Δεν διάβασα όλο το θρεντ, ως συνήθως η μαλακία πάει σύννεφο, πράγμα που απωθεί τον αναγνώστη από το να κάτσει και να διαβάσει, μπας και πάρει καμιά καλή ιδέα από εδώ μέσα.
Κάπου στην αρχή όμως, είδα το εξής:
Οτι εμεις κοιμομαστε ορθιοι.
Πάνω σ’ αυτό
έχω να πω:
Έχω πάει στην Κων/λη. Έχω γυρίσει τα περισσότερα μουσεία της, μέσα στα οποία είναι και το λεγόμενο «Ναυτικό Μουσείο», που συγκεντρώνει διάφορα εκθέματα από τη «δραστηριότητα» των Τούρκων στη θάλασσα.
Η δραστηριότητα τους ξέρουμε ποια ήταν, και ποια ήταν η δικιά μας. Και για πόσον καιρό η κάθε μία.
Ε λοιπόν, σας πληροφορώ ότι ο Καναδός, Δανός, Γάλλος, Γερμανός, Ρώσος, Αμερικάνος, Βραζιλιάνος, Κινέζος κλπ όποιας χώρα θέλετε βάλ’τε τουρίστα που πάει και επισκέπτεται το Ναυτικό Μουσείο Istanbul φεύγει με την εντύπωση ότι η Τουρκία ήταν (και είναι) η πρώτη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, με επιφανείς νίκες σε ναυμαχίες, με θριάμβους επί των Ελλήνων στη θάλασσα, με κάθε τι που προβάλλει τα όποια λίγα έχουν κάνει στην 600ετή ιστορία τους.
Π.χ. κάποτε πιάσανε έναν δικό μας αξιωματικό του ναυτικού αιχμάλωτο (δε θυμάμαι ποια εποχή – περί το 1900 πρέπει να ήταν) και ΟΛΑ ΤΟΥ τα προσωπικά αντικείμενα (πιστόλι του, γράμμα στη γυναίκα του, πηλίκιο, κλπ) εκτίθενται στο μουσείο ως λάφυρα πολέμου. Και άλλα πολλά τέτοια.
Στη γείτονα χώρα, το σύστημα δουλεύει. Χρειάζεται ένα μουσείο που θα δείχνει τι έχουμε κάνει? Να το φτιάξουμε. Και το φτιάνουν. Όχι τώρα, όποτε το αποφάσισαν.
Εδώ, εμείς οι «τρομεροί στις θάλασσες» Έλληνες τι ναυτικό μουσείο έχουμε? Έχουμε ένα στο Πασαλιμάνι (Λιμήν Ζέας για να μη χρησιμοποιήσω μόνο τον Τουρκικό όρο) που χρησιμεύει μόνο για να βολεύονται μερικά «βύσματα» του ΠΝ που κάνουν εκεί τη θητεία τους, και κάποιοι απόστρατοι που το «διοικούν». Και άλλο ένα στα Χανιά, που (ίσως) είναι λίγο καλύτερο από της Αττικής.
Πείτε μου (αν ξέρει κάποιος), ΠΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ έχει το χρόνο αυτό το μουσείο? Και πόσοι από σας ήξεραν την ύπαρξή του πριν διαβάσετε εδώ ότι υπάρχει? Και τι εκθέματα έχει?
Αυτά όλα είναι δουλειά του Υπουργείου Πολιτισμού, που θα έπρεπε να φροντίζει να αναδεικνύονται όλες οι ιστορικές πτυχές που πρέπει σαν έθνος και χώρα να προβάλλουμε.
Αρχίδια.
Ούτε τις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού (στη Πατησίων) δεν είμαστε ικανοί να έχουμε όλες ταυτόχρονα ανοιχτές.
Μην εκπλήσσεται λοιπόν κανείς που ενώ οι Τούρκοι έδωσαν $17 εκ. για να γυρίσουν μια ταινία (άραγε είναι μόνο προϊόν ιδιωτικής πρωτοβουλίας αυτή η επένδυση?) εμείς εδώ καθόμαστε και μαλακιζόμαστε. Αυτοί είμαστε, αυτό μας αξίζει.
Και κυρίως, οι κυβερνήτες που εκλέγουμε είναι αυτοί που μας αξίζουν και μας αναλογούν.
Δείγμα του του ποιοί είμαστε, τι επίπεδο έχουμε και τι μας κατατρώει (και θα συνεχίσει να μας κατατρώει μέχρι να μας αφανίσει) είναι ακριβώς αυτά που γράφονται σε αυτό εδώ το θρεντ. Αυτά δείχνουν το επίπεδο μας.