Λοιπόν, επειδή ένας παπάρας άνοιξε άλλο thread και ρωτάει για τη Λάρισα, αλλά όσα λέγονται εκεί περισσότερη σχέση έχουν με αυτό το thread, αναμοχλεύω.
Θα διαλέξω μια πόλη ανά γεωγραφικό διαμέρισμα (ΟΧΙ περιφέρεια) υπό την προϋπόθεση βέβαια να έχω επισκεφτεί το συγκεκριμένο γεωγραφικό διαμέρισμα!
ΘΡΑΚΗ: Αλεξανδρούπολη. Πραγματικά, όταν ήμουν φαντάρος στον βόρειο Έβρο και κατέβαινα Αλεξανδρούπολη, νόμιζα ότι πήγαινα στο ΠΑΡΙΣΙ.
Μεγάλο μειονέκτημα η απόσταση από Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ευτυχώς υπάρχει αεροδρόμιο).
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Θα επέλεγα μία μεταξύ Δράμας και Καβάλας. Και οι δύο όμορφες πόλεις, κοντά στη Θεσσαλονίκη, εξυπηρετούνται από το ίδιο αεροδρόμιο (της Καβάλας). Μεγάλο μειονέκτημα της Καβάλας ότι είναι αμφιθεατρικά κτισμένη, οπότε αν έχεις κάποιο ορθοπαιδικό ή καρδιολογικό πρόβλημα, αυτή η πόλη δε σου κάνει. Μεγάλο μειονέκτημα της Δράμας ότι δύσκολα σε δέχονται οι ντόπιοι. Είναι πολύ κλειστή κοινωνία, αλλά τουλάχιστον δεν είναι νεόπλουτοι και κρατάνε τις παραδόσεις τους.
Μου αρέσει πολύ η Καστοριά, αλλά είναι μικρότερη πόλη και κάπως απομονωμένη, οπότε δεν την επιλέγω.
ΗΠΕΙΡΟΣ: Ιωάννινα. Υπέροχη ατμόσφαιρα, πολιτιστικό σταυροδρόμι, τέσσερις ώρες από την Αθήνα, τρεις και μισή από τη Θεσσαλονίκη, διαθέτει αεροδρόμιο. Παλιά και νέα πόλη συμπλέκονται αρμονικά, το λιμναίο στοιχείο πάντα με γοήτευε, η ρυμοτομία δεν είναι η καλύτερη αλλά είναι πόλη που μπορείς να την περπατήσεις. Διαθέτει περιαστικό λόφο (όπως και η Δράμα) που για μένα είναι έξτρα μπόνους.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Τρίκαλα. Παλιότερα μπορεί να έπαιζε και ο Βόλος, αλλά έχει κάπως γιγαντωθεί και αντιμετωπίζει προβλήματα υποδομών αλλά και ρύπανσης. Τα Τρίκαλα είναι η πόλη της Ελλάδας με τους καλύτερους οδηγούς, υπάρχει σεβασμός πεζών και ποδηλατών. Είναι κτισμένα σε ίσιωμα, με τους νέους δρόμους μόνο 3,5 ώρες από την Αθήνα (2 και κάτι από τη Θεσσαλονίκη) πολύ κοντά στο ελληνικό Grand Canyon (Μετέωρα) και με το υδάτινο στοιχείο εντός της πόλης (ποταμός Ληθαίος). Πήγα στη Λάρισα και έψαχνα το ποτάμι να πούμε!
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Λιβαδειά. Χαλαρά και εύκολα. Και χωρίς ανταγωνισμό. Τι να διαλέξεις από τα υπόλοιπα μπουρδέλα του διαμερίσματος;
Ούτε δύο ώρες απ' την Αθήνα, μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο, με έντονο το στοιχείο του νερού (ποτάμι, καταρράκτες), εξαιρετικά ψητά, ηρεμία, χωρίς ρύπανση.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Ναύπλιο. Η πρώτη πρωτεύουσας της Ελλάδας κρατάει ακόμα την αίγλη της. Ήρεμη πόλη, μιάμιση ώρα απ' την Αθήνα, κοντά σε αρχαία μνημεία, πλάι στη θάλασσα, υπέροχο κάστρο, μουσεία, διατηρημένη παλιά πόλη.
Όχι, το μπουρδέλο η Πάτρα δεν είχε καμία τύχη.
Ιόνια Νησιά: Κέρκυρα. Αν και η νέα πόλη είναι κακάσχημη και δε δένει καθόλου με την παλαιά, η παλαιά είναι ένα ζωντανό μουσείο, ανήκει στα προστατευόμενα μέρη από την UNESCO μάλιστα.
Κακή σύνδεση με τη στεριά, αλλά τη σώζει η μικρή σχετικά απόσταση. Διαθέτει αεροδρόμιο και γενικά δεν της λείπει τίποτα από πλευράς αγαθών και απολαύσεων.
Το καλοκαίρι όμως είναι λίγο πίκρα.
Για νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Κρήτη δε θα γράψω, δεν έχω επισκεφτεί πόλεις (με εξαίρεση τη χώρα της Μυκόνου και τα Φηρά) οπότε να με συμπληρώσει κάποιος που γνωρίζει.
Φυσικά δεν αναφέρθηκα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αυτές είναι εντελώς άλλο πράγμα.