Παίδες συγνώμην που σας άφισα στην αναμονή, αλλά είχα πάει για φαγητό με παρέα οικογενειακή. Εμένα το σόι μου είναι μεσαίο προς μεγαλοαστοί, περιττό να σας πω πως το 60% ψηφίζει Γιωργάκη!
Τώρα στα μακροοικονομικά που αφίσαμε στη μέση
Δύο διαπιστώσεις. Ο κουβανός ιππότης έχει γνώσεις αλλά η προσέγγισή του είναι σαφώς πολιτική (όχι οικονομική της πιάτσας) και μάλιστα μονόπλευρη.
Περσόνα μου εσύ δεν έχεις, πως να το κάνουμε!
Λοιπόν ένα ένα!
1ον. Κανείς δεν μίλησε για υποτίμηση του ευρώ, έτσι κι αλλιώς αυτό το αποφασίζει μόνη της η αγορά και το Ευρώ σήμερα είναι εξαιρετικά υπερτιμημένο και άρα θα διορθώσει προς τα κάτω αναπόφευκτα!
Άλλο πράγμα είναι ο πληθωρισμός σε κάθε χώρα. Σημαίνει πως άν με 100 Ευρώ έπαιρνες τα ψώνια της εβδομάδας ας πούμε, τον επόμενο χρόνο θα θέλεις 110.
Αποτέλεσμα της προηγούμενης διαπίστωσης (του υπερτιμημένου Ευρώ δηλαδή) είναι πως στην παρούσα συγκυρία δεν μαζεύουμε (ακριβά) Ευρώ αλλά (φτηνά) δολάρια! Μια τιμή δολαρίου πάνω από 1,45 είναι σίγουρα φτηνή. Προ 3ημέρου πέτυχα 1,46 και άλλαξα μια κατοστάρα. Θα την πουλήσω όταν πάει στα 1,33 και θα έχω 10 χιλιάρικα κέρδος που είναι σίγουρο, πηγαίνετε στην Ναυτεμπορική στις ισοτιμίες και παρακολουθήστε τη διακύμανση Ευρώ δολαρίου, τον Ιούλιο του 08 ήταν 1,55 και το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου 1,22 και αυτό γίνεται συνέχεια, επί σειράν ετών.
Πάμε τώρα στα της χώρας σε σχέση με την Ε.Ε.
Το ανώτερο ανεκτό λοιπόν όριο του δημοσίου χρέους είναι το 60% του ΑΕΠ σύμφωνα με το Μάαστριχτ. Μόνο που το δικό μας είναι ήδη σχεδόν 110% και σίγουρα ανεβαίνει, διότι έχουμε θετικό έλλειμα. Για να πάει στο 60% τα επόμενα δέκα χρόνια θα πρέπει να έχουμε στεθερό περίσσευμα 5% ανά έτος πράγμα ουτοπικό.
Την στιγμή λοιπόν που η κομισιόν γνωρίζει πως έχουμε χρέος 110% και μας αφίνει να έχουμε και ετήσιο έλλειμα έστω 3% είναι βέβαιο πως το χρέος θα αυξηθεί! Οπότε ποιος λέει μαλακίες, εγώ ή το Μάαστριχτ; Αφού και για το 3% του ελλείματος συχνά ζητούνται εξαιρέσεις και από μεγαλύτερες χώρες, το συνολικό χρέος δεν το παλέυουν καν (Ας μου πείτε σε πια χώρα έβαλαν χέρι για το χρέος, γιατί τότε σε μας θα πρέπει να κάνουν double anal fisting!)
Αντίστοιχο ευχολόγιο είναι και το σχετικό με τον πληθωρισμό!
Το ξαναλέω. Η τελευταία γραμμή άμυνας της κομισιόν και την Ε.Κ.Τ. είναι ο έλεγχος του τρέχοντος ελλείματος και το πως θα το καταφέρει αυτό η καθεμία χώρα δεν τους ενδιαφέρει! Με φορολογία, με περιορισμό δαπανών, με πληθωρισμό, με ότι μπορεί ο καθένας!
Το 15% επιτόκιο φαίνεται εξωπραγματικό σήμερα γιατί τα τρέχοντα είναι 2,9 το αλλά ένα χρόνο πριν (προ κρίσεως) ήταν 6,5 με πληθωρισμό 4,0. Τώρα έχει γίνει ένεση ρευστότητος από την Ε.Κ.Τ. και παραμένουν χαμηλά, αλλά κάθε θαύμα τρεις ημέρες το μεγάλο τέσσερεις! Πόση ρευστότητα να βρουν;
Ως γνωστόν όσο επισφαλέστερη είναι η οικονομική κατάσταση αυτού που ζητάει ένα ομολογιακό, ας πούμε, δάνειο τόσο μεγαλύτερο "κουπόνι" πρέπει να προσφέρει για να έχει ελπίδες να καλύψει τις δανειακές του ανάγκες. Όταν Η Stanley Morgan μας βαθμολογήσει σαν χώρα με βββ σαν πιστοληπτική αξοιοπιστία θα δούμε άμα το κουπόνι πρέπει να είναι διψήφιο!
Εδώ θα είμαστε και τις αρχές του 2010, αν είμαστε καλά, και τα λέμε.