Υπαρχουν ερμαφροδιτοι ανθρωποι, ειναι βιολογικα δυνατο κατι τετοιο;
Με επιφύλαξη (επειδή δεν είμαι επαγγελματίας ή ειδικός), μεταφράζω από τμήμα σχετικού άρθρου της Britannica (βλ. εδώ:
Hermaphroditism | Definition, Types, & Effects), επειδή, παρά την χαβαλέδικη διάθεση bou, είναι σοβαρό:
[...] Στους ανθρώπους, οι καταστάσεις που περιλαμβάνουν ασυμφωνίες μεταξύ των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και των εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων περιγράφονται με τον όρο intersex (διαφυλικές). Οι διαφυλικές καταστάσεις μερικές φορές αναφέρονται και ως διαταραχές της σεξουαλικής ανάπτυξης (DSDs [= Disorders of Sexual Development]). Τέτοιες καταστάσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες στους ανθρώπους. Στην ωοθηκική διαταραχή [ovotesticular disorder](μερικές φορές αποκαλείται και αληθινός ερμαφροδιτισμός), ένα άτομο έχει ιστό και ωοθηκών και όρχεων. Ο ιστός των ωοθηκών και των όρχεων μπορεί να υπάρχεο χωριστά ή μπορεί να συνδυαστούν σε αυτό που ονομάζεται ωοθηκόρχις. Τα προσβεβλημένα άτομα έχουν φυλετικά χρωμοσώματα που δείχνουν μωσαϊκισμό αρσενικού-θηλυκού (όπου ένα άτομο έχει και τα δύο ζευγάρια χρωμοσωμάτων αρσενικού XY και θηλυκού XX). Τις περισσότερες φορές, αλλά όχι πάντα, το συμπλήρωμα χρωμοσωμάτων είναι 46, XX, και σε κάθε τέτοιο άτομο υπάρχουν επίσης ενδείξεις χρωμοσωμικού υλικού Υ σε ένα από τα αυτοσώματα (οποιοδήποτε από τα 22 ζεύγη χρωμοσωμάτων εκτός από τα φυλετικά χρωμοσώματα).
Τα άτομα με συμπλήρωμα χρωμοσώματος
46, XX έχουν συνήθως διφορούμενα εξωτερικά γεννητικά όργανα με μεγάλο φαλλό και επομένως συχνά ανατρέφονται ως αρσενικά. Ωστόσο, κατά την εφηβεία αναπτύσσουν στήθη και έμμηνο ρύση και σε σπάνιες μόνο περιπτώσεις παράγουν πραγματικά σπέρμα. Στα 46,XX διαφυλικά [intersex] άτομα (γυναικείος ψευδοερμαφροδιτισμός), τα άτομα έχουν ανδρικά εξωτερικά γεννητικά όργανα αλλά τη χρωμοσωμική σύσταση και τα αναπαραγωγικά όργανα μιας γυναίκας.
Στα
46,XY διαφυλικά άτομα (αρσενικός ψευδοερμαφροδιτισμός), τα άτομα έχουν διφορούμενα ή γυναικεία εξωτερικά γεννητικά όργανα, αλλά τη χρωμοσωμική σύσταση και τα αναπαραγωγικά όργανα ενός αρσενικού, αν και οι όρχεις μπορεί να είναι κακοσχηματισμένοι ή απόντες.
Η θεραπεία των διαφυλικών [intersex] ανθρώπων εξαρτάται από την ηλικία στην οποία γίνεται η διάγνωση. Ιστορικά, εάν γινόταν διάγνωση κατά τη γέννηση, η επιλογή του φύλου γινόταν (συνήθως από τους γονείς) με βάση την κατάσταση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων (δηλαδή, ποια γεννητικά όργανα κυριαρχούν), και μετά από αυτό γινόταν η λεγόμενη διαφυλική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των γονάδων του αντίθετου φύλου. Τα παραμένοντα γεννητικά όργανα στη συνέχεια ανακατασκευάζονταν, ώστε να μοιάζουν με εκείνα του επιλεγμένου φύλου. Η ανακατασκευή των γυναικείων γεννητικών οργάνων ήταν πιο εύκολη από την ανακατασκευή των ανδρικών γεννητικών οργάνων, έτσι τα διφορούμενα άτομα συχνά δημιουργούνταν ως θηλυκά. Ωστόσο, οι διαφυλικές [intersex] χειρουργικές επεμβάσεις έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για τα προσβεβλημένα άτομα. Αργότερα στη ζωή, για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να μην είναι ικανοποιημένο με τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και μπορεί να μην ταυτίζεται με το φύλο που του έχει αποδοθεί. Συνεπώς, η συναίνεση του ασθενούς έχει γίνει ολοένα και πιο σημαντικό μέρος των αποφάσεων σχετικά με τη διαφυλική [intersex] χειρουργική επέμβαση, έτσι ώστε η χειρουργική επέμβαση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι την εφηβεία ή την ενηλικίωση, αφού οι ασθενείς να έχουν αρκετό χρόνο να εξετάσουν το φύλο τους και να είναι σε θέση να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία. Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας το αποδεκτό φύλο μπορεί να ενισχυθεί με τις κατάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις και με ορμονική θεραπεία.