Αλλα το μεγαλυτερο ζητημα δεν ειναι το ποσοτικο, οτι τοσο ποσοστο μισθωτων εχουν τοσα εισοδηματα.
Στις πιο αναπτυγμενες χωρες και οικονομιες, και κυριως σε αυτες τις οποιες εμεις λεμε οτι αξιζει ενας μισθωτος να παει, λογω της διαρθρωσης και πιο συνθετης οργανωσης του κεφαλαιου, της οικονομιας, των κλαδων και της αγορας, ο μισθωτος ακομη και ως χαμηλομισθος να ξεκινησει, θα συναντησει πολλες ευκαιριες να αυξησει σημαντικα τα εισοδηματα του και τη θεση του στην παραγωγικη διαδικασια.
Αντιθετα στην Ελλαδα, λογω του χαμηλου βαθμου οργανωσης και πιο απλης μορφης διαρθρωσης ,χαμηλου βαθμου εξειδικευσης , τεχνολογικου επιπεδου κλπ, ο χαμηλομισθος ειναι απιθανο να βελτιωσει τη θεση του.
Ο Γερμανος χαμηλομισθος μεσα σε εναν αναπτυγμενο κλαδο με βαθος, σε μια μεγαλη επιχειρηση, μπορει να αναβαθμιστει, η στην ολη οικονομια γενικα να βρει παρα πολλες δυνατοτητες επαγγελματικης καταρτισης , εκπαιδευσης.
Στην Ελλαδα δεν υπαρχει τιποτα απο ολα αυτα. Ο χαμηλομισθος που απασχολειται σε μια μικροεπιχειρηση της συμφορας η οποια μολις μετα βιας τα βγαζει περα και απασχολει 2,3 ατομα, πιθανοτατα θα παραμεινει εκει ( και θα ναι και τυχερος να το κανει), η θα βολοδερνει σε παρομοιες θεσεις. Δεν υπαρχει κανενας μηχανισμος κινητικοτητας του εργατικου δυναμικου και αναβαθμισης των δεξιοτητων του.
Αν δε δουμε και το προς τα που κινειται η ελληνικη οικονομια, το πιο πιθανο ειναι αυτη η "βαση"των χαμηλομισθων να αυξηθει και αλλο και η "κορυφη" των υψηλομισθων να στενεψει και αλλο.
Εφοσον καμια παραγωγικη επενδυση η καποια επενδυση που αλλαζει την παραγωγικη διαρθρωση και τη θεση της ελληνικης οικονομιας στο διεθνη καταμερισμο εργασιας δε γινεται, οσες γινονται ειναι στην κατευθυνση της διατηρησης του υπαρχοντος μοντελου, τουρισμος, ψευτουπηρεσιες , εσπα, λαμογιες, και λοιπα αεριτζηδικα.