Επισκέπτης
Δεν ξερω εαν το εμαθες, διερευσε οτι ο χακερ ειναι γυναικα :oΕγω όχι :'(
Δεν ξερω εαν το εμαθες, διερευσε οτι ο χακερ ειναι γυναικα :oΕγω όχι :'(
Είμαι ο ADMIRAL και ειμαι κι εγω στη λίστα!!!!
Δεν αλλάζω τίποτα, να πανε να γαμηθούνε!
Κι αν με εκβιάσουν θα φωτογραφήσω τον κώλο της γκόμενας/γυναίκας/αδερφής τους και θα τον ποστάρω εδω χωρίς σκίαση προσώπου!
ADMIRAL SPEAKING!!
ΥΓ:Και ο ΤΡΑΜΟΥ με τον ΤΑLOS μεσα ειναι!!!!
για δοκιμασε να γραψεις αρηςΕγω δεν θυμαμαι τον δικο μου :- αυτα παθαινεις αμα βαζεις οτι να ναι κωδικους
σορρυ τυπε ηταν γκραντε μαλακια? απο τα λιγα που ξερω ετσι νομιζα
Δεν θα εγραφα αρηγια δοκιμασε να γραψεις αρης
στην χειροτερη να μπουν με το ακαουντ σου στο μπου αλλα δεν νομιζωΤώρα εγώ να θεωρήσω ότι με χακάρανε;
prof_e_
profesoras
professor
To password δεν το έχω χρησιμοποιήσει πουθενά αλλού.Και το e-mail δεν το έχω χρησιμοποιήσει σε κάτι σοβαρό.
Να αρχίσω να ανησυχώ;
Κλειστος κώδικας ειναι εκεινος ο οποίος δεν ειναι διαθέσιμος στο κοινό. Αν εσυ θές να γράψεις ένα προγραμμα αλλα δεν θές να αφήσεις τον κώδικα ανοιχτό προς τριτους τοτε ο κωδικας σου ειναι κλειστος. Έναν ανοιχτο κώδικα μπορουν να τον δουν περισσοτεροι και να τον βελτιώσουν σιγουρα. Ωστοσο τιθεται το εξης ερώτημα ... ένας ανοιχτος κώδικας γιατι ειναι πιο ασφαλέστερος απο εναν κλειστο? αφου έχεις μπροστα σου τα τρωτά του σημεια και γνωριζεις πως έχει γραφτει. Αρα δεν ειναι ευκολοτερο να τον χακάρεις?
Μέσα πού; Η λίστα που έχει δημοσίως το site που έβγαλε το θέμα έχει μόνο nicks (της πλάκας-δεν είναι hacking αυτό). Άλλη που μας δόθηκε (και μέρος της οποίας έχει σε screenshots το ίδιο site) έχει nicks/mails/IPs/pass hashes και δεν είναι απ' το bou.
Κλειστος κώδικας ειναι εκεινος ο οποίος δεν ειναι διαθέσιμος στο κοινό. Αν εσυ θές να γράψεις ένα προγραμμα αλλα δεν θές να αφήσεις τον κώδικα ανοιχτό προς τριτους τοτε ο κωδικας σου ειναι κλειστος. Έναν ανοιχτο κώδικα μπορουν να τον δουν περισσοτεροι και να τον βελτιώσουν σιγουρα. Ωστοσο τιθεται το εξης ερώτημα ... ένας ανοιχτος κώδικας γιατι ειναι πιο ασφαλέστερος απο εναν κλειστο? αφου έχεις μπροστα σου τα τρωτά του σημεια και γνωριζεις πως έχει γραφτει. Αρα δεν ειναι ευκολοτερο να τον χακάρεις?
Το αν ο κώδικας για κάποιο site είναι κλειστός ή open source δεν έχει καμία σημασία για το πόσο εύκολο είναι να χακαριστεί το συγκεκριμένο site. Αρκεί φυσικά το site να έχει γραφτεί με τις σωστές, σύγχρονες πρακτικές.
Η "ασφάλεια" με τη λογική του "κρύβω πράγματα" δε θεωρείται ασφάλεια. Η σωστή ασφάλεια έχει τη λογική "κλείνω όλες τις τρύπες ώστε ακόμα και αν κάποιος ξέρει απέξω τον κώδικα του site μου να μη μπορεί να κάνει τίποτα".
Κατά τη γνώμη μου, τα Open source προγράμματα είναι ασφαλέστερα από τα closed source. Αυτό συμβαίνει διότι τα open source τα βλέπουν πολλά μάτια (individuals από όλο τον κόσμο) και όχι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι κάποιας εταιρίας, με αποτέλεσμα τυχόν τρύπες να βρεθούν πολύ πιο γρήγορα. Επίσης, αν βρεθεί κάποια τρύπα, τη διόρθωση μπορεί να την κάνει ο καθένας που χρησιμοποιεί το open source λογισμικό - αντίθετα στα closed source θα πρέπει να περιμένουμε πότε και *αν* (γιατί πχ μπορεί να μην έχει support) η εταιρία θα δεήσει να βγάλει patch.
Παράδειγμα επίκαιρο τα Windows XP: Η MS δήλωσε ότι σταματά το support για τα XP. Αν τυχόν βρεθεί τρύπα κανείς δε θα μπορέσει να τη διορθώσει. Αντίθετα, μπορεί κάποιος να έχει ένα server σε linux 15ετιας και άνετα να τον χρησιμοποιεί ακόμα, απλώς διορθώνοντας μόνος του τυχόν τρύπες που θα βρίσκονται (δεν εννοώ να κάνει developing προφανώς, εννοώ να κάνει apply patches και νέες εκδόσεις).
Τα ubuntu 10.10 δεν έχουν πια support. Το έχουν κοψει. ;)
Τις περισσοτερες φορές οι χρηστες ειναι απλος κοσμος που δεν ενδιαφέρεται και δεν γνωριζει πέρα απο τα βασικά για να λειτουργησει το προγραμμα του. Οποτε δεν υπάρχει και σοβαρο θέμα στο να αποφασισουν οι developers ποτε θα διορθωσουν κάτι εκτος και αν προκυψει κάτι σοβαρο που κάνει το προιον μη χρησιμοποιήσιμο.
Απλώς να σημείωσω ότι εφόσον τα passwords ήταν σωστά hashed (με salt, όπως πχ περιγράφεται εδώ [URL unfurl="true"]https://crackstation.net/hashing-security.htm[/url]) δεν υπάρχει κίνδυνος να μαθευτούν τα passwords σας !
Θα ήθελα να εξηγήσω όμως με απλά λόγια τι είναι το password hash και γιατί, ακόμα και αν κάποιος το βρει αυτό δε κινδυνεύετε: Η σύγχρονη πρακτική είναι να μην αποθηκεύεται ο κωδικός των χρηστών σε απλό κείμενο (plaintext) αλλά να δημιουργείται ένα hash από αυτό τον κωδικό και αυτό να αποθηκεύεται στους servers των διαφόρων site. Το hash είναι μια συνάρτηση η οποία παίρνοντας σαν είσοδο ένα κείμενο x θα μας επιστρέψει ένα άλλο κείμενο H(x). Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι ότι έχοντας το H(x) είναι αδύνατο να βρεθεί το x. Οπότε, όταν εγώ προσπαθώ να κάνω Login, όταν δώσω τον κωδικό μου αυτός θα περάσει από τη hash function και θα γίνει ο έλεγχος αν το αποτέλεσμα του hashing είναι το ίδιο με αυτό που είναι αποθηκευμένο στη βάση.
Οπότε γίνεται κατανοητό ότι ακόμα και αν κάποιος πάρει τα hashes δε μπορεί να τα χρησιμοποιήσει πουθενά πχ να τα δώσει σαν είσοδο διότι προφανώς το H(H(x)) <> H(x) !
Ναι ειναι ιδιοτητα μιας συνάρτησης σύνοψης(hashing function) οτι δεν είναι εφικτό να βρεις την είσοδο από την σύνοψη.
Eιναι ωραιο μάθημα η κρυπτογραφια την ειχα πάρει επιλογής θυμαμαι. Και ψήνομαι τωρα να φτιάξω στον ελευθερο μου χρονο ένα προγραμμα που κρυπτογραφει αρχεία.
Σε τι γλώσσα