Εχω δύο οικόπεδα 275 τμ. και 550 τμ. διπλανά εντός σχεδίου πόλης με μία παλιά κατοικία 50 τμ. σε προάστιο της Αθήνας. Θέλω να γκρεμίσω το παλιό και να τα δώσω αντιπαροχή και να φτιάξω τρεις μεζονέτες. Το άσχημο είναι ότι δεν ξέρω τι παγίδες υπάρχουν στα συμβόλαια , τι να προσέξω δηλ. Υπάρχει κανένας πολιτικός μηχανικός , δικηγόρος ή εργολάβος να με βοηθήσει ; Ευχαριστώ.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an alternative browser.
You should upgrade or use an alternative browser.
Αντιπαροχή
- Μέλος που άνοιξε το νήμα frappes
- Ημερομηνία ανοίγματος
- Απαντήσεις 38
- Εμφανίσεις 2K
- Tagged users Καμία
- Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
Εχω δύο τίτλους κυριότητες για τα δύο οικόπεδα. Ενα για κάθε ένα οικόπεδα. Στα Καλύβια.
Απο τη στιγμη που εχεις μια τετοια περιουσια και θελεις να την εκμεταλλευτεις, προτεινω να διαθεσεις ενα ελαχιστο ποσο (αν δεν εχεις φιλο δικηγορο, μηχανικο) για να δεις τα εξης:
1) Ελεγχο τιτλων (δικηγορος)
2) "Τι χτιζει" το οικοπεδο σου (μηχανικος)
Απο εκει και περα, ειναι θεμα διαπραγματευσης του ποσοστου αντιπαροχης.
Τι αλλες παγιδες να κρυβει το θεμα? Εχεις κατι υπ'οψιν σου?
Αυτό που δεν ξέρω είναι πόσα τμ κτίζω δηλ. κάθε μία μεζονέτα πόσο τμ. μπορεί να έχει. Δηλ. σε οικόπεδο 275 τμ. πόσο μπορώ να κτίσω σε οικόπεδο εντός σχεδίου.
Η παγίδα τώρα που σκέφτομαι είναι η συνήθης: δηλ. αν συμφωνήσω να τα δώσω σε εργολάβο και αυτός δεν μου τα παραδώσει ή φαλιρίσει ή βάλει σκάρτα υλικά στις οικοδομές που θα κτίσει, τι μπορώ να κάνω. Αυτό με απασχολεί . Πώς μπορώ να καλυφθώ;
Η παγίδα τώρα που σκέφτομαι είναι η συνήθης: δηλ. αν συμφωνήσω να τα δώσω σε εργολάβο και αυτός δεν μου τα παραδώσει ή φαλιρίσει ή βάλει σκάρτα υλικά στις οικοδομές που θα κτίσει, τι μπορώ να κάνω. Αυτό με απασχολεί . Πώς μπορώ να καλυφθώ;
Εχω δύο οικόπεδα 275 τμ. και 550 τμ. διπλανά εντός σχεδίου πόλης με μία παλιά κατοικία 50 τμ. σε προάστιο της Αθήνας. Θέλω να γκρεμίσω το παλιό και να τα δώσω αντιπαροχή και να φτιάξω τρεις μεζονέτες. Το άσχημο είναι ότι δεν ξέρω τι παγίδες υπάρχουν στα συμβόλαια , τι να προσέξω δηλ. Υπάρχει κανένας πολιτικός μηχανικός , δικηγόρος ή εργολάβος να με βοηθήσει ; Ευχαριστώ.
Δεν είναι εποχή για τέτοια, φίλε.
Η αγορά είναι πολύ πεσμένη (και θα πέσει κι άλλο), και το ποσοσοτό αντιπαροχής που θα πάρεις θα είναι πολύ μικρό.
Όταν ο άλλος (ο εργολάβος) έχει απούλητα αλλού, γιατί να μπει στο λούκι να ξεκινήσει χτισίματα στο δικό σου, και να του μείνει κι άλλο απούλητο?
Δες και εδώ (διάβασε όλο το thread):
Έστω ότι βρίσκεις εργολάβο και συμφωνείς να σου χτίσει 3 μαιζονέτες. Θα κρατήσεις εσύ τη μία και θα του δώσεις τις 2 να τις πουλήσει? (κάπου εκεί θα καταλήξει η αντιπαροχή στα Καλύβια).
Παγίδες υπάρχουν ΑΠΕΙΡΕΣ σε αυτή τη δουλειά, την οποία εσύ ΔΕΝ ξέρεις, ενώ ο εργολάβος την ξέρει. Οι παγίδες δεν είναι του τύπου να χάσεις την περιουσία σου (πρέπει να έχεις πολύ μαλάκα δικηγόρο για να το πάθεις αυτό), αλλά η συμφωνία της αντιπαροχής είναι τόσο σύνθετη (γιατί περιλαμβάνει πάρα πολλές παραμέτρους τις οποίες δε γνωρίζεις να αξιολογήσεις), και μένουν και τόσα πολλά πράματα έξω από τη συμφωνία (γιατί δεν είναι δυνατό να γραφτούν σε χαρτί όλες οι λεπτομέρειες μιας κτιριακής κατασκευής), που στο τέλος κάνει ότι θέλει ο "εργολάβος".
Είναι και κακιά η εποχή (όπως σου είπα), μη μπλέξεις καλύτερα.
Έχεις σκεφτεί να τα πουλήσεις, και να αγοράσεις με τα λεφτά κάτι έτοιμο?
Για αγορά ΕΙΝΑΙ καλή εποχή, και ίσως γίνει και καλύτερη σε λίγο καιρό.
scockfield
Μέλος
- Εγγρ.
- 20 Ιαν 2008
- Κριτικές
- 2
- Like
- 2
- Πόντοι
- 1
Αυτό που δεν ξέρω είναι πόσα τμ κτίζω δηλ. κάθε μία μεζονέτα πόσο τμ. μπορεί να έχει. Δηλ. σε οικόπεδο 275 τμ. πόσο μπορώ να κτίσω σε οικόπεδο εντός σχεδίου.
Πολύ απλά πάς σε συμβολαιογράφο και στο συμβόλαιο που θα γίνει φροντίζεις να αναγράφονται τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν αφού πρώτα έχεις συμβοθλευτεί δικό σου άνθρωπο γνώστη του αντικειμένου.
σκάρτα υλικά?πλάκα μας κάνεις?έχει συμφέρον να βάλει κανείς εργολάβος σκάρτα υλικά?
dimitrakis29
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 19 Νοε 2007
- Κριτικές
- 13
- Like
- 2.355
- Πόντοι
- 4.765
εχει ρισκο.εμενα απο το σο'ι' της μανας μου παρα πολλοι συγγενεις ειναι μηχανικοι,οικοδομοι και μαστορες και ξερω οτι γινονται πολλες απατες.το ποσο χτιζεις εξαρταται απο το συντελεστη δομισης καθε περιοχης.παντος αν ειναι εντοε σχεδιου μπορεις να χτισεις κατι καλο.καλο ειναιαν εχεις να βαλεις καποιο γνωστο μηχανικο να σου κανει τη δουλεια.Αυτό που δεν ξέρω είναι πόσα τμ κτίζω δηλ. κάθε μία μεζονέτα πόσο τμ. μπορεί να έχει. Δηλ. σε οικόπεδο 275 τμ. πόσο μπορώ να κτίσω σε οικόπεδο εντός σχεδίου.
scockfield
Μέλος
- Εγγρ.
- 20 Ιαν 2008
- Κριτικές
- 2
- Like
- 2
- Πόντοι
- 1
Πολύ απλά πάς σε συμβολαιογράφο και στο συμβόλαιο που θα γίνει φροντίζεις να αναγράφονται τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν αφού πρώτα έχεις συμβοθλευτεί δικό σου άνθρωπο γνώστη του αντικειμένου.
εγώ πάντως έκλεισα ένα καλο deal για αντιπαροχή σε νησί άρα δέν πιστεύω στις εποχές αλλά στους ανθρώπους που συνεργάζεσαι..
dimitrakis29
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 19 Νοε 2007
- Κριτικές
- 13
- Like
- 2.355
- Πόντοι
- 4.765
καπως ετσι θα γινει.οποτε δεν σε συμφερει η αντιπαροχη.το καλητερο θα ηταν αν εχεις καποια μετρητα να προσπαθισεις να το χτισεις μονο σου σιγα σιγα.πρωτα το μικρο 275τ.μ. που δεν πρεπει να στιχισει πολυ.αν δεν εχεις μετριτα μια αλλη λυση ειναι να πουλησεις το μικρο οικοπεδο 275τ.μ. και με τα λεφτα σιγα σιγα να χτισεις 2 μεζονετες στο αλλο.οποτε θα σου μεινουν 2 μεζονετες.αλλα πρεπει να ασχολιθεις και να τρεξεις.Δεν είναι εποχή για τέτοια, φίλε.
Η αγορά είναι πολύ πεσμένη (και θα πέσει κι άλλο), και το ποσοσοτό αντιπαροχής που θα πάρεις θα είναι πολύ μικρό.
Όταν ο άλλος (ο εργολάβος) έχει απούλητα αλλού, γιατί να μπει στο λούκι να ξεκινήσει χτισίματα στο δικό σου, και να του μείνει κι άλλο απούλητο?
Δες και εδώ (διάβασε όλο το thread):
Έστω ότι βρίσκεις εργολάβο και συμφωνείς να σου χτίσει 3 μαιζονέτες. Θα κρατήσεις εσύ τη μία και θα του δώσεις τις 2 να τις πουλήσει? (κάπου εκεί θα καταλήξει η αντιπαροχή στα Καλύβια).
dimitrakis29
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 19 Νοε 2007
- Κριτικές
- 13
- Like
- 2.355
- Πόντοι
- 4.765
παντος θα ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΗς ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΣΕΙς!υπαρχουνε παρα πολλα απουλητα στην περιοχη.και υπαρχει περιπτωση οι τιμες να πεσουνε παρα πολυ σε 2-3 χρονια οταν θα εχει χτιστει!
PA_2007
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 12 Ιαν 2006
- Κριτικές
- 6
- Like
- 2.649
- Πόντοι
- 456
Το πρωτο που θα πρεπει να τσεκαρεις ειναι ο συντελεστης δομησης και καλυψης στη περιοχη που ειναι τα οικοπεδα.Το μικρο (275 τετραγωνικα) με ενα συντελεστη δομησης περιπου 0.3 θα σου δωσει μολις 82,5 τετραγωνικα.Εκει βεβαια αν εχεις τζιμανι αρχιτεκτονα με διαφορα κολπακια μπορει να σου βγαλει μεχρι και 150 τετραγωνικα σπιτι.
Πηγαινε λοιπον σε ενα αρχιτεκτονα ή πολιτικο μηχανικο της περιοχης και ρωτα για τα παραπανω.Ζητα και μερικες προσφορες,ποσα δηλαδη θα σου κοστισει να τα χτισεις εσυ και οχι να τα δωσεις αντιπαροχη. Στη θεση σου θα πουλαγα το μικρο και με τα λεφτα θα εχτιζα στο δευτερο.Τα 550 μπορουν να σου βγαλουν (παλι με τα κοπλακια) δυο μεζονετες καλες.Αρα πουλας το ενα οικοπεδο και εχεις τα χρηματα να χτισεις στο μεγαλο οικοπεδο τις αλλες δυο.Αν χρειαζεσαι μονο μια για να μεινεις πουλας την αλλη και βαζεις στην ακρη απο 400-600 χιλιαδες ευρω (αναλογα με τα τετραγωνικα που θα βγαλεις και τα υλικα που θα χρησιμοποιησεις).
Προσεξε ομως,πριν κανεις καποια κινηση κανε μια βολτα στη περιοχη να δεις τι παιζει.Υπαρχουν απουλητα σπιτια? Χτιζουν γενικα στη περιοχη? Πηγαινε και σε ενα μεσιτικο να τους ψαρεψεις για τιμες κλπ.
Πηγαινε λοιπον σε ενα αρχιτεκτονα ή πολιτικο μηχανικο της περιοχης και ρωτα για τα παραπανω.Ζητα και μερικες προσφορες,ποσα δηλαδη θα σου κοστισει να τα χτισεις εσυ και οχι να τα δωσεις αντιπαροχη. Στη θεση σου θα πουλαγα το μικρο και με τα λεφτα θα εχτιζα στο δευτερο.Τα 550 μπορουν να σου βγαλουν (παλι με τα κοπλακια) δυο μεζονετες καλες.Αρα πουλας το ενα οικοπεδο και εχεις τα χρηματα να χτισεις στο μεγαλο οικοπεδο τις αλλες δυο.Αν χρειαζεσαι μονο μια για να μεινεις πουλας την αλλη και βαζεις στην ακρη απο 400-600 χιλιαδες ευρω (αναλογα με τα τετραγωνικα που θα βγαλεις και τα υλικα που θα χρησιμοποιησεις).
Προσεξε ομως,πριν κανεις καποια κινηση κανε μια βολτα στη περιοχη να δεις τι παιζει.Υπαρχουν απουλητα σπιτια? Χτιζουν γενικα στη περιοχη? Πηγαινε και σε ενα μεσιτικο να τους ψαρεψεις για τιμες κλπ.
Πολύ απλά πάς σε συμβολαιογράφο και ...
ΔΕΝ είναι "απλά" τα πράματα, συνάδελφε... Μη τον παραμυθιάζεις τον άνθρωπο.
Είναι ΠΟΛΥ σύνθετα!
Φιλε, οταν και αν συμφωνησεις με τον εργολαβο για το ποσοστο αντιπαροχης, τοτε θα κανετε το λεγομενο "ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟ".
Ενα ειδος "συμβολαιου" δηλαδη στο οποιο θα αναφερονται οι υποχρεωσεις του καθενος. Ουσιαστικα θα κανετε μια "ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ", συμφωνα με την οποια ο εργολαβος θα περιγραφει πως θα κανει καθεμια απο τις εργασιες.
Στην περιπτωση της αντιπαροχης αυτο ειναι ενα κρισιμο σημειο και ισχυρο οπλο διαπραγματευσης του ιδιοκτητη.
Σου προτεινω (αν φτασεις μεχρι εκει) να ζητησεις συμβουλη μηχανικου, ετσι ωστε να εξασφαλισεις μια "καλη" κατασκευη.
***Προφανως αν ζητησεις του εργολαβου να σου βαλει χρυσα κουταλια και πηρουνια, θα εχει μεγαλο κοστος, οποτε θα σου ζητησει να μειωσετε το ποσοστο αντιπαροχης...
*** Προτεινω να απευθυνθεις σε μηχανικο ο οποιος να εχει γνωση απο ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, γιατι ενας μηχανικος ο οποιος δεν εχει ασχοληθει ποτε στη ζωη του με κατασκευη (κανει ΜΟΝΟ μελετες), δεν θα εχει ιδεα απο υλικα και κατασκευαστικες λεπτομερειες.
Παντως μην ανυσηχεις γι'αυτο. Ειναι ευκολο το θεμα και το γνωριζουν παρα πολλοι ανθρωποι (που δεν ειναι καν μηχανικοι...)
Οσον αφορα το θεμα του "ποσο κτιζει" το οικοπεδο σου κτλ., προτεινω να αναθεσεις το θεμα σε ενα μηχανικο, ο οποιος θα σου κανει μια "ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ". θα δει δηλαδη τους ορους δομησης κτλ. και θα σου προτεινει μια λυση για το πως μπορεις να εκμεταλλευτεις το οικοπεδο σου. (ετσι θα εισαι προετοιμασμενος καλυτερα για να διαπραγματευτεις και το ποσοστο αντιπαροχης με τον εργολαβο).
Το κοστος μιας προμελετης ειναι πολυ μικρο και αξιζει τον κοπο, αν προκειται να εκμεταλλευτεις την περιουσια σου.
Καλημερα φιλε...........
Οι αποψεις του συντροφου Σταυρου ειναι τεκμηριωμενες και δικαιολογημενες.
Οχι απολυτα βεβαια, ουτε και μπορει καποιος να ειναι απολυτος
στην εξελιξη και στα ονειρα καποιου αλλου.
Η ουσια ειναι οτι, απο το Σεπτεμβριο και εδω δεν υπαρχει υγιης αγορα.
Συνεπως, θελει πολυ προσοχη σε οποιαδηποτε κινηση κανεις.
Οσον αφορα την διαδικασια που σκεφτεσαι, επειδη εχω περασει απο αυτην,
το σημαντικοτερο ολων ειναι το συμβολαιο-εργολαβικο,
το οποιο ομως πρεπει να συνταχθει απο δικο σου ανθρωπο.
Ακομη και αυτος ομως, αν δεν εχει γνωσεις της δουλειας θα σε ριξει (με η χωρις δολο)
Προσοχη!!!!
Αν μπλεξεις με μηχανικους εργολαβους και δικηγορους δεν ξεμπλεκεις ποτε.
Λες και αυτοι οι εππαγγελματιες εχουν ασυλο.
Βλεπε π.χ περιπτωσεις με τα κτιρια που υπεστησαν ζημιες στον σεισμο του 1999.
Ακομα ο κοσμακης τρεχει να δικαιωθει.
Αν δικαιωθει.........................
Η συνεχεια στο επομενο τευχος........
Οι αποψεις του συντροφου Σταυρου ειναι τεκμηριωμενες και δικαιολογημενες.
Οχι απολυτα βεβαια, ουτε και μπορει καποιος να ειναι απολυτος
στην εξελιξη και στα ονειρα καποιου αλλου.
Η ουσια ειναι οτι, απο το Σεπτεμβριο και εδω δεν υπαρχει υγιης αγορα.
Συνεπως, θελει πολυ προσοχη σε οποιαδηποτε κινηση κανεις.
Οσον αφορα την διαδικασια που σκεφτεσαι, επειδη εχω περασει απο αυτην,
το σημαντικοτερο ολων ειναι το συμβολαιο-εργολαβικο,
το οποιο ομως πρεπει να συνταχθει απο δικο σου ανθρωπο.
Ακομη και αυτος ομως, αν δεν εχει γνωσεις της δουλειας θα σε ριξει (με η χωρις δολο)
Προσοχη!!!!
Αν μπλεξεις με μηχανικους εργολαβους και δικηγορους δεν ξεμπλεκεις ποτε.
Λες και αυτοι οι εππαγγελματιες εχουν ασυλο.
Βλεπε π.χ περιπτωσεις με τα κτιρια που υπεστησαν ζημιες στον σεισμο του 1999.
Ακομα ο κοσμακης τρεχει να δικαιωθει.
Αν δικαιωθει.........................
Η συνεχεια στο επομενο τευχος........
Χαίρομαι που συναντώ και σε αυτό το θερντ τον αγαπητό μου 'Χημική Τουαλέτα". Μπραβο στο παιδί πάντα και παντου παρόν. Εδω θα μας δώσει τα φώτα του για τις αντιπαροχές.
Παντος ο Dimitrakis ειναι παντού και πάντα σωστός, τόσο για τις ανταποκρίσεις του από την ΜΑΝΑ ΡΩΣΙΑ ως και τα κτημετομεσιτικοκατασκευαστικά. Γιατι να μην του μοιάζουν και άλλοι.
Παντος ο Dimitrakis ειναι παντού και πάντα σωστός, τόσο για τις ανταποκρίσεις του από την ΜΑΝΑ ΡΩΣΙΑ ως και τα κτημετομεσιτικοκατασκευαστικά. Γιατι να μην του μοιάζουν και άλλοι.
scockfield
Μέλος
- Εγγρ.
- 20 Ιαν 2008
- Κριτικές
- 2
- Like
- 2
- Πόντοι
- 1
ΔΕΝ είναι "απλά" τα πράματα, συνάδελφε... Μη τον παραμυθιάζεις τον άνθρωπο.
Είναι ΠΟΛΥ σύνθετα!
Δέν λέω ότι είναι απλά, για τα υλικά μίλησα και για το πώς μπορει να εξασφαλίσει την γνησιότητα τους..
Άλλα thread (τυχαίες επιλογές)
- Απαντήσεις
- 46
- Εμφανίσεις
- 3K