Το πρώτο κύμα μετανάστευσης από την Ασία στην Αμερική εμποδίστηκε από δύο γιγάντιους παγετώνες, οι οποίοι ανάγκασαν τους αποικιστές να μείνουν στάσιμοι στην περιοχή του σημερινού Βερίγγειου Πορθμού για 20.000 χρόνια.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι πρώτοι κάτοικοι του Νέου Κόσμου έφτασαν από την Ασία περνώντας από τη Βεριγγεία -μια έκταση ξηράς που βυθίστηκε αργότερα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και βρίσκεται σήμερα κάτω από τα παγωμένα νερά της Βερίγγειας Θάλασσας.
Βασισμένοι σε γενετικά και γεωλογικά δεδομένα, οι ερευνητές εκτιμούν τώρα ότι το ταξίδι διήρκεσε περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε, καθώς συμπεριέλαβε μια μεγάλη στάση, μέχρι τη λήξη της τελευταίας παγετώδους περιόδου πριν από 15.000 χρόνια. Η τήξη των πάγων δημιούργησε τότε πέρασμα στην Αμερική από την περιοχή της σημερινής Αλάσκας και του βόρειου Καναδά.
Επιπλέον, η ιδρυτική ομάδα που αποίκισε το νέο κόσμο ήταν μεγαλύτερη από προηγούμενες εκτιμήσεις και περιλάμβανε 1.000 έως 5.400 άτομα, πιθανότατα κυνηγούς, αναφέρουν οι ερευνητές στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS OΝΕ.
Όπως αναφέρει το Reuters, η ομάδα του Δρ Μάλιγκαν στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα βασίστηκε σε γεωλογικά δεδομένα αλλά και σε γενετικές συγκρίσεις ανάμεσα σε διάφορες ομάδες αυτόχθονων Αμερικανών. Οι μεταλλάξεις που εμφανίζονται με σχετικά σταθερό ρυθμό στην πορεία του χρόνου χρησιμεύουν ως «μοριακό ρολόι» για την παρακολούθηση αρχαίων πληθυσμών.
«Εξετάζοντας τα είδη και τις συχνότητες των μεταλλάξεων σε σύγχρονους πληθυσμούς, μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για το πότε εμφανίστηκαν αυτές οι μεταλλάξεις και πόσοι άνθρωποι υπήρχαν για να τις φέρουν» εξηγεί ο Δρ Μάλιγκαν.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, ο ανθρωπολόγος και γενετιστής Χένρι Χάρπεντινγκ του Πανεπιστημίου της Γιούτα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι τα συμπεράσματα φαίνονται πειστικά:
«Η ιδέα ότι οι άνθρωποι κόλλησαν στη Βεριγγεία για μεγάλο χρονικό διάστημα αναδρομικά φαίνεται προφανής, δεν είχε όμως προταθεί μέχρι σήμερα».