Νέα

Ιστορία:Μια αναδρομή στους αιώνες

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα DARKSIDEOFTHEMOON
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 6K
  • Εμφανίσεις 246K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Πιστεύετε ότι η επομπή του ΣΚΑΙ για το '21,ανταποκρίνεται στην αλήθεια;

  • Ναι

    Ψήφοι: 31 32,0%
  • Όχι

    Ψήφοι: 43 44,3%
  • ΔΞ/ΔΑ

    Ψήφοι: 23 23,7%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    97
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Αναπλάσανε και ένα κοριτσάκι, Αθηναία. Το πήρε το μάτι σας?

ΝΑΙ,το είδα.Από έναν σκελετό που βρήκαν.Της εδωσαν κ όνομα,αλλα τώρα μου διαφεύγει.
Πρέπει να ήταν σε ηλικία γάμου,δηλαδή 12-13 ετών.Μην ξεχνάμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες παντρευόντουσαν πολλοί μικρόι.
12-13 οι γυναίκες και 15-17 οι άντρες.
Και πριν μου αρχίσουν περί εκμετάλλευσης και διάφορες άλλες τέτοιες φεμινιστικές παπαρίτσες,ήταν απόλυτα φυσιολογική ηλικία,μιας κ ο Μ.Ο ζωής των αρχαίων ήταν απολύ μικρότερος από την σημερινή εποχή.
 

gabadoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Μαρ 2007
Μηνύματα
10.664
Like
2
Πόντοι
166
ΝΑΙ,το είδα.Από έναν σκελετό που βρήκαν.Της εδωσαν κ όνομα,αλλα τώρα μου διαφεύγει.
Πρέπει να ήταν σε ηλικία γάμου,δηλαδή 12-13 ετών.Μην ξεχνάμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες παντρευόντουσαν πολλοί μικρόι.
12-13 οι γυναίκες και 15-17 οι άντρες.
Και πριν μου αρχίσουν περί εκμετάλλευσης και διάφορες άλλες τέτοιες φεμινιστικές παπαρίτσες,ήταν απόλυτα φυσιολογική ηλικία,μιας κ ο Μ.Ο ζωής των αρχαίων ήταν απολύ μικρότερος από την σημερινή εποχή.


  Το ονομα της,Μυρτις...
  Παντως στις ηλικιες που αναφερεις γινονταν τα "προσυμφωνα γαμου" ,μεταξυ Πολιτων στην Αθηνα
  μεταξυ Ομοιων στην Σπαρτη.

  Η ηλικα γαμου για τις γυναικες ηταν πανω απο 16 στην Σπαρτη (και οχι νωριτερα γιατι δεν θα
  ειχαν προλαβει να ολοκληρωσουν την ειδικη αγωγη που θα τις εκαναν περιφημες Λακαινες..)και ο
  γαμος θα γινοταν δια της "αρπαγης"-κλεψιμο κανονικοτατο λεμεεεε-ενω στην Αθηνα επισης στην
   ηλικια των 16....

  Ο γαμος δεν ηταν υποχρεωτικος,επιβαλλοταν ομως δια "πλαγιων οδων" και  για λογους απογονων
  ειδικα στην Σπαρτη...
  Οι δε αντρες,οταν αποκτουσαν πολιτικα δικαιωματα....
  Οι Ομοιοι γυρω στα 19-20,οταν εβγαιναν απο τις βουες,και περναγαν την διαδικασια του
  μαστιγιου προ του ναου της Αρτεμιδας Ορθιας,και οι Αθηναιοι επισης στα 20(**),απο οπου και
  παιρνανε το δικαιωμα συμμετοχης στην Εκκλησια του Δημου....







  **
  Η Σολωνεια νομοθεσια (που ηταν κοινωνικη νομοθεσια) ελεγε για συμμετοχη στα κοινα απο την ηλικια των 18,ομως η
  Κλεισθενεια (που ηταν Πολιτικη Νομοθεσια και συμπληρωματικη της πρωτης)μιλουσε για 20...Θα το δω το βραδυ και θα
  ενημερωσω,να μην λεω και μαλακιες......

 
 

tomito

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
15 Μαΐ 2006
Μηνύματα
10.311
Κριτικές
3
Like
164
Πόντοι
166
21861_309080599780_130567249780_3243999_2357400_n.jpg


 

ZeroTolerance

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
7 Σεπ 2005
Μηνύματα
21.309
Κριτικές
492
Like
38.679
Πόντοι
42.697
μιας και λεμε για αθλητες της αρχαιότητας , αξιζει να αναφέρουμε και το Ολυμπιακο αγώνισμα του Παγκρατιου
που ηταν ενας συνδιασμός πάλης και πυγμαχιας.

Το Παγκράτιον ήταν ένα αγώνισμα των αρχαίων Ελλήνων, ένας συνδυασμός πάλης και πυγμαχίας χωρίς ιμάντες, που ο Αριστοτέλης (Ρητορική Α 5-14, 1361β) το ορίζει ως εξής: «ὁ δὲ θλίβειν καὶ κατέχειν παλαιστικός, ὁ δὲ ὦσαι τῇ πληγῇ πυκτικός, ὁ δ' ἀμφοτέροις τούτοις παγκρατιαστικός». Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις παν + κρατείν, δηλαδή νικητής γινόταν αυτός που "κατέχει την κυρίαρχη δύναμη" ή αυτός που "κυριαρχεί απόλυτα", ενώ οι αθλητές ονομάζονταν παγκρατιαστές.


Το άθλημα αυτό, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και πολεμική τέχνη, εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.Χ. στην 33η Ολυμπιάδα. Ήταν θεαματικό και δημοφιλές ("Εν Ολυμπία το κάλλιον" , Φιλόστρατος), αλλά και επικίνδυνο, αφού είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές ως και το θάνατο του ενός των αντιπάλων (Παυσανίας Η,10.1). Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά το 200 π.Χ. εισήγαγαν κι έναν λιγότερο βίαιο διαγωνισμό "Παγκρατίου παίδων" για τα νέα αγόρια.


Τεχνικά στοιχεία
Το Παγκράτιο συνδύαζε το χτύπημα και την αρπαγή (λαβή) και ήταν αγώνας, που κερδιζόταν με την υποβολή του αντιπάλου. Ένας αγωνιζόμενος θα μπορούσε να επισημάνει την υποβολή του με ανάταση του χεριού ή ενός δακτύλου του, αλλά μερικές φορές η μόνη μορφή υποβολής ήταν ο θάνατος ένος από τους αγωνιζόμενους.
Οι "κοινές κλειδαριές" και η "έμφραξη κρατούν" ήταν κοινές τεχνικές. Σήμερα αυτές οι τεχνικές θα μεταφράζονταν ως λαβές εξάρθρωσης σημείων όπως αυχένας, ώμος, αγκώνας, καρπός, μηρός, αστράγαλος και άλλα. Τα λακτίσματα και η χρησιμοποίηση των "πυγμών" ήταν η μέθοδος επίθεσης, που στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στη δύναμη. Για αυτό το λόγο, το Παγκράτιον ήταν υπόθεση των βαρύτερων και πιο δυνατών αθλητών.
Στην πραγματικότητα υπήρχαν μόνο τρεις κανόνες: οι αγωνιζόμενοι δεν είχαν το δικαίωμα να βγάλουν ο ένας τα μάτια του άλλου, να δαγκώσουν ο ένας τον άλλον ή να τον χτυπήσουν στην περιοχή των όρχεων. Εν συντομία το Παγκράτιο συνδυάζει στοιχεία από πυγμαχία (boxing), πυξ-λαξ (kick boxing) και πάλη (wrestling).


Υπήρχαν δύο είδη παγκρατίου:
Το ένα διεξαγόταν σε όρθια στάση και ήταν λιγότερο επικίνδυνο, ονομαζόταν δε "Άνω ή ορθοστάνδην παγκράτιο".
Στο άλλο συνεχιζόταν ο αγώνας και μετά την πτώση ενός από τους αντιπάλους, ο οποίος κατόπιν τούτου ήταν ευάλωτος σε κτυπήματα του αντιπάλου. Το είδος αυτό ονομαζόταν "Κάτω παγκράτιο".

[Επεξεργασία] Ιστορικά στοιχεία
Η μυθολογία θέλει το άθλημα να προέρχεται από το Θησέα, που επιστράτευσε συνδυασμό πάλης και πυγμής για να καταβάλει τον Μινώταυρο. Σύμφωνα με άλλη ανάλογη εκδοχή, ο Ηρακλής κατέβαλε με τον τρόπο αυτό το λιοντάρι της Νεμέας.
Με τις εκστρατείες του Μεγ. Αλεξάνδρου το Παγκράτιο διαδόθηκε στην Ινδία. Πιστεύεται πως από εκεί έφτασε στις χώρες της Άπω Ανατολής και αποτέλεσε τον πρόγονο όλων των ανατολικών πολεμικών τεχνών.
Διάσημοι αρχαίοι παγκρατιαστές ήταν ο Θεαγένης ο Θάσιος, ο Λύγδαμης ο Συρακούσιος, ο Δωριεύς ο Ρόδιος, ο Σώστρατος ο Σικυώνιος και ο Πολυδάμας από τη Σκοτούσσα.





Το παγκράτιο είναι σύνθετη λέξη που προέρχεται από το Παν + Κράτος, που σημαίνει "ο τα πάντα κρατών", αυτός που δηλαδή έχει την απόλυτη δύναμη, εξουσία!
"Παγκρατής" είναι ο τα πάντα κρατών, σύμφωνα με τον σχολιαστή του Σοφοκλή. Ο σχολιαστής του Αισχύλου γράφει ότι ο Ζευς καλείται "παγκρατεύς", διότι επικρατεί, κυριεύει και βασιλεύει πάνω σε όλους. Ο Αριστοφάνης στις θερμοφοριάζουσες αποκαλεί την Αθηνά "παγκρατές κόρα" του Δία. Για τον Ηρακλή έλεγαν ότι "παγκρατές ήτορ έχων", δηλαδή ότι έχει πανίσχυρη καρδιά!
Αργότερα τους τίτλους "παγκρατής", "παντοκράτορας" χρησιμοποίησε και η Εκκλησία για να δηλώσει τη δύναμη του Θεού και του Χριστού.

Ο Αριστοτέλης, στη Ρητορική του αναφέρει: "ο θλίβειν και κατέχειν δυναμένος παλαιστικός, ο δε ως αι τηι πληγήι πυκτικός, ο δ' αμφότερος παγκρατιαστικός" ( παλαιστής είναι αυτός που μπορεί να αρπάζει και να περισφίγγει τον άλλον, πυγμάχος είναι αυτός που καταφέρει πληγές με κτυπήματα, ενώ αυτός που αγώνιζεται και με τους δύο τρόπους είναι παγκρατιαστής).
Ο Φιλόστρατος, καταδεικνύοντας το καλύτερο αγώνισμα στην Ολυμπία λέει χαρακτηριστικά: "εις αυτά ήκεις Ολυμπιά και των Ολυμπιαί το κάλλιστον τούτι γαρ δη ανδρών το Παγκράτιον".

Όλες οι ανατολικές πολεμικές τέχνες προέρχονται από το Παγκράτιο και αυτό το αποδέχονται και οι ίδιοι οι Κινέζοι, Ινδοί, Ιαπωνέζοι και οι Έλληνες, φυσικά, οι οποίοι προσπαθούν να αναβιώσουν το αρχαίο Ελληνικό Παγκράτιο.

Στην αρχαία Ελλάδα πίστευαν ότι όλα τα αθλήματα γεννήθηκαν από κάποιο Θεό. Για το παγκράτιο, πίστευαν ότι το εφεύρε ο Θησέας, ο οποίος νίκησε τον Μινώταυρο με τέχνασμα παγκρατίου (Πλούταρχος).
Κατά τον Παυσανία το επινόησε ο ήρωας - ημίθεος Ηρακλής.

ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ: ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ Ή ΑΘΛΗΜΑ;

Βέβαια όλα τα ολυμπιακά αγωνίσματα της αρχαιότητας προκύπτουν από τις πολεμικές προετοιμασίες και έχουν άμεση σχέση με τον πόλεμο και τη μάχη. Η ικανότητα να καλύπτεις γρήγορα μια μικρή ή μεγάλη απόσταση τρέχοντας, να υπερπηδάς φυσικά εμπόδια, να ρίχνεις το ακόντιο μακρία και στοχεύοντας, να πυγμαχείς ή να παλεύεις, είναι όλα δραστηριότητες πολεμικής προετοιμασίας. Στην πορεία του, ο αθλητισμός απέκτησε ή διαμόρφωσε καλύτερα, τη δική του ταυτότητα, αποτινάσσοντας την πολεμική χροιά που είχε αρχικά. Έτσι από τη θέσπιση των Ολυμπιακών Αγώνων και μετά, ο λόγος που οι νέοι αθλούνται και αγωνίζονται δεν είναι μόνο για να είναι προετοιμασμένοι για τη μάχη, αλλά μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αγωγής τους, δημιουργώντας έτσι όχι μόνο τον ιδανικό πολεμιστή, αλλά και τον ιδανικό πολίτη!


http://[URL unfurl="true"]www.liako.gr/news/images/stories/xris/greece/pankration-vase.jpg[/img[/URL]]

[img]http://3lyk-polichn.thess.sch.gr/Olympiaki_paideia/exelixi/exelixi2.files/image021.jpg
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
ΑΨΟΓΑ.
Και από αυτό το άθλημα,πήρε το όνομα της η ομώνυμη περιοχή στην Αθήνα,λόγω στήλης της αρχαιότητας που παρουσίαζε το άθλημα του παγκράτιου και που ανακαλύφτηκε στην εν λόγω περιοχή.
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Άλλος φοβερός αγώνας της αρχαιότητας,ήταν ο όπλιτικός αγώνας δρόμου.
Έτρεχαν δηλαδή σε αγώνα δρόμου αθλητές,ντυμένοι πάνοπλοι με αρχαία πανοπλία,η οποία μην ξεχνάμε ζύγιζε 34 κιλά!!!!Φανταστείτε βάρος και αντοχή των αθλητών.

Το εν λόγω άθλημα,κατά κάποιο τρόπο χρησιμοποιήθηκε στην πράξη κ στην μάχη του Μαραθώνα,όταν χρειάστηκαν να τρέξουν όσο γρηγορότερα μπορούσαν οι Αθηναίοι,πάνοπλοι ,προς την μεριά των Περσών για να γλιτώσουν τις βολές από τα τόξα τους.
 

talladmirer

Μέλος
Εγγρ.
27 Δεκ 2007
Μηνύματα
2.777
Like
19
Πόντοι
16

Συνημμένα

  • cfaab401d4a00ec7_landing.jpg
    cfaab401d4a00ec7_landing.jpg
    28,2 KB · Εμφανίσεις: 20
  • arnold_schwarzenegger_fat.jpg
    arnold_schwarzenegger_fat.jpg
    28,5 KB · Εμφανίσεις: 20
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 2.500 χρόνων από την μάχη του Μαραθώνα(490 π.Χ.),οι εκδόσεις ΄΄ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ΄΄ έβγαλαν περιοδικό με τον τίτλο ΄΄ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ-Ο θρίαμβος στο Μαραθώνα΄΄.
Φαίνεται ενδιαφέρον-ήδη το τσίμπησα ως λάτρης της εποχής,αυτό είναι γνωστό άλλωστε,με 6,90 ευρά στα περίπτερα θα το βρείτε.
 

Wonderful

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιαν 2010
Μηνύματα
5.759
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
66
Άλλος φοβερός αγώνας της αρχαιότητας,ήταν ο όπλιτικός αγώνας δρόμου.
Έτρεχαν δηλαδή σε αγώνα δρόμου αθλητές,ντυμένοι πάνοπλοι με αρχαία πανοπλία,η οποία μην ξεχνάμε ζύγιζε 34 κιλά!!!!Φανταστείτε βάρος και αντοχή των αθλητών.

Το εν λόγω άθλημα,κατά κάποιο τρόπο χρησιμοποιήθηκε στην πράξη κ στην μάχη του Μαραθώνα,όταν χρειάστηκαν να τρέξουν όσο γρηγορότερα μπορούσαν οι Αθηναίοι,πάνοπλοι ,προς την μεριά των Περσών για να γλιτώσουν τις βολές από τα τόξα τους.
νομίζω ότι ήταν ο βασικός αγώνας από τον οποίο καθιερώθηκαν μετά οι αγώνες αντοχής.
Επίσης δεν ήταν σε κύκλο αλλά πήγαινες σε μια ευθεία έκανες στροφή 180 μοιρών και ξανά στην ευθεία
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
νομίζω ότι ήταν ο βασικός αγώνας από τον οποίο καθιερώθηκαν μετά οι αγώνες αντοχής.
Επίσης δεν ήταν σε κύκλο αλλά πήγαινες σε μια ευθεία έκανες στροφή 180 μοιρών και ξανά στην ευθεία


Αυτό δεν το θυμάμαι,ποια ήταν δηλαδή η πορεία,πιθανόν κ να ναι έτσι.
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Και τώρα δεν μπορεί ο σύγχρονος εικοσάρης να τρέξει φορώντας μόνο φόρμα,ούτε 500 μέτρα :tickedoff: :s&m_3:
 

sexoula

Μέλος
Εγγρ.
26 Αυγ 2008
Μηνύματα
3.401
Κριτικές
4
Like
7
Πόντοι
16

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom