Tίποτα απολύτως δεν πρόκειται να γίνει. Και το έχουμε ξαναγράψει εδώ. Δεν υπάρχει Έλληνας πολιτικός που να έχει τα μοιραλέικα να αντιταχθεί στην Άγκυρα. Πάντα θα βρίσκεται μια ωραία αιτία για να δικαιολογεί την υποχώρηση. Μία το Αιγαίο δεν έχει θαλάσια σύνορα, μία το Ορούτς το παρέσυρε ο αέρας, μία τα καλώδια δε μπορούν να δουλέψουν από τη φασαρία. Αν μη τι άλλο έχει μεγάλη και δημιουργική φαντασία η πολιτική ελίτ των Αθηνών. Mea Culpa, Ελσίνκι, Μαδρίτη, Ίμια, εγκατάλειψη ΕΑΔ, συνεχόμενοι κρίκοι. Ο Μητσοτάκης δυστυχώς σήκωσε ψηλά τη σημαία και τράβηξε πολλές κόκκινες γραμμές και τώρα ψάχνει πώς θα τις κάνει ρόζ, όπως και οι προκάτοχοί του για να μην είμαστε άδικοι μαζί του.
Και στο μεσοδιάστημα όποιον ανησυχεί για τη συνεχόμενη συρρίκνωση του ελληνισμού και του ελλαδικού χώρου, θα τον εγκαλεί σαν λαϊκιστή του καναπέ κάποιος μυαλοπώλης σαν τον Alex, που υπερασπίζεται με πάθος μια συμφωνία που δε μπήκε καν στο κόπο να διαβάσει τις δυο σελίδες της για να δει τι στην ευχή προβλέπει ή που "εντυπωσιάστηκε" από την υπογραφή της Αιγύπτου όταν ακόμα και βουλευτής της ΝΔ αρθογραφεί εδώ και πέντε χρόνια για την πρόθεση της Αιγύπτου να δεχθεί τμηματική οριοθέτηση και δεν απαντά σε μια απλή απορία, παρόλο που ο ίδιος θέτει πολλές προς απάντηση, το γιατί η Άγκυρα δεν πάει στη Χάγη που θα της δώσει πολύ περισσότερα από όσα μπορεί ποτέ να δεχθεί μια ελληνική κυβέρνηση σε μια διμερή συμφωνία χωρίς να πέσει.
Ο Μαργαρίτης είναι πολιτευτής του ΚΚΕ και δεκτό πως πρέπει να φιλτράρουμε τα όσο λέει και ας είναι πιθανώς σωστά.
Ο Συρίγος όμως, νομικός, αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι εκλεγμένος βουλευτής της ΝΔ, ΤΩΡΑ, και η απόψή του είναι δεδομένη και κατατίθεται καθημερινά έστω και κάπως στρογγυλεμένη τώρα. Έχω γράψει πάμπολλες φορές πόσο τον εκτιμώ και πόσο θα ήθελα να τον δω σε θέση ΣΕΑ αντί των δύο απίθανων που βρίσκονται δίπλα στον Πρωθυπουργό τώρα.
Τα όσα δήλωσε στη ναυαρχίδα του αστικού τύπου είναι ξεκάθαρα.
"....Εκτιμάται ότι η Αίγυπτος θα προτιμούσε να υπογράψει με την Ελλάδα μερική οριοθέτηση μέχρι και την Κρήτη και να άφηνε εκτός την υπόλοιπη περιοχή έως το τριεθνές.
Η αποδοχή μιας τέτοιας προτάσεως θα ήταν λανθασμένη.
Θα δημιουργούσε την εύλογη εντύπωση ότι η Ελλάδα έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην υπόλοιπη περιοχή....."
Έχω φάει τη ζωή μου στη ΝΔ. ΜΑΚΙ, ΔΑΠ, ΟΝΝΕΔ, έχω τρέξει σε δύσκολες περιοχές και σε δύσκολα χρόνια, έχω κάνει πράγματα για τα οποία είμαι περήφανος και κάποια για τα οποία όχι και τόσο, έμεινα όταν πολλοί εγκατέλειπαν το καράβι για να τους βλέπω κάθε φορά να επανέρχονται ενόψει εξουσίας, ξεκίνησα να σχοληθώ με τα συνδικαλιστικά του επαγγελματικού μου χώρου αλλά έκοψα λάσπη όταν είδα τι κομματικές γλίτσες είχα να συγχρωτιστώ και παρά τις οχλήσεις παρέμεινα απλό ενεργό μέλος του κόμματος. Κοιτάω πρωτίστως τη δουλειά μου και στηρίζω το κόμμα αυτό γιατί πιστεύω ότι είναι η μόνη λύση, ειδικά τώρα, παρόλο που έχει απομακρυνθεί εντελώς από τις αρχές του. Και είμαι και άνετος γιατί κανείς δεν έχει να μου προσάψει κομματικά οφέλη, οπότε μπορώ να καυτηριάζω τα στραβά και να επευφημώ τα σωστά.
Αν ένα πράγμα με απωθούσε τόσα χρόνια ενασχόλησης με την πολιτική, αυτό ήταν τα κομματικά φερέφωνα. Εχω δει πάρα πολλά. Κάποια διακριτικά κάποια εντελώς προκλητικά.
Έχει κι εδώ μπόλικα όλων των αποχρώσεων.
Α! Και όσους θεωρούν μαξιμαλιστές αυτούς που επιμένουν να μη δέχονται την "τεράστια" ακτογραμμή της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα "δικαιώματα" που πηγάζουν εξ αυτής να τους ενημερώσουμε ότι την 9η ακτογραμμή στον κόσμο σε μέγεθος την έχει η Ελλάδα. Που κι αυτή βρίσκεται εξολοκλήρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία βρίσκεται πολλές θέσεις παρακάτω.
Ας θέσουμε μια απορία ακόμα. Γιατί οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις δεν το αναφέρουν καν ως εξουδετερωτικό της τουρκικής προπαγάνδας;