Εσένα σε πιστεύω!!! Μου βγάζεις έναν αέρα σοβαρότητας όχι όπως πολλοί εδώ μέσα που είναι απλά γελοία άτομα...
Θέλω λοιπόν να σε ρωτήσω ξεκάθαρα: Πιστεύεις ότι έχουμε να χάσουμε πολλά περισσότερα σαν Ελλάδα αν σκάσει η γερμανοτράπεζα απο το να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο λούκι που είμαστε τωρα;Πιστεύεις ότι το λούκι που είμαστε τώρα μπορεί να μας βγάλει στον αφρό, έστω και υπο συγκεκριμένες προυποθέσεις και αφού κάνουμε ότι μας πουν και περισσότερα ακόμα; Ή πιστεύεις ότι πολύ απλά δε βγαίνει;
Εγώ να σου πω την αλήθεια αμφιταλαντεύομαι ακόμα δεν έχω καταλήξει...
Από τη μια σκέφτομαι ότι σε τέτοιες περιόδους τα τρόφιμα, η ενέργεια και τα μέταλλα πιάνουν αξια, και τα 2 από τα 3 τα έχουμε ήδη σε παραγωγή, από την άλλη όταν γαμιούνται όλοι στο σπίτι σου κινδυνεύει κι ο δικός σου κώλος...!!! Δεν ξέρω...!!!
Πραγματικά με ενδιαφέρει η άποψή σου και θέλω να την ακούσω..
Αντε να σου πω λοιπόν τη γνώμη μου.
Ούτε μάντης είμαι ούτε ο υπεραναλυτής. Αλλωστε έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι και οι ''υπερααναλυτές'' όπως ο Ρουμπινί η ο Κρούγκμαν πέφτουν έξω. Ακόμη και τα ''σαίνια'' της πιάτσας όπως ο Σόρος η ο Πόλσον πέφτουν πολλές φορές έξω και γράφουν τεράστιες ζημιές. Δεν υφίσταται η έννοια της προφητείας στην οικονομική εξέλιξη καί όσοι παριστάνουν τους προφήτες είναι μάλλον μαλάκες.
Προσωπικά λοιπόν όταν το επίπεδο της πληροφόρησης που έχω είναι στο επίπεδο του οικονομικού τύπου, και ίσως λίγο παραπάνω απο αυτό μέσω κάποιων φίλων, προσπαθώ να σκέφτομαι απλά χωρίς να μπαίνω σε λεπτομέρειες.
Απαντώντας στις ερωτήσεις σου. Οταν κατέρρευσε η Lehman Brothers στην Αμερική ουσιαστικά πυροδοτήθηκε μια παγκόσμια κρίση γιατί τα μαλακοομόλογα που είχε εκδώσει είχαν διαχυθεί στην παγκόσμια οικονομία. Η ίδια η Αμερική υπέστει πολύ μεγάλες συνέπειες αλλά τελικά το πρόβλημα λύθηκε με την εκτύπωση τεράστιων ποσών πληθωριστικού δολαρίου απο τον Ομπάμα.
Ομως, και εδώ είναι το σημαντικό. Μικρότερες οικονομίες χωρίς στέρεα οικονομική και παραγωγική βάση όπως η Ισλανδία η η Ιρλανδία δεν άντεξαν και βάρεσαν πτώχευση. Θυμίζω ότι στην Ιρλανδία πτώχευσαν Ιδιωτικές τράπεζες και όχι το δημόσιο. Το δημόσιο αναγκάστηκε να δαπανήσει τεράστια ποσά για τη στήριξη των ιδιωτικών τραπεζών με αποτέλεσμα την έμμεση άτυπη χρεωκοπία του.
Η DB είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη. Αν καταρρεύσει αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες και για την Γερμανία και για την Ευρώπη ολόκληρη. Και όπως και στη περίπτωση της Lehman Brothers οι περισσότερο ευάλωτες οικονομίες θα πληγούν περισσότερο. Περιτόν νομίζω να πούμε πια είναι η πλέον ευάλωτη οικονομία της Ευρώπης αυτή τη στιγμή. Και όπως γράφουν και οι φίλοι πριν, οι οικονομίες που έχουν πραγματική παραγωγική βάση θα υποφέρουν μεν, αλλά στη συνέχεια θα δουλέψουν και θα ανακάμψουν, όπως ακριβώς έγινε και στην Αμερική. Εμείς έτσι όπως είμαστε τι να περιμένει κανείς να κάνουμε ?? Για να δώσω ένα απλό παράδειγμα, αν ξεσπάσει μια τέτοιου μεγέθους κρίση στην Ευρώπη, η δική μας τουριστική βιομηχανία ( που είναι ίσως το σοβαρότερο πράγμα που παράγουμε ) δεν θα πληγεί άμεσα ??
Αρα η απάντηση στην ερώτησή σου είναι, ότι κατά τη ταπεινή μου γνώμη, αν καταρρεύσει η DB εμάς εδώ θα μας πάρει στη κυριολεξία ο διάολος.
Χωρίς να έχω κάποια παραπάνω πληροφόρηση εκτιμώ ότι δυο σενάρια παίζουν.
Το πρώτο είναι ότι πραγματικά η DB εχει πρόβλημα. Οτι δηλαδή στα πλαίσια του καζινοκαπιταλισμού στον οποίο αρέσκονται οι μεγαλομαλακοτραπεζίτες, στη βάση του ''Τα κέρδη ιδωτικά οι ζημίες δημόσιες'', έχουν πάρει πολύ μεγάλα ρίσκα τα οποία δεν τους βγήκαν, και τώρα σκάνε. Το αν αυτό το σκάσιμο μπορεί να μαζευτεί ή όχι είναι κάτι που ελάχιστοι άνθρωποι πιστεύω είναι σε θέση να γνωρίζουν γιατί απλούστατα ελάχιστοι έχουν πρόσβαση στην απαιτούμενη πληροφορία. Για αυτό και οι δημοσιογράφοι έχουν δεί κάποιο καπνό και απλά εικάζουν για το μέγεθος της φωτιάς χωρίς να έχουν ακριβή στοιχεία
Το δεύτερο σενάριο είναι ότι το όλο θέμα είναι απλά μια κατασκευασμένη μούφα στα πλαίσια του γνωστού πολιτικού τερτιπιού που λέγεται αποπροσανατολισμός. Είναι γνωστό ότι λόγω του προσφυγικού η Μέρκελ έχει πολύ μεγάλη κάμψη στις δημοσκοπήσεις. Επίσης έχει μπροστά της σύντομα εκλογές σε δύο περιφέρειες ( κρατίδια ). Αρα ''φουσκώνει'' ένα θέμα αυτό της DB στο οποίο τελικά θα δώσει ''προσωπική'' λύση τονώνοντας έτσι την δημοτικότητά της με προφανή πολιτικά ωφέλη.
Προφανώς και δεν είμαι σε θέση να ξέρω ποιο απο τα παραπάνω δυο σενάρια είναι πραγματικό. Αλλά η κρίση στην κίνα, η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου και μια σειρά από άλλα οικονομικά γεγονότα περισσότερο προς το πρώτο σενάριο δείχνουν.
Αυτά και συγνώμη για το ''σεντόνι''.