Η τράπεζα επιδιώκει να εισπράξει τόκο ανάλογο με το euribor + κάτι που αυτό το κάτι εξαρτάται από τον κίνδυνο που θεωρεί ότι έχει το δάνειο. Χοντρικά το euribor είναι το επιτόκιο που μπορεί να δανειστεί χρήματα η μία τράπεζα από την άλλη, είναι δηλαδή το κόστος της τράπεζας για το προϊόν που πουλάει. Για να κάνει ελκυστικό το προϊόν ή για να το κάνει να ταιριάξει στις ανάγκες του δανειολήπτη μπορεί να το πλασάρει με διάφορους τρόπους …
Μπορεί για κάποια χρόνια 2-3 να δώσει ένα πολύ ελκυστικό επιτόκιο κάτω από το euribor (δηλαδή κάτω από το κόστος) και μετά για την υπόλοιπη περίοδο να είναι π.χ. euribor + 1% ή euribor + 2% κτλ.
Μπορεί να είναι κατευθείαν το προϊόν euribor + 1% για όλο το διάστημα αποπληρωμής του δανείου.
Μπορεί να μην είναι μεταβαλλόμενο το επιτόκιο και να σου δώσει ένα προϊόν σταθερού επιτοκίου για όλη την διάρκεια του δανείου το οποίο σίγουρα θα είναι αρκετά πάνω από το τρέχων euribor.
Αποφασίζεις και παίρνεις.
Μερικά σημεία που πρέπει να προσέξεις. Καταρχήν πόσο θα πληρώσεις.
Π.χ. για 100 χιλιάδες ευρώ και περίοδο 20 ετών δεδομένου ότι το euribor είναι στα επίπεδα του 5% (
) υπολόγιζε ότι μετά την αρχική περίοδο των 2-3 ετών με το χαμηλό επιτόκιο, η δόση θα είναι της τάξης των 700 ευρώ + κάτι ασφάλειες κτλ. Κοντά στα 750.
Μπορείς να κάνεις παρόμοιους υπολογισμούς στο excel για διαφορετικά ποσά και διαφορετικές διάρκειες αποπληρωμής χρησιμοποιώντας την συνάρτηση PMT. Η μπορεί να χρησιμοποιήσεις κάποιο site που έχει online φόρμες υπολογισμού όπως αυτό …
Από εκεί και πέρα υπάρχει και η δυνατότητα να μην βιαστείς αν το νοίκι που πληρώνεις είναι σημαντικά μικρότερο από την δόση του δανείου και να περιμένεις να βρεις κάποια ευκαιρία αγοράς γιατί την τρέχουσα περίοδο οι τιμές είναι ενδεχομένως αρκετά τσιμπημένες.
Προσεξε επίσης γιατί η πορεία των επιτοκίων είναι τελείως απρόβλεπτη. Αν δεν έχεις συνολικό εισόδημα π.χ. της τάξης του διπλάσιου ή τριπλάσιου του ποσού που θα πληρώνεις για δόση μετά την αρχική χαμηλότοκη περίοδο μπορεί να βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων.