Ενας Γιουγκοσλάβος στρατηγός θυμάται τον ελληνικό Εμφύλιο
Του Σταυρου Tζιμα
Στο μικροσκοπικό καφέ <<Γκαλέρια>>, στην οδό Βουκ Κάρατζιτς με τις πολλές αντικερί, στο κέντρο του παλιού Βελιγραδίου, κάθε μέρα γύρω στις 12.00 το μεσημέρι, κάνει την εμφάνισή του ένας ψηλός και καλοστεκούμενος ηλικιωμένος κύριος.
Αυτός ο ενενηντατριάχρονος κομψός Σέρβος, παλιός στενός συνεργάτης του Τίτο κρύβει ένα μεγάλο και ένοχο (;) μυστικό της τραγικότερης σελίδας της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, του Εμφυλίου πολέμου.
<<Αν μάθουν οι Ελληνες>>
<<Αν μάθουν οι Ελληνες τι τους έκανα θα με κρεμάσουν>>, συνήθιζε να λέει σε στιγμές ευφορίας σε συνομιλητές του όταν η κουβέντα έφτανε στην εμπλοκή της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και του ιδίου προσωπικά στην ελληνική τραγωδία.
Τι ακριβώς έκανε; Συγκέντρωνε, έστελνε στον Γράμμο και το Βίτσι, τον προερχόμενο από τη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες <<Λαϊκές Δημοκρατίες>> οπλισμό που προοριζόταν για τις ανάγκες του <<Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) στο διάστημα 1947-1948.
Τα όπλα, πυροβόλα, μυδράλια, αυτόματα, νάρκες, αντιαεροπορικά, αντιαρματικά, χειροβομβίδες, τα πυρομαχικά, τρόφιμα, είδη ρουχισμού, φαρμακευτικό και νοσοκομειακό υλικό, κατέφθαναν από Πράγα, Βαρσοβία, Μόσχα, Βουκουρέστι, Σόφια κ. α. στο Βελιγράδι και απο εκεί μεταφέρονταν και αποθηκέυονταν σε κρατικές εγκαταστάσεις στην πόλη Πάντσεβο.
Στη συνέχεια με τρένα και φορτηγά μεταφέρονταν στην περιοχή των Σκοπίων απ' όπου προωθούνταν στα σύνορα, όπου τα παραλάμβαναν με την Ελλάδα τμήματα του εφοδιασμού των ανταρτών και συνήθως με μουλάρια τα περνούσαν στα θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων.
<<Μόλις τα γεμάτα με όπλα και πυρομαχικά βαγόνια έφταναν στα σύνορα κοντά στα Μπίτολα, οι ντιζελομηχανές μας τα έσπρωχναν και τα έστελναν ακυβέρνητα μέσα στην Ελλάδα και εκεί τα περίμεναν οι Ελληνες σύντροφοι.
Αυτό βέβαια συνιστούσε παραβίαση κυριαρχίας, αλλά έτσι γινόταν...>>, αποκάλυψε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο <<Κανάλι 5>> των Σκοπίων.
Ο στρατηγός Γιόβαν Κάπισιτς, συμπολεμιστής του Τίτο, τοποθετήθηκε από τον στρατάρχη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών υπεύθυνου για τις μυστικές υπηρεσίες με υπουργό τον διαβόητο Αλεξάντερ Ράνκοβιτς και από το νευραλγικό αυτό πόστο κατηύθυνε την επιχείρηση εφοδιασμού του στρατού του Νίκου Ζαχαριάδη μέχρι το <<πισώπλατο χτύπημα>>.