά και μόνο το ότι στα 33 του ο Αλέξανδρος κατέκτησε σχεδόν όλο τον γνωστό κόσμο της εποχής τον κάνει να είναι απο τους περισσότερους ιστορικούς ερευνητές πιο ψηλά απο τον τζένγκις Χάν.Αν αναλογιστούμε με τα ηλικιακά δεδομένα του καθενός (με βάση πάντα τα 33 χρόνια) ο Αλέξανδρος έκανε περισσότερες κατακτήσεις απο τον Τεμουτζίν.Αρκετές πόλεις μέτα πέφτανε αμαχητί στις Μακεδονικές φάλαγγες και στο άκουσμα του ονόματός του. γράφει ο Ρωμαίος βιογράφος του  Κόϊντος Κούρτιος.
Τώρα οι Καρχηδόνιοι προέρχονται απο τους Φοίνικες.'Φοίνικες' είναι η μεταγενέστερη ονομασία των αρχαίων Χαναναίων.Σημιτικός κλάδος σε εθνολογική και γλωσσολογική κατάταξη.
Τώρα όσο για τον Αννίβα τον θεωρώ υποδιέστερο απο τον Πόπλιο Κορνήλιο Σκιπίωνα τον 'Αφρικανό' όπου και τον τσάκισε κυριολεκτικά.
αφου σε συγχαρω για τις γνωσεις σου,να προσθεσω επισης και κατι ακομα που νομιζω κανεις δεν εθιξε.την επιμελητεια του στρατου του μεγαλου αλεξανδρου.την μελετουν στο ουεστ ποιντ και την εφαρμοζει ο στρατος των ηπα.ολη το σχεδιο επιμελητειας στην αποβαση στο βορειο αφρικη και την νορμανδια ειχε σα ''σκελετο''ιδεων τις ιδεες του αλεξανδρου
 

Vrikolakas

Μέλος
Εγγρ.
19 Δεκ 2007
Μηνύματα
2.126
Κριτικές
4
Like
8
Πόντοι
16
Ο Σκιπίων τον ρώτησε ποιόν θεωρούσε ως κορυφαίο στρατηλάτη, με την κρυφή ελπίδα ίσως να αναγνωρίσει τον ίδιο, αφού ήταν ο νικητής του...Ο Αννίβας απάντησε πως θεωρούσε τον Αλεξανδρο, τον Πύρρο, και τρίτο κατέτασσε τον εαυτό του!!!Ο Σκιπίων ρώτησε "κι εγώ που σε νίκησα τί θέση κατέχω;" "Είμαι τρίτος γιατί με νίκησες", απάντησε ο Αννίβας!!!
Μετάφραση απο τα 'Λατινικά γνωμικά' εκδόσεις Ζαχαρόπουλος.

Σκιπίων: Ποιόν θεωρείς μεγαλύτερο στρατηγό?

Αννίβας:Τον Αλέξανδρο της Μακεδονίας!

Σκιπίων: Γιατί?

Αννίβας: Διότι παρά το νεαρό της ηλικίας του ξεκίνησε με ολιγάριθμες δυνάμεις και νίκησε πολυάριθμες δυνάμεις.

Σκιπίων:Ωραίο.Δεύτερο ποιόν θεωρείς?

Αννίβας:Τον Πύρρο τον Μολοσσό!

Σκιπίων:Γιατί?

Αννίβας:Γιατί παρόλο που πολεμούσε σε αντίξοες συνθήκες αυτός εφάρμοσε την καταγραφή των στρατηγικών σχεδίων.

Σκιπίων:Ωραία και ποιόν θεωρείς τρίτο μεγαλύτερο στρατηγό μετά απο αυτούς τους δυό?

Αννίβας:Τρίτος είμαι ΕΓΩ!!!

τότε του απαντάει ο Σκιπίωνας με λύπη: Φαντάζομαι τι θα έλεγες αν με νικούσες κι'όλας...
Και η απάντηση του Αννίβα ήταν:Αν σε νικούσα τότε τον εαυτό μου θα τον έβαζα πιο πάνω απο τον Αλέξανδρο και τον Πύρρο.
 

Επισκέπτης
Ένα από τα γοητευτικότερα και πιο όμορφα κομμάτια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας είναι αναμφισβήτητα η ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Μακεδόνα, του νεαρού βασιλιά που από την πρώτη στιγμή της ζωής του βρέθηκε μέσα σε μία σύνθεση από συμπτώσεις και θείες διαταγές, σχετικά με την πορεία και το μέλλον του. Η μετέπειτα ιστορία του και το ανυπέρβλητο κατόρθωμά του -η κατάκτηση όλου του ανατολικά της Ελλάδας γνωστού κόσμου- δικαίωσαν τα σημάδια που συντρόφευσαν τη στιγμή της γέννησης του και τους προφήτες που προφήτευσαν τη βασιλεία του αιώνες πριν.

Ένα μοναδικό ντοκουμέντο εκείνων των σχεδόν μυθικών ημερών που επέζησε μέχρι σήμερα μόνο μέσα από τα λόγια των αρχαίων συγγραφέων είναι οι «Βασίλειες Εφημερίδες», τα ημερήσια φύλλα πλήρους καταγραφής των όσων συνέβαιναν καθημερινά στο απέραντο τότε βασίλειο της Μακεδονίας. Η «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», θα λέγαμε σήμερα, της εποχής εκείνης, μία επίσημη και λεπτομερής παρουσίαση των καθημερινών γεγονότων του πολιτικού κόσμου του κράτους του Αλεξάνδρου και μαζί η πιο πλήρης ιστορία και η πιο αυθεντική πηγή για εκείνες τις ώρες που σημάδεψαν ανεξίτηλα και συνεχίζουν να σημαδεύουν ολόκληρο τον κόσμο.

Δημιουργία & περιεχόμενο
Πριν ακόμα ο στρατός των Πανελλήνων -«πλην των Λακεδαιμονίων»- περάσει τον Ελλήσποντο, πίσω στην Πέλλα, ο Αλέξανδρος είχε οργανώσει την υπηρεσία εκείνη που θα δημιουργούσε καθημερινά τις «Βασίλειες Εφημερίδες», τις «Εφημερίδες του βασιλιά Αλέξανδρου». Επικεφαλής αυτής της εταιρείας ενημέρωσης και καταγραφής διορίστηκε από τον ίδιο τον Αλέξανδρο ο Ευμένης ο Καρδιανός, ο αρχιγραμματέας του και ο βοηθός του Διόδοτος ο Ερυθραίος. Περιεχόμενο των φύλλων αυτών δεν ήταν μόνο τα επίσημα στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα της ημέρας, αλλά και καθαρά προσωπικές ασχολίες του βασιλιά ή σπουδαίες ακροάσεις και στρατιωτικές διατάξεις, οικονομικά του κράτους κ.ά. Κάθε αντίγραφο των εφημερίδων φυλάσσονταν στο προσωπικό αρχείο του βασιλιά, το λεγόμενο «γαζοφυλάκιον» και ήτανε απόρρητες στο ευρύ κοινό. Πρόσβαση σ’ αυτές είχαν μόνο άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλεξάνδρου -συνήθως ανώτατα κυβερνητικά και στρατιωτικά στελέχη- ενώ μετά το θάνατό του, όλα τα φύλλα των εφημερίδων θα αποθηκεύονταν μαζί με τα άλλα προσωπικά του αντικείμενα στον τάφο του. Φαίνεται ότι αργότερα, μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, όσα γράφτηκαν την εποχή εκείνη στις «Βασίλειες Εφημερίδες» διασκευάστηκαν και αναδημοσιεύτηκαν για να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό με τη μορφή ενός διηγήματος, μίας λαϊκής αφήγησης για ένα μεγάλο βασιλιά.

Η μαρτυρία των εφημερίδων
Συγγραφέας ο οποίος επικαλείται συχνά τη μαρτυρία των Εφημερίδων είναι ο Αρριανός (95-180 μ.Χ.). Ο Αρριανός, στο εφτάτομο έργο του «Αλεξάνδρου Ανάβασις», που γράφτηκε 500 περίπου χρόνια μετά την εκστρατεία στην Ασία, επαναλαμβάνει σε πολλά σημεία της αφηγήσεως του πως «αι βασίλειοι εφημερίδες ώδε έχουσι» φανερώνοντας με τα λόγια αυτά μία από τις πηγές του έργου του, δε γνωρίζουμε, όμως, αν παραθέτει αυτούσια αποσπάσματα από το κείμενο τους. Απ’ όλους τους ιστοριογράφους του Αλεξάνδρου μόνο ο Αρριανός κάνει σαφή αναφορά σ’ αυτές. Ωστόσο δεν είναι σαφές -ο συγγραφέας δεν το διευκρινίζει- αν οι εφημερίδες ήταν στη διάθεση του Αρριανού το 2ο αιώνα μ.Χ. ή αν πήρε τα αποσπάσματα από έργα προηγούμενων συγγραφέων. Ο ίδιος αναφέρει, από τις πρώτες σελίδες του έργου του, πως στηρίχτηκε σε δύο προηγούμενες αφηγήσεις: Στο έργο του Αριστόβουλου, του μηχανικού του Αλεξάνδρου και του Πτολεμαίου, του στρατηγού και μετέπειτα βασιλιά της Αιγύπτου. Αυτούς τους δύο θεωρεί ο Αρριανός τους πιο αξιόπιστους από τους πολλούς που θέλησαν να καταγράψουν τη μεγαλειώδη πορεία προς την Ανατολή. Για τον Αλέξανδρο έγραψαν ακόμη ο ναύαρχος Νέαρχος, ο φιλόσοφος Ονησίκριτος, ο Αναξιμένης, ο Μαρσύας, ο Χάρης κ.ά.1 κανένα όμως από τα έργα αυτά δεν έχει διασωθεί Το έργο του Αρριανού είναι σύγχρονο με το έργο του Πλουτάρχου (50-120 μ.Χ.), ο οποίος στους «Παράλληλους Βίους» εξιστορεί τη ζωή του Μακεδόνα βασιλιά παράλληλα με τη ζωή του Ιουλίου Καίσαρα, χωρίς όμως να συγκρίνει, όπως κάνει σε όλους τους άλλους Βίους, τους δύο άνδρες.

Εφημερίδες στον αρχαίο κόσμο
Αν και μόνο οι «Βασίλειες Εφημερίδες» του Αλεξάνδρου είναι γνωστές σήμερα, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως τα φύλλα αυτά είναι μία καθαρά δική του εφεύρεση. Κάποιοι ιστορικοί ερευνητές υποστηρίζουν2 πως οι εφημερίδες του Αλεξάνδρου αποτελούν τη συνέχεια μίας παλιότερης παράδοσης των Μακεδόνων βασιλιάδων για τη δημιουργία εφημερίδων, εφημερίδων που έπαιρναν το όνομα του εκάστοτε βασιλιά που νοιαζόταν για τη σύνταξή τους π.χ. «Εφημερίς του Φιλίππου» κ.τ.λ. και οι οποίες φυλάσσονταν στις Αιγές, στην παλιά πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους, εκεί όπου παραδοσιακά θάβονταν οι βασιλείς. Πέρα από το βασίλειο της Μακεδονίας εφημερίδες κρατούσαν επίσης οι βασιλιάδες της Περσίας, της Αιγύπτου και άλλων ανατολικών χωρών, ενώ και στην αρχαία Ελλάδα, στην Αθήνα και σε διάφορες άλλες ελληνικές πόλεις, μετά τους κήρυκες που μετέδιδαν προφορικά τις επίσημες ειδήσεις, δημόσιοι γραφιάδες ετοίμαζαν τα «Δημόσια Γράμματα» ή «Υπομνήματα» όπου γινόταν η καθημερινή συγκέντρωση και καταγραφή όλων των σημαντικών ειδήσεων. Στην αρχαία Ρώμη από το 48 π.Χ. και με εντολή του Ιουλίου Καίσαρα και μέχρι την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (476 μ.Χ.) εκδίδονταν τα acta diurna ή acta senatus τα οποία περιείχαν ειδήσεις για επίσημες πολιτικές πράξεις και διάφορες άλλες πληροφορίες. Τέλος στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία αναφέρεται και κάποιο ιστορικό έργο με τον τίτλο «Εφημερίς Τρωικού Πολέμου» που αποδίδεται σε κάποιον Κρητικό με το όνομα Δίκτυ3.
Από τις Εφημερίδες του Αλεξάνδρου και τα πρώτα έργα που είχαν γραφτεί γι’ αυτόν και τη μακεδονική εκστρατεία στην Ασία τίποτα δεν έχει σωθεί. Όσα γνωρίζουμε για την ιστορία του προέρχονται από κατοπινούς συγγραφείς, όπως ο Αρριανός και ο Πλούταρχος, που είχαν σαν πήγες τους τα χαμένα έργα, αλλά και τις λαϊκές αφηγήσεις. Ίσως και τα φύλλα των εφημερίδων. Δεν γνωρίζουμε αν οι εφημερίδες αυτές και το υπόλοιπο προσωπικό αρχείο του βασιλιά τοποθετήθηκαν μαζί με το νεκρό Αλέξανδρο στον τάφο του. Όπως η ιστορία αναφέρει, η σωρός του μέσα σε μία μεγαλοπρεπή άμαξα θα ερχόταν στην Ελλάδα για να ταφεί δίπλα στους άλλους Μακεδόνες βασιλείς. Μα στο δρόμο ο Πτολεμαίος άρπαξε το νεκρό σώμα του βασιλιά του και το μετέφερε στην Αίγυπτο. Εκεί όπου ίσως να αναπαύεται μέχρι σήμερα.
Αν κάποια στιγμή οι «Βασίλειες Εφημερίδες» του Αλεξάνδρου έρθουν στο φως, όσο ουτοπική και αν φαντάζει αυτή η σκέψη, η ανακάλυψη τους θα αποτελέσει αφορμή να ξαναγράψουμε σήμερα, δύο χιλιάδες χρόνια μετά, τη μακεδονική εκστρατεία έτσι όπως μας τη διηγείται, όχι κάποιος αξιόπιστος ιστορικός, αλλά ο ίδιος ο βασιλιάς της.



e-telescope.gr
 

stabit

Μέλος
Εγγρ.
3 Σεπ 2007
Μηνύματα
3.289
Like
3
Πόντοι
16
Μετάφραση απο τα 'Λατινικά γνωμικά' εκδόσεις Ζαχαρόπουλος.

Σκιπίων: Ποιόν θεωρείς μεγαλύτερο στρατηγό?

Αννίβας:Τον Αλέξανδρο της Μακεδονίας!

Σκιπίων: Γιατί?

Αννίβας: Διότι παρά το νεαρό της ηλικίας του ξεκίνησε με ολιγάριθμες δυνάμεις και νίκησε πολυάριθμες δυνάμεις.

Σκιπίων:Ωραίο.Δεύτερο ποιόν θεωρείς?

Αννίβας:Τον Πύρρο τον Μολοσσό!

Σκιπίων:Γιατί?

Αννίβας:Γιατί παρόλο που πολεμούσε σε αντίξοες συνθήκες αυτός εφάρμοσε την καταγραφή των στρατηγικών σχεδίων.

Σκιπίων:Ωραία και ποιόν θεωρείς τρίτο μεγαλύτερο στρατηγό μετά απο αυτούς τους δυό?

Αννίβας:Τρίτος είμαι ΕΓΩ!!!

τότε του απαντάει ο Σκιπίωνας με λύπη: Φαντάζομαι τι θα έλεγες αν με νικούσες κι'όλας...
Και η απάντηση του Αννίβα ήταν:Αν σε νικούσα τότε τον εαυτό μου θα τον έβαζα πιο πάνω απο τον Αλέξανδρο και τον Πύρρο.
Αυτο βγαζει πιο πολυ νοημα. Συμφωνω και εγω και το εγραψα πιο πανω.
 

gabadoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Μαρ 2007
Μηνύματα
10.664
Like
2
Πόντοι
166
Για τον Τζένγκις Χάν συμφωνώ και έγραψα εξ'αρχής στις προηγούμενες σελίδες ότι ήταν και θα είναι ο μεγαλύτερος στρατηλάτης με τις περισσότερες γεωγραφικές κατακτήσεις.Δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό.Αλλά ο Τζένγκις Χάν δεν γεννήθηκε δούλος αλλά ήταν και αυτός απο αρχοντική γενιά διαφόρων μογγολικών φατριών της στέππας.Στον Αλέξανδρο επίσης παιδιά δεν ήταν 'στρωμένα' και έτοιμα τα πράγματα

   Συμφωνω και εγω Πανο με τα γραφομενα σου....Ουτε ο Τεμουτζιν γεννηθηκε σκλαβος,ουτε ο Αλεξανδρος τα βρηκε στρωμενα...Για τον δικο μας Μακεδονα,μπορει να βρηκε τον στρατο ετοιμο απο τον πατερα του,αλλα οπως καθετι καινουργιο ,επασχε απο το συνδρομο της "νεοτητας".Ηταν παρα πολλοι οι νεωτερισμοι που εισηχθησαν που δεν ειχαν προλαβει ακομα να στρωσουν.Ο Αλεξανδρος τον οργανωσε ακομα περισσοτερο,κυριως με την εφαρμογη ειδικης επιμελητειας οπως πολυ σωστα παρατηρει ο φιλος chris1971
κυριως ομως προσεδωσε στον στρατο το τακτικο του ΔΟΓΜΑ οπως εγραψα και καπου πιο πανω.Παραθετω ενα σκιτσο με τον τραυματισμο του πατερα του Φιλλιπου Β'...



   Οριστε και ενας πεζεταιρος του Αλεξανδρου...

 

gabadoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Μαρ 2007
Μηνύματα
10.664
Like
2
Πόντοι
166
  Οσο για τον Τεμουτζιν,αφου παρεμεινε σε ομηρια στα χερια των Κινεζων της δυναστειας των Τσιν απο το 1180 περιπου μεχρι το 1197,επανηλθε στην προγονικη του εστια.Αφου σε ενα οργιωδες αιματοκυλισμα της ερημου Γκομπι οπου συνενωσε τις φυλες-Μερκιτ,Ταταρ,Ναιμαν,Μποιγκιν,Τζουριατ,Κεριατ,Ουιγκουρ,Ουνγκιρατ,Οιρατ,Τουνγκους,Μπορζιγκιν,
Χιταν,Γιουρτσιν,Κιργιζιων-σε ενα εθνος,αυτο των Μογγολων.Επειτα κεραυνοβολησε τους Κινεζους,τους Χωρασμιους,και εφτασε μεχρι τις πυλες της Ευρωπης....Πεθανε το 1227 αφηνοντας την τεραστια αυτοκρατορια στους γιους του,με Κινεζους σε συμβουλευτικο ρολο-πρεσβευτων....






  Καντε ενα κοπο να ψιλοδιαβασετε τις φωτο,και θα καταλαβετε για τι "θηριο" μιλαμε....

Μην ξεχναμε και τα καλλιτεχνικα αριστουργηματα αφησαν πισω τους,οπως και το ποσο επηρεασαν την Ασια...
 

teras1956

Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
4.547
Like
11
Πόντοι
16
ερώτηση ιστορικής μνήμης.. σε ποιόν (ποιούς) είναι αφιερωμένος ένας πέτρινος σταυρός που βρίσκεται στην ακτή του Πειραιά κοντά στην σχολή? (και εγώ δεν ήξερα και ρώτησα).. αντε πειραιώτες...
 

gabadoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Μαρ 2007
Μηνύματα
10.664
Like
2
Πόντοι
166
  Θα ηθελα να συζητησουμε ενα συγκεκριμενο "επεισοδιο" της αγαπημενης μας Ιστοριας,που εμενα με εχει μαγεψει.....Την πολιορκια του Χανδακα απο τους Οθωμανους την περιοδο 1648-16699 (Η ΠΙΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΤΗΣ ιΣΤΟΡΙΑΣ)......Μαζι με την Ε Π Ι Κ Η ....πολιορκια της Μαλτας το 1565 ειναι δυο απο τα αγαπημενα μου θεματα......

 Παραθετω ορισμενα σκιτσα(ξερετε απο ποιον μαεστρο...) καθως και δικες μου φωτο απο το τελευταιο
επαγγελματικο μου ταξιδι στην Κρητη...Τι καψιμο και αυτο....Που με εχανες ,που με ευρισκες ,πανω στους προμαχωνες του ενετικου καστρου...Ειναι μεσα και η λεγομενη "Κρηνη του Μοροζινι",κοινως Λιονταρακια,το πολυσυχναστο και σημα κατατεθεν του Ηρακλειου,φωτο απο την Logia, το Δημαρχειο που το εχτισαν επισης Ενετοι,καθως και καποιες οψεις απο την ταρατσα του ξενοδοχειου...Εχει και φωτο απο νυχτερινη ληψη της ανατολικης εισοδου του κουλα στην εισοδο του λιμανιου...Ελπιζω να τις ευχαριστηθητε και να αναψει για τα καλα η κουβεντουλα.....


  Για την Μαλτα επιφυλασσομαι αυριο....



 

Επισκέπτης
Ωραίο θέμα!!!
Για όσους δεν ξέρουν μία μικρή περίληψη


O Πόλεμος του Χάνδακα
Ιστορικά σημειώματα: ο πόλεμος του Χάνδακα (1645-1669)

Ο πόλεμος του Χάνδακα , που διήρκεσε 24 χρόνια, από το 1645 ως το 1669, παρουσιάζει σημαντικές διαφορές με τον πόλεμο του 1570-73 εναντίον των Τούρκων. Σ'αυτόν τον τελευταίο πραγματοποιήθηκε μια σύγκρουση που άφησε εποχή, μια σύγκρουση αυτοκρατοριών και πολιτισμών στο άνθος της ακμής τους: η Βενετία, τόσο από πολιτική όσο και από στρατιωτική άποψη, υπήρξε πράγματι η πρώτη ενεργή χριστιανική δύναμη στην Ανατολή. Ο πόλεμος του Χάνδακα, που ξεκινάει το 1644, γίνεται αντίθετα στη Μεσόγειο που έχει χάσει πια την κεντρική της θέση. Τα συμφέροντα των ηπειρωτικών δυνάμεων έχουν τώρα στραφεί προς τον Ατλαντικό και τη Βόρεια Ευρώπη και η ναυτική δύναμη των Ενετών και των Ισπανών έχει μειωθεί σημαντικά εξαιτίας των επιθέσεων των κουρσάρων.

Μετά το 1640, όταν έγιναν πια σαφείς οι στόχοι των Τούρκων για την Κρήτη, η Βενετία οργάνωσε ένα φοβερό στόλο, στον οποίο ενώθηκαν και τα πλοία της Μάλτας, του παπικού κράτους, της Νάπολης και της Τοσκάνης. Το 1645, ο χριστιανικός στόλος έφθασε να αποτελείται από 60-70 γαλέρες , 4 γαλιάσσες και περίπου 36 γαλιόνια . Κατά τη διάρκεια των 24 χρόνων πολέμου, οι Ενετοί ήταν γενικά σε θέση επίθεσης, επιτυγχάνοντας συχνά εντυπωσιακές νίκες, όπως στο κεντρικό Αιγαίο το 1651 και στα Δαρδανέλλια το 1655 και το 1656. Οι βόρειοι άνεμοι και το δυνατό ρεύμα στη Μαύρη Θάλασσα, μαζί με την ικανότητα των Τούρκων να οργανώνουν ενισχυτικές νηοπομπές από τη Χίο , τη Ρόδο, την Αλεξάνδρεια και τη Μονεμβασιά εμπόδισε στην πραγματικότητα τη δημιουργία ενός μόνιμου μπλόκου στα Δαρδανέλλια. Το 1666 η προσπάθεια να κατακτήσουν την τουρκική βάση των Χανίων δεν ήταν επιτυχής.

Στην τελευταία φάση του πολέμου - την άνοιξη του 1667 - ο μεγάλος βεζίρης Αχμέντ Κοπρόλου ανέλαβε τη διεύθυνση των επιχειρήσεων εναντίων του Χάνδακα. Αντίπαλός του ήταν ο Γενικός Ναύαρχος Francesco Morosini που στα 28 του χρόνια είχε ήδη φθάσει στο πιο υψηλό στρατιωτικό αξίωμα, αφού πέρασε με μεγάλη ταχύτητα από όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας στο πολεμικό ναυτικό. Στις 22 Μαϊου άρχισε την πολιορκία που επρόκειτο να διαρκέσει 28 μήνες. Στις επιθέσεις και στις εξορμήσεις που ακολούθησαν, 108.000 Τούρκοι και 29.088 χριστιανοί έχασαν τη ζωή τους. Μεταξύ αυτών υπήρχαν 280 Ενετοί ευγενείς, ένας αριθμός που είναι περίπου ίσος με το ένα τέταρτο του Ανώτερου Συμβουλίου .

Αναρωτιέται κανείς γιατί στις 6 Σεπτεμβρίου 1669 ο Francesco Morosini διαπραγματεύθηκε την συνθήκη ειρήνης με τους Τούρκους, χωρίς να ζητήσει έγκριση από τη Γερουσία και χωρίς η στρατιωτική και διεθνής κατάσταση να μπορούν να προαναγγείλουν μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον αντίθετα έδειχναν να είναι ευνοϊκές για τις τύχες της Βενετίας.

Η διαπραγμάτευση για την ειρηνική παράδοση του Χάνδακα στους Τούρκους επέτρεψε στο Morosini να αποτρέψει καινούριες απώλειες στα στρατεύματα και στον εξοπλισμό, και του προσέφερε τη δυνατότητα να φέρει στη Βενετία τους θησαυρούς των εκκλησιών και τα αρχεία μιας διοίκησης που διήρκεσε 465 χρόνια και να διατηρήσει για τη Βενετία τις βάσεις της Σούδας , της Γραμβούσας και της Σπιναλόγκας και τις περιοχές της Δαλματίας που είχαν κατακτήσει πρόσφατα.

Ο Francesco Morosini, που κατηγορήθηκε πολύ για τον τρόπο της παράδοσης το 1669, εκλέχθηκε ξανά 'Capitano Generale' το 1683, όταν για τη Βενετία φαινόταν ότι είχε έρθει η στιγμή να πάρουν τη ρεβάνς. Την ίδια χρονιά οι Πολωνοί και οι Αυστριακοί είχαν αποτρέψει την τουρκική εισβολή στην Βιέννη. Αυτοί, μαζί με τον Πάπα, σ'ένα ανανεωμένο πνεύμα σταυροφορίας, προσκάλεσαν τη Βενετία να ενώσει τις δυνάμεις της για να εξολοθρεύσει για πάντα τον κοινό εχθρό. Στη Βενετία κυριάρχησε αμέσως το κόμμα που υποστήριζε τον πόλεμο και στην αντι-τουρκική συμμαχία προσχώρησε και η Ρωσσία, εκκολαπτόμενη δύναμη, που προσπαθούσε να ανοίξει το δρόμο της προς τη Μαύρη Θάλασσα. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, ο Francesco Morosini ανέκτησε όλα όσα είχε απωλέσει η Βενετία στο Μοριά και στο Ιόνιο Πέλαγος και γεννιόταν ξανά γι' αυτήν ο μύθος της παλιάς μεσογειακής δύναμης. Μετά από μια αποτυχημένη επίθεση στο Negroponte και μια φοβερή επιδημία που είχε αποδεκατίσει το στόλο, ο Morosini αποφάσισε να αποσυρθεί στο Μοριά: η δημοτικότητά του βρισκόταν τόσο ψηλά ώστε ως το θάνατό του (1693) κατείχε το αξίωμα του Δόγη μαζί με εκείνο του Capitano Generale.
 

gabadoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Μαρ 2007
Μηνύματα
10.664
Like
2
Πόντοι
166
  Ξεχασα να σας πω οτι στις πεντε τελευταιες φωτο πιο πανω εχω τραβηξει απο αναρτωμενο πινακα το σχεδιαδραμμα του προμαχωνα Μαρτινεγκο,κομβικο σημειο στην αμυνα του Χανδακα οπου σημειωτεον,επανω του ειναι ενταφιασμενος ο Νικος Καζαντζακης...Το εν λογω αποθευγμα ειναι χαραγμενο στην ταφοπλακα του...Επισης απο το πινακα εχω φωτογραφησει και την γενικοτερη αποψη των αμυντικων οχυρωσεων...

  Να θυμησω οτι ο Χανδακας δεν καταληφθηκε...αλλα ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ.....

Οπως και η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ......παραδοθηκε...

Τετοια "απαρτα"  καστρα,δεν αλωνονται....Παραδιδονται..ειτε οικιοθελως(περιπτωση Χανδακα) ειτε με Π Ρ Ο Δ Ο Σ Ι Α  (περιπτωση ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ...)

  Πανο τι λες; νταρκ...;
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
ερώτηση ιστορικής μνήμης.. σε ποιόν (ποιούς) είναι αφιερωμένος ένας πέτρινος σταυρός που βρίσκεται στην ακτή του Πειραιά κοντά στην σχολή? (και εγώ δεν ήξερα και ρώτησα).. αντε πειραιώτες...


Για τους πεσόντες ναυτικούς.Κ η περιοχή λέγεται Σταυρός της Πειραϊκής.Το σημαντικότερο μνημείο άλλο είναι όμως στον Πειραιά που ελάχιστοι το ξέρουν-ίσως λόγω του ότι είναι μέσα σε ναυιτκή μονάδα.Μιλάω για τον τάφο του Θεμιστοκλή.Είναι μέσα στην ναυτική μονάδα της Ναυτικής διοίκησης Αιγαίου (ΝΔΑ),στην άκρη της παραλίας αντίκρυ από την Σαλαμίνα.Προφανώς παλιά όταν τον έθαψαν εκί ήταν πιο χαμηλα η στάθμη της Θάλασσας,γιατί τώρα ουσιαστικά είναι σχεδον το μνημείο όλο μέσα στην θάλασσα.Για να το δει κα΄ποιος χωρίς να μπει μέσα στην μονάδα το βλέπει από την παραλιακή της Πειραϊκής στο τέρμα της εκί που είναι η ψαροταβέρνα ΄΄το νησί΄΄.
 

teras1956

Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
4.547
Like
11
Πόντοι
16
για την ακρίβεια για τους πεσόντες ναυτικούς του εμπορικού ναυτικού κατά την διάρκεια του Β!ΠΠ... χανουμοπειραιώτη τα ξέρεις καλά ...
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Κάνουν κ την γιορτή του σπάρου εκεί κάθε Ιούλιο και από πάνω ακριβώς βρίσκεται η μοναδική Σκανδιναβική εκκλησία στην ΑΘήνα.Ότι έχει να κάνει με Πειραιά είναι ακλά μελετημένο.
 
Εγγρ.
7 Νοε 2007
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
4
Like
3
Πόντοι
16
Ορμώμενος απο το αεροπορικό θρεντ, ποιοι ήταν οι πρώτοι τέσσερις αεροπόροι του Ελληνικού στρατού?
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom