Καλησπέρα,
Έζησα έξι μήνες σε τρεις χώρες του εξωτερικού. Αγγλία (Λονδίνο), Γερμανία (Μόναχο), Ολλανδία (Χάγη), σχεδόν δυο χρόνια δλδ.
Από θέμα ιατρικής ασφάλισης, ένας εφιάλτης.
Από θέμα μισθών, καμία σχέση με μας, πολύ καλές απολαβές, εργαζόμουν ως IT analyst, κλάδος με τεράστια ζήτηση και μέλλον για όσους ενδιαφέρονται.
Από θέμα δουλειάς, η Αγγλία ήταν πολύ εύκολη στην πρόσληψη γιατί δεν τους ενδιαφέρει τόσο το πτυχίο αλλά το αν σου κόβει. Η Γερμανία ήταν ότι χειρότερο, η Ολλανδία μια μέση κατάσταση. Στην Αγγλία είχα πολύ καλό συναδελφικότητα κλίμα. Στην Ολλανδία δεν έχω ξαναδεί πιο τεμπέληδες. Στην Γερμανία, οι άνθρωποι ήταν ψυχροί.
Από θέμα στέγασης, η Αγγλία ήταν η χειρότερη. Φίλος μου έμεινε σε ξενοδοχείο με κοριούς και έγινε η φάτσα του κόκκινη το επόμενο πρωί. Η Γερμανία ήταν η καλύτερη. Η Ολλανδία ήταν αρκετά βρώμικη.
Από θέμα φαγητού, ξεχάστε ότι ξέρετε. Ότι πιο βρωμικο υπάρχει. Συνηθίζεις αλλά μια αφυδάτωση θα την πάθεις στις αρχές σίγουρα. Στην Αγγλία είχα σάντουιτς με πατάτες στο διάλειμμα, στην Ολλανδία ψωμάκι με μπέικον.
Από θέμα ποιότητας ζωής και ακρίβειας, εδώ είναι που τα πράγματα χαλάνε. Άθλια σπίτια χωρίς καν δίκη τους τουαλέτα. Αράχνες έξω από τα παράθυρα, κουζινάκια, συνήθειες περίεργες για τα δικά μας πρότυπα, σχόλασμα το απόγευμα, βραδινή ζωή ελάχιστη. Για βίζιτες ούτε λόγος, αστρονομικές τιμές και παρά μα παρά πολλά μπάζα.
Αν παίρνεις 5 χιλιάρικα το μήνα πχ και έχεις 1 χιλιάρικο έξοδα το μήνα (δηλαδή να μένεις σε τρώγλη και με μηδέν κοινωνική ζωή σχεδόν), μπορείς να κάνεις υπομονή τρια χρόνια και να γυρίσεις με αρκετά χρήματα. Το πρόβλημα είναι ότι 5 χιλιάρικα δεν παίρνεις με τίποτα χωρίς τουλάχιστον 2-3 χρόνια στον κλάδο μου αν είσαι γάτος. Επίσης, είναι παράλογο να γυρίσεις μετά γιατί υπάρχουν καλύτερες αποδοχές έξω. Στην Ελλάδα έχει πενιχρούς μισθούς με ελάχιστες εξαιρέσεις που πληρώνεσαι και 5 χιλιάρικα αλλά δουλεύεις 9 με 9.
Προσωπικά δεν το προτείνω. Αν κάποιος είναι έξυπνος και φιλόδοξος, μπορεί και εδώ. Την καλύτερη δουλειά την κάνουν όσοι εκμεταλλεύονται ακίνητη περιουσία. Τώρα το να πας έξω, να δουλεύεις, να περνάς ζάχαρη και να σου φτάνουν για cg, χλωμό.