Φοβούνται μήπως Άρης και Νικήτας δεν πάνε ούτε στο δεύτερο γύρο
Τα πράγματα περιπλέκονται, αν προχωρήσει και η συνεργασία της Αλεξίας Έβερτ με το κόμμα των Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστου Ζώη - Τι δείχνουν οι μετρήσεις που έχει το Μαξίμου - Διχασμός και στη βόρεια Ελλάδα - Αποδιοπομπαίος τράγος ο Ανδρέας Παπαμιμίκος
Εμφύλιο στη ΝΔ και γενικότερο κατακερματισμό στο δεξιό χώρο δημιουργούν οι υποψηφιότητες για τον Δήμο Αθηναίων.
Μέχρι στιγμής, οι κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης και Άρης Σπηλιωτόπουλος διχάζουν τη ΝΔ. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται, αν προχωρήσει η συνεργασία της Αλεξίας Έβερτ με την Ένωση των κ.κ. Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστου Ζώη.
Οι συζητήσεις με την κόρη του πρώην προέδρου της ΝΔ έχουν γίνει και το σενάριο αυτό είναι πολύ πιθανό, αν και, όπως λένε από το κόμμα, δεν έχει ακόμη κλείσει. Η κυρία Έβερτ ως Αθηναία, πρώην αντιδήμαρχος και πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος, έχει πέρασμα στο αθηναϊκό κοινό και στους δεξιούς ψηφοφόρους.
Με τον κατακερματισμό των δυνάμεων της κεντροδεξιάς δημιουργείται το ενδεχόμενο να μην περάσει κανένας από τους υποψηφίους στο δεύτερο γύρο και να γίνει η επαναληπτική εκλογή ανάμεσα στον κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τον κ. Ηλία Κασιδιάρη από τη Χρυσή Αυγή, ο οποίος επίσης από τον ευρύτερο δεξιό χώρο «ψαρεύει» ψήφους.
Κατόπιν τούτων, η προοπτική για τη ΝΔ στον πρώτο δήμο της χώρας δεν είναι καλύτερη. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η ηγεσία της ΝΔ επίσπευσε χθες την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Σπηλιωτόπουλου, για να προλάβει ενδεχόμενη κάθοδο της κυρίας Έβερτ με την Ένωση.
Η ανακοίνωση δεν είχε προετοιμαστεί επικοινωνιακά και προηγήθηκαν διαρροές σε site από το Μέγαρο Μαξίμου, για να ακολουθήσει η επίσημη δήλωση από τον κ. Σπηλιωτόπουλο. Μάλιστα, λίγα λεπτά μετά τον κ. Σπηλιωτόπουλο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ο κ. Κακλαμάνης.
Η είδηση βρήκε τον κ. Σαμαρά στη Βουλή, όπου συνομιλούσε με βουλευτές του στο καφενείο και φάνηκε ότι δεν το περίμενε. “Όποιος κατεβαίνει, κατεβαίνει” είπε σιβυλλικά ο πρωθυπουργός και έψαχνε να βρει τηλέφωνο -καθώς τα κινητά δεν πιάνουν- για να μιλήσει με τους συνεργάτες του.
Την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Κακλαμάνη. Όπως διαρρέει το περιβάλλον του υποψηφίου δημάρχου, ο κ. Σαμαράς του πρότεινε να αποσυρθεί και του υποσχέθηκε υπουργείο στον ανασχηματισμό -να επιλέξει μεταξύ τριών χαρτοφυλακίων. Ο κ. Κακλαμάνης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρνήθηκε και επέμεινε ότι θέλει να διεκδικήσει τον Δήμο.
Τους τρεις τελευταίους μήνες είχαν γίνει διάφορες δημοσκοπήσεις, που όλες τους έδειχναν ότι ο κ. Κακλαμάνης πηγαίνει καλά, άλλωστε και στις τελευταίες εκλογές ήταν στις πρώτες θέσεις στον Δήμο της Αθήνας.
Μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου είχε στη διάθεσή του μέτρηση για τον κ. Σπηλιωτόπουλο έναντι των αντιπάλων του των άλλων κομμάτων, που επίσης έδειχνε ότι κι εκείνος πηγαίνει καλά και έχει αυξημένες πιθανότητες στο δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε και ραντεβού του κ. Σπηλιωτόπουλου με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς όμως να κλείσει η συμφωνία.
Το Σάββατο έγινε και σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία μετείχαν και οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Αβραμόπουλος, οι οποίοι επίσης τάχθηκαν υπέρ του κ. Σπηλιωτόπουλου. Την Τρίτη το μεσημέρι έγινε νέα κλειστή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του, που πήραν την τελική απόφαση και ενημέρωσαν τον κ. Σπηλιωτόπουλο, ενώ παράλληλα άρχισαν τις διαρροές.
Όπως είναι τα πράγματα, ο κ. Κακλαμάνης θα δεχθεί πιέσεις να αποσύρει την υποψηφιότητά του, ενδέχεται όμως να στηριχθεί και από άλλες δυνάμεις της Δεξιάς. Το ενδεχόμενο να τον διαγράψει το Μέγαρο Μαξίμου είναι περιορισμένο, αφενός γιατί είναι βουλευτής και θα μείνει με 152 και αφετέρου, γιατί η ηγεσία του κόμματος είχε πει ότι “η ΝΔ δεν δίνει χρίσματα”.
Διχασμός στη βόρεια Ελλάδα
Η διένεξη στην Αθήνα επιτείνει το πρόβλημα στη βόρεια Ελλάδα. Αν δεν διαγραφεί ο κ. Κακλαμάνης, δεν μπορεί να διαγραφεί ούτε ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος παίζει προς το παρόν τουλάχιστον στα ίσια τον υποψήφιο της ΝΔ κ. Γιάννη Ιωαννίδη. Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να μαζέψει την κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι, μετά το πρόβλημα που ανέκυψε, πέρασε τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος στην αρχή είχε εμφανιστεί ότι λόγω της δυσαρέσκειάς του μπορεί και να στήριζε τον κ. Τζιτζικώστα. Φαίνεται ότι ο κ. Ψωμιάδης απλώς παζαρεύει.
Ο κ. Τζιτζικώστας δεν προτίθεται να αποσυρθεί, παρά τις “συμβουλές” οικείων του, ενώ στο όλο θέμα ενέπλεξαν και τον κ. Κώστα Καραμανλή, που του ζήτησαν να παρέμβει. Ο κ. Τζιτζικώστας έχει ήδη κάνει συζητήσεις με τα άλλα κόμματα -τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Ένωση του κ. Πολύδωρα- και ενδέχεται να έχει στήριξη από κάποιοιν από αυτούς.
Σε λύση ανάγκης όμως με τον κ. Σταύρο Καλαφάτη πηγαίνει η ΝΔ στον Δήμο της Θεσσαλονίκης, μετά τη συνομιλία που είχε με τον κ. Σαμαρά. Πάντως, ακόμη και μέσα στη ΝΔ λένε ότι ο κ. Γιάννης Μπουτάρης δεν «χτυπιέται» και ορισμένοι ακόμη και τώρα εισηγούνται να τον στηρίξει.
Πολιτικές παρενέργειες
Δημιουργείται ο κίνδυνος η ΝΔ που είχε ποντάρει στις αυτοδιοικητικές, λόγω και της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, να καταγράψει πολιτική ήττα, η οποία θα ενισχύσει το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών, αντί να το αποδυναμώσει.
Ήδη έχουν αρχίσει οι αιτιάσεις για τους κακούς χειρισμούς του πρωθυπουργικού επιτελείου που δεν μάζεψε τα πράγματα. Παράπλευρη απώλεια είναι ο γραμματέας του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος κυρίως χρεώνεται τη βόρεια Ελλάδα και το ότι έδινε «αέρα» στον κ. Τζιτζικώστα, που είναι προσωπικός του φίλος.
Ωστόσο, τις μεγάλες υποψηφιότητες για Αθήνα και Περιφέρεια Αττικής, όπως και για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, δεν τις χειρίστηκε ο κ. Παπαμιμίκος, αλλά το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου με την εκ των υστέρων γνωστή επιτυχία. Στο πλαίσιο αυτό, ο γραμματέας του κόμματος μοιάζει με αποδιοπομπαίο τράγο.