Νέα

Επιστήμη & Τεχνολογία (τελευταία νέα/εξελίξεις)

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Jules_Jordan
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 396
  • Εμφανίσεις 35K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

sonyp900

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
16 Σεπ 2005
Μηνύματα
7.432
Like
25
Πόντοι
66
Γιατί γαμιέται ο ΟΤΕ ρε παλικάρι; Τι έπρεπε να κάνει δηλαδή; Να του χαρίσει τα 20 εκ.;

Άσε με ρε φίλε να εκφραστώ! Από συνήθεια τόσα χρόνια, ο πΟΤΕ σου έρχεται στο μυαλό πρώτος!!! Δεν λες π.χ. γαμιέται ο θρύλος? Κάπως έτσι, χαχαχαχαχαχαχαχαχαχααχαχ. Στα οφειλώμενα έχεις δίκιο. Δεν μπορούσε να χάσει τα λεφτά του. ;)
 

amc_anthony13

Τιμημένος
Εγγρ.
10 Ιαν 2007
Μηνύματα
6.107
Κριτικές
9
Like
3
Πόντοι
2.057
http://[URL unfurl="true"]www.pcw.gr/files/Image/Articles/General/Optikes%20ines/shutterstock_17085466.jpg[/img[/URL]]

Επί χρόνια η ελληνική κοινότητα του Internet "διψούσε" για υψηλές ταχύτητες και, όταν αυτές έκαναν την εμφάνισή τους, αρχίσαμε να ζητάμε σωστές τιμές. Μόλις οι τιμές έγιναν σωστές, αρχίσαμε να ζητάμε καλύτερη κάλυψη και ακόμη υψηλότερες ταχύτητες και, όταν επιτεύχθηκε και αυτός ο στόχος, αρχίσαμε να ζητάμε ελευθερία επιλογών. Σήμερα όλα αυτά μοιάζουν παρελθόν και το βασικό ζητούμενο είναι ένα: έστω και στοιχειωδώς αξιοπρεπής υποστήριξη.
Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα αυτήν τη στιγμή, αλλά το Υπουργείο Μεταφορών (ΥΜΕ) σκέφτηκε ότι με τη βοήθεια της Ε.Ε. υπάρχει μία ευκαιρία να οδηγηθούμε ένα βήμα παραπέρα, επιταχύνοντας την εξέλιξη της εθνικής υποδομής και προσπαθώντας να φθάσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε ένα σημείο στο οποίο αυτήν τη στιγμή δεν βρίσκονται ούτε οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εταίροι μας.

[color=red]Μία... σκοτεινή οπτική ίνα![/color]

Ο λόγος, βέβαια, για το δίκτυο οπτικών ινών που θα αναπτυχθεί στις πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας. Αυτή η επιλογή ήταν μάλλον μονόδρομος, αφού η ανάπτυξη του δικτύου σε περιοχές με μικρή πληθυσμιακή πυκνότητα είναι οικονομικά εξαιρετικά ασύμφορη. Το μοντέλο που επιλέχθηκε για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών είναι... σκοτεινό ή αλλιώς dark fiber. Ουσιαστικά, επειδή το μεγαλύτερο μέρος μιας τέτοιας επένδυσης είναι η υποδομή της ίδιας της καλωδίωσης, αρκετοί πάροχοι (συνήθως παροχείς υπηρεσιών κοινής ωφελείας ή φορείς που διατηρούν δίκτυα όπως ο σιδηρόδρομος, η ΔΕΗ κ.λπ.) αναπτύσσουν την υποδομή φροντίζοντας να καλύψουν και τις μελλοντικές ανάγκες, διατηρώντας το δίκτυο ανενεργό (άρα σκοτεινό αφού δεν διέρχεται φως, εξ ου και dark fiber) μέχρις ότου το νοικιάσουν σε κάποιον πάροχο υπηρεσιών (τηλεφωνία, Internet, καλωδιακή τηλεόραση κ.λπ.).

[color=red]Με τα χρήματα των άλλων[/color]

Στην ίδια λογική θα αναπτυχθεί το δίκτυο οπτικών ινών από ιδιώτες (το μοντέλο αναφέρεται ως ΣΔΙΤ ή Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), οι οποίοι θα βάλουν τα χρήματα και σε αντάλλαγμα θα μπορούν να χρησιμοποιούν ή να νοικιάζουν το δίκτυο σε τρίτους για 30 χρόνια. Συνολικά το έργο θα κοστίσει περίπου €2,1 δις, ποσό που θα καλυφθεί αρχικά εξ ολοκλήρου από ιδιώτες. Το Δημόσιο θα συνεισφέρει κατά το 1/3 σε αυτήν την προσπάθεια, αποδίδοντας τα αντίστοιχα χρήματα στις κοινοπραξίες που θα αναλάβουν το έργο μέσα σε 10 χρόνια.

Προκειμένου να υπάρξει ανταγωνισμός αλλά και όσο το δυνατόν πιο γρήγορη υλοποίηση, το ΥΜΕ αποφάσισε να χωρίσει τη χώρα σε τρία κατά το δυνατόν ισοδύναμα τμήματα, προκηρύσσοντας τρία υποέργα, τα οποία θα αναλάβουν ισάριθμες ΣΔΙΤ. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει καμία επιχείρηση να διεκδικήσει και τα τρία έργα, ενώ ακριβώς για λόγους ανταγωνισμού (και άρα πιο συμφέρουσας προσφοράς προς το Δημόσιο), ο διαγωνισμός θα είναι διεθνής και οι επενδυτές αναζητηθούν σε ολόκληρο τον κόσμο (ήδη αρκετοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, ο σχεδιασμός αφήνει περιθώρια για πολύ ανταγωνιστικές τιμές (παρά το γεγονός ότι το ΥΜΕ δεν θα προσπαθήσει να ελέγξει την τελική τιμή της υπηρεσίας) αφού έχει λάβει υπόψη του τα χειρότερα δυνατά σενάρια, και έτσι μία εταιρεία με τεχνογνωσία και εμπειρία θα μπορεί ενδεχομένως να επιτύχει την πολυπόθητη απόσβεση της επένδυσής της νωρίτερα από το αρχικά υπολογιζόμενο διάστημα.

[color=red]Ο λόγος στο περιεχόμενο[/color]

Το βασικό ζητούμενο, τόσο στο ελληνικό Internet γενικότερα όσο και σε ένα δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων όπως αυτό των οπτικών ινών, είναι η παροχή του περιεχομένου. Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή το ελληνικό Internet είναι μάλλον ανύπαρκτο, και για μία μεγάλη μερίδα χρηστών η ζήτηση για broadband σχετίζεται με το (συνήθως παράνομο) downloading ταινιών και τραγουδιών. Αν η χρήση του Internet παραμείνει σε αυτήν τη λογική, τότε δεν υπάρχει αφενός κανένας λόγος για αναβάθμιση του δικτύου ADSL2+, αφετέρου ελπίδα για πραγματικά χρήσιμο περιεχόμενο στον μέσο Έλληνα.

Παρ' όλα αυτά, το δίκτυο οπτικών ινών συνοδεύεται από ένα σημαντικό πλεονέκτημα: υποστηρίζοντας ταχύτητες που ξεκινούν από τα 100Mbps και δυνατότητα αντίστοιχης ταχύτητας στο uploading, είναι έτοιμο για μία μεγάλη γκάμα υπηρεσιών, με σημαντικότερη αυτήν της τηλεόρασης. Video on demand, live broadcasting και μάλιστα σε ποιότητα high definition αποτελούν... "ψωμοτύρι" για ένα τέτοιο δίκτυο, κάτι που σημαίνει ότι θα ανοίξει πρακτικά ο δρόμος για πραγματικά καλωδιακή τηλεόραση. Άλλου τύπου υπηρεσίες επίσης θα κάνουν την εμφάνισή τους, δημιουργώντας ένα παντελώς νέο τοπίο στην αγορά τηλεπικοινωνιών αλλά και της τηλεόρασης.

Αναλογιζόμενοι τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει ήδη οι διάφοροι εναλλακτικοί πάροχοι τηλεπικοινωνιών, αλλά και την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται σχεδόν όλοι τους, θα λέγαμε ότι η προοπτική ενός τέτοιου εναλλακτικού δικτύου πρόσβασης νέας γενιάς δημιουργεί σημαντικούς “πονοκεφάλους”. Όπως και να 'χει όμως, το συνολικότερο καλό της χώρας δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από την ανάπτυξη και αλίμονο αν περιμέναμε τις εταιρείες κάρων να επιτύχουν απόσβεση προτού εισαγάγουμε αυτοκίνητα!

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει αφενός να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί, αφού το όλο project αποτελεί ένα σχέδιο, αφετέρου λίγο υπομονετικοί, αφού στην καλύτερη περίπτωση το έργο θα προκηρυχθεί στο 2ο εξάμηνο του 2009 και για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται έως και 7 χρόνια.

[color=red]Η ευρυζωνικότητα σήμερα[/color]

Ένα δίκτυο οπτικών ινών αποτελεί σημαντική αναβάθμιση σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε ευρυζωνικότητα στη χώρα μας, με άλλα λόγια το ADSL. Το δίκτυο του ADSL προφανώς και θα συνεχίσει να υφίσταται, αφού αφενός "περνάει" πάνω από τα υπάρχοντα κυκλώματα χάλκινων καλωδίων, αφετέρου θα είναι απαραίτητο για την παροχή υπηρεσιών broadband εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, περιοχές στις οποίες η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών είναι οικονομικά ασύμφορη.

Το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση των συνδέσεων ADSL στη χώρα μας μπορείτε να το δείτε στο σχετικό διάγραμμα, στο οποίο απεικονίζονται επίσημα στοιχεία του ΟΤΕ που ίσχυαν στις 31/8/2008.

[img]http://[URL unfurl="true"]www.pcw.gr/files/Image/Articles/General/Optikes%20ines/gramm.jpg[/img[/URL]]

Συνοπτικά, βλέπουμε ότι οι ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει πλέον το 1,4 εκατ., με τις 890 χιλιάδες εξ αυτών να χρησιμοποιούν το δίκτυο του ΟΤΕ και περίπου 525 χιλιάδες να αντιστοιχούν σε συνδέσεις LLU μέσω των ιδιόκτητων δικτύων των εναλλακτικών παρόχων. Υπολογίζοντας, δε, ότι κατά την ίδια περίπου περίοδο ο ΟΤΕ διαφήμιζε ότι το δικό του πακέτο ADSL (Conn-X) διαθέτει πάνω από 550.000 συνδέσεις, το ποσοστό κατανομής των συνδέσεων broadband στην Ελλάδα έχει χονδρικά ως εξής: 39% ΟΤΕ Conn-X, 37% εναλλακτικοί πάροχοι σε ιδιόκτητο δίκτυο και 24% εναλλακτικοί πάροχοι στο δίκτυο του ΟΤΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη του δικτύου του ΟΤΕ συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα, με τα σημεία παρουσίας (PoPs - Points of Presence) του δικτύου ADSL να ανέρχονται σε 1.390, εκ των οποίων τα 1.260 βρίσκονται εκτός Αττικής, και τις εγκατεστημένες πόρτες να φθάνουν τα 1,35 εκατ.
 

amc_anthony13

Τιμημένος
Εγγρ.
10 Ιαν 2007
Μηνύματα
6.107
Κριτικές
9
Like
3
Πόντοι
2.057
άντε να δούμε και εμείς κανένα φως . :rockon: :rockon: :rockon:
 

ZeroTolerance

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
7 Σεπ 2005
Μηνύματα
21.271
Κριτικές
492
Like
38.518
Πόντοι
42.697
μονο που αυτή η εποχή (όπως και άλλες) έχει αρχίσει σε άλλες χώρες τις ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια....
 

Anal_Hunter

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Αυγ 2005
Μηνύματα
4.643
Κριτικές
10
Like
17
Πόντοι
5.775
Γραψε και την πηγη του αρθρου φιλε
 

bordelman

Μέλος
Εγγρ.
2 Απρ 2007
Μηνύματα
1.675
Κριτικές
2
Like
16
Πόντοι
16
καλησπερα

ξερετε πως κατεβαζω το msn chat ξερετε το link για το download
ευχαριστω
 
Εγγρ.
30 Οκτ 2008
Μηνύματα
1.726
Like
151
Πόντοι
16
Μελλοντικοί μοριακοί υπολογιστές, κατασκευασμένοι από μόρια RNA που μοιάζουν με το DNA, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση υπολογισμών in vivo - δηλαδή εντός των ανθρωπίνων κυττάρων - για την απελευθέρωση φαρμάκων ή για να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα κατά την πρώτη ένδειξη μιας ασθένειας.

Το DNA μοιράζεται τα βασικά του χαρακτηριστικά με τους υπολογιστές - γιατί αποθηκεύει, επεξεργάζεται και κοινοποιεί τις πληροφορίες. Και στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ερευνητές δημιούργησαν με επιτυχία ένα σύνολο μορίων DNA - έναν υπολογιστή DNA - που ήταν σε θέση να επιλύσει απλά προβλήματα μαθηματικών.

Οι υπολογιστές DNA έχουν από τότε αποδειχθεί ασυναγώνιστοι στο παιχνίδι tic-tac-toe, αλλά δεν είναι κατάλληλοι για να τρέχουν γρήγορα, όπως ένας συμβατικός υπολογιστής.


dnahq3.jpg

ΠΑΝΟ: Υπάρχουν πολλοί υπολογιστές στην Καλιφόρνια, αλλά μόνο ένας από αυτούς τρέχει μέσα σε ένα ζωντανό κύτταρο


Η πραγματική ισχύς αυτών των υπολογιστών είναι στο μοριακό επίπεδο καθώς και σε βιολογικά συστήματα, εκεί όπου το DNA εξελίχθηκε για να βρίσκεται.

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) έχει αναπτύξει τελευταία υπολογιστές RNA, που είναι η πλέον προηγμένη υλοποίηση αυτής της ιδέας μέχρι τώρα. Ο Maung Nyan Win και η Christina Smolke έχουν δημιουργήσει μια συσκευή RNA που λειτουργεί ως λογική πύλη, στη βάση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η λογική πύλη είναι ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα που πραγματοποιεί μια λογική πράξη στις εισόδους της και παράγει μία ή περισσότερες εξόδους.

Η συσκευή του Caltech επεξεργάζεται σήματα εισόδου (τα δεδομένα) που έχουν τη μορφή πρωτεϊνών (από ζωντανά κύτταρα μαγιάς) και παράγει σαν έξοδο μια άλλη πρωτεΐνη, την φθορίζουσα πράσινη πρωτεΐνη (GFP).


gfpstructuremz8.jpg

ΠΑΝΟ: μια φθορίζουσα πράσινη πρωτεΐνη GFP που η ανάλυση της λειτουργίας της έδωσε το Νόμπελ Χημείας 2008 στους Martin Chalfie, Osamu Shimomura και Roger Tsien

Στο επίκεντρο των υπολογιστών αυτών είναι μια ριβοζύμη ή ριβοένζυμο (ribozyme) - ένα μικρό μόριο RNA που μπορεί να καταλύσει αλλαγές και σε άλλα μόρια. Η ριβοζύμη είναι προσκολλημένη σε μια ακολουθία RNA που το κύτταρο μπορεί να μεταφράσει προς την GFP, ενώ ένα τρίτο μόριο RNA δρα σαν έναυσμα (πυροδότηση) για τη ριβοζύμη.

Αυτό το έναυσμα μπορεί να σχεδιαστεί για να δεσμεύει ειδικά μόρια μέσα στο κύτταρο, πρωτεΐνες δηλαδή ή αντιβιοτικά. Όταν γίνεται αυτό, ο καταλύτης ριβοζύμη καταστρέφει την ακολουθία GFP, και εμποδίζει τα κύτταρα από το κάνουν περισσότερες πρωτεΐνες που να φθορίζουν.

Όλος αυτός ο συμβολομεταφραστής (assembler) είναι μια λογική πύλη NOT: όταν μια πρωτεΐνη-είσοδος είναι παραγωγή της GFP τότε σταματάει. Χρησιμοποιώντας δύο τμήματα σαν έναυσμα (είσοδος) παράγει μια πύλη NAND, η έξοδος των οποίων εξαρτάται από την παρουσία ή την απουσία των δύο πρωτεϊνών - είσοδοι.

Μπορούν δε να χρησιμοποιηθούν πολλαπλές πύλες NAND για να γραφεί οποιαδήποτε άλλη λογική λειτουργία, κάνοντας τα "το πιο γνωστό παράδειγμα συσκευής που επιτρέπει συνολικό υπολογισμό", λέει η Smolke.

Η ομάδα του Caltech πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι απλό να μεταφέρουν την πύλη τους σε θηλαστικά ή βακτηριακά κύτταρα στο μέλλον, όπως και να κάνουν μια σειρά λογικών πυλών μαζί ώστε να εκτελούν πιο πολύπλοκες εργασίες.

Είναι μια επαναστατική προσέγγιση στη μελέτη και την θεραπεία βιολογικών συστημάτων, λένε οι ερευνητές.

Πειράματα σε δοκιμαστικό σωλήνα το 2004 απέδειξαν πως ένας τέτοιος DNA  υπολογιστής-γιατρός μπορεί να λειτουργήσει. Ο Ehud Shapiro στο Ινστιτούτο Weizmann δημιούργησε ένα σύστημα που θα μπορούσε να ανιχνεύει ένα βιοδείκτη μόριο,  το οποίο να συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη και να απελευθερώσει έτσι αντι-καρκινικά φάρμακα.

Χρησιμοποιώντας χορδές λογικών πυλών, ένα παρόμοιο σύστημα θα μπορούσε να συνδυάσει σήματα από πολλούς διαφορετικούς βιοδείκτες για να παράγουν πιο πολύπλοκες αντιδράσεις, για παράδειγμα, ένα κοκτέιλ φαρμάκων ή ορμόνες.

"Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στον τομέα της συνθετικής βιολογίας και των in vivo υπολογιστών", τονίζει ο Kobi Benenson στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Το 2007, η ομάδα του Benenson ήταν η πρώτη που έβαλαν μια υπολογιστική συσκευή μέσα σε ένα κύτταρο. Αυτό το σύστημα χρειάζεται τεχνητά σκέλη DNA ως σήματα εισόδου, ενώ ο υπολογιστής του Caltech μπορεί να χρησιμοποιήσει μόρια φυσικών κυττάρων.

www.physics4u.gr/]physics4u[/url]
 

vothros

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Απρ 2007
Μηνύματα
11.112
Κριτικές
3
Like
5
Πόντοι
166
θα μεγαλοσουνε και το μοριακο μου μονοποντο????
αμα ινε να αγορασο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Εγγρ.
30 Οκτ 2008
Μηνύματα
1.726
Like
151
Πόντοι
16
Ξεχάστε τα βασανιστικά ξενύχτια που σας ταλαιπωρούν κατά καιρούς από τους θορυβώδεις γείτονες ή τους εξωτερικούς θορύβους που διαταράσσουν τη γαλήνη σας. Λύση στο πρόβλημα έρχονται να δώσουν Ισπανοί ερευνητές με το νέο μανδύα σιωπής.


Οι επιστήμονες παρουσίασαν το προσχέδιο για μια συσκευή, την οποία αποκαλούν ακουστικό μανδύα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να κάνει τα αντικείμενα να εκτρέπουν τα ακουστικά κύματα από τη μάζα τους.

Η αναφορά για τη νέα τεχνολογία, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New Journal of Physics, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή κατοικιών στο εσωτερικό των οποίων δεν θα περνούν οι εξωτερικοί θόρυβοι, σε εξελιγμένες αίθουσες κονσέρτων ή σε πολεμικά πλοία που θα παραμένουν αόρατα από τα ραντάρ.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη παρουσιάσει μια συσκευή, η οποία κάνει αόρατα τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά της. Ο μανδύας αυτός κάνει τα αντικείμενα αόρατα και αποτελείται από υλικά νέας τεχνολογίας (τα λεγόμενα μετα-υλικά) που εκτρέπουν το φως από την κανονική του πορεία.

«Οι μαθηματικές σχέσεις που κρύβονται πίσω από τους μανδύες είναι γνωστές εδώ και χρόνια,» σχολιάζει ο καθηγητής John Pendry από το Imperial College London, ειδικός στον τομέα αυτό. «Αυτό που δεν ήταν γνωστό έως σήμερα ήταν το είδος των υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή ενός τέτοιου μανδύα.»


[size=15pt]Ασπίδα ήχου[/size]

Η ερευνητική ομάδα από την Ισπανία, η οποία επιμελήθηκε της μελέτης, θεωρεί ότι κλειδί" για τη νέα αυτή ανακάλυψη είναι μια συσκευή αποτελούμενη από "ηχητικούς κρυστάλλους", τεχνητά υλικά, που μπορούν να παράγουν ειδικά ηχητικά εφέ.

Αυτά τα τεχνητά υλικά, γνωστά και ως μετά–υλικά, μπορούν να τροποποιηθούν κατάλληλα ώστε να παράγουν συγκεκριμένα ακουστικά εφέ.

«Σε αντίθεση με άλλα συνηθισμένα υλικά, οι ακουστικές τους ιδιότητες καθορίζονται από την εσωτερική τους δομή,» εξηγεί ο καθηγητής Pendry.

Τα αντικείμενα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας διόδου ήχου γύρω από οποιοδήποτε αντικείμενο, όπως το νερό που ρέει γύρω από ένα βράχο σε ένα ρυάκι.


«Η όλη ιδέα του ακουστικού μανδύα έγκειται στην παρέκκλιση των ακουστικών κυμάτων γύρω από τα αντικείμενα τα οποία θα πρέπει να μονωθούν,» σχολιάζει ο Jose Sanchez-Dehesa από το Πολυτεχνικό πανεπιστήμιο της Βαλένθια, που συμμετείχε στη μελέτη.

Όπως τονίζει ο Sanchez-Dehesa, ένα υλικό το οποίο αποτελείται από πίνακες μικροσκοπικών κυλίνδρων θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του σκοπού.

Οι προσομοιώσεις έχουν δείξει ότι 200 στρώματα μετά–υλικού θα μπορούσαν επιτυχώς να προστατεύσουν ένα αντικείμενο από το θόρυβο, ενώ λεπτότερες στοίβες θα μπορούσαν να προστατεύσουν ένα αντικείμενο από ορισμένες συχνότητες.


[size=15pt]Sub systems[/size]

Ο Δρ. Sanchez-Dehesa σήμερα θέλει να φτιάξει και να δοκιμάσει ένα παρόμοιο υλικό στο εργαστήριο, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων.

Ωστόσο αρκετοί ερευνητές, όπως ο καθηγητής Pendry, θεωρούν ότι η προεργασία που έχει γίνει είναι ένα σημαντικό βήμα.

«Δεν πρόκειται για μια εξωπραγματική ιδέα και δεν υπάρχουν τεράστιες απαιτήσεις εκ μέρους μας, αυτή η συσκευή μπορεί να κατασκευαστεί αρκετά εύκολα.»

Εάν το υλικό γίνει εμπορικά διαθέσιμο και οι δυο ερευνητές συμφωνούν ότι θα μπορέσει να έχει πολλές εφαρμογές.

Το υλικό αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην μόνωση τοίχων σε πολυκατοικίες, σε αίθουσες συναυλιών ή και στην απομάκρυνση ήχου από συγκεκριμένες περιοχές.


Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ακόμα και ο στρατός θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη νέα τεχνολογία για τη δημιουργία πολεμικών υποβρυχίων που θα είναι αόρατα από ραντάρ.

Παρόλα αυτά, το υλικό θα πρέπει πρώτα να υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία.


[size=15pt]Άγγιγμα φωτός[/size]

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε βασίστηκε στην εργασία επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνα και του πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Hong Kong.

Νωρίτερα φέτος, ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες από τα δυο ιδρύματα παρουσίασαν τις μαθηματικές σχέσεις που κρύβονται πίσω από τη δημιουργία ενός ακουστικού μανδύα.

Άλλοι επιστήμονες έχουν ήδη δείξει ότι τα αντικείμενα μπορούν να αποφύγουν κάποια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όπως τα μικροκύματα. Για παράδειγμα, το 2006, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Duke απέδειξαν πως ένας μικρός χάλκινος κύλινδρος θα μπορούσε να είναι αόρατος από τα μικροκύματα.

Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιήθηκαν μετά–υλικά που αποτελούνται από 10 δακτυλίους κρυστάλλων καλυμμένους με στοιχεία χαλκού, για την απομάκρυνση των μικροκυμάτων γύρω από το αντικείμενο.

Για έναν απλό παρατηρητή, τα μικροκύματα φαίνεται να έχουν περάσει ακριβώς μέσα από τον κύλινδρο.

Μετά από το μεγάλο βήμα, σήμερα άλλοι ερευνητές ελπίζουν να καταφέρουν να κατασκευάσουν την πρότυπη συσκευή, η οποία θα κατευθύνει φως με μήκος κύματος του ορατού φωτός.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Δρ.Sanchez-Dehesa, η εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας βρίσκεται ακόμα σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο.

«Πιστεύουμε ότι προς το παρόν η δημιουργία ενός ακουστικού μανδύα είναι πιο εφικτή από την δημιουργία μιας παρόμοιας συσκευής για το φως.»

BBC News
 
Εγγρ.
30 Οκτ 2008
Μηνύματα
1.726
Like
151
Πόντοι
16
Η πιο σημαντική ανακάλυψη, κατά το περιοδικό Science, του 2007 ήταν η ανακάλυψη ότι τα δερματικά κύτταρα θα μπορούσαν να χειριστούν κατάλληλα για να συμπεριφερθούν σαν τα βλαστικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες έχουν μάθει πολλά τα τελευταία χρόνια για το πώς επηρεάζουν τα γονίδια κληρονομούμενα χαρακτηριστικά και ασθένειες. Συγχρόνως, ακούμε για το πόσο μικρές είναι οι διαφορές μεταξύ μας και των όχι και τόσο απόμακρων εξαδέλφων μας, τους χιμπατζήδες και τους γορίλες. Αλλά αυτή τη χρονιά, ερευνητές τοποθέτησαν στη σειρά τα γονιδιώματα χιλιάδων ατόμων. Εξέτασαν παραλλαγές σε μικρά τμήματα του DNA, που λέγονται Απλά Πολυμορφισματικά Νουκλεοτίδια, ή SNPs. Ο κάθε ένας από μας έχει εκατομμύρια SNPs στο DNA του. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πόσο διαφέρουν μεταξύ τους σε αυτό το βασικό επίπεδο - μια κρίσιμη πληροφορία για να κατανοήσουμε τα πάντα, από το ποιός αναπτύσσει διαβήτη έως το ποιός κινδυνεύει να πάθει καρκίνο του μαστού.

Τα δερματικά κύτταρα, που μετατράπηκαν σε βλαστοκύτταρα, είναι δυνατόν να εξελιχθούν σε δομικές μονάδες οποιουδήποτε τύπου ανθρώπινου ιστού και μάλιστα ειδικά για κάθε συγκεκριμένο ασθενή και για κάθε συγκεκριμένη ασθένεια, χωρίς τη χρήση ανθρώπινων ωαρίων ή εμβρύων

Πριν σχεδόν επτά χρόνια, για πρώτη φορά βρέθηκε η αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος. Από τότε με τη μελέτη της γενετικής σύνθεσης μας οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν περίπου 15 εκατομμύρια θέσεις κατά μήκος του γονιδιώματος, όπου μπορεί να διαφέρει ένα άτομο ή ένας πληθυσμός. Μέχρι το τέλος του 2007,  προσδιορίστηκαν πάνω από 3 εκατομμύρια αυτών των Απλών Πολυμορφισματικών Νουκλεοτιδίων (SNPs). Μια διεθνής επιστημονική επιχείρηση γνωστή ως πρόγραμμα HapMap επιδιώκει να βρει τις διαφορές μέσα στο ανθρώπινο γονιδίωμα ανιχνεύοντας αυτά τα SNPs.

Μόνο την προηγούμενη χρονιά, οι ερευνητές συνέδεσαν πάνω από μια δωδεκάδα αρρώστειες με πενήντα γονίδια και τις παραλλαγές τους. Οι μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2007 έχουν βρει παραλλαγές γονιδίων που υπαινίσσονται μια προδιάθεση για το διαβήτη τύπου 1 και 2, την ασθένεια του Crohn, τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο του μαστού, το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, τον ενδοκολπικό ινιδισμό, το γλαύκωμα, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά και τον καρκίνο του ορθού και του κόλου, μεταξύ των άλλων ανακαλύψεων.

Έτσι, στα πλαίσια των ερευνών για το γονιδίωμα, πριν δύο μήνες περίπου, δύο ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ανακοίνωσαν, ανεξάρτητα μεταξύ τους, ότι κατάφεραν να μετατρέψουν κύτταρα του δέρματος σε βλαστικά κύτταρα, εφαρμόζοντας μια πρωτοποριακή μέθοδο, που παρακάμπτει τη χρήση ανθρώπινων εμβρύων.

Στη μία ομάδα ήταν επικεφαλής ο Shinya Yamanaka (αριστερά), του Πανεπιστημίου του Κιότο, Στη δεύτερη υπογράφει η ομάδα του James Thomson (δεξιά) από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον.

Τα βλαστικά κύτταρα, που υπόσχονται να φέρουν επανάσταση στην ιατρική, μπορούν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο και να δώσουν, θεωρητικά, μια ποικιλία διαφορετικών ιστών για μεταμόσχευση. Βλαστικά κύτταρα υπάρχουν και στον ενήλικο οργανισμό, έχουν όμως αποδειχθεί λιγότερο «ευέλικτα» από τα εμβρυϊκά κύτταρα.

Για να το κατορθώσουν αυτό, οι ερευνητές μόλυναν ανθρώπινους ινοβλάστες δέρματος με έναν ιό που μετέφερε στα κύτταρα τέσσερα επιπλέον γονίδια (δύο από τα γονίδια ήταν κοινά και στις δύο μελέτες). Τα επιπλέον αυτά γονίδια επαναπρογραμματίζουν τη λειτουργία άλλων γονιδίων και αναγκάζουν τα κύτταρα να αλλάξουν ρόλο και να μετατραπούν σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (iPS). Στην παρούσα φάση, τα κύτταρα αυτά δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς, δεδομένου ότι έχουν τροποποιηθεί γενετικά και θα μπορούσαν θεωρητικά να προκαλέσουν καρκίνο.

Η νέα αυτή τεχνική επιλύει και το ηθικό πρόβλημα που συνεπάγεται η καταστροφή των εμβρύων για τη συλλογή βλαστοκυττάρων, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας την κατασκευή «ανταλλακτικών ιστών» και οργάνων, αν και ως γνωστόν η μεταβολή του DNA των δερματικών κυττάρων προκαλεί καρκίνο. Επίσης, θα επιτρέψει στις φαρμακοβιομηχανίες τη δυνατότητα να «ελέγχουν» τον τρόπο αλληλεπίδρασης των σκευασμάτων τους με τα ηλικιωμένα και άρρωστα κύτταρα.

[size=12pt]Οι 10 κορυφαίες ανακαλύψεις[/size]


    *Βλαστοκύτταρα από τα δερματικά κύτταρα: Πέρυσι, επιστήμονες στην Ιαπωνία δημιούργησαν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (iPS) παρεμβάλλοντας μόνα τέσσερα γονίδια στα κύτταρα της ουράς των ποντικών. Αυτά τα κύτταρα iPS έμοιαζαν και δρούσαν σαν τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού ανακοινώσεις έδειξαν πώς κάποιος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει δερματικά κύτταρα ποντικιών για να σχηματίσει αυτά τα κύτταρα iPS. Μετά, με μια αστραπιαία ακολουθία γεγονότων, όχι μία αλλά δύο ερευνητικές ομάδες ανέφεραν την ολοκλήρωση του ίδιου άθλου με ανθρώπινα δερματικά κύτταρα. Το γεγονός αυτό χαιρετήθηκε από πολλούς επιστήμονες και πολιτικούς ως νίκη, καθώς αφαιρεί ενδεχομένως την ανάγκη για χρήση ανθρώπινων εμβρύων για την έρευνα των βλαστοκυττάρων.
     
    *Προέλευση των Κοσμικών Σφαιρών: Ήταν γνωστό από τη δεκαετία του '60 ότι η Γη βομβαρδίζεται από κοσμικά σωματίδια υψηλής ενέργειας. Αυτά τα σωματίδια είναι μικρότερα από τα άτομα και ακόμα χτυπούν τη Γη με τη δύναμη μιας μπάλας του γκολφ που πέφτει στο έδαφος, η δε ενέργεια τους είναι 100 εκατομμύρια φορές πιο υψηλή από την ενέργεια που δίνει οποιοσδήποτε σημερινός επιταχυντής σωματιδίων. Το ζήτημα της προέλευσής τους μπορεί να έχει λυθεί αυτή τη χρονιά από τους ερευνητές στο Παρατηρητήριο Pierre Auger στην Αργεντινή. Η εξήγηση τους είναι η εξής: αυτά τα σωματίδια προέρχονται από τους ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες, τις υπερβαρέες μαύρες τρύπες που κρύβονται στο κέντρο μερικών γαλαξιών. Εντούτοις, χωρίς έναν μηχανισμό που να εξηγεί πώς αυτά τα σωματίδια - πρωτόνια σε αυτήν την περίπτωση - φθάνουν σε αυτές τις απίστευτες ενέργειες (παραπάνω από 60 EeV), οι συζητήσεις οργιάζουν.
     
    *Βλέποντας τις αισθήσεις σας: Ενώ ο καθένας ξέρει τις πέντε βασικές αισθήσεις, πρέπει να διευκρινιστεί ακόμα λεπτομερώς σε μοριακό επίπεδο το πώς λειτουργούν. Αυτή τη χρονιά ένα ζευγάρι κρυσταλογράφων δημοσίευσε τέσσερις εργασίες σχετικά με τη δομή του β2-αδρενεργικού υποδοχέα. Αυτό το μόριο είναι ένα από μια οικογένεια σχεδόν 1.000 μορίων που συνδέουν μεμβράνες, που ονομάζονται G υποδοχείς συνδεδεμένων πρωτεϊνών (GPCRs). Η GPCR βοηθάει να παίρνουμε αξιόπιστες πληροφορίες για το περιβάλλον μας μέσω της γεύσης, της μυρωδιάς, της αφής, της ακοής, και της όρασης, ενώ μας βοηθούν να διαχειριστούμε τις συνθήκες του εσωτερικού σώματος μας.
     
    *Οξείδια μετάλλων μετάπτωσης: Οι δίοδοι και τα τρανζίστορ είναι οι δομικές μονάδες της σύγχρονης ψηφιακής εποχής. Οφείλουν την ύπαρξή τους στο γεγονός ότι όταν έρχονται σε επαφή δύο ημιαγωγικά υλικά, απορρέουν πολλά ενδιαφέροντα φαινόμενα της φυσικής. Αυτή τη χρονιά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εάν αναπτυχθούν σε στρώματα διαφορετικά οξείδια μετάλλων (οξείδια στοιχείων μετάπτωσης), τότε μπορούν να εμφανιστούν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Σε μια αιχμηρή διεπαφή μεταξύ δύο τύπων οξειδίων, η επίδραση από τις διαφορετικές κρυσταλλικές δομές μπορεί να αλλάξει τις θέσεις των ατόμων κατά μήκος της διεπαφής, ή ακόμα και να έχει επιπτώσεις στη κατανομή των φορτίων των ηλεκτρονίων γύρω από ορισμένα άτομα. Σε δύο παραδείγματα οι ερευνητές ανέπτυξαν μαζί δύο μονωτικά υλικά που έκαναν μια αγώγιμη διεπαφή, ενώ ένας άλλος ερευνητής δημιούργησε μια υπεραγωγική διεπαφή από δύο μονωτές.
     
    *Κβαντικό σπιν φαινομένου Hall: Όταν οι θεωρητικοί και οι πειραματιστές συνεργάζονται στην επιστήμη, τότε συμβαίνουν σημαντικές ανακαλύψεις. Αυτή τη χρονιά, μια ομάδα θεωρητικών φυσικών πρόβλεψε ότι το τελλουρίδιο του υδραργύρου (HgTe), ανάμεσα δύο ημιαγωγικά υλικά πρέπει να κάνει αυτό που είναι γνωστό ως Κβαντικό Σπιν Φαινομένου Hall (QSHE). Όταν άρχισαν να δουλεύουν με μια ομάδα πειραματικών φυσικών, και οι δύο ομάδες άρχισαν να δουλεύουν για να αποδείξουν την θεωρητική πρόβλεψη. Δείχθηκε βέβαια το Κβαντικό Σπιν Φαινομένου Hall, αλλά μόνο στις θερμοκρασίες κάτω από 10 Κ. Εάν αυτό μπορεί να αναπαραχθεί στις θερμοκρασίες δωματίου, το φαινόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα γενεά χαμηλής ισχύος υπολογιστικών συσκευών σπιντρόνικς.
     
    *Ειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού: Όταν αρρωσταίνετε, δημιουργούνται δύο τύποι κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Μερικά από τα κύτταρα γίνονται "βραχύβιοι στρατιώτες" η εργασία των οποίων είναι να παλέψουν την αρρώστια. Άλλα κύτταρα πάλι γίνονται κύτταρα με μακροπρόθεσμη μνήμη, που τριγυρίζουν για χρόνια ή και δεκαετίες μέχρι να ξαναέλθει η ίδια ασθένεια και να την αντιμετωπίσουν πάλι. Το Μάρτιο του 2007, μια ομάδα αμερικανών ερευνητών έδειξε ότι ένα κύτταρο Τ θα μπορούσε να διαιρεθεί κατά τρόπο ασυμμετρικό, επιτρέποντας έτσι την ειδίκευση τους ως στρατιώτες ή σαν κύτταρα μνήμης. Ενώ δεν έχει προέλθει ακόμα καμία πρακτική εφαρμογή από αυτή την ανακάλυψη, υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η δράση των εμβόλιων.
     
    *Μοριακός έλεγχος: Καμία συγκεκριμένη σημαντική ανακάλυψη δεν αναφέρεται εδώ. Αντίθετα η αναφορά μοιράζεται σε χημικούς σε όλο τον κόσμο για διάφορες σημαντικές ανακαλύψεις για τον έλεγχο των χημικών αντιδράσεων. Όταν παράγεται μια χημική ουσία, όσα λιγότερα είναι τα βήματα τόσο το καλύτερο. Όπως θα σας εξηγήσει κι ένας χημικός μηχανικός οι διαχωρισμοί και οι καθαρισμοί μεταξύ των βημάτων στοιχίζουν, και φυσικά το κόστος των πρόσθετων βημάτων μεταφέρεται προς τον καταναλωτή. Αυτό το έτος είδαμε μια σπουδαία χημική έρευνα, που επέτρεψε στους χημικούς να πραγματοποιήσουν αντιδράσεις σε επιλεγμένα σημεία στα σύνθετα μόρια, και έτσι να περιορίσουν τα πολλαπλά βήματα σε πολύ μακριές αλυσίδες σύνθεσης των ενώσεων. Στο τέλος, αυτό μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε φτηνότερα υλικά και φαρμακευτικά είδη για τους καταναλωτές.
     
    *Μνήμη και φαντασία: Ερευνητές στη νευρολογία αυτό το έτος διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια ομοιότητα μεταξύ του πως ο εγκέφαλός μας ανακαλεί τις μνήμες και του πως φαντάζεται νέα σενάρια. Τον Ιανουάριο, βρετανοί ερευνητές έδειξαν ότι ασθενείς με αμνησία - που προκαλείται από καταστροφή του ιππόκαμπου - είχαν μια δύσκολη περίοδο όπου φανταζόντουσαν υποθετικές καταστάσεις, και επίσης ανακαλούσαν παλαιά γεγονότα στη μνήμη τους. Αργότερα την άνοιξη, μια ξεχωριστή μελέτη για την εγκεφαλική απεικόνιση των υγιών νέων έδειξε ότι παρόμοιες νευρικές διαβάσεις χρησιμοποιήθηκαν και για να θυμηθούν τα προηγούμενα γεγονότα και για να φανταστούν μελλοντικά σενάρια - και τα δύο γεγονότα χρησιμοποίησαν ένα μέρος του ιππόκαμπου.
     
    *Τέλεια Ντάμα: Μια ομάδα καναδών ερευνητών πληροφορικής απέδειξε ότι ένα παιχνίδι ντάμας, εάν παίζεται τέλεια, θα τελειώσει με μια ισοπαλία. Αυτή η απόδειξη είναι το αποκορύφωμα μιας έρευνας 18 ετών και αντιπροσωπεύει "το πιο περίπλοκο παιχνίδι" που λύθηκε ποτέ. Σε ένα παιχνίδι ντάμας στις ΗΠΑ, υπάρχουν 5x1020 δυνατές διαφορετικές διαμορφώσεις. Ανασύροντας από μια βάση δεδομένων 39 τρισεκατομμυρίων δυνατών ρυθμίσεων με 10 ή λιγότερα  κομμάτια πάνω στον πίνακα, οι ερευνητές βρήκαν ποιές από αυτές θα οδηγούσαν στη νίκη για το κόκκινο, για το μαύρο, ή την ισοπαλία. Έπειτα έδειξαν ότι μια συγκεκριμένη ακολουθία που θα παίζεται τέλεια θα οδηγούσε στην ισοπαλία.


physics4u.gr
 
OP
OP
Jules_Jordan

Jules_Jordan

Ανώτερος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Μηνύματα
2.552
Κριτικές
12
Like
193
Πόντοι
6.055
Θέλο ένα τέτηο για τιν πεθερά μου, πόσο κάνη?
 

Επισκέπτης
Κατι τετοιο χρειαζομε για να γλυτωσω απο το γαυγισμα των βρωμοσκυλων του γειτονα μου που δεν μ' αφηνουν να κλεισω ματι τα βραδια.
 

siasia

Μέλος
Εγγρ.
9 Αυγ 2007
Μηνύματα
1.120
Like
5
Πόντοι
16
Οι επιστήμονες έχουν ήδη παρουσιάσει μια συσκευή, η οποία κάνει αόρατα τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά της. Ο μανδύας αυτός κάνει τα αντικείμενα αόρατα και αποτελείται από υλικά νέας τεχνολογίας (τα λεγόμενα μετα-υλικά) που εκτρέπουν το φως από την κανονική του πορεία.

Τέτοιο δεν είχε και ο Χάρυ Πόττερ;
 
Εγγρ.
30 Οκτ 2008
Μηνύματα
1.726
Like
151
Πόντοι
16
Αν και το broadband ιντερνέτ είναι κάτι σχετικά καινούριο στην Ελλάδα και παρόλο που δεν έχει φτάσει (ακόμα) σε κάθε γωνιά της Ελλάδας όπως πρέπει, αυτή η εφεύρεση μπορεί να μοιάζει λίγο αστεία για μας αλλά πραγματικά είναι ένα επίτευγμα.

Ερευνητές από το Bangor University λοιπόν κατασκεύασαν μια συσκευή η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζονται ότι μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα download μέχρι και 100 φορές χωρίς να αλλάξει τίποτα στο υπάρχον δίκτυο της Αγγλίας.

Από τα λεγόμενά τους αν και χρησιμοποιεί το υπάρχον δίκτυο τηλεπικοινωνιών ,αυτό που κάνει διαφορετικά είναι ότι χρησιμοποιεί τα κανάλια της πληροφορίας πιο αποτελεσματικά.

Η συσκευή η οποία κατασκεύασαν (ναι είναι έτοιμο το πρωτότυπο και από ότι φαίνεται δουλεύει) ουσιαστικά είναι σε μέγεθος όσο ένα εξωτερικό dvd player και παρεμβάλλεται μεταξύ του καλωδίου που έρχεται από τον τοίχο και του υπολογιστή μας. Η όλη ιδέα είναι ότι μια τόσο σημαντική αύξηση των ταχυτήτων στο ιντερνέτ θα μπορέσει να εκτοξεύσει κυριολεκτικά υπηρεσίες όπως τηλεϊατρική, οικιακή ψυχαγωγία (παρακολούθηση ταινιών HD) αλλά και “κατέβασμα” μεγάλων αρχείων σε μηδαμινό χρόνο. Για παράδειγμα οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα μπορούσε κάποιος να κατεβάσει 15 ταινίες σε διάστημα ενός μόλις λεπτού (μάλλον πως δεν είχαν κατά νου την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική επικράτεια).

Από την άλλη αυξάνοντας την ταχύτητα στον τελικό χρήστη μέχρι και 100 φορές με το υπάρχον δίκτυο, αυτό σημαίνει ουσιαστικά μείωση κατά 75% στα έξοδα σύνδεσης μιας και χωρίς ο καταναλωτής να αγοράσει μέα σύνδεση, στα ίδια χρήματα ουσιαστικά θα απολαμβάνει σημαντικά μεγαλύτερες ταχύτητες (και πάλι εδώ δεν έχουν κατά νου τι επικρατεί στην Ελλάδα… ).

Σε εμάς βέβαια στην Ελλάδα , που μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλλες, κάτι τέτοια νέα τα ακούμε και κρυφογελάμε. Χωρίς υπερβολές 5 στους 10 χρήστες ADSL αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σύνδεσή τους και έχουν γίνει μπαλάκι στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ και του ιδιωτικού παρόχου από όπου έχουν αγοράσει τη σύνδεση. Να μην μιλήσουμε για τηλέφωνο και δωρεάν γραμμές οι οποίες ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να δουλεύουν από καλά μέχρι καθόλου.

Βέβαια η παραπάνω εφεύρεση ενώ υπόσχεται μεγάλες (εώς καταπληκτικές) ταχύτητες download δεν αναφέρει τίποτα για upload. Οι ταχύτητες upload κατά περίπτωση είναι αρκετά σημαντικές μιας και η πιο απλή υπηρεσία, η τηλεφωνία VOIP ή ακόμα και το online gaming, με τις περισσότερες ταχύτητες upload που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι μαρτύριο. Αυτές οι σούπερ ταχύτητες download που διαφημίζονται (αν τις πιάσετε ποτέ) ουσιαστικά αφορούν το να κατεβάσετε κάτι από το ιντερνέτ και μόνο. Και αυτό το διαπιστώνουν όλοι κατόπιν (εδώ φταίει η παραπληροφόρηση των διαφημίσεων).


medgreece.gr
 
Εγγρ.
30 Οκτ 2008
Μηνύματα
1.726
Like
151
Πόντοι
16
Έναν οπτικό δίσκο χωρητικότητας 400 GB κατασκεύασε η Pioneer, ο οποίος αποτελείται από 16 επίπεδα (layers) των 25 GB το καθένα. Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι παρόμοια με αυτή του Blu-Ray. Όπως ανακοινώθηκε δίσκο τέτοιας τεχνολογίας μπορούν να αναπαράγουν και τα Blu-Ray players, αρκεί πρώτα να γίνει μία αλλαγή στο hardware που χρησιμοποιούν.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας στο Τόκιο, Μιχίκο Καντόι, δήλωσε σχετικά: «Η Pioneer δεν ενδιαφέρεται να κατασκευάσει η ίδια τους νέους οπτικούς αυτούς δίσκους, αλλά να διαθέσει εμπορικά τη νέα αυτή τεχνολογία, προκειμένου άλλοι κατασκευαστές να ξεκινήσουν την παραγωγή τους και τη διάθεσή τους στην αγορά».

Για να καταλάβετε για τι χωρητικότητας δίσκο μιλάμε, αρκεί να αναφέρουμε ότι σε έναν 400άρη οπτικό δίσκο, όπως ο συγκεκριμένος, μπορείτε να αποθηκεύσετε περισσότερες από 45 ώρες βίντεο σε υψηλή ανάλυση!

1215775152jpged2.jpg

 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom