Εν μέσω του πρωτοφανούς χάους, της σύγχυσης, της απελπισίας ανθρώπων που έχουν βρεθεί μετέωροι και του ρίγους που έχει προκαλέσει διεθνώς η επικίνδυνη κατεύθυνση στην οποία οδηγεί τις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο ίδιος επιμένει ότι η Αμερική «χρειάζεται ισχυρά σύνορα και ακραίες εξακριβώσεις τώρα», ενώ παράλληλα κατηγορεί τους New York Times για «fake news»...
Την ακύρωση του διατάγματος ζητούν την ίδια στιγμή οι Δημοκρατικοί, ενώ διογκώνονται οι επικρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο -με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να αναγκάζεται τελικά να καταδικάσει καθυστερημένα το διάταγμα έπειτα από βροχή επικρίσεων που δέχθηκε.
Παράλληλα γενικοί εισαγγελείς 16 αμερικανικών πολιτειών, ανάμεσά τους η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και η Πενσιλβάνια, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία θα καταδικάζουν το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ περί μετανάστευσης.
«Είμαστε αποφασισμένοι να εργασθούμε για να διασφαλίσουμε ότι όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι θα υποφέρουν από την χαώδη κατάσταση που το διάταγμα έχει δημιουργήσει» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Τραμπ αντέδρασε στην κατεπείγουσα εντολή που εξέδωσε ομοσπονδιακή δικαστής στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης με την οποία αναστέλλεται προσωρινά η δυνατότητα των αμερικανικών αρχών να απελάσουν ανθρώπους που έχουν φτάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες.
«Η χώρα μας έχει ανάγκη ισχυρά σύνορα και ακραίες εξακριβώσεις ΤΩΡΑ. Δείτε συμβαίνει στην Ευρώπη και, στην πραγματικότητα, σε όλο τον κόσμο - ένα τρομερό χάος!» έγραψε πάντα μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, κι ας είναι πλέον πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε αεροδρόμια των ΗΠΑ για την καταστολή Τραμπ.
Στο στόχαστρο του μεγιστάνα και οι New York Times για την κάλυψη της υπόθεσης, με τον ίδιο να φθάνει στο σημείο να κατηγορήσει την εφημερίδα αναφοράς για «fake news» (το... εφεύρημα της εκστρατείας του) συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τον πόλεμο με τα μέσα ενημέρωσης που δεν «υποκλίνονται» μπροστά του.
Προτείνει κάποιος να εξαγοράσει την εφημερίδα για να την «επαναφέρει στην τάξη ή για να τη θάψει αξιοπρεπώς».
Ομοσπονδιακή δικαστής του Μπρούκλιν που εκδίκαζε προσφυγές οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου κατεπείγουσα εντολή να σταματήσουν οι απελάσεις πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών (Συρίας, Ιράν, Ιράκ, Υεμένης, Σομαλίας, Λιβύης και Σουδάν) τους οποίους αφορά το προεδρικό διάταγμα και οι οποίοι διαθέτουν έγγραφα που τους επιτρέπουν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σάμερ ζήτησε την Κυριακή την ακύρωση του διατάγματος Τραμπ κατά της μετανάστευσης από μουσουλμανικές χώρες λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται «λιγότερο ανθρωπιστικές, λιγότερο ασφαλείς, λιγότερο αμερικανικές».
«Πρέπει να αποσυρθεί αμέσως και οι Δημοκρατικοί θα εισαγάγουν νομοθεσία για την ανατροπή του» ανέφερε ο Τσακ Σάμερ.
Δήλωσε επίσης ότι ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζον Κέλι τον πληροφόρησε ότι 42 άνθρωποι που κρατούνται σε αμερικανικά αεροδρόμια θα εξετασθούν και θα τους επιτραπεί να εισέλθουν στη χώρα, βάσει της απόφασης του δικαστηρίου. Του γνωστοποίησε επίσης ότι το διάταγμα Τραμπ δεν αφορά τους κατόχους πράσινης κάρτας, δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της κυβέρνησης Τραμπ το περασμένο 24ωρο.
Ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε της εφαρμογής του εκτελεστικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι μόνο 24 ταξιδιώτες παραμένουν υπό κράτηση και απεφάνθη ότι δεν επρόκειτο για χάος προφανώς στη γραμμή των «εναλλακτικών γεγονότων».
«Δεν ήταν χάος» δήλωσε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους στην εκπομπή του NBC Meet the Press και προσέθεσε πως 325.000 ταξιδιώτες εισήλθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το Σάββατο και 109 από αυτούς συνελήφθησαν.
«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν φύγει. Έχουμε άλλους 24 περίπου που παραμένουν και θα έλεγα ότι αφού δεν είναι απαίσιοι άνθρωποι θα προχωρήσουν πριν από το υπόλοιπο μισό της σημερινής ημέρας» είπε.
Ταυτόχρονα όμως ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν δήλωσε ότι το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ «προκαλεί σύγχυση» και εγείρει σειρά ερωτημάτων.
«Πρόκειται για μία διαδικασία που προκαλεί μεγάλη σύγχυση», δήλωσε ο αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας στην εκπομπή του CBS «Face the Nation», προσθέτοντας ότι το πιθανότερο είναι ότι το διάταγμα Τραμπ θα δώσει στο Ισλαμικό Κράτος ευκαιρία για περισσότερη προπαγάνδα.
Ο Μακέιν αναρωτήθηκε επίσης γιατί στις χώρες αυτές περιλαμβάνεται το Ιράκ όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ μάχονται στο πλευρό των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε εν τω μεταξύ αν και από άλλη οπτική γωνία πως πρέπει να «είναι προσεκτικές» οι ΗΠΑ καθώς θα εφαρμόζουν το νέο εκτελεστικό διάταγμα.
Ο ΜακΚόνελ δήλωσε στην εκπομπή του ABC This Week πως το πρόγραμμα είναι καλή ιδέα προκειμένου να γίνει πιο αυστηρή η εξέταση των μεταναστών, αλλά «νομίζω επίσης πως είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως μερικές από τις καλύτερες πηγές μας στον πόλεμο κατά της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι μουσουλμάνοι, τόσο σε αυτή τη χώρα όσο και στο εξωτερικό... Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς το κάνουμε αυτό» είπε.