και για να πω την θέση μου στην όλη υπόθεση...
Τυπικά δεν υπάρχει σκάνδαλο. Τα πάντα έγιναν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου.
Γεγονότα και πρακτικές
- Ο Δρυς και ο Φωτιάδης δεχόμενοι την ύπαρξη των χρυσόβουλων κατά πάγια πρακτική της πολιτείας κατοχύρωσαν τις παρόχθιες εκτάσεις στο Βατοπέδι.
- Οι επίγονοι της ΝΔ δεχόμενοι μία δικαστική απόφαση που έλεγε ότι η Βιστωνίδα είναι λίμνη και όχι λιμνοθάλασσα κατοχύρωσαν και τα νερά της στην μονή η οποία άρχισε να πιέζει τους ψαράδες ζητώντας υπερβολικά νοίκια και δικαιώματα αλιείας.
- Το δημόσιο, ορμώμενο προφανώς από ψηφοθηρικούς λόγους (διότι πολιτικό χρήμα αποδεδειγμενα δεν βρέθηκε) αποφάσισε την ανταλλαγή της με ακίνητα του δημοσίου ίσης αξίας.
- Για να γίνει πράξη επί περιουσίας του Δημοσίου απαιτείται εκτίμηση από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών το οποίο κλήθηκε να προσφέρει την γνωμοδότηση του επί της αξίας των ανταλλαξίμων.
- Σύμφωνα με γνωμοδότηση αυτήν και τις υποστηρικτικές γνωμοδοτησεις άλλων εκτιμητών τα προς ανταλλαγήν ακίνητα έχουν την ίδια ΑΓΟΡΑΙΑ αξία (δεν ξέρω πώς γίνεται η αποτίμηση αυτή και με τι κριτήρια, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη). Σημειώστε ότι το ΣΟΕ εκτιμά την αγοραία αξία και όχι την αντικειμενική η οποία πιθανώς διαφέρει. Σημείο κλειδί στην όλη υπόθεση είναι ότι η αποτίμηση ακινήτων προκειμένου για διακιοπραξίες δημοσίου, γίνεται σύμφωνα με την κατάσταση και το νομικό καθεστώς των ακινήτων κατά την ημερομηνία αποτίμησης (πχ κατάσταση διαμερίσματος, βάρη που υπάρχουν, αν είναι νοικιασμένα ή όχι, αν υπάρχουν νομικά ελαττώματα και διεκδικήσεις, αν είναι οικοδομίσιμα, άρτια κλπ)
Αυτά είναι τα γεγονότα... δεν θα επεκταθώ το γιατί επελέγη η γυναίκα του Βουλγαράκη για να συντάξει τα συμβόλαια (διότι έχω ήδη αναφέρει ότι ο συμβολαιογράφος για την σύνταξη συμβολαίων μεταξύ ΝΠΔΔ ΔΕΝ λαμβάνει αμοιβή πλήν δικαιώματα αντιγράφων)
Ο χαρακτηρισμός μιάς έκτασης γίνεται με κοινή υπουργική απόφαση στα πλαισια των νόμων. Ο χαρακτηρισμός αυτός μπορεί να αλλάξει δραστικά την αξία ενός ακινήτου ...
ΑΥΤΑ...