Νέα

Ιστορία:Μια αναδρομή στους αιώνες

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα DARKSIDEOFTHEMOON
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 6K
  • Εμφανίσεις 244K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Πιστεύετε ότι η επομπή του ΣΚΑΙ για το '21,ανταποκρίνεται στην αλήθεια;

  • Ναι

    Ψήφοι: 31 32,0%
  • Όχι

    Ψήφοι: 43 44,3%
  • ΔΞ/ΔΑ

    Ψήφοι: 23 23,7%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    97

Stefanos83

Μέλος
Εγγρ.
24 Δεκ 2007
Μηνύματα
195
Like
0
Πόντοι
1
Διίσταντο οι απόψεις περί της ΄΄τρέλλας΄΄ του Νέρωνα.Τελευταία΄ολοένα κ πληθαίνουν οι φωνές που αναφέρουν ότι ο Νέρωνας δεν ήταν παρανοΊκός όπως τον πρόβαλλαν,αλλα ήταν αποτελέσματα προπαγάνδας.

Με την ευκαιρία μιας κ πιάσαμε τους Ρωμαίους αυτοκράτορες,ποιος ήταν ο αυτοκράτορας εκείνος,που όταν έβγαινε στην αγορά για βόλτα κ τον επευφημούσε ο λαός,είχε μονίμως έναν υπηρέτη δίπλα του,για να του λέει την φράση στο αυτί του ΄΄Είσαι απλά ένας άντρας΄΄,προκειμένου να μην παρουν τα μυαλά του αέρα;

Να σου βάλω εγώ ένα καλύτερο: Ποιος ήταν ο Αυτοκράτορας εκείνος που έβρασε την γυναίκα του ζωντανή γιατί δεν ασπάστηκε την θρησκεία του;
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Αρον άρον ενταφιάστηκαν στον ομαδικό τάφο του Κεραμεικού, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Ιεράς Οδού, δεκάδες θύματα του λοιμού που πριν από 2.425 χρόνια αποδεκάτισε την αρχαία Αθήνα (στους 50.000 υπολογίζονται οι νεκροί) και στοίχισε τη ζωή στον Περικλή.

Η ταυτότητα του λοιμού; Τυφοειδής πυρετός, απάντησαν οι επιστήμονες που με τη μέθοδο του DNA εξέτασαν τα δόντια των νεκρών Αθηναίων. Χάρη, δε, στη σύγχρονη τεχνολογία, προχωρούν στην ανασύσταση του προσώπου της 11χρονης Μύρτιδος, που είχε ταφεί εκεί.

Η παρουσίαση θα γίνει στις 9 Απριλίου, σε ειδική εκδήλωση στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως. Σύμφωνα με τα Νέα, το κρανίο της, που βρέθηκε στην ανασκαφή, είναι το μοναδικό που διατηρεί τη μόνιμη οδοντοφυΐα και ακέραια τόσο την πάνω όσο και την κάτω γνάθο, κάτι που δεν είναι σύνηθες στα αρχαία κρανία.

Η τεκμηρίωση των ευρημάτων της ανασκαφής, που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια, έγινε τη Δευτέρα από την αρχαιολόγο Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη.

Τα στοιχεία για τον ενταφιασμό των Αθηναίων στο συγκεκριμένο σημείο είναι εντυπωσιακά. Όπως είπε η αρμόδια αρχαιολόγος, οι πρώτες ταφές έγιναν ακανόνιστα αλλά με σχετική ευρυχωρία, με προσπάθεια εκμετάλλευσης του σχεδόν κυκλικού χώρου του ορύγματος.

«Ανάμεσα στους πρώτους νεκρούς έριξαν και λίγα κτερίσματα. Κατά τόπους και όπου έκριναν αναγκαίο, πετούσαν και μερικές φτυαριές χώματος, τουλάχιστον στην αρχή» ανέφερε η κ. Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη.

Αργότερα, όπως τόνισε, οι ταφές πυκνώνουν και ο χώρος μεταξύ των νεκρών μειώνεται, έτσι ώστε να κερδίζεται χώρος για όσο το δυνατόν περισσότερους νεκρούς.

«Σε αυτήν τη φάση θάβουν και παιδιά, ενώ στα οκτώ βρέφη προσφέρουν ιδιαίτερη μέριμνα και τα τοποθετούν σε ξεχωριστές θήκες, σαν να πρέπει να τα προστατεύσουν από αυτή καθαυτή τη χύδην ταφή» υπογράμμισε η κ. Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη, σημειώνοντας πως «μερικοί στο τέλος ήταν θαμμένοι ακόμη και σε επικλινή στάση, σχεδόν ανορθωμένοι».



Από το in.gr


Ο εν λόγω λιμός όπως ίσως πολλοί θα ξέρετε αντιμετωπίστηκε από τον Ιπποκράτη.Η συμβολή του στην αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας τον καθιέρωσε ως τον Πατέρα της Ιατρικής,εξού κ ο γνωστός σε όλους μας ΄΄Όρκοςτου Ιπποκράτη΄΄.
Ο Ιπποκράτης λοιπόν ,είχε παρατηρήσει τότε στην Αθήνα του λιμού,ότι όσοι βρισκόντουσαν κοντά σε δουλειές που είχαν να κάνουν με φωτιά π.χ. σιδεράδες,οπλουργοί κλπ,είχαν πολύ πιο περιορισμένα κρούσματα της νόσου.Αφού μετά από πολλές παρατηρήσεις του,πείστηκε για αυτό,έδωσε την συμβουλή του στις αρχές,να ανάψουν μεγάλες φωτιές σε όσα περισσότερα σημεία της Αθήνας μπορούσαν,όπερ κ εγένετω.Σιγά-σιγά το μέτρο απέδωσε καρπούς,ώσπου τα κρούσματα του λιμού εξαλείφθηκαν,με αποτέλεσμα την πλήρη καταπολέμηση της νόσου.
Δυστυχώς όμως μέχρι να καταπολεμηθεί η νόσος πέθαναν 50.000 Αθηναίοι,περίπου δηλαδή το 1/6 του τότε πληθυσμού της Αθήνας.
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Αλλαγή ψηφοφορίας...μετά από καιρό.
Ποια θωρείτε ως την σημαντικότερη μάχη των Περσικών Πολέμων;;;;
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Ψήφισα την ναυμαχία της Σαλαμίνας,γιατί αυτή ήταν η καταλυκτική μάχη που έσωσε όχι μόνο τον Ελληνισμό αλλά και την Ευρώπη γενικότερα.
 

tomito

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
15 Μαΐ 2006
Μηνύματα
10.311
Κριτικές
3
Like
164
Πόντοι
166
Πήρα το τέυχος Ιανουαρίου της Στρατιωτικής Ισοτρίας,και έχει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για ένα σύλλογο με το όνομα ΄΄ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ΄΄,οι οποίοι έχουν δημιουργήσει πρότυπα της Αρχαίας οπλιτικής φάλαγγας κ κανουν αναπαραστάσεις αρχαίων μαχών,με τον ίδιο ακριβώς οπλισμό όως τότε!!!!
Το διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ,και με εντυπωσίασε.Δεν θα με άφηνε αδιάφορο να συμμετείχα κ γω,αν κ νομίζω ότι μια τέτοια ενασχόληση με αυτόν τον σύλλογο,θα ήταν πολύ ακριβή σε κόστος.

http://[URL unfurl="true"]www.schizas.com/site3/images/stories/news_thumb/thumb_tp_str-istoria-20100107.jpg[/img[/URL]]

[URL unfurl="true"]http://www.koryvantes.org[/URL]

θα σε συστήσω στα παιδιά να σου πούνε  :P

[QUOTE="ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ, post: 1714451"]
Ψήφισα την ναυμαχία της Σαλαμίνας,γιατί αυτή ήταν η καταλυκτική μάχη που έσωσε όχι μόνο τον Ελληνισμό αλλά και την Ευρώπη γενικότερα.
[/quote]

Μαραθώνα. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
http://[URL unfurl="true"]www.schizas.com/site3/images/stories/news_thumb/thumb_tp_str-istoria-20100107.jpg[/img[/URL]]

[URL unfurl="true"]http://www.koryvantes.org[/URL]

θα σε συστήσω στα παιδιά να σου πούνε  :P

Μαραθώνα. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός
[/quote]


Με τα παιδιά ήδη έχω μιλήσει.Πολύ ενδιαφέρον αυτό που κάνουν...αλλά και πάρα πολύ ακριβό.
όσο για τον Μαραθώνα που επικαλείσαι,ΟΚ δεν λέω καλή η σκέψη σου,αλλά το περσικό στράτευμα που συστήθηκε κ πολέμησε στον Μαραθώνα,έγινε μόνο κ μονο για ένα σκοπό:για την τιμωρία της Αθήνας και της Ερέτριας,που βοήθησαν τις Ιωνικές πόλεις στα παράλια της Μ.Ασίας όταν επαναστάτησαν ενάντια στον περσικό ζυγό.Το εν λόγω στράτευμα που δημιουργηθηκε κ πολεμησε στον Μαραθώνα,δεν είχε σκοπό να υποδουλώσει την Ελλάδα.Βέβαια από την άλλη αν κέρδιζαν στον Μαραθώνα,θα άνοιγαν την πόρτα της Ευρώπης για να πέσει όλη η Περσική Αυτοκρατορία για να τους φάει,όμως δεν θα είχαν έρθει ακόμη σε επαφή με τον κύριο αντίπαλο:την ΣΠΑΡΤΗ.Οπότε  μιας κ δεν ήρθαν σε σύγκρουση μαζί τους,την πρώτη εκστρατεία των Περσών στην Ελλάδα,την θεωρώ απλά σαν καυγά.

Αλήθεια μιας κ αναφερθήκαμε στον Μαραθώνα,ξέρει κανείς να μου πει αν πολέμησαν καθόλου Σπαρτιάτες στην εν λόγω μάχη;;;σαν κουίζ το βάζω.
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166


Αν οι Έλληνες έχαναν στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας,το σενάριο του what if λέει ότι τα στρατεύματα κ τα πλοία της κάθε πόλης-κράτους θα έφευγαν για τον αντίστοιχο του τόπο το καθένα,προκειμε΄νου να περισσώσουν ότι μπορούν,μιας κ θα είχε επέλθει η απογοήτευση από την μεριά των Ελλήνων.Σε αυτή την περίπτωση κ με δεδομένης της συρρίκνωσης της Ελλάδας μόνο στην Πελοπόννησο,θα ήταν εύκολο για τις εκατοντάδες χιλιαδες των Μήδων του Ξέρξη να καθυποτάξουν τις αδούλωτες πόλεις της Πελοποννήσου,με την θεωρία του ντόμινο,συμπεριλαμβανομένης ακόμα κ της Σπάρτης,μιας κ μπορεί αν ήταν στρατιωτικά ,ότι καλύτερο υπήρχε τότε,αλλά δύσκολα μόνη της θα τα έβγαζε πέρα με τους Πέρσες.Οπότε θα ήταν θέμα χρόνου να υποδουλωθεί όλη η Ελλάδα,ο Ελληνισμός θα πέρναγε στην αφάνεια,όλα τα μεγάλα εκείνα έργα που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά τα Περσικά,με τον Χρυσό Αιώνα του Περικλέως,προφανώς κ δεν θα γινόντουσαν,και όλα αυτά που έδωσε ο Ελληνισμός στον παγκόσμιο πολιτισμό,δεν θα δινόντουσαν ποτέ.
Οι Πέρσες,ελλείψη άλλου σοβαρού αντιπάλου,πλην των Συρκαουσών στην Σικελία,θα ξεχύνονταν στις αχανείς πεδιάδες της Ευρώπης και θα ήταν πια θέμα χρόνου να υποδουλωνόταν όλη η Ευρώπη.
Δεν θα ήταν παράλογο να πούμε ότι ο σημερινός πολιτισμός και η πρόοδος της τεχνολογίας ίσως ήταν αρκετούς αιώνες πίσω σήμερα,μιας κ αν έπεφταν οι Έλληνες στην Σαλαμίνα η πρόοδος του παγκόσμιου πολιτισμού θα γινόταν με πολύ πιο αργά βήματα.
Για αυτό θεωρώ τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας όχι μόνο την σημαντικότερη των Περσικών πολέμων,αλλά μια από τις 5 σημαντικότερες μάχες που έγιναν παγκοσμίως ανά τους αιώνες.
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Στο προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας, κοντά στην Καλαμπάκα στη Θεσσαλία, εντοπίστηκε το αρχαιότερο τεχνικό έργο στον ελλαδικό χώρο, ίσως και παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα πέτρινο τείχος, που κατασκευάστηκε πριν 23.000 χρόνια, δηλαδή κατά την ψυχρότερη περίοδο της τελευταίας παγετώδους εποχής.

Το τείχος περιορίζει την είσοδο του σπηλαίου κατά τα 2/3 και από τις έρευνες προκύπτει ότι κατασκευάστηκε από τους παλαιολιθικούς οικιστές του σπηλαίου για να προστατευθούν από το τότε δριμύ ψύχος.

Η χρονολόγηση του τείχους έγινε με η μέθοδο της οπτικής φωταύγειας, στο εργαστήριο Αρχαιομετρίας του κέντρου «Δημόκριτος», από την ερευνητική ομάδα των Ν. Ζαχαριά, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δρ. Ι. Μπασιάκου, διευθυντή ερευνών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος».

Στο σπήλαιο έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικές ανασκαφές τα τελευταία 25 χρόνια υπό τη διεύθυνση της δρος Ν. Κυπαρίσση – Αποστολίκα, προϊσταμένης της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το σπήλαιο της Θεόπετρας είναι το μόνο μέχρι στιγμής σε όλη την Ελλάδα με συνεχείς ανθρωπογενείς επιχώσεις που ξεκινούν από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή και φθάνουν μέχρι το τέλος της Νεολιθικής (3000 π.Χ.).

Μεταξύ άλλων, στο σπήλαιο έχουν βρεθεί λίθινα εργαλεία Παλαιολιθικής - Μεσολιθικής και Νεολιθικής Εποχής, κεραμικά ευρήματα Νεολιθικά, οστέινα εργαλεία, κοσμήματα από όστρεο, ένα μοναδικό για τον ελλαδικό χώρο χρυσό κόσμημα της Παλαιολιθικής, της Μεσολιθικής και της Νεολιθικής περιόδου, καθώς και τα περίφημα ανθρώπινα αποτυπώματα της Θεόπετρας που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα και αποτελούν σπανιότατο εύρημα όχι μόνο για τον ελλαδικό αλλά και για τον ευρωπαϊκό χώρο.



Από το in.gr
 
Εγγρ.
7 Νοε 2007
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
4
Like
3
Πόντοι
16
Ψήφισα την μάχη των Πλαταιών διότι αυτη ανάγκασε τους Πέρσες να φύγουν απο την Ελλάδα. Η Σαλαμίνα αναχαίτησε την προώθηση τους και τους ανάγκασε να περιοριστούν στην Στερεα, οπότε η Πελοπόννησος έμεινε το στρατηγικό βάθος που χρειάζονταν οι Έλληνες για να ανασυνταχθούν και να αντεπιτεθούν.
 

vrodopsolos

Μέλος
Εγγρ.
29 Μαΐ 2009
Μηνύματα
110
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
1
[quote author=ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ link=topic=16117.msg1716691#msg1716691 date=126837353
Αλήθεια μιας κ αναφερθήκαμε στον Μαραθώνα,ξέρει κανείς να μου πει αν πολέμησαν καθόλου Σπαρτιάτες στην εν λόγω μάχη;;;σαν κουίζ το βάζω.
[/quote]

Καλησπέρα παιδιά.

Σκοτεινέ & Ιπτάμενε πολύ χαίρομαι που σας ξαναβρίσκω  :)

Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα :
Εξεστράτευσαν αλλά δεν πολέμησαν. Αφίχθησαν στην περιοχή αφού είχε τελειώση η Μάχη.
 

alfa291

Μέλος
Εγγρ.
24 Ιουν 2006
Μηνύματα
4.237
Like
458
Πόντοι
36
Μαραθώνας = Σημαντική μάχη, αλλά λίγα κρινόντουσαν. Το εκστρατευτικό σώμα δεν αρκούσε για κατάληψη της Ελλάδας.

Αρτεμίσιο = Μάχη(ναυμαχία) φθοράς/καθυστέρησης (για να μην παρακαμφθούν από τους Πέρσες οι Θερμοπύλες)

Θερμοπύλες = "Μάχη - Σύμβολο", όπου όμως ουσιαστικά δεν κρίθηκε τίποτα. Και δε μπορούσε να κριθεί

Σαλαμίνα = ΤΟ Σημείο Καμπής της Ιστορίας. Κρίθηκαν ΤΑΠΑΝΤΑΟΛΑ.

Πλαιταιές και Μυκάλη (ναυμαχία και απόβαση/μάχη) = Ξεκαθάρισμα. "Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του" = Οι ασιάτες έμειναν στην Ασία για 2000 χρόνια περίπου.
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
[quote author=ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ link=topic=16117.msg1716691#msg1716691 date=126837353
Αλήθεια μιας κ αναφερθήκαμε στον Μαραθώνα,ξέρει κανείς να μου πει αν πολέμησαν καθόλου Σπαρτιάτες στην εν λόγω μάχη;;;σαν κουίζ το βάζω.


Καλησπέρα παιδιά.

Σκοτεινέ & Ιπτάμενε πολύ χαίρομαι που σας ξαναβρίσκω  :)

Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα :
Εξεστράτευσαν αλλά δεν πολέμησαν. Αφίχθησαν στην περιοχή αφού είχε τελειώση η Μάχη.

Εκστράτευσαν 2000 Όμοιοι.Δεν έφυγαν άμεσα-όταν τους το ζήτησαν οι Αθηναίοι,γιατί γιόρταζαν τα Υακίνθια-σημαντική Σπαρτιάτικη γιορτή κ για να εκστρατεύσουν έπρεπε να γεμίσει το φεγγάρι σύμφωνα με τα Σπαρτιάτικα,αυστηρά, έθιμα.
Με το που γέμισε το φεγγάρι το Σπαρτιάτικο σώμα ξεκίνησε.Μέσα σε 2 μέρες έφτασε στον Μαραθώνα,χρόνος ρεκόρ για τα τότε δεδομένα.όταν έφτασαν τους είπαν οι Αθηναίοι ότι η μάχη τελείωσε κ είχαν βγει νικητές.Ζήτησαν τότε να δουν το πεδίο της μάχης.Εντυπωσιάστηκαν από το εύρος της νίκης των Αθηναίων.
Παρόλο που δεν έλαβαν μέρος στην μάχη,εντούτοις πρόσφεραν κάποια έμμεση βοήθεια,μιας κ έμειναν στο πεδίο για να το φυλάνε,αφού το κύριο σώμα των Αθηναίων είχε αναχωρήσει για την Αθήνα με το τέλος της μάχης αφού φάνηκε ότι οι Πέρσες με το που επιβιβάστηκαν στα καράβια τους μετά το τέλος της μάχης,κατευθυνόντουσαν στην έρημη και αφύλαχτη Αθήνα για να την λεηλατήσουν.
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Μαραθώνας = Σημαντική μάχη, αλλά λίγα κρινόντουσαν. Το εκστρατευτικό σώμα δεν αρκούσε για κατάληψη της Ελλάδας.

Αρτεμίσιο = Μάχη(ναυμαχία) φθοράς/καθυστέρησης (για να μην παρακαμφθούν από τους Πέρσες οι Θερμοπύλες)

Θερμοπύλες = "Μάχη - Σύμβολο", όπου όμως ουσιαστικά δεν κρίθηκε τίποτα. Και δε μπορούσε να κριθεί

Σαλαμίνα = ΤΟ Σημείο Καμπής της Ιστορίας. Κρίθηκαν ΤΑΠΑΝΤΑΟΛΑ.

Πλαιταιές και Μυκάλη (ναυμαχία και απόβαση/μάχη) = Ξεκαθάρισμα. "Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του" = Οι ασιάτες έμειναν στην Ασία για 2000 χρόνια περίπου.


Κάπως έτσι.Κάπως έτσι.
Όπως τα λες.
 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.619
Κριτικές
61
Like
43.281
Πόντοι
22.785
alfa291
ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ


καλημέρα σας κύριοι !!!!!!!
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom