Επειδή ειπώθηκαν πολλά εκτός πραγματικότητας και πολλά που κρύβουν εμπάθεια του τύπου όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια, ας βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους.
Τα καλύτερα πανεπιστήμια για ΜΒΑ είναι στις ΗΠΑ. Από εκεί ξεκίνησε το ΜΒΑ και είναι και θα εξακολουθεί να είναι για αρκετό καιρό ο βασιλιάς στο συγκεκριμένο κομμάτι. Επίσης οι μισθοί στις ΗΠΑ αυξάνονται θεαματικότατα με την απόκτηση ενός ΜΒΑ, σε σημείο που το κόστος να αποσβένεται από τον 1ο χρόνο!
Στην Ευρώπη η Μεγάλη Βρετανία έχει τα περισσότερα καλά πανεπιστήμια, αλλά πιο δυναμική είναι η Γαλλία. Και για να ξεκαθαρίσω τι εννοώ, τα πανεπιστήμια της Γαλλίας ανεβαινουν διαρκώς, και σε όλα τα rankings μέσα στα top5 ευρωπαικά Βusiness Schools, τα γαλλικά είναι πλειοψηφία με προεξάχοντα την HEC και το Insead. Για αυτούς που δε ξέρουν τα μαθήματα και στη Γαλλία είναι στα αγγλικά. Η διαφορά αυτή οφείλεται κατά βάση στο ότι στην Αγγλία έχουν ρίξει πολύ χαμηλά τους μισθούς των επισκεπτών καθηγητών και στο ότι δεν είναι τόσο διαδεδομενή η διαδύνδεση πανεπιστημιών - επιχειρήσεων. Στη Γαλλία όποιος θέλει να κάνει internship το κάνει όποτε θέλει και συνήθως μένει και στην εταιρεία. Κλείνοντας με το θέμα των χωρών να πω ότι η Αγγλία παραμένει πάντα η νούμερο 1 επιλογή για τα χρηματοοικονομικά, λόγω της πληθώρας επιλογών στην αγορά εργασίας και της τεράστιας παράδοσης.
Πάμε στην Ελλάδα τώρα. Όποιος μπει στον κόπο να συγκρίνει την ΑΣΟΕΕ με Ευρώπη και ΗΠΑ κάνει άδικο κόπο, ξεκάθαρα. Τώρα όποιος πάει να συγκρίνει Καποδιστριακά, Αριστοτέλεια κλπ με ΑΣΟΕΕ, ΠΑΠΕΙ και έσχατα ΠΑΜΑ ξεκινά με μια τελείως λάθος βάση. Συγκρίνει Πανεπιστήμια θεωρητικού χαρακτήρα και προσανατολισμού με Βusiness Schools. Όσο για το θέμα των καθηγητών και των δημοσιέυσεων να μη λέμε ό,τι μας κατεβαίνει πάνω στον οίστρο μας. Οι καθηγητές της ΑΣΟΕΕ ειδικά πάνω στα κομμάτι Διοίκηση Επιχειρησεων που έχει σα συστατικά του στοιχεία το Μάρκετινγκ, τη Λογιστική, τα Χρηματοοικονομικά, τη Διοίκηση, την Επιχειρησιακή Έρευνα κλπ είναι έτη φωτός μπροστά από το Καποδιστριακό. Μιλάμε για μια σχολή οκτώ τμημάτων οικονομικής κατεύθυνσης, όπως και να το κάνουμε οι καθηγητές της είναι περισσότεροι, μοιραία λοιπόν και οι δημοσιεύσεις. Επίσης ο πλούτος της βιβλιοθήκης της ΑΣΟΕΕ ειδικά σε επιστημονικά περιοδικά είναι αξιοζήλευτος ακόμα και από Πανεπιστήμια πολύ καλύτερα από αυτήν στην Ευρώπη και την Αμερική. Αυτό όμως που την κάνει ξεχωριστή είναι η κουλτούρα της. 90 χρόνια στις επιστήμες των οικονομικών και της διοίκησης δεν νομίζω να έχουν πολλά πανεπιστήμια... Για να μη μιλήσουμε για διασύνδεση με επιχειρήσεις και επαφές φοιτητών με αυτές μέσα από προτζεκτς κλπ. Όπως και να το κάνουμε είναι κάποια πράγματα που είναι αντικειμενικά.
Τώρα για όποιον θέλει να κάνει ΜΒΑ στην Ελλάδα η επιλογή του ανάμεσα σε ΑΣΟΕΕ, ΠΑΠΕΙ και ALBA θα πρέπει να βασιστεί στο δίκτυο που δημιουργείς. Ίσως αυτή τη στιγμή το ALBA να έχει το καλύτερο από τα άλλα δύο με την ΑΣΟΕΕ να το ακολουθεί από κοντά.