Νέα

H ψευδαίσθηση της υπεροχής

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα argentina@2001
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 6
  • Εμφανίσεις 889
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

argentina@2001

Μέλος
Εγγρ.
8 Σεπ 2010
Μηνύματα
103
Like
0
Πόντοι
1
O γνωστός πια για τους τακτικούς αναγνώστες μου Ρωμαίος συγκλητικός Μενένιος Απιος στους διασωθέντες Οξυρρύγχειους Παπύρους συνεχίζει να περιγράφει τα κύρια χαρακτηριστικά των προ δύο και πλέον χιλιάδων χρόνων Ελλήνων που προσδιορίζουν τη συμπεριφορά τους και οδηγούν στην αυτοκαταστροφή εαυτών και των σπουδαίων επιτευγμάτων τους. Και εγώ συνεχίζω την αντιγραφή των διαχρονικών, όπως αποδεικνύεται, διαπιστώσεων του κυβερνήτη τής υπό ρωμαϊκή κατοχή περιοχής της Αχαΐας (σε μετάφραση Κωνσταντίνου Τσάτσου):

Το ανυπότακτο σε κάθε πειθαρχία, η περιφρόνηση των άλλων και ο φθόνος, η αρρωστημένη διόγκωση της ατομικότητας σπρώχνουν σχεδόν τον Ελληνα να θεωρεί τον εαυτό του πρώτο ανάμεσα στους άλλους. Αδιαφορώντας για όλους και για όλα,παραβλέποντας ό,τι γίνηκε πριν και ό,τι γίνεται γύρω του, αρχίζει κάθε φορά από την αρχή και δεν αμφιβάλλει πως πορεύεται πρώτος τον δρόμο τον σωστό. Ταλαιπωρεί από αιώνες την ελληνική ζωή η υπέρμετρη εμπιστοσύνη του Ελληνα στην προσωπική του γνώμη και στις προσωπικές του δυνατότητες. Παρά να υποβάλει τη σκέψη του στην βάσανο μιας ομαδικής συζήτησης προτιμάει να ριψοκινδυνεύει με μόνες τις προσωπικές του δυνάμεις. Πρόσεξε τις συσκέψεις των ηγετών των πολιτικών μερίδων τους με τους δήθεν φίλους των και θα δεις ότι οι περισσότερες είναι προσχήματα. Ο ηγέτης λέει τη γνώμη του, βελτιώνει την διατύπωσή της με τις πολλές επαναλήψεις, χωρίς ούτε να περιμένειούτε να θέλει καμία αντιγνωμία. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Ελληνας πολιτικός ανακυκλώνεται μόνος του μέσα στις δικές του σκέψεις,γιατί πιστεύει πως αυτές αρκούν για το έργο του.

Τούτη η μοιραία για την τύχη των Ελλήνων εγωπάθεια φέρνει και ένα άλλο χειρότερο δεινό:Οπου βασιλεύει, τα έργα σχεδιάζονται πάντα μέσα στα στενά όρια της ατομικότητας,σύντομα και βιαστικά, για να συντελεστούν όλα προτού το πρόσωπο εκλείψει.Η πολιτική όμως που θεμελιώνει τις μεγάλες πολιτείες δεν σηκώνει ούτε βιασύνηούτε συντομία. Σχεδιάζεται σε έκταση αιώνων.Δεν προσδένεται σε άτομα, αλλά σε ομάδες προσώπων,σε διαδοχικές γενιές.Στην εκτύλιξή της εξαφανίζεται το εφήμερο άτομο και παίρνουν την πρώτη θέση διαρκέστερες υποστάσεις,λαοί,οικογένειες,πολιτικές μερίδες ή κοινωνικές τάξεις. Τα εδραία πολιτικά έργα μέσα στην ιστορία είναι υπερπροσωπικά.Και δυστυχώς ή δεν φτάνουν ως την τελείωση ενός άξιου πολιτικού έργουή όταν φτάσουν φέρνει μέσα του το έργο του το ίδιο το σπέρμα της φθοράς (...) Εάν λείπει κάτι των Ελλήνων πολιτικώνδεν είναι ούτε η δύναμη της σκέψηςούτε η αγωνιστική διάθεση.Στον χαρακτήρα, στο ήθος φωλιάζει η αρρώστια. Φωλιάζει στην άρνησή τους να δεχθούν να εξαφανίσουν το άτομό τους για την ευόδωση ενός ομαδικού έργου. Δεν κρίνουν ποτέ με δικαιοσύνη τον συναγωνιστή τους και γι΄ αυτό δεν υποτάσσονται ποτέ στην υπεροχή του. Τα δεινά, όσα υποφέρανε ως τα σήμερα οι Ελληνες, μα θαρρώ και όσα θα υποφέρουν στο μέλλον, μιαν έχουν κύρια και πρώτη πηγή, την φιλοπρωτία,την νόμιμη θυγατέρα του τρομερού των εγωισμού. Βλέπετε ο Ελληνας γεννήθηκε με την ψευδαίσθηση της υπεροχής».

Ανατριχιαστικά προφητικό το εκπληκτικό ψυχογράφημα των Ελλήνων που διατυπώθηκε στους Οξυρρύγχειους Παπύρους πριν από 2.300 χρόνια, οι οποίοι ανευρέθησαν στην περιοχή της Οξυρρύγχου της Αιγύπτου το 1934. Εστω και αν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος φαίνεται να παραδέχθηκε λίγο πριν από τον θάνατό του ότι δεν πρόκειται για μετάφραση ρωμαϊκού κειμένου αλλά για προσωπικές σκέψεις του. Και έτσι όμως οι προ πεντηκονταετίας διαπιστώσεις του υπήρξαν καίριες και αποδεικνύονται τραγικά επίκαιρες. Παραμείναμε αδιόρθωτοι και αλληλοτρωγόμαστε ακόμη και μπροστά στο χείλος της καταστροφής, παραβλέποντας την εκ βαθέων διαπίστωση-συμβουλή του εθνικού μας ποιητή Ανδρέα Κάλβου «μόνο η ομόνοια σώνει τα έθνη».

jmarinos@tovima.gr


 

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Μηνύματα
11.073
Like
31
Πόντοι
166
Ο jmarinos@tovima.gr είναι ο γνωστός πρώην ευροβουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μαρίνος (γνωστό νεοφιλευθερο θατσερικο στρακι της παλίας Αβερόφιας σχολής - κολητός της πειραιώτησας πολιτικου τρανς κλπ)

ΌΧΙ μπαρμπα Γιάννη δεν είμαστε όλοι οι Ελληνες φούστηδες-εγωπαθης και τεμπέλιδες κλπ. εκτός αν κρίνης "εξ ιδίων τα αλλώτρια"
 
OP
OP
argentina@2001

argentina@2001

Μέλος
Εγγρ.
8 Σεπ 2010
Μηνύματα
103
Like
0
Πόντοι
1
Ο jmarinos@tovima.gr είναι ο γνωστός πρώην ευροβουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μαρίνος (γνωστό στρακι της παλίας Αβερόφιας σχολής - κολητός της πειραιώτησας τρανς κλπ)

ΌΧΙ μπαρμπα Γιάννη δεν είμαστε όλοι οι Ελληνες φούστηδες-εγωπαθης και τεμπέλιδες κλπ. εκτός αν κρίνης "εξ ιδίων τα αλλώτρια"
  αγαπητε  κυριε  τρικαρδε,  θα  επρεπε  να  ανυσηχουμε  αν  αυτα  ειχαν  γραφτει  πραγματικα  2.300 χρονια  πριν,  και  οχι  τωρα  που  τα  εγραψε  καποιος με το  σημειολογικο  ονομα τσατσος,  οσο  για  το  συγγραφεα,  νομιζω  τον  γνωριζετε  καλυτερα  απο  εμενα, και  εκφερετε  αντικειμενικη  αποψη,  ξεχωρα  απο  ολα  αυτα  παντως  ενα  τεραστιο  ποσοστο  νεοελληνων  εχει  αυτο  αυτο  το  γελιο  και  εγωπαθες  συναισθημα  της  υπεροχης, εναντι  ολων  τον  υπολοιπων  ανθρωπων  του  κοσμου....αλλα  και  εναντι  των  υπολοιπων  ελληνων....
 

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Μηνύματα
11.073
Like
31
Πόντοι
166
  αγαπητε  κυριε  τρικαρδε,   θα   επρεπε  να  ανυσηχουμε   αν  αυτα  ειχαν  γραφτει  πραγματικα  2.300 χρονια  πριν,  και  οχι  τωρα  που  τα  εγραψε  καποιος με το  σημειολογικο   ονομα τσατσος,   οσο   για  το  συγγραφεα,  νομιζω  τον  γνωριζετε  καλυτερα  απο  εμενα, και  εκφερετε  αντικειμενικη  αποψη,   ξεχωρα  απο   ολα  αυτα  παντως  ενα  τεραστιο  ποσοστο  νεοελληνων  εχει  αυτο  αυτο  το  γελιο  και  εγωπαθες   συναισθημα  της  υπεροχης, εναντι  ολων  τον  υπολοιπων  ανθρωπων  του  κοσμου....αλλα  και  εναντι  των  υπολοιπων  ελληνων....

:think: Φίλτατε κυρ Μένιο
Ειμαι από τη φύση αισιόδοξος - δυστηχός.
Η ανακύκλοση της γκρίνιας με εκνευρίζει "τα μάλα"
Η περιγραφή του Ρωμαίου συγκλητικού Μενένιου Απιου, μπορεί να έχει μεγάλη κριτική αξία για την περιγραφή ενός λαού, αλλά οι γενικευσεις δεν μπορούν να αποδώσουν το όλο.
Δεν υπερέχω απεναντί σας, επειδή είμαι όποιος ειμαι αλλά επειδη έσεις νοίωθεται ολίγος.

Δλης, ας μην αφήνουμε τους άλλους να μας περιγραφουν, ας αποκτίσουμε αυτοσυνήδηση.
 

posidonios

Μέλος
Εγγρ.
23 Ιουλ 2009
Μηνύματα
31
Like
0
Πόντοι
0
Εάν  οι  απόψεις  τού  Μαρίνου  γιά  τήν οικονομία  είχαν  εφαρμοστεί  δέν  θά  είμασταν  στήν  οικονομική  άβυσσο.Αλλά  βέβαια  τί  θά  πούν  τά  λαμόγια  οί  φθονεροί  και  οι  ανίκανοι.Τήν  σημερινή  κατάσταση  τήν  είχε  ακριβώς  προβλέψει  πρίν  25 χρόνια. Αλλά  τά  μουνόπανα,  οί σοσιαΛΗΣΤΕΣ  κάνουν  τώρα ότι  δέν  θυμούνται, δέν βλέπουν, ποιές  πολιτικές  πρακτικές  μάς  οδήγησαν  σέ  αυτό  τό  χάλι.
 

alsomas

Μέλος
Εγγρ.
14 Δεκ 2008
Μηνύματα
223
Κριτικές
10
Like
3
Πόντοι
11
Εάν  οι   απόψεις   τού  Μαρίνου  γιά   τήν οικονομία  είχαν  εφαρμοστεί   δέν  θά  είμασταν  στήν  οικονομική  άβυσσο.Αλλά  βέβαια   τί   θά  πούν  τά   λαμόγια  οί  φθονεροί  και  οι  ανίκανοι.Τήν  σημερινή   κατάσταση  τήν  είχε   ακριβώς  προβλέψει  πρίν   25 χρόνια. Αλλά   τά   μουνόπανα,  οί σοσιαΛΗΣΤΕΣ  κάνουν  τώρα ότι  δέν  θυμούνται, δέν βλέπουν, ποιές  πολιτικές   πρακτικές  μάς  οδήγησαν  σέ  αυτό   τό  χάλι.

Φίλε ο μπαρμπα Γιαννης είναι ένας γερόπουστρακος που πλερώνεται για να γράφει νεοφιλευθερες οικονομικές στήλες;;;;;;;;;
 

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Μηνύματα
11.073
Like
31
Πόντοι
166
Τα τρία λάθη μου
Γιάννης Μαρίνος | Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010
Δεν διεκδικώ, φυσικά, τον επίζηλο τίτλο του αλάνθαστου. Και είναι αναπόφευκτο στις χιλιάδες άρθρα, σχόλια και ομιλίες μου να έχουν εμφιλοχωρήσει κάποιες αβλεψίες ή και ολισθήματα άγνοιας, αφού κατά κόρον αναγνωρίζω το του Σωκράτους «εν οίδα ότι ουδέν οίδα».

Αναχωρώντας για τις διακοπές μου άφησα πίσω μου, όπως κάθε χρόνο, κάποια διαχρονικής επικαιρότητας κείμενα και κυρίως τρία αναφερόμενα σε αποσπάσματα από τους Οξυρρύγχειους Παπύρους ανάμεσα στους οποίους υποτίθεται ότι σώζονται επιστολές με συμβουλές του ρωμαίου συγκλητικού Μενένιου Απιου προς τον φίλο του Ατίλιο Νάβιο, μέλλοντα ρωμαίο κυβερνήτη τής υπό κατοχή Αχαΐας πριν από 2.300 χρόνια. Σε αυτούς περιγράφεται ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά των τότε Ελλήνων, που περίπου ταυτίζονται με των σύγχρονων. Τα κείμενα αυτά είχαν δημοσιευθεί το 1954 στο περιοδικό «Νέα Εστία» σε νεοελληνική απόδοση από τον σοφό ακαδημαϊκό, αείμνηστο, Κωνσταντίνο Τσάτσο και είχαν περιληφθεί και στη σειρά των Αφορισμών και Διαλογισμών του (έκδοση Βιβλιοπωλείου της Εστίας το 1970). Τα κείμενα αυτά είχαν εντυπωσιάσει και είχαν ποικιλότροπα σχολιασθεί, χωρίς μάλιστα αρχικά να αμφισβητηθεί η γνησιότητά τους. Οπως υπογραμμίζει ο πολυμαθής αγαπητός κ. Στέλιος Παπαθεμελής, μολονότι επρόκειτο για δημιούργημα της φαντασίας του Κωνσταντίνου Τσάτσου, «υπήρξε εξαιρετικά πειστικό και έγινε δεκτό χωρίς επιφυλάξεις». Ακόμη και ο κορυφαίος ιστορικός του Νέου Ελληνισμού καθηγητής Απόστολος Βακαλόπουλος στο βιβλίο του «Ο χαρακτήρας των Ελλήνων» είχε αποδεχθεί ως αληθινούς τους Παπύρους και τον συγκλητικό Μενένιο. Μόνο έπειτα από τριάντα χρόνια, τον Μάιο του 1983, προκλήθηκε έντονη αμφισβήτηση της γνησιότητας των Οξυρρύγχειων Παπύρων και τότε παρενέβη ο Κ. Τσάτσος και παραδέχθηκε ότι επρόκειτο για πόνημα της δικής του φαντασίας. Μολονότι στο τελευταίο από τα τρία κείμενά μου (που είχαν γραφεί και σταλεί στο «Βήμα» προτού ανακληθώ στην τάξη για το «ολίσθημά» μου ως αγνοών την αμφισβήτηση της γνησιότητάς τους) αποκαλύπτω ότι κατά μία εκδοχή «δεν πρόκειται για μετάφραση ρωμαϊκού κειμένουαλλά για προ πεντηκονταετίας προσωπικές σκέψεις του Κωνσταντίνου Τσάτσου». Ηθελα όμως να έχω ισχυρότερη απήχηση για τους αναγνώστες μου, προτού αποκαλύψω ότι είναι αμφίβολη η ρωμαϊκή προέλευσή τους. Τους ενοχληθέντες αναγνώστες μου τούς παρακαλώ να σκεφθούν αν οι προ 60ετίας διαπιστώσεις του αείμνηστου Τσάτσου δεν αποδίδουν και τα σημερινά χαρακτηριστικά κουσούρια μας, που έχουν μάλιστα επιδεινωθεί.

Στους χαιρεκάκως υπενθυμίζοντες ότι χρεώνομαι και με διαψευσθέντες βαρείς χαρακτηρισμούς για τους μετανάστες από τον τέως αυστραλό πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ, παρατηρώ ότι παρά το σχετικό αίτημά μου να μου τεθεί υπ΄ όψιν η κατά λέξιν επίσημη διάψευσή του (πράγμα που εζήτησαν και φίλοι μου στην Αυστραλία από το πρωθυπουργικό γραφείο), ουδέποτε ικανοποιήθηκε η εύλογη περιέργειά μου. Συνεπώς δικαιούμαι ακόμη να διερωτώμαι ποιος λέει την αλήθεια επί του θέματος.

Η τρίτη γκάφα που μου καταλογίζεται από αυστηρό αναγνώστη μου αναφέρεται στην περίφημη ρήση που αποδίδεται στον Κίσινγκερ για το πώς θα πρέπει να υπονομευθεί η χώρα μας. Και όμως είμαι ο μόνος που προκειμένου να αποσαφηνισθεί το θέμα έστειλα επιστολή προς τον πρώην αμερικανό υπουργό, ο οποίος είχε την ευγένεια να μου απαντήσει διαψεύδοντας τα αποδιδόμενα σε αυτόν, πράγμα που έσπευσα να δημοσιεύσω στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (13.11.1997) με εκτενές ιστορικό επί του θέματος. Τι φταίω εγώ αν και σήμερα με συσχετίζουν με τη δήθεν δήλωση Κίσινγκερ για να της αποδώσουν εγκυρότητα, που υποτίθεται ότι της προσδίδει η σύνδεσή της με την ταπεινότητά μου, έστω και αν κάποιοι γνωρίζουν τη διάψευση που εγώ προκάλεσα;

Αυτές είναι οι τρεις αμαρτίες που έσπευσαν να μου αποδώσουν φιλικώς ή χαιρεκάκως, αγαπητοί αναγνώστες μου. Ταπεινοφρόνως τις αποδέχομαι, όπως όμως ακριβώς τις περιέγραψα.

jmarinos@tovima.gr


Διαβάστε περισσότερα:
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom