Νέα

Ιστορία:Μια αναδρομή στους αιώνες

• Μέλος που άνοιξε το νήμα DARKSIDEOFTHEMOON
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 6K
  • Εμφανίσεις 244K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Πιστεύετε ότι η επομπή του ΣΚΑΙ για το '21,ανταποκρίνεται στην αλήθεια;

• Ναι

Ψήφοι: 31 32,0%
  • Όχι

Ψήφοι: 43 44,3%
  • ΔΞ/ΔΑ

Ψήφοι: 23 23,7%

• Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    97
Εγγρ.
7 Νοε 2007
Κριτικές
4
Like
3
Πόντοι
16
Ειχα πει θα φύγω....
Κι ομως ειμαι ακόμα εδω!!!!!
Ρε δε μασάμε λεμεεεεεεεεεε.
Παλιόφιλοι της ιστορίας χαιρετώ σας ξανα,
για να μαζευόμαστε με βήμα ταχύ :rockon: :rockon:

Σαν σήμερα το 1955 σκοτώθηκε ο πρώτος νεκρός του της ΕΟΚΑ Χαράλαμπος Μούσκος σε μαχη με τους Αγγλους στους αρχαίους Σόλους.

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΚΟΥΡΟΥ.
Το κινητο σου στην Αγγλία δεν πιάνει;;;σε ψαχνα να σου πω τα νέα για τα διαδικτυακά προβλήματα,και που θα μας έβρισκες ,αλλά εις μάτην :headbang:

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
Και για να σαλπίσουμε ξανά στις ΄΄επάλξεις΄΄ της Ιστορίας,θα κάνω μια ψιλοκουφή ερώτηση,να δω ποιος ξέρει κ αυτά τα μικρά τιπσάκια της Ιστορίας,που είναι όμως συνάμα κ το αλατοπίπερό της.
Ο Ερνέστο ΄΄Τσε΄΄ Γκεβάρα,ο μεγαλος αυτός επαναστάτης,αρνιόταν επίμονα να κάνει ένα αισθητικό κ συνάμα υγιεινό συνήθειο της καθημερινότητας.
Ποιο ήταν αυτό που αρνιόταν;;;

Εγγρ.
7 Νοε 2007
Κριτικές
4
Like
3
Πόντοι
16
Φίλε μου εχω παρει αγγλικο αριθμο γι αυτο δε με ευρισκες.
Μου το σφύριξαν κλέφτικα ομως εψές για το στέκι μας. 
Αγγλία ειμαια κόμα, Σάββατο κατεβαίνω.
Για τον Τσε δε το γνωρίζω, αλλα μηπως δεν ηθελε να κοψει τις φαβορίτες του?

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
ΟΧΙ.Αντε να το πάρει το ποτάμι γιατί είναι δύσκολο.
Αρνιόταν να κάνει μπάνιο.
Μπάνιο στην ζωή του έκανε ελάχιστες φορές,τουλάχιστον ως ενήλικος.
Μπλιαχχχχχχχχχ,ο βρωμιάρης :P

Εγγρ.
7 Νοε 2007
Κριτικές
4
Like
3
Πόντοι
16
Ελα ρε???
Τετοιος μπίχλας ηταν?Δε το φανταζόμουν με τίποτα.

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
Ναι και μάλιστα φανατικός κατα του μπάνιου.
Εμ πώς να μην βγει στους κομμουνιστές το πρωσονύμιο περί βρωμιάρηδων. :2funny: :2funny: :2funny:
Πλάκα κάνω.

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
Καλημέρα φίλοι λατρεις της Ιστορίας.
Τι ήταν οι θρυλικοί Κουτσαβάκηδες;;;;;

nikolakis72

Μέλος
Εγγρ.
13 Μαρ 2008
Like
0
Πόντοι
16
Σαν σήμερα το 1955 σκοτώθηκε ο πρώτος νεκρός του της ΕΟΚΑ Χαράλαμπος Μούσκος σε μαχη με τους Αγγλους στους αρχαίους Σόλους.
νασαι καλα αδερφε
μενω σχεδον σε αυτην οδο και δεν ηξερα πιος ηταν  :grin:

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
Λοιπόν όσον αφορά τους Κουτσαβάκηδες:

Οσον αφορά λοιπόν την εγκληματικότητα, σε μια γειτονιά της Αθήνας που στις μέρες μας είναι πολυσύχναστη και γεμάτη από κέντρα ψυχαγωγίας και φαγάδικα, κάποτε κυριαρχούσε η τρομοκρατία και η εγκληματικότητα. Μάλιστα σήμερα εάν δεν συχνάζει κάποιος στα στέκια της τα βράδυα θεωρείται "out", έστι λοιπόν σε αλλοτινές εποχές ήταν μαγκιά (στην κυριολεξία) να κατοικείς εκεί. Θεωρώ λοιπόν πολύ ενδιαφέρον να ασχολείται κανείς με συνοικίες που ενώ στις μέρες μας θεωρούνται "trendy" κάποτε αποτέλεσαν άντρο εγκληματικών δραστηριοτήτων. Η συνοικία περί ής ο λόγος, είναι του Ψυρρή, μια συνοικία που κατά το δεύτερο μισό του δέκατου ένατου αιώνα αποτέλεσε τον φόβο και τον τρόμο των Αθηναίων.

Εκεί μαζεύτηκαν κατά τον δέκατο ένατο αι. πολλά άτομα που εγκαταλείποντας τα πάτρια εδάφη σε ορεινές περιοχές,άγονα νησιά αλλά και αλύτρωτες πατρίδες έσπευσαν να εγκατασταθούν στην "γη της επαγγελίας" , όπως τουλάχιστον νόμιζαν, την Αθήνα.......

Η ασυδοσία και η εγκληματικότητα σε αυτήν την Αθηναϊκή συνοικία είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις με την δημιουργία ενός απροσπέλαστου γκέτου (συμμοριών) του οποίου ήταν συχνό το φαινόμενο του αλληλοσπαραγμού ανάμεσα στις συμμορίες ενώ κύριο μέλημά τους ήταν η προστασία, ο εκβιασμός και ο πολιτικός προσυλιτισμός που εξαρτιόταν αναλόγως του ιδιωτικού συμφέροντος των "αρχηγών". Επειδή πολλά από αυτά τα περιθωριακά στοιχεία επηρέαζαν μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων, οι πολιτικοί συνήθως δήλωναν απρόθυμοι να προβούν σε εκκαθαρίσεις. Η κατάσταση ήταν τόσο τραγική ώστε οι οικογένειες που κατοικούσαν στην περιοχή, αναγκάζονταν να προσλαμβάνουν οπλοφόρους από την επαρχία προκειμένου να προστατέψουν τις οικογένειές τους.

Αυτά τα περιθωριακά/ταραχοποιά στοιχεία που μάλιστα είχαν δικό τους κώδικα επικοινωνίας και ενδυματολογίας, ονομάστηκαν "κουτσαβάκηδες" και σύχναζαν στα καφενεία της Πλ.Ηρώων στου Ψυρρή και ειδικότερα στου "Καποδίστρια" της οδού Μιαούλη. Τύποι με μακριές μουστάκες,αφόρετο το ένα μανίκι του σακακιού τους και μυτερά παπούτσια σουβλιστά που η άκρη της γύριζε στριφογυριστά προς τα πάνω, ήταν εγκατεστημένοι στα φτωχόσπιτα του Ψυρρή και έξυναν τα νύχια τους για παρεξήγηση και καβγάδες. Σύμφωνα με μία εκδοχή ο λόγος που είχαν αφόρετο το μανίκι του σακακιού τους ήταν για να προλάβουν σε περίπτωση επίθεσης από μέλος άλλης συμμορίας να τυλίξουν το χέρι τους και να το προτάξουν για να προστατευτούν από το μαχαίρωμα (αφού τα αλληλομαχαιρώματα ήταν σύνηθες φαινόμενο).

Η "Ακρόπολις"αναφέρει πως ονομάστηκαν "κουτσαβάκηδες" επειδή κούτσαιναν εξ αιτίας τραύματος που έγινε δήθεν σε συμπλοκή με την αστυνομία. Αλλη εκδοχή σύμφωνα με το "Σκρίπ" είναι πως το όνομα το πήραν από έναν Πειραιώτη,τον Δημήτρη Κουτσαβάκη, έναν καβγατζή δεκανέα του ιππικού.

Κατά τα χρόνια του Κριμαϊκού πολέμου (1854-1857) ξέσπασε μια επιδημία χολέρας στην Αθήνα με αποτέλεσμα οι Αθηναίοι να τραπούν σε φυγή προκειμένου να γλυτώσουν την επιδημία. Κάποιοι από τους περιθωριακούς τύπους ....έγιναν νεκροθάφτες......αφού μαζί με τους Αθηναίους είχαν εξαφανιστεί και οι νεκροθάφτες (τότε πέθαναν από την επιδημία περίπου 3000 άτομα από τους 30000 κατοίκους που είχε τότε η Αθήνα)......Εξ ού και ο λαός τους αποκάλεσε "μόρτηδες" από τη γαλλική λέξη mort που σημαίνει νεκρός.

Οταν ανέλαβε τα καθήκοντα του, ως αστυνομικός διευθυντής στου Ψυρρή, ο τολμηρός Μπαϊρακτάρης έκανε σημαντικές εκκαθαρίσεις στην περιοχή με αποτέλεσμα να απαλλάξει την Αθήνα από αυτούς τους παραβατικούς τύπους που έλεγχαν την περιοχή. Εκτός από τη φυλάκιση και το κούρεμα με την ψιλή, έδωσε εντολή να τους κόβουν το μισό μουστάκι (υποχρεώνοντάς τους να ξυρίσουν και το άλλο μισό - θανάσιμη προσβολή για τους μάγκες της εποχής). Τους έκοβε επίσης τις μύτες απ' τα παπούτσια και το μανίκι που κρεμόταν (σύμβολα αναγνώρισης του κουτσαβάκη)

"Ο Μπαϊρακτάρης μου' κοψε το ένα το μανίκι

και να ξεχάσω δεν μπορώ, αυτό το ρεζιλίκι.

Ο Μπαϊρακτάρης μ' έπιασε, στο Μεντρεσέ με έκλεισε

τη σκανδαλιάρα μου έσπασε και το μουστάκι μου έκοψε......"

Οι κουτσαβάκηδες την ποινή της φυλάκισης την εκτίανε στην φυλακή του Μεντρεσέ που βρισκόταν στην πλατεία Αέρηδων
Το 1862 εμφανίστηκε μια άλλη ομάδα πολιτών που ονομάστηκαν "τραμπούκοι''.Καθαρό δημιούργημα των πολιτικάντηδων αυτοί οι περιθωριακοί τύποι ήταν πολύ χρήσιμοι κατά τον προεκλογικό αγώνα διαφόρων υποψηφίων. Σε περίπτωση που ο πολιτικός που τους είχε κάτω από την προστασία του ερχόταν στην εξουσία, οι τραμπούκοι αναλάμβαναν σπουδαίες δουλειές. Ασκούσαν εκβιασμούς,απειλές και τρομοκρατία σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων. Επειδή τα καφενεία στου Ψυρρή έσφυζαν από αυτούς τους περιθωριακούς τύπους, οι πολιτικοί άρχοντες αναζητούσαν ανάμεσά τους τους συνεργάτες που θα τους στήριζαν στις δημόσιες συγκεντρώσεις. Ετσι από αυτούς όσοι προσλαμβάνονταν εκτός από την χρηματική αμοιβή που εισέπρατταν, απολάμβαναν δωρεάν τον καφέ (κερασμένο από τον πολιτικό άρχοντα) αλλά και τα πούρα της γνωστής τότε Κουβανέζικης εταιρίας απο την Αβάνα "trabucos" που μοίραζαν οι πολιτικοί άρχοντες προκειμένου να κερδίσουν την υποστήριξη εκείνων των περιθωριακών που είχαν βροντερή φωνή (καλή ώρα όπως βλέπουμε στα τηλεοπτικά παράθυρα)......Οσο για τους άμοιρους εκείνους που δεν είχαν βροντερή φωνή παρέμεναν άνεργοι και στο περιθώριο αφού δεν "έκαναν ούτε για ζήτω"!!!! (από τότε βγήκε η σχετική ρήση).
Φυσικά μόλις τελείωναν οι εκλογές αυτοί οι μόρτηδες ή κουτσαβάκηδες ή τραμπούκοι εάν ο "προστάτης πολιτικός" δεν κατάφερνε να εκλεγεί επανέρχονταν στην πρότερη κατάστασή τους δηλαδή εκείνη της ανεργίας και της καθημερινής απόλαυσης του καφέ στα καφενεδάκια του Ψυρρή.....
Αφού είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλοι κλυδωνισμοί λόγω οικονομικών σκανδάλων (βλ.το 1867 το ριφιφί στο Κεντρικό Ταμείο του Κράτους που βρισκόταν στην οδό Σταδίου από μια πενταμελή σπείρα ευϋπόληπτων πολιτών), εν μέσω έντονων πολιτικών αναταραχών που μάστιζαν την Αθήνα και με 2 κόμματα να αντιπαρατίθενται μέχρι τελικής πτώσεως, η εγκληματικότητα τελικά πατάχθηκε από τον Μπαϊρακτάρη ο οποίος έμεινε ξακουστός για το έργο του.
Να θυμίσω πως εκείνη την περίοδο μετά από αλλεπάλληλες εναλλαγές μεταξύ 2 κομμάτων στην εξουσία (του Τρικούπη και του Διλιγιάννη), το 1893 ο Τρικούπης ανήγγειλε τελικά το θρυλικό : "ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ"!!!!! Αφίσα της εποχής που επεικονίζει την Ελλάδα στην μέση και τον Τρικούπη και τον Διλιγιάννη εκατέρωθεν οι οποίοι θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για το κακό που βρήκε την Ελλάδα
Οσο για τους κουτσαβάκηδες και τους τραμπούκους της εποχής αυτό που απομένει στις μέρες μας να τους θυμίζει είναι μια ξεχαρβαλωμένη πόρτα κάπου εκεί απέναντι από τους Αέρηδες, η πόρτα του Μεντρεσέ όπως ονομάζεται, της φυλακής όπου αναστέναζαν οι κουτσαβάκηδες :

"Τα στήθη μου κατάντησαν βασάνων κατοικία,
που κατοικούν οι λέοντες και τ' άγρια θηρία.....Αχ! Βαχ!"
(ο εθνικός ύμνος των κουτσαβάκηδων)

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
Τον μέχρι τώρα άγνωστο έρωτα της Εντίθ Πιάφ για τον Δημήτρη Χορν αποκαλύπτει το τηλεγράφημα, με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 1946, της διάσημης Γαλλίδας ερμηνεύτριας προς τον μεγάλο μας ηθοποιό, που δημοπρατείται την Τετάρτη.

«Θα σε περιμένω όσο καιρό θα χρειαστεί. Δεν έχω αγαπήσει άλλον άνθρωπο όσο εσένα. Στοπ. Θα σου γράψω αύριο. Στοπ. Εάν μπορείς γράψε μου, στο όνομα κυρία Μπιγκάρ στην οδό Μπερί 26. Μην βάλεις το όνομά μου στη διεύθυνση. Σου έχω εμπιστοσύνη. Εντίθ» έγραφε προς τον αγαπημένο της Τάκη.

Η επιστολή θα δημοπρατηθεί από τον οίκο «Πέτρος Βέργος» στο Ξενοδοχείο Athens Plaza, στις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η γνωριμία τους πιθανολογείται ότι έγινε τον Σεπτέμβρη του '46 μετά το αθηναϊκό ρεσιτάλ της Πιάφ στο θέατρο «Κοτοπούλη» στις 18 του ίδιου μήνα.

Στην προς δημοπράτηση επιστολή η Γαλλίδα τραγουδίστρια έγραφε μεταξύ άλλων:

«Σ' αγαπώ όπως δεν αγάπησα ποτέ κανέναν Τάκη, μη μου πληγώσεις την καρδιά! Μπορεί να έρθεις στο Παρίσι με την Ειρήνη, αλλά μάλλον δεν το βλέπω, έτσι θα έρθω εγώ κοντά σου τον Νοέμβριο, κανείς στον κόσμο δεν θα με εμποδίσει να έρθω στην Αθήνα, όμως αυτό που πρέπει να κάνεις χωρίς δισταγμό είναι να έρθεις στην Αμερική τον Δεκέμβριο, έτσι θα ξανασμίξουμε εκεί και από εκεί ελπίζω να σε φέρω στο Παρίσι, που όταν το γνωρίσεις θα το αγαπήσεις όσο κι εγώ. [...] θα μπορούσα να σε κάνω ευτυχισμένο και πιστεύω επίσης πως σε καταλαβαίνω πολύ καλά. Ξέρω πώς είμαι ικανή να τα παρατήσω όλα για σένα»

ZeroTolerance

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
7 Σεπ 2005
Κριτικές
492
Like
38.334
Πόντοι
42.697
πολύ ωραία και ενδιαφέροντα αυτά που γράφει ο σκοτεινός!!!!!!!! :)
Μπράβο! :rockon:
Ρεσπεκτ
τον είχα παρεξηγήσει, νομιζά οτι ξέρει μονο απο κομμωτική!

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
Η τέχνη της κομμωτικής υπήρχε από τα αρχαία χρόνια.Ειδικά στην αρχαία Ελλάδα,στην Σπάρτη οι ομοιοι πολεμιστές έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην κόμη τους.Στην αρχαία Σπάρτη οι πολεμιστές άφηναν μακριά τα μαλλιά τους,επειδή τους έδιναν έναν τόνο αγριότητας,ειδικά με τον τρόπο που τα έπιαναν ως πλεξούδες.
Μάλιστα όταν ήξεραν ότι επρόκειτο να πεθάνουν στην μάχη,όπως λ.χ. στις Θερμοπύλες,τα περιποιόντουσαν ιδιαίτερα,γιατί ήθελαν να είναι κομψοι όταν θα πέθαιναν.

ZeroTolerance

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
7 Σεπ 2005
Κριτικές
492
Like
38.334
Πόντοι
42.697
Η τέχνη της κομμωτικής υπήρχε από τα αρχαία χρόνια.Ειδικά στην αρχαία Ελλάδα,στην Σπάρτη οι ομοιοι πολεμιστές έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην κόμη τους.Στην αρχαία Σπάρτη οι πολεμιστές άφηναν μακριά τα μαλλιά τους,επειδή τους έδιναν έναν τόνο αγριότητας,ειδικά με τον τρόπο που τα έπιαναν ως πλεξούδες.
Μάλιστα όταν ήξεραν ότι επρόκειτο να πεθάνουν στην μάχη,όπως λ.χ. στις Θερμοπύλες,τα περιποιόντουσαν ιδιαίτερα,γιατί ήθελαν να είναι κομψοι όταν θα πέθαιναν.
:blowup:

:S :S :S :S :S :S :S :S :S :S :S :S
*P *P *P *P *P *P *P *P *P *P *P *P

ΒΡΑΣΙΔΑΣ2

Μέλος
Εγγρ.
30 Νοε 2006
Like
1
Πόντοι
16
Καλημερα και απο εμενα.
Ρε Σκοιτεινε τι μου θυμησες με τα Κουτσαβακια στο στρατο πηγα να δειρω εναν λοχια και με ειχε στο γραφειο του ο συνταγματαρχης και μεσα στα πολλα που μου ειπε με ειχε πε και κουτσαβακι :2funny:  δεν ειχα ιδεα τι σημαινε και οταν βγηκα απο το γραφειο του η αλλοι φανταροι με ρωταγαν τι εγινε και εγω ειχα κολλησει και ρωταγα τι σκατα σημαινει "κουτσαβακι". :bounce-glasses:

ΒΡΑΣΙΔΑΣ2

Μέλος
Εγγρ.
30 Νοε 2006
Like
1
Πόντοι
16
Αμα ο ανθρωπος ειναι επαγγελματιας τι να λεμε τωρα. :rockon:

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166