Μ.Σαλβίνι: «Από σήμερα θα είναι επικίνδυνο επάγγελμα να είσαι διαρρήκτης - Θα ρίχνουμε στο ψαχνό»
Πέρασε ο νέος νόμος για την αυτοάμυνα στην Ιταλία και όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός ΥΠΕΣ Μ.Σαλβίνι «Από σήμερα οι εγκληματίες θα ξέρουν πως θα είναι δυσκολότερο να είσαι διαρρήκτης στην Ιταλία: θα είναι ένα επάγγελμα ακόμη πιο επικίνδυνο»
Η ιταλική Γερουσία υιοθέτησε σήμερα σε τρίτη και τελευταία ανάγνωση έναν νόμο που διευρύνει σημαντικά την έννοια της νόμιμης άμυνας, κάτι που αποτελούσε μείζονα προεκλογική υπόσχεση του Ματέο Σαλβίνι.
«Είναι μια πολύ ωραία ημέρα, τελικά το ιερό και απαραβίαστο δικαίωμα των Ιταλών στη νόμιμη άμυνα επιβεβαιώθηκε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι μετά την έγκριση του κειμένου με 201 ψήφους έναντι 38.
Ο νέος νόμος έχει στόχο να περιορισθούν οι διώξεις σε βάρος προσώπων που ανοίγουν πυρ εναντίον κάποιου που έχει μπει στο σπίτι τους ή στην ιδιοκτησία τους.
Ενώ μέχρι σήμερα έπρεπε να αποδείξουν πως ο εισβολέας δημιουργούσε άμεση φυσική απειλή, ο νέος νόμος αναγνωρίζει «την κατάσταση σοβαρής αναστάτωσης» για να δικαιολογήσει πυροβολισμούς χωρίς προειδοποίηση εναντίον κάποιου εισβολέα.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούν πλέον οι ιδιοκτήτες να ρίχνουν στο «ψαχνό».
Ο νέος νόμος υπόσχεται επίσης δωρεάν δικαστικά έξοδα και δωρεάν έξοδα υπεράσπισης για όποιον διώκεται επειδή τραυμάτισε ή σκότωσε κάποιον στην κατοικία του και επικαλείται τη νόμιμη άμυνα.
Είναι η πρώτη φορά που σε μια χώρα δίνονται τόσα κίνητρα υπέρ του ιδιοκτήτη για να υπερασπιστεί την οικία του και την ιδιοκτησία του.
Ενισχύει επίσης τις κυρώσεις για κλοπή, για κλοπή σε κατάστημα και για παραβίαση κατοικίας, ενώ δεν επιτρέπει την υπό όρους απελευθέρωση παρά μόνο αφού καταβληθεί αποζημίωση.
Τα τελευταία χρόνια, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι είχε διεξαγάγει εκστρατεία υπέρ ιδιωτών και καταστηματαρχών που διώκονταν επειδή είχαν σκοτώσει διαρρήκτες που δεν ήταν οπλισμένοι.
Αντίθετα οι Ιταλοί δικαστές δεν τρέφουν καμιά εκτίμηση για τον νέο νόμο και θεωρούν πως εισάγει «επικίνδυνους αυτοματισμούς και περιορίζει τα περιθώρια ερμηνείας των δικαστών».