Νέα

Ιστορία:Μια αναδρομή στους αιώνες

• Μέλος που άνοιξε το νήμα DARKSIDEOFTHEMOON
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 6K
  • Εμφανίσεις 246K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Πιστεύετε ότι η επομπή του ΣΚΑΙ για το '21,ανταποκρίνεται στην αλήθεια;

• Ναι

Ψήφοι: 31 32,0%
  • Όχι

Ψήφοι: 43 44,3%
  • ΔΞ/ΔΑ

Ψήφοι: 23 23,7%

• Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    97

gabadoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Μαρ 2007
Like
2
Πόντοι
166
Gab νομίζω σφάλλεις.Οι Όμοιοι ,οι απλοί οπλίτες δεν εφεραν λοφίο στα κράνη.Τα κράνη τους ήταν απλού κορινθιακού τύπου.Λοφία έφεραν μόνο οι αξιωμαιτκοί,όπως σωστά λες,και αυτά εγκάρσιου τύπου,όπως ξανά σωστά λες.Από την άλλη όμως,δεν ήταν όλες τις εποχές ιδια τα Σπαρτιάτικα κράνη,αφού όσο παίρναν οι αιώνες τόσο άλλαζαν-γινόντουσαν πιο απλά,για να έχει ο οπλίτης καλύτερη ακοή κ όραση,μιας κ τα κορινθιακου τύπου,ναι μεν ήταν πολυ΄πιο ασφαλή,αλλά από την άλλη,μείωναν αρκετά τις αισθήσεις του οπλίτη.Κατά την διάρκεια των Πελλ.Πολέμων αρκετοί Σπαρτιάτες Όμοιοι εφεραν κράνη σκυθικού τύπου που ήταν πιο ΄΄ανοικτά΄΄ στις αισθήσεις αυτών που τα έφεραν.

Ενα πολυ καλο θρεντ,σχετικα με την Μαχη του Μαραθωνα,με παρα πολυ εξειδικευμενο υλικο,και με σκαναρισμενες φωτο οπλιτων
 του Γιαννοπουλου ειναι εδω...

Εξαιρετικο θρεντ...

Σκοτεινε,αφου ξερεις οτι λατρευω τον Γιαννοπουλο (και οχι μονο εγω,εδω τον παραδεχονται Σορβοννη και Οξφορδη
 σε οτι εχει να κανει με τις ενδυματολογικες μελετες του.....)

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
Ο Γιαννόπουλος όντως είναι ο γκουρού των ενδυματολογικων αναφορών της Αρχαίας Ελλάδος.

gabadoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Μαρ 2007
Like
2
Πόντοι
166
 Οι Σπαρτιατες,γενικοτερα,δεν ηταν επιδεκτικοι αλλαγων
 Ουτε στο Πολιτειακο τους συστημα,ουτε και στην ενδυση του στρατου τους

Ο λογος που προτιμουσαν τα λοφια στις περικεφαλαιες,ηταν για να αποφευγουν (ή να μειωνονται)
 την δυναμη των χτυπηματων απευθειας στο κεφαλι....

Δεν αλλαξαν ποτε τιποτα,ουτε στα τελευταια τους χρονια,στα Λευκτρα π.χ.

Ουτε και τακτικη  σαφεστατα,ιππικο και τροπον του μαχεσθαι

Αυτη η εμμονη στις παραδοσεις και η ακαμψια τους ηταν και εκεινα που σηματοδοτησαν
 το τελος της κυριαρχιας τους...

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166

Ο λογος που προτιμουσαν τα λοφια στις περικεφαλαιες,ηταν για να αποφευγουν (ή να μειωνονται)

Αυτη η εμμονη στις παραδοσεις και η ακαμψια τους ηταν και εκεινα που σηματοδοτησαν

Τα λοφία στα κρανή,χρησιμοποιόντουσαν κ για έναν αλλον επιπλέον λόγο για αυτόν που λες:για να ΄΄αυξάνεται΄΄ το ύψος του οπλίτη κ να φαίνεται πιο ψηλός στον αντίπαλό του,δηλαδή είχε κ ψυχολογική χρησιμότητα.

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
Ρε Gab μιας κ πιάσαμε τα αρχαιοενδυματολογικά,νομίζω ότι οι αρχαίοι Έλληνες οπλίτες,κάτω από το κράνος,φορούσαν ένα είδος μαυρης κουκούλας προκειμένου να προστατεύεται η κεφαλή τους,από το επώδυνο σίδερο της περικεφαλαιας κ επιπλέον είχε κ ψυχολογική χροιά,μιας κ ο αντίπαλος κάτω από το κράνος,έβλεπε μόνο ένα μαύρο πράγμα,με 2 μάτια μόνο να λαμπυρίζουν.Κάτι δηλαδή πώς φοράνε οι οδηγοί της Φόρμουλα 1 σήμερα,κάτω από το κράνος τους.
Ίσχυε αυτό;
Πάντως για τους Σπαρτιατες νομίζω ότι ίσχυε.

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166

Ναι δεν διαφωνώ,αλλα υπήρχαν περιπτώσεις ουκ ολίγες που αυτή η ακαμψία τους,μαλάκωνε ανάλογα με τις περιστάσεις.
Λ.χ. μετά τον σεισμό που διέλυσε συθέμελα την Σπάρτη,κ λόγω ότι πμειώθηκαν αρκετά οι Όμοιοι,και υπό τον φόβο της εξέγερσης των Ειλωτών,αναγκάστηκαν να προβιβασουν σε Ομοίους,αρκετούς Περίοικους,κα΄τι που σε οποιαδήποτε άλλη εποχή,θα φάνταζε ως όνειρο καλοκαιρινής νυκτός.
Έχω την εντύπωση ότι με την πάροδο των χρόνων άλλαξε ως προς το ελαφρύτερο η στολή των Ομοίων.Νομίζω ότι στην Σελασία κιόλας,κρατούσαν οι περισσότεροι ένα σπαθί κ μια ασπίδα,πολλοί δα δεν έφεραν κράνος,ένα δηλαδή πράγμα πολύ πιο μακρινό από ότι φανταζόμαστε τον Σπαρτιάτη οπλίτη.

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Κριτικές
2
Like
2.725
Πόντοι
1.306
Ρε Gab μιας κ πιάσαμε τα αρχαιοενδυματολογικά,νομίζω ότι οι αρχαίοι Έλληνες οπλίτες,κάτω από το κράνος,φορούσαν ένα είδος μαυρης κουκούλας προκειμένου να προστατεύεται η κεφαλή τους,από το επώδυνο σίδερο της περικεφαλαιας κ επιπλέον είχε κ ψυχολογική χροιά,μιας κ ο αντίπαλος κάτω από το κράνος,έβλεπε μόνο ένα μαύρο πράγμα,με 2 μάτια μόνο να λαμπυρίζουν.Κάτι δηλαδή πώς φοράνε οι οδηγοί της Φόρμουλα 1 σήμερα,κάτω από το κράνος τους.
Ίσχυε αυτό;

κάτι σαν μπαλακλάβα... το έχω κάπου διαβάσει και εγώ..

ρε ξάδελφε λες από κει να το ξεσηκώσανε οι αναρχικοί???????

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
κάτι σαν μπαλακλάβα... το έχω κάπου διαβάσει και εγώ..

ρε ξάδελφε λες από κει να το ξεσηκώσανε οι αναρχικοί???????

Μπορεί.
Γιατι άλλωστε οι αρχαίοι Έλληνες τι ήταν;
οιαναρχικοί της τότε εποχής.
Εξού κ το δημοκρατικό πολίτευμα κόντρα στα δεδομενα της εποχής.
Εξάλλου ήταν πολύ δύσκολο να τους τιθασευσεις.κατι σαν τους σημερινούς αναρχικούς.

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Κριτικές
2
Like
2.725
Πόντοι
1.306
Εξάλλου ήταν πολύ δύσκολο να τους τιθασευσεις.

και δυστυχώς καταντήσαμε επαίτες...

κατι σαν τους σημερινούς αναρχικούς.

ας όψεται η εφαρμογή ενός πολιτεύματος το οποίο πόρω απέχει από την αρχαίαν ελληνική δημοκρατίαν...

bianco_verdi

Μέλος
Εγγρ.
15 Ιαν 2010
Like
97
Πόντοι
16
Ίσχυε αυτό;

ναι φορούσαν κάτι σαν σκούφο μέσα από την περικεφαλαία,τον λεγόμενο "πίλο" νομίζω.
νομίζω ήταν κατασκευασμένος από δέρμα.

alfa291

Μέλος
Εγγρ.
24 Ιουν 2006
Like
482
Πόντοι
36
η "καθημερινη" θα εδινε καποια σι-ντι του χιστορι τσανελ με αρχαιες μαχες και μεγαλες προσωπικοτητες που ελαβαν μερος σε αυτες.
ξερει κανεις ποτε αρχιζει ή αν εχει αρχισει ηδη?

Τώρα το είδα φίλε. Λοιπόν έχει ήδη δόσει τα 3 πρώτα τεμάχια + την κασετίνα. Τα παλιότερα τα βρίσκεις ίσως στο μοναστηράκι ή σε περίπτερα που "κρατάνε" παλιότερα φύλλα (έχουν καταργήσει το τμήμα αρχείου που έβρισκες παλιότερα "τεμάχια" κάθε είδους).

Ένα τέτοιο περίπτερο είναι αυτό στην Κηφησίας (Γηροκομείο) δεξιά όπως ανεβαίνεις, μπροστά από το GLOU.

Άλλη λύση: παίρνεις τηλ στο "Τμήμα προσφορών" και λες πως "δε σου δουλεύει το Χ DVD". Στο στέλνουν. Δοκιμασμένο. Τηλ:2104808285.

Καλή διασκέδαση.

alfa291

Μέλος
Εγγρ.
24 Ιουν 2006
Like
482
Πόντοι
36
ναι φορούσαν κάτι σαν σκούφο μέσα από την περικεφαλαία,τον λεγόμενο "πίλο" νομίζω.
νομίζω ήταν κατασκευασμένος από δέρμα.

O πίλος (σκούφος) ήταν αρχικά το "κράνος" των πελταστών. Κάποιες φορές τον χρησιμοποιούσαν οι οπλίτες της φάλαγγας κάτω από το κράνος, αλλά όχι συχνά, τουλάχιστον μέχρι την κλασσική εποχή.

O μεταλλικός (μπρούντζινος) πίλος είναι η κυρίαρχη μορφή κράνους που χρησιμοποιείται (κυρίως) την εποχή της επικράτησης των Μακεδόνων. Έχει το ίδιο σχήμα με τον "πίλο-σκούφο" Πρωτοχρησιμοποιήθηκε στη Λακωνία τον 4ο αιώνα. Πέρα από καλύτερη ακοή και όραση έχει και σαφές πλεονέκτημα κατά τους θερινούς μήνες, οπότε και διαξάγονταν συνήθως οι μάχες, καθώς άφηνε όλο σχεδόν το πρόσωπο ακάλυπτο

Προφανώς πάντα μέσα από το κράνος είχαν "σκούφο". Από δέρμα και πιθανόν συνδυασμένο με μαλλί-βαμβακερό-λινό υπόστρωμα. Και για εφαρμογή και για στερέωση και για απόσβεση των χτυπημάτων. Έπαιζε ο σκούφος το ρόλο του εσωτερικού πλέγματος σε ένα σύγχρονο κράνος ασφαλέιας (για εργαζόμενους σε βιομηχανίες, μεταλλεία, εργοτάξια κλπ)

Συνημμένα

• PERIKEF124.jpg
    PERIKEF124.jpg
    43,5 KB · Εμφανίσεις: 19
  • 220px-Agrianian3.jpg
    220px-Agrianian3.jpg
    20 KB · Εμφανίσεις: 17

WilhelmTell

Μέλος
Εγγρ.
12 Μαρ 2010
Like
23
Πόντοι
1
Το Ψυχικό πήρε το όνομά του,από τον αγγελιοφόρο του διαγγέλματος της νίκης του Μαραθώνα,γιατί περνώντας από την τότε εν λόγω περιοχή,του βγήκε μέσα από τα σπλάχνα του ένας μεγάλος θόρυβος σαν ξεψύχησμα(προφανώς είχε αρχίσει να καταβάλλεται πλήρως από την κούραση),που όσοι τον άκουσαν είπαν οτι του βγήκε η ψυχή ,για αυτο κ η εν λόγω περιοχή που περνούσε εκίνη την ώρα,ονομάστηκε Ψυχικό.

Να προσθέσω και μια άλλη εκδοχή που έχω ακούσει. Το Ψυχικό πήρε το όνομά του από την Αγία Φιλοθέη, η οποία ζούσε στην περιοχή και έκανε διάφορα "ψυχικά" (π.χ. έφτιαξε εκεί ένα πηγάδι). Από την Αγία πήραν το όνομά τους και οι διπλανές περιοχές της Φιλοθέης και της Καλογρέζας (καλόγρια). Παρετυμολογία ή αλήθεια; Δεν μπορώ να πω.

gabadoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Μαρ 2007
Like
2
Πόντοι
166
  Μια πολυ ωραια σελιδα με εκτενεστατη ερευνα στον οπλισμο των Αρχαιων Οπλιτων ειναι και η

Εστιαζει περισσοτερο στη περιοδο του Μεγαλου Αλεξανδρου,αλλα εχει και αναφορες σε προγενεστερες
  περιοδους οπως επισης και αναλυτικοτατη βιβλιογραφια σε αρχαιους ιστορικους

Γενικοτερα,το σαιτ αυτο παρεχει πολλες πληροφοριες (και αξιοπιστες) για την επικη εκστρατεια

gabadoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Μαρ 2007
Like
2
Πόντοι
166
  Απο το σαιτ που ελεγα πιο πριν οι δυο φασεις της μαχης του Γρανικου

Γρανικός, φάση 1η: τα αντίπαλα στρατεύματα έχουν αντιπαραταχθεί.

http://[URL unfurl="true"]www.alexanderofmacedon.info/images/granicusgr/granikos1-large.jpg[/img[/URL]]

Γρανικός, φάση 2η:  Επιτίθεται πρώτα το δεξί κέρας με επικεφαλής την ίλη του Σωκράτη και ακολουθούν οι Παίονες πρόδρομοι.

[img]http://[URL unfurl="true"]www.alexanderofmacedon.info/images/granicusgr/granikos2.jpg[/img[/URL]]

[URL unfurl="true"]http://www.alexanderofmacedon.info/mapsgr/granikos/granikos1.htm[/URL]

ZeroTolerance

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
7 Σεπ 2005
Κριτικές
492
Like
38.679
Πόντοι
42.697
πάρτε και αυτό το σάιτ.

εχει όλες τις μεγάλες μάχες της ιστορίας με χάρτες κτλ, χωρισμένες ανα χρονικές περιόδους της ιστορίας

WilhelmTell

Μέλος
Εγγρ.
12 Μαρ 2010
Like
23
Πόντοι
1
Εκατοντάδες ξένα βιβλία με ιστορικά-στρατιωτικά θέματα σε direct downloading. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε κάτι ενδιαφέρον. Όρεξη να έχετε να ψάχνετε. Ανανεώνεται καθημερινά.

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
Αυτό το ξέρατε;;

η λεξη τζιν-το γνωστό μας ύφασμα δηλαδή που χρησιμοποιείται για να φτιάχνουν παντελόνια,σακάκια κλπ,πήρε την ονομασία του από τους Γενουάτες,επειδή ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το εν λόγω ύφασμα,στις πανοπλίες τους,και κάτω από αυτές,για να προστατέυον το σώμα τους,από την βαριά πανοπλία που έφεραν.

Τζιν-Γενουάτες στα λατινικά,κάντε την αντιστοιχία,και βλέπετε ότι προκύπτει.

gabadoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Μαρ 2007
Like
2
Πόντοι
166
  Σε δυο μερες η επετειος της Αλωσης της Κωνσταντινου Πολης....

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom