διαβασε κι αυτο για να μαθαινεις... ατιμουλη...
Double dot
Για άλλη μια χρονιά, έτσι και φέτος, οι περισπούδαστοι κειμενογράφοι και συντάκτες των καναλιών «γέμισαν» τα πάνελ των δελτίων ειδήσεων με το «γνωστό – άγνωστο» όρο double dot ή αλλιώς νταμπλ ντοτ.
Και σα να μην έφτανε αυτό: Ένα κανάλι δημοσίευσε τον όρο, στην επίσημη ιστοσελίδα του. (βλέπε φωτό)
Μάλιστα: Δόθηκε και επεξήγηση του όρου από συνεργάτη εκπομπής που είπε ότι νταμπλ ντοτ είναι το γεύμα για δύο, εξ ου και το double.!!!!
Εμείς όμως: Δεν χρεώνουμε το λάθος στους συντελεστές των τηλεοπτικών παραθύρων. Δεν είναι υποχρεωμένοι οι άνθρωποι να γνωρίζουν και την εστιατορική ορολογία.
Το κακό με τον όρο νταμπλ ντοτ ξεκίνησε από πού λέτε??
Απίστευτο κι όμως αληθινό: Από την ίδια την Ομοσπονδία Εστιατόρων που το αναγράφει σε επίσημα έγγραφα της. (βλέπε φωτό).
Εμάς δεν μας απομένει τίποτε άλλο: Παρά να εξηγήσουμε ότι ο όρος νταμπλ ντοτ ή double dot δεν υπάρχει παρά μόνο στη φαντασία ορισμένων κειμενογράφων και ίσως κάποιων αδιάβαστων μαγείρων.
Υπάρχει όμως ο όρος: Ταμπλ ντ’ οτ (Table d’ hôte) ενώ ο αντίθετός του όρος είναι το Α λα καρτ (À la carte).
Ο διαχωρισμός των μενού (μενούτων που έλεγαν παλιά στις μαγειρικές) σε ταμπλ ντ’ οτ και α λα καρτ γίνεται από πολύ παλιά και είναι αναγκαίος στη λειτουργία των σύγχρονων εστιατορίων.
Με τον όρο Ταμπλ ντ’ οτ: Χαρακτηρίζουμε ένα μενού με προκαθορισμένα πιάτα, χωρίς τη δυνατότητα επιλογής εκ μέρους του πελάτη. Η τιμή ενός τέτοιου μενού είναι προκαθορισμένη κατ’ άτομο και δεν αλλάζει.
Το αντίθετο: Σε ένα α λα καρτ μενού ο πελάτης επιλέγει ανάμεσα στα προσφερόμενα φαγητά μέσα από τον κατάλογο (κάρτα) του εστιατορίου.
Εκτός αυτών: Και για καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών πολλά εστιατόρια εφαρμόζουν, ειδικά σε περιόδους εορτών, το μικτό μενού ταμπλ ντοτ α λα καρτ. Σε αυτή την περίπτωση ο πελάτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε 2- 3 είδη ορεκτικού, σαλάτας, κύριου πιάτου και επιδορπίου.