Αλήθειες που βαραίνουν και.. δεν θέλω να σας στεναχωρώ αλλά!
Έχετε όρεξη να σας πω μία ιστορία;
Αν έχετε, διαβάστε.
Γνωρίζετε τι είναι το Πράσινο Ταμείο;
Σύμφωνα με το ίδιο "Σκοπός του Πράσινου Ταμείου είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος με την διαχειριστική, οικονομική, τεχνική και χρηματοπιστωτική υποστήριξη προγραμμάτων, μέτρων, παρεμβάσεων και ενεργειών που αποβλέπουν στην ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, η στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας και η εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος".
Καταλάβατε; Οχι; Αυτό ήταν το ζητούμενο.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Convergences Greece Forum- «Συγκλίσεις» και του Ινστιτούτου για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO). Με λίγα λόγια οι "Συγκλίσεις" και ο EPLO διαχειρίζονται το Ταμείο, μέσω... συμβουλευτικής λειτουργίας. Ιδρύτρια του "Συγκλίσεις" είναι η... Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, αδελφή του πρωθυπουργού Κυριάκου και της Ντόρας Μπακογιάννη.
Από το 2010 μέχρι και τώρα, το κράτος έχει δώσει πάνω από 11,5 δις με επιδοτήσεις σε "ιδιώτες επενδυτές". Ποιοί είναι αυτοί οι επενδυτές; Γερμανοί και κάποιοι έλληνες.
Αυτά τα χρήματα τα έχει λοιπόν το Πράσινο Ταμείο. Τις άδειες για τα αιολικά όμως τις δίνει η ΡΑΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Διευθύνων Σύμβουλος της ΡΑΕ είναι η δικηγόρος Αλεξάνδρα Γουρζή. Η κυρία Γουρζή εκτός από δικηγόρος είναι και σύζυγος του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Ο Γερπετρίτης είναι ο εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο.. Είστε ακόμα μαζί μου;
Μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευών αιολικών πάρκων είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει αντιπρόεδρο και δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο τον μπαμπάκα της Αλεξάνδρας Γουρζή! Bingo! Δινει δηλαδή η κόρη στον μπαμπά τις άδειες, έχει πάρει και τα λεφτά από το Πράσινο Ταμείο μέσω της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη και.. έτσι γίνονται οι δουλειές.
Το μεγάλο εμπόδιο όμως για να γίινει η μπίζνα ήταν η απαγόρευση που υπήρχε να στηθούν επενδύσεις στα καμμένα.
Για να αλλάξει αυτό χρειαζόταν απόφαση του Συμβουλείου Επικρατείας. Την εισήγηση για την αλλαγή των δεδομένων έγινε το ΣτΕ
Η υπόθεση εκείνη αφορούσε την κατασκευή αιολικού σταθμού στην περιοχή της Βοιωτίας. Ο περιφερειάρχης είχε δώσει το "ΟΚ", ο Δήμος Θήβας έκανε προσφυγή με την απαίτηση να τηρηθεί το Σύνταγμα και έτσι η ιστορία έφτασε στο ΣτΕ
με πρόεδρο Κ. Μενουδάκο.
Με την απόφαση (2499 του 2012) αυτή δόθηκε η άδεια να φτιαχτεί αιολικό πάρκο σε αναδασωτέα έκταση. Το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά.
χρησιμοποιήθηκε η απόφαση αυτή για να αλλάξει ο νόμος και να επιτρέπονται πλέον ανεμογεννήτριες σε καμμένες εκτάσεις, ανάλογα με την περίπτωση.
--------------------------------------------------------------------------
ΥΓ: Υπουργός Περιβάλλοντος ήταν
ο Γ, Μανιάτης.