Απόρρητος φάκελος JFK: Τι είναι και γιατί «βολεύει» τον Τραμπ η δημοσιοποίησή του;
http://[URL unfurl="true"]www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC4xNTAuMC40L3B0d2VibC9maWxlcy8xLzIwMTcvMTAvMjQva2VubmVkeS5qcGc%3d&t=0&w=820&h=457&a=Center[/img[/URL]]
Ο Διευθυντής του CIA αγωνίστηκε με νύχια και με δόντια να μπλοκάρει τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων - Η δημοσιοποίηση γίνεται βάσει νόμου, ωστόσο το timing μπορεί να ευνοήσει τον Αμερικανό πρόεδρο
Ο φάκελος για τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι που ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι πρόκειται σύντομα να δοθεί στη δημοσιότητα περιλαμβάνει χιλιάδες έγγραφα που σχετίζονται με τη δολοφονία του πρώην Αμερικανού προέδρου, η οποία συγκλόνισε την Αμερική - και όχι μόνο - στις 22 Νοεμβρίου του 1963.
«Με την επιφύλαξη της λήψης νέων πληροφοριών, θα επιτρέψω, ως Αμερικανός πρόεδρος, το άνοιγμα του εδώ και πολλά χρόνια κλειστού και διαβαθμισμένου ΦΑΚΕΛΟΥ JFK» έγραψε στην ανάρτησή του ο Τραμπ, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε Αμερικανός πολίτης θα έχει πρόσβαση στα έγγραφα που περιλαμβάνει, μετά τον αποχαρακτηρισμό τους.
[img]http://[URL unfurl="true"]www.protothema.gr/files/1/2017/10/24/jfka.JPG[/img[/URL]]
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου διέψευσε ρεπορτάζ του Politico που εκτιμούσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα «μπλόκαρε» τη δημοσιοποίηση των εγγράφων με την αιτιολογία ότι «θα αποκάλυπταν επικίνδυνες για την εθνική ασφάλεια πληροφορίες». Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν φαίνεται να εξέπληξε αρκετούς από τους επικριτές του, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Τραμπ συμφώνησε με ενθουσιασμό στον αποχαρακτηρισμό του απόρρητου υλικού, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από την συνεχιζόμενη έρευνα για τους δεσμούς που τον συνδέουν με τη Ρωσία.
Τα εναπομείναντα απόρρητα έγγραφα για τη δολοφονία του JFK πρόκειται να δοθούν στην δημοσιότητα σύντομα, βάσει ειδικού νόμου που ψηφίστηκε το 1992 (Kennedy Assassination Records Collection Act). Ειδικότερα, ο νόμος όριζε το σύνολο του περιεχομένου του ογκώδους φακέλου (που περιλαμβάνει χιλιάδες σελίδες) πρέπει να έχει αποχαρακτηριστεί μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, δηλαδή ακριβως 25 χρόνια μετά την ψήφισή του.
Τις περασμένες δεκαετίες, ένα μεγάλο μέλος αυτών των εγγράφων δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία των Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ, αν και από κάποια από αυτά είχαν εξαλειφθεί ορισμένα στοιχεία. Υπάρχουν ωστόσο ακόμα αρκετά έγγραφα που παραμένουν απόρρητα και μόνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να παρατείνει το συγκεκριμένο καθεστώς πέρα από την προθεσμία που ορίζει ο νόμος, εάν έχει κάποιο λόγο να πιστεύει ότι η αποκάλυψή τους θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
[img]http://[URL unfurl="true"]www.protothema.gr/files/1/2017/10/24/18624292.jpg[/img[/URL]]
[b]Γιατί «φοβάται» η CIA τον αποχαρακτηρισμό;[/b]
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δηλώσει ακόμα εάν τα εναπομείναντα έγγραφα θα δημοσιευτούν απαλλαγμένα από εμπιστευτικά στοιχεία ή ως έχουν. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το τελευταίο διάστημα στην Ουάσινγκτον υπάρχει έντονη παρασκηνιακή δράση σχετικά με τα εν λόγω έγγραφα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Independent, o Τραμπ δεχόταν το τελευταίο διάστημα έντονες πιέσεις από ιστορικούς και δημοσιογράφους να δώσει το OK για τη δημοσίευση των αρχείων.
Από την άλλη μεριά, ο Διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο φέρεται να ασκούσε πίεση προς την αντίθετη κατεύθυνση, προτρέποντας τον Τραμπ να παρατείνει το καθεστώς απορρήτου του φακέλου για μία ακόμη 25ετία.
Ο πολιτικός σύμβουλος Ρότζερ Στόουν, ο οποίος ανήκει στον κύκλο εμπιστοσύνης του Ντόναλντ Τραμπ, είπε στον Άλεξ Τζόουνς του Infowars ότι μίλησε απευθείας στον Αμερικανό πρόεδρο, ενθαρρύνοντάς τον να εγκρίνει τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων. «Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τηλεφωνικά τα επιχειρήματά μου στον πρόεδρο των ΗΠΑ, εξηγώντας του γιατί πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποχαρακτηρίσει τα υπόλοιπα απόρρητα έγγραφα αλλά και τα λογοκριμένα μέρη όσων έχουν ήδη δημοσιευτεί. Μια πολύ αξιόπιστη πηγή του Λευκού Οίκου - όχι ο ίδιος ο πρόεδρος - μου είπε ότι η CIA, ιδίως ο Διευθυντής της υπηρεσίας, Μάικ Πομπέο, ασκεί μεγάλες πιέσεις στον Τραμπ προκειμένου να μη δημοσιοποιήσει τα έγγραφα. Γιατί; Επειδή πιστεύω ότι δείχνουν ότι ο Όσβαλντ (το άτομο που συνελήφθη για τη δολοφονία Κένεντι) είχε εκπαιδευτεί, γαλουχηθεί και τοποθετηθεί στη θέση του από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ», ανέφερε ο Στόουν.
[img]http://[URL unfurl="true"]www.protothema.gr/files/1/2017/10/24/ntalas.jpg[/img[/URL]]
Ο κ. Στόουν, ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο σχετικά με την δολοφονία Κένεντι, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι ο Λίντον Τζόνσον, αντιπρόεδρος του Κένεντι και μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν αναμεμειγμένος στην συνομωσία για τη δολοφονία του JFK, είπε ότι ο Τραμπ δεν του αποκάλυψε τις προθέσεις του για τα έγγραφα. «Δεν μου ανακοίνωσε την απόφασή του, αλλά ήταν "όλος αφτιά" και άκουσε προσεκτικά τα επιχειρήματά μου. Το περίμενα ότι θα έκανε το σωστό».
[b]Γιατί η δημοσιοποίηση των αρχείων μπορεί να συμφέρει τον Τραμπ[/b]
Το ενδιαφέρον του Τραμπ για την υπόθεση της δολοφονίας Κένεντι και τις θεωρίες συνομωσίας που την περιβάλλουν είναι πολύ φυσικό, δεδομένου ότι έχει ασχοληθεί ξανά με αυτές και στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2016, ο Τραμπ ισχυρίστηκε χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι ο πατέρας του πολιτικού του αντίπαλου, Γερουσιαστή Τεντ Κρουζ συνδεόταν με τον Όσβαλντ. Πρόκειται για έναν ακόμη ισχυρισμό που δεν ανακάλεσε ούτε στοιχειοθέτησε ποτέ.
Ιστορικοί που έχουν ασχοληθεί εκτενώς με την υπόθεση εικάζουν ότι υπάρχουν περί τα 3.100 εμπιστευτικά έγγραφα, τα οποία περιέχουν αρκετές άγνωστες στο κοινό πληροφορίες, όπως π.χ. στοιχεία για το διάρκειας έξι ημερών ταξίδι του 'Οσβαλντ στο Μεξικό, δύο μήνες πριν από τη δολοφονία.
Κάποιοι πιστεύουν ότι τα έγγραφα μπορεί να αποδεικνύουν τον βαθμό στον οποίο η CIA γνώριζε τις διασυνδέσεις του πρώην πεζοναύτη με τις κυβερνήσεις της Κούβας και της Σοβιετικής Ένωσης.
[img]http://[URL unfurl="true"]www.protothema.gr/files/1/2017/10/24/li-harvey.jpg[/img[/URL]]
«Πάντα θεωρούσα το ταξίδι στο Μεξικό το "κρυφό κεφάλαιο" της δολοφονίας. Πολλές θεωρίες "παρακάμπτουν" αυτήν την σημαντική περίοδο», δήλωσε στην Independent o Φίλιπ Σένον, πρώην ρεπόρτερ των New York Times και συγγραφέας ενός βιβλίου για την Επιτροπή Γουόρεν, του σώματος της Γερουσίας που κλήθηκε να διερευνήσει την υπόθεση.
«Ο Όσβαλντ συναντιόταν με Σοβιετικούς και Κουβανούς κατασκόπους και η CIA όπως και το FBI τον ακολουθούσαν σε κάθε του βήμα. Μήπως οι δύο υπηρεσίες είχαν αρκετά στοιχεία στη διάθεσή τους ώστε να προβλέψουν ότι υπήρχε απειλή; Αν είχαν αξιοποιήσει τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους, ίσως να η δολοφονία να μην είχε γίνει ποτέ. Υπάρχει περίπτωση να φοβούνται ότι η δημοσιοποίηση των εγγράφων θα αποκαλύψει την ανικανότητα και τα λάθη τους. Ήξεραν ότι ο Όσβαλντ συνιστούσε απειλή αλλά δεν ειδοποίησαν την Ουάσινγκτον», σημειώνει ο Σένον.
Αν και υπάρχουν πολλοί που ταυτίζονται με τις θεωρίες του Όσβαλντ σχετικά με «λάθη» των δύο υπηρεσιών, η πλειοψηφία των ιστορικών που έχουν μελετήσει τη δολοφονία Κένεντι δεν πιστεύουν ότι η δημοσιοποίηση θα αποκαλύψει κάτι «συνταρακτικό». «Δεν θα βρεθεί κάποιο συγκλονιστικό στοιχείο. Αν κάποιος νομίζει ότι ξαφνικά θα αποκαλυφθεί ότι υπήρχαν τρεις-τέσσερις ένοπλοι παραταγμένοι στην πλατεία Ντίλι για να σκοτώσουν τον Κένεντι, κάνει μεγάλο λάθος. Ο Όσβαλντ έδρασε μόνος. Η μόνη χρήσιμη και σημαντική συνεισφορά των αρχείων θα είναι αν αποδείξουν ότι η CIA και το FBI έχουν επανειλημμένα συγκαλύψει αποδεικτικά στοιχεία», εξήγησε στο CNN ο Τζέραλντ Πόσνερ, συγγραφέας του βιβλίου «Case Closed: Lee Harvey Oswald and the Assassination of JFK».
Σύμφωνα με τον Πόσνερ, οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τη συνεργασία της CIA με τη μαφία με στόχο την δολοφονία ενός αρχηγού κράτους είναι αληθείς, ωστόσο ο στόχος ήταν ο Φιντέλ Κάστρο, όχι ο Κένεντι.
Ο Κεν Χιους, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, είπε στο CNN ότι τα αρχεία μπορεί να αποκαλύψουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ στις απόπειρες δολοφονίας του Κάστρο, όπως και στο πραξικόπημα εναντίον του Νγκο Ντινχ Ντιέμ στο Νότιο Βιετνάμ το 1963. «Γι' αυτούς τους λόγους η δημοσιοποίηση των αρχείων είναι κάτι που περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία και εμείς οι συμβατικοί ιστορικοί, που δεν έχουμε σχέση με θεωρίες συνωμοσίας», είπε ο ερευνητής στο CNN.
[img]http://[URL unfurl="true"]www.protothema.gr/files/1/2017/10/24/18029598.jpg[/img[/URL]]
[b]Η δολοφονία JFK και η «βολική» δολοφονία του βασικού υπόπτου[/b]
Ο Τζον Φιτζέραλντ «Τζακ» Κένεντι αποκαλούμενος συχνά και με τα αρχικά του J.F.K., ήταν Αμερικανός πολιτικός, ο οποίος υπηρέτησε ως ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, από τον Ιανουάριο του 1961 έως τη δολοφονία του την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου του 1963, στην πλατεία Ντίλι στο Ντάλας του Τέξας. Τα ακριβή περιστατικά της δολοφονίας, που είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες του 20ου αιώνα, παραμένουν ακόμα και σήμερα σε μεγάλο βαθμό άγνωστα.
Ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ ήταν, σύμφωνα με τέσσερις έρευνες που διεξήγαγε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπεύθυνος για τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου. Ανήμερα της δολοφονίας, ο πρώην πεζοναύτης συνελήφθη και κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τόσο τον Κένεντι, όσο και τον αστυνομικό Τζ. Ντ. Τίπιτ νωρίτερα. Ο Όσβαλντ αρνήθηκε και τις δύο κατηγορίες. Δύο μέρες αργότερα, ο συλληφθείς δολοφονήθηκε από τον Τζακ Ρούμπι, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση και ενώ τελούσε υπό κράτηση.
Η κοινή γνώμη εξακολουθεί να είναι διχασμένη σχετικά με την ευθύνη του Όσβαλντ, με 7 στους 10 Αμερικανούς να δηλώνουν, το 2003 σε δημοσκόπηση του ABC News, ότι πιστεύουν πως η δολοφονία ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας και όχι η πράξη ενός ανθρώπου. Μερικοί πιστεύουν ότι η ενέργεια του Όσβαλντ αποτελούσε μέρος μεγαλύτερης συνωμοσίας, την οποία συγκάλυψαν κρατικοί φορείς
[MEDIA=youtube][/MEDIA]
[url=http://[URL unfurl="true"]www.protothema.gr/stories/article/725118/aporritos-fakelos-jfk-ti-einai-kai-giati-voleuei-ton-trab-i-dimosiopoiisi-tou/]http://www.protothema.gr/stories/article/725118/aporritos-fakelos-jfk-ti-einai-kai-giati-voleuei-ton-trab-i-dimosiopoiisi-tou/[/url[/URL]]