Αυτό σου είπα έλεγε και ο Λυσένκο στην Σταλινική Σοβιετία και όλοι οι βιολόγοι του υπόλοιπου κόσμου γελούσαν, αλλά ο Σοβιετικός λαός έκλαιγε όταν οι ιθύνοντες έσπευσαν να κάνουν πράξη τις θεωρίες του στην γεωργία της χώρας και καταστράφηκαν τρεις χρονιές οι παραγωγές σιτηρών.
ΑΛΛΑ ας το δεχθούμε για μια στιγμή. ΠΟΙΟ περιβάλον λοιπόν έκανε τους Ελβετούς πολιτισμένους; Η προηγούμενη βαρβαρότητά τους;
Δηλαδή για σένα αγαπητέ το περιβάλλον δεν επηρεάζει την γλωσσική -> πνευματική -> πολιτισμική -> κοινωνική -> πολιτική -> οικονομική ανάπτυξη των ατόμων που ζουν σε αυτό?
Μία η άλλη ο Ευρωπαίος και το κλιματάκι του το όμορφο με τον Αφρικανό ή τον εσκιμώο του οποίου το λεξιλόγιο ανάγεται σε 37 διαφορετικές λέξεις για να περιγράψει τις διαφορετικές αποχρώσεις του λευκού χρώματος.
Μάλιστα. Ωραία πράγματα μαθαίνουμε σήμερις.
Όσο για το Λυσένκο και τις μαλακίες με τα σιτηρά, δε σημαίνει ότι επειδή εγώ είμαι τελεμές και νομίζω ότι άμα βάλεις νεκρή μύγα μέσα σε ζάχαρη θα ζωντανέψει, δεν ισχύει ότι η ζάχαρη είναι πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Παρερμήνευση δε σημαίνει ότι δεν ισχύει μία θεωρία.
Δεν το'πε μόνο ο Μαρξ για τα του περιβάλλοντος και γλώσσας. Τα είπε κι ο Βίτγκενστάιν μετάξυ άλλων. Κουμούνι κι αυτός?