Τύπε κι εσείς κουράζεται που προσπαθείτε να παρουσιάσετε μια κατάσταση για την Ελλάδα που απλά δεν υπάρχει, τουλάχιστον οχι πλέον.
Δεν ήταν ποτέ στόχος μου η αυτοπροβολή και όσες φορές το έχω κάνει ήταν όχι για να πάρω τα εύσημα αλλά ως παράδειγμα.
Επιμένεις να αναφέρεσαι στο 2010 εν έτη 2021, δηλαδή σε καιρούς κρίσης και μνημονίων. Εκείνον τον καιρό ακόμα κι εγώ σκεφτόμουν να φύγω για εξωτερικό, αν και τελικά δεν το έκανα. Πλέον έχει περάσει μια 10ετία από τότε. Τα μνημόνια τελείωσαν, η κατάσταση εχει ομαλοποιηθεί, όλη η αγορά έχει αρχίσει και κινείται ανοδικά (λογικό αφού είχαμε πιάσει πάτο), και το μέλλον μόνο αισιόδοξο φαντάζει. Αν δεν υπήρχε και αυτός ο κορονοιος τα πράγματα θα πηγαίναν σούπερ.
Η Ελλάδα, όπως και εμείς οι ίδιοι, είναι μια ιδιαίτερη χώρα. Προφανώς υπάρχουν πολλά στραβά που παίρνουν διόρθωση αλλά όπως και να το κάνουμε, και όσο και αν δεν σας αρέσει, συγκαταλέγεται εδώ και πολλά χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.
Αν θες να το δούμε και εντελώς μαθηματικά το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι 54ο σε σειρά από σύνολο 194 χώρων. Δλδ είναι πλουσιότερη από το 73% των χωρών ολόκληρου του πλανήτη!
Αν αυτό κάνει την Ελλάδα μια κακή χώρα για να ζει κάποιος τότε μάλλον δεν έχεις πάει στο υπόλοιπο 73%.
Τέλος, για να βγει και ένα συμπέρασμα, το εξωτερικό αξίζει μόνο σε μια περίπτωση: Αν κάνεις κάτι πολύ εξειδικευμένο, το οποίο δεν έχει αντικείμενο/ζήτηση/υπερπροσφορά στην Ελλάδα. π.χ. Εχω συμφοιτητή που τέλειωσε μαζί μου μηχανολόγος αεροναυπηγός μηχανικός στην Πάτρα. Είναι πλέον στον καναδά, κατασκευάζει αεροπλάνα και κονομάει περίπου 150.000 το χρόνο. Εδώ θα έκανε την λάτζα του καθηγητή του στο πανεπιστήμιο και θα ζούσε με 900 μεικτά.
![Undecided :undecided: :undecided:](/forum/styles/default/xenforo/smilies/bou_smilies/undecided.gif)
Αν όμως βγεις εξωτερικό και είσαι ανειδίκευτος εργάτης ή τεσπά κάνεις ένα κοινότυπο επάγγελμα, θα έχεις την ίδια ποιότητα ζωής (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ) με την αντιστοιχη της ελλάδας. Απλά αν μένεις π.χ. Καναδά θα παίρνεις 3000/μήνα που σε αντιστοιχία και αγοραστική αξία θα είναι σαν να είσαι Ελλάδα και να παίρνεις 800 ευρώ.