Ανίκανη η κυβέρνηση να εκτελέσει τους προϋπολογισμούς
Στο... «κόκκινο» στέλνει την ελληνική οικονομία η επαναλαμβανόμενη αποτυχία της κυβέρνησης να εκτελεί πιστά τους προϋπολογισμούς της.
Η Ελλάδα δέχτηκε την Τετάρτη δυνατό χαστούκι από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, αφού λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση για την επικείμενη... «καμπάνα» ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Α-/Α-2» από «Α-/Α-1» που ήταν προηγουμένως, επικαλούμενος υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Σε σχετικό report μιλά -εμμέσως, πλην σαφώς- για ανικανότητα της κυβέρνησης κάνοντας λόγο «για θεμελιώδη αδυναμία της διαχείρισης των δημοσιονομικών, καθώς διαπιστώνεται κατ’ επανάληψη αποτυχία εκτέλεσης των προϋπολογισμών, υπερβολική εξάρτηση από τα έσοδα και υπερβάσεις δαπανών».
Ο αναλυτής του οίκου Marko Mrsnik ανέφερε σε σχετικό report ότι από το 2002-2007, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας συνοδεύονταν από την επιδείνωση των μεγάλων θεμελιωδών ανισορροπιών, οι οποίες αποτυπώνονταν στις επίμονες αποκλίσεις του πληθωρισμού έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, την άνοδο του εργατικού κόστους και το αυξανόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Standard & Poor’s το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ το 2009 και αν δεν υπάρξει μια αλλαγή πολιτικής δεν αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά έως το 2012. Το χρέος εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 100% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2011.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η S&P είχε βάλει την Ελλάδα στο μικροσκόπιό της με προοπτική την πιστοληπτική υποβάθμιση από την περασμένη Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου.
«Ενώ οι αξιολογήσεις της χώρας συνεχίζουν να βασίζονται κατά τη γνώμη μας στις υψηλές οικονομικές προοπτικές και τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ, η συνεχιζόμενη οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση έχει, κατά τη γνώμη μας, επιτείνει τη μείωση της ανταγωνιστικότητας», ανάφερε στη σχετική ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος.
Ακριβότερο χρέος
Η υποβάθμιση συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα δανείζεται πλέον με δυσμενέστερους όρους, κάτι το οποίο αποτελεί πραγματικότητα εδώ και αρκετό καιρό, καθώς τα επιτόκια δανεισμού της χώρας έχουν πάρει την ανιούσα τους τελευταίους μήνες.
Ειδικότερα, η διαφορά επιτοκίων (spread) ανάμεσα στο 10ετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου και το αντίστοιχο του γερμανικού Δημοσίου (bund) διαμορφώθηκε την Τετάρτη στις 246 μονάδες βάσης (ή 2,46%).
Με άλλα λόγια κινήθηκε ελαφρώς κάτω από το ναδίρ της Τρίτης, όταν και διαμορφώθηκε στις 247 μονάδες βάσης (η 2,47%) εν αναμονή της επικείμενης υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.
Η υποβάθμιση αυτή είχε προεξοφληθεί και από τις πιστωτικές αγορές. Τα Credit Default Swaps, τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι του ενδεχόμενου πιθανής χρεοκοπίας της χώρας, έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο τις τελευταίες ημέρες.
Συγκεκριμένα, το πενταετές CDS για την Eλλάδα διευρύνθηκε στις 231 μονάδες βάσης, και για την Iρλανδία στις 189,3 μονάδες. Mετά τις ανακοινώσεις της S&P για Eλλάδα, Iσπανία και Iρλανδία οι αγορές φοβούνται ότι επόμενες θα είναι χώρες, όπως η Πορτογαλία και το Bέλγιο.
Γενικότερα στις αγορές αναβιώνει τις τελευταίες μέρες μία αναταραχή, με επίκεντρο την Eλλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές, σχετικά με το κατά πόσο η Eλλάδα ή άλλες οικονομίες μπορεί να αποδειχθούν δούρειος ίππος που θα διασπάσει το ευρώ σε ενδεχόμενο σενάριο χρεοκοπίας.
Xαρακτηριστικά είναι τελευταία δημοσιεύματα των Financial Times, στα οποία επισημαίνεται πως μετά τις εξελίξεις με τη S&P πολλοί σκέφτονται το αδιανόητο, δηλαδή πιθανή χρεοκοπία μίας χώρας της Eυρωζώνης και της εξόδου της από το ευρώ.
Στον απόηχο της απειλής της S&P για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας Eλλάδας, Iσπανίας και Iρλανδίας, σημαντική διεύρυνση παρουσιάζει και το premium που ζητούν οι ξένοι επενδυτές σε σχέση με τη Γερμανία για να δανείσουν τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
ημερομηνια; 14-1-09