Απο την τελευταια "Στρατιωτικη Ιστορια" το θεμα με τους Μορος και την συγκρουση τους με τους Αμερικανους δεν το γνωριζα καν και ηταν εξαιρετικα ενδιαφερον.Οπως ειπαν και ολοι οι φιλοι λιγες σελιδες πριν οντως τα Αμερικανα τα βρηκανε μπαστουνια με τους αιμοσταγεις Μορος και πρωτη φορα στην ιστορια τους ηρθαν αντιμετωποι με τετοιου ειδους πρακτικες πολεμου και αγριοτητες...Καλα να παθουν.
Τοσο πολυ που τρομαξαν,ωστε σχεδιασαν ενα πιστολι ,το περιφημο 45αρι Colt,του οποιου το φυσιγγιο παρειχε στον χρηστη την τρομακτικη του ισχυ ανασχεσης που χρειαζοταν,ουτως ωστε να "κοκκαλωσει"(αυτοι που ξερουν ,γνωριζουν τον ορο..)τον αλλοφρονα εφορμουντα Μορο...Οι τυποι ειχαν τρομεροι "επιτυχια" στις εφορμησεις τους,κραδαινοντας τα κυματοειδους μορφης ξιφη τους,μεσα στο πληθος...Ηταν και δεινοι χειριστες του ξιφους,οποτε τα Αμερικανα ειχαν κυριολεκτικα χεστει πανω τους...
Επειδη ομως απο καθε τευχος της "Στρατιωτικης Ιστοριας" μου αρεσει να βγαζω και καποιο ζουμι που λεμε,εκεινο που με συνεπηρε ειναι η ιστορια του Μαρκου Μποτσαρη...Περα απο τα γνωστα που ολοι λιγο πολυ ξερουμε( ...ή ευκολα μπορουμε να βρουμε ψαχνοντας)για την δραση του αλλα και την ανδρεια του και την συνεισφορα του στον Απελευθερωτικο μας Αγωνα,εκεινο που μου αρεσε ηταν και η προσπαθεια του να συνταξει ενα λεξικο Ελληνο-Αλβανικης.Με βοηθους τον πατερα του(ακουστε ονοματα συνωνυμα της Ανδρειας)Κιτσο,τον θειο του Νοτη τον πεθερο του και τον Γαλλο περιηγητη Φ. Πουκεβιλ,προσπαθησε να συνταξει το "Λεξικον της Ρωμαικοις και Αρβανητηκης Απλης",καθως αυτο θα ηταν μπουσουλας για να συνταχθει αργοτερα στο μελλον απο τον Πουκεβιλ ,ενος Γαλλο-αλβανικου λεξικου ή γλωσσαριου.Η αρβανιτικα γλωσσα στερειτο γραφης,και τα αρβανιτικα μεταφραζονταν απο τον διγλωσσο Σουλιωτη οπλαρχηγο στα Ελληνικα και απο κει στα Γαλλικα απο τον Πουκεβιλ.Ετσι αυτα να τα θυμομαστε και να τα αντιπαραθετουμε,οταν ακουμε διαφορα χαζα περι αλβανικοτητας των Σουλιωτων...
Εχω σκαναρει και το εν λογω τοπικ για οποιον θελει,και δεν εχει αγορασει το τευχος...