Νέα

Ανεξαρτοποίηση από την κεντρική θέρμανση σε πολυκατοικία

• Μέλος που άνοιξε το νήμα alekos26
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 73
  • Εμφανίσεις 4K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

papas32

Μέλος
Εγγρ.
10 Σεπ 2018
Like
237
Πόντοι
21
Οι αυτονομίες εκ των υστέρων σε παλιες πολυκατοικίες με θερμιδομετρητες κλπ δεν είναι ακριβείς, και καταλήγει να πληρώνει άλλος για άλλον. Για αυτό και δε χρησιμοποιουνται. Καμία σχέση με εκ κατασκευής αυτονομία (που και εκεί βέβαια οποίος ανάψει πρώτος επιβαρύνεται περισσότερο).
Και νομίζω το είπε και άλλος πιο πριν, με θέρμανση με ac το σπίτι έχει γρήγορες φθορές (σκασιματα τοίχων κλπ) και ότι γλυτώνεις από τη θέρμανση τα δίνεις σε μπογιατζηδες.
Απλά όταν είσαι ενοικιαστής δε σε ενδιαφέρει, για αυτό σε πολυκατοικίες με πολλούς ενοικιαστές καταλήγουν να κλείνουν οι κεντρικες θερμάνσεις.

Kaloeros

Ανώτερος
Εγγρ.
27 Φεβ 2009
Κριτικές
212
Like
4.915
Πόντοι
9.275
Οι αυτονομίες εκ των υστέρων σε παλιες πολυκατοικίες με θερμιδομετρητες κλπ δεν είναι ακριβείς, και καταλήγει να πληρώνει άλλος για άλλον. Για αυτό και δε χρησιμοποιουνται. Καμία σχέση με εκ κατασκευής αυτονομία (που και εκεί βέβαια οποίος ανάψει πρώτος επιβαρύνεται περισσότερο).
Και νομίζω το είπε και άλλος πιο πριν, με θέρμανση με ac το σπίτι έχει γρήγορες φθορές (σκασιματα τοίχων κλπ) και ότι γλυτώνεις από τη θέρμανση τα δίνεις σε μπογιατζηδες.
Απλά όταν είσαι ενοικιαστής δε σε ενδιαφέρει, για αυτό σε πολυκατοικίες με πολλούς ενοικιαστές καταλήγουν να κλείνουν οι κεντρικες θερμάνσεις.
Φίλε μου δεν γνωρίζω σε τι τεχνολογίας θερμιδομετρητές αναφέρεσαι για να έχουν τα προβλήματα που αναφέρεις.

Εγώ γνωρίζω από προσωπική εμπειρία ότι οι σύγχρονοι (2010+) θερμιδομετρητές είναι όλοι πιστοποιημένοι και ακριβέστατοι. Η κατανάλωση βγαίνει ατομικά ανά σώμα (έχει μετρηθεί το καθένα για τις θερμίδες του) και μετά ανά διαμέρισμα. Όλοι παίρνουν αναλυτικό λογαριασμό προς έλεγχο. Οι θερμιδομετρητές δεν αφαιρούνται (καταστρέφονται αν δοκιμάσεις και βγάζει alarm). Ακόμα και σώμα να αλλάξεις πρέπει να έρθει η εταιρία να σου βάλει νέο μετρητή (με το αρχικό κόστος, δεν σε κλέβουν). Στην πολυκατοικία που μένω έχουμε το σύστημα πάνω από 10ετία, και ποτέ κανένας δεν αμφισβήτησε μια θερμίδα κατανάλωσης. Ειλικρινά δεν νομίζω να υπάρχει πιο δίκαιο και αξιόπιστο σύστημα για επιμερισμό δαπανών. Απλά θέλει ενημερωμένους ιδιοκτήτες και ομοφωνία για να γίνει η εγκατάσταση. Αν έχεις εκ κατασκευής αυτονομία ανά διαμέρισμα, τότε και εκεί μπαίνουν θερμιδομετρητές στην κεντρική παροχή. Εκεί απλά βάζεις μέσα στο διαμέρισμα στα σώματα μόνο τις θερμοστατικές βάνες. Και πάλι αυτό το σύστημα είναι πολύ πιο ακριβές, αποτελεσματικό και δίκαιο από την ωρομέτρηση.

Για να δώσω ένα παράδειγμα, στην πολυκατοικία μας (του 1980) με το παλαιό σύστημα καταναλώναμε συνολικά περίπου 4 με 5 χιλιάδες λίτρα πετρέλαιο ανά σεζόν (ποτέ κάτω από 4) για λειτουργία 6 ώρες ανά μέρα, και το επιμερίζαμε με τα χιλιοστά σε όλους. Δηλαδή πλήρωνες πάντα, άσχετα αν ήσουν στο σπίτι, αν σε βόλευαν οι ώρες κλπ κλπ. Και συχνά πυκνά είχαμε διαφωνίες για τις ώρες και την ένταση (θερμοκρασία νερού). Κάποιοι (οι κάτω) ζεσταίνονταν παραπάνω (άνοιγαν έλεγαν και τα παράθυρα να δροσιστούν!!!) και λέγανε να την περιορίσουμε. Άλλοι (οι πάνω) έλεγαν ότι δεν τους φτάνει η θέρμανση (κρύωναν) και να την αυξήσουμε. Μύλος! Άσε που όσοι είχαν αλλάξει σώματα (στα κρυφά) πρακτικά έκλεβαν τους υπόλοιπους. Με την θερμιδομέτρηση μετρήθηκαν όλα τα σώματα τι καίει αναλυτικά το καθένα. Πλέον ότι αλλαγή θα γίνει καταγράφεται. Τώρα καταναλώνουμε συνολικά περίπου 2 χιλιάδες λίτρα πετρέλαιο (1.5 με 2.5, ποτέ δεν πήγαμε πιο πάνω) ανά σεζόν, η θέρμανση είναι διαθέσιμη 16 ώρες ανά μέρα (τώρα 7-23, πιο παλιά που ήταν πιο παχιές οι αγελάδες το είχαμε 24ωρο), και ο καθένας καταναλώνει όποτε θέλει και όσο θέλει. Και ΟΛΟΙ κερδίζουν! Επίσης με αυτό το σύστημα αποδείχθηκε και στην πράξη η αξία της μόνωσης. Τα μη ανακαινισμένα διαμερίσματα πληρώνουν πάνω από τα διπλά για αντίστοιχη (πάνω κάτω αυτό) θέρμανση με τα ανακαινισμένα! Να μην παρεξηγηθώ δεν έχω σχέση με τις εταιρίες που τα βάζουν, πελάτης τους είμαι (απλά είμαι υπερευχαριστημένος). Στην διετία περίπου κάνεις απόσβεση και μετά είναι μόνον το όφελος!

Για να το πω με όρους "bourdela" να ευθυμήσουμε, με την ωρομέτρηση στην θέρμανση είναι σαν να πληρώνεις την πουτάνα σταθερή τιμή πακέτο για όλες τις υπηρεσίες της, που "υποτίθεται" ότι θα σου τις δώσει πάντα όλες. Με την θερμιδομέτρηση μετράς αναλυτικά τι και πόση ώρα έκανε και πληρώνεις επακριβώς και μόνον για αυτές! Απλά πράγματα!

Rand0m1

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Αυγ 2019
Κριτικές
1
Like
6.193
Πόντοι
2.356
Πανε βαλε μια καλη θερμοπροσοψη και αλλαγη κουφωματων σε θερμοδιακοπτομενα( με το χαμηλοτερο συντελεστη U , που αντεχει η τσεπη σου) να εχεις λιγοτερες αναγκες σε ψυξη θερμανση για αρχη.
Τύπε, κόστος στο περίπου για τριάρι 90τμ;

Rand0m1

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Αυγ 2019
Κριτικές
1
Like
6.193
Πόντοι
2.356
Δεν είναι και λίγα.

Η πίκρα όμως θα είναι να τα στάξει κανείς και μετά να δει απειροελάχιστη διαφορά. :confused:

Θεωρείς ότι με αυτή την επένδυση, μπορεί να γλιτώσει κάποιος τη δαπάνη για αντλία θερμότητας;

Το λέω αφού προσανατολίζομαι προς τα εκεί, μια και απ' αυτά που έχω διαβάσει, είναι η μόνη λύση θέρμανσης που αξίζει.

bourdeliaris82

Ανώτερος
Εγγρ.
22 Οκτ 2011
Κριτικές
57
Like
6.780
Πόντοι
6.030
Δεν είναι και λίγα.

Η πίκρα όμως θα είναι να τα στάξει κανείς και μετά να δει απειροελάχιστη διαφορά. :confused:

Θεωρείς ότι με αυτή την επένδυση, μπορεί να γλιτώσει κάποιος τη δαπάνη για αντλία θερμότητας;

Το λέω αφού προσανατολίζομαι προς τα εκεί, μια και απ' αυτά που έχω διαβάσει, είναι η μόνη λύση θέρμανσης που αξίζει.
Τι συστημα θερμανσης εχεις?

Rand0m1

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Αυγ 2019
Κριτικές
1
Like
6.193
Πόντοι
2.356
Κλιματιστικά. :confused:

Δηλ ουσιαστικά δεν έχω. :confused:

Kaloeros

Ανώτερος
Εγγρ.
27 Φεβ 2009
Κριτικές
212
Like
4.915
Πόντοι
9.275
Δεν είναι και λίγα.

Φίλε μου, στην θέρμανση ξεκινάς ΠΑΝΤΑ από την μόνωση. Αν το σπίτι δεν είναι μονωμένο ότι σύστημα θέρμανσης και να βάλεις θα φεύγει από το σπίτι. Αν έχεις καλή μόνωση (δεν είναι απαραίτητο το κέλυφος, που σαφώς και είναι επιθυμητό) τότε πας και στις αντλίες κλπ. Αν δεν έχεις τότε είναι τσάμπα τα έξοδα της αντλίας. Και το νούμερο 1 στην μόνωση είναι τα κουφώματα.

Kaloeros

Ανώτερος
Εγγρ.
27 Φεβ 2009
Κριτικές
212
Like
4.915
Πόντοι
9.275
Αααα, έχω παράδειγμα γνωστού που έκανε πριν 2 χρόνια κέλυφος (μόνωση σε τείχους εξωτερική, με επιδότηση), και τσιγκουνεύτηκε να αλλάξει και τα κουφώματα, που είναι αλουμινίου (του 2000) με διπλά τζάμια αλλά χωρίς θερμοδιακοπή. Και σήμερα είναι απογοητευμένος γιατί λέει δεν είδε μεγάλη διαφορά και καίει πολύ πετρέλαιο. Εγώ του τα έλεγα αλλά δεν άκουγε. Πάντα ξεκινάμε από τα κουφώματα!

savvass

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
13 Μαΐ 2010
Κριτικές
6
Like
3.689
Πόντοι
736
Αααα, έχω παράδειγμα γνωστού που έκανε πριν 2 χρόνια κέλυφος (μόνωση σε τείχους εξωτερική, με επιδότηση), και τσιγκουνεύτηκε να αλλάξει και τα κουφώματα, που είναι αλουμινίου (του 2000) με διπλά τζάμια αλλά χωρίς θερμοδιακοπή. Και σήμερα είναι απογοητευμένος γιατί λέει δεν είδε μεγάλη διαφορά και καίει πολύ πετρέλαιο. Εγώ του τα έλεγα αλλά δεν άκουγε. Πάντα ξεκινάμε από τα κουφώματα!
Αν δεν κάνω λάθος πάνω κάτω ίδια μόνωση έχουν τα αλουμινίου με θερμοδιακοπή με τα πλαστικά κουφώματα , οπότε αν κάποιος είναι άπλας μπορεί να βάλει θερμοδιακοπή ... αλλιώς πάς σε πλαστικά για να βγούνε πιό φτηνά.

Απολλύων

Σεβαστός
Εγγρ.
9 Αυγ 2013
Like
4.773
Πόντοι
1.756
Δεν είναι και λίγα.

Η αντλια θερμοτητας μπορει να ζεστανει το νερο μεχρι 50 βαθμους....
τα σωματα σου τοποθετηθηκαν υπολογιζοντας οτι θα παιρνουν νερο 70 βαθμων...
η αντλια θερμοτητας δουλευει σε ενδοδαπεδια θερμανση....
εκτος αν την δουλευεις ολο τον χειμωνα με τα σωματα στους 50...αλλα αν πιασει το καλο ψωλοκρυο θα χρειαστει να αναψεις αεριο/πετρελαιο...
αν παρεις αντλια να προσεξεις να εχει καλο σερβις απο πισω....ειναι πολυπλοκες στην λειτουργια τους...
οι Σουηδικες οι ΝΙΒΕ ειναι πολυ καλες,αλλα δεν ξερω τι σερβις υπαρχει κατω Αθηνα...

Kaloeros

Ανώτερος
Εγγρ.
27 Φεβ 2009
Κριτικές
212
Like
4.915
Πόντοι
9.275
Προσωπικά είμαι υπέρ του PVC στα κουφώματα. Τα βάζεις και χρωματιστά σε απομίμηση ξύλου και είναι εμφανισιακά άριστα. Αυτό ισχύει και για τα αλουμινίου φυσικά. Τα PVC υπερέχουν για τους εξής 2 λόγους:
  1. Τα PVC κατασκευάζονται σε εργοστάσιο/βιοτεχνία, με μηχανήματα ακριβείας, και έχουν παντού θερμοκολλήσεις για πλήρη μόνωση (από μέσα στον σκελετό έχουν μέταλλο, είναι αθάνατα). Δεν τα φτιάχνει/κόβει ο κάθε αλουμινάς στο μικρο-μαγαζί του, που ένας θεός ξέρει τι μαστόρι έβαλε να τα φτιάξει. Δεν υπάρχει περίπτωση καλό κούφωμα PVC να ιδρώσει ή να χάνει σε μόνωση, κάτι που με τα αλουμινίου δυστυχώς είναι σύνηθες, να μην πω ο κανόνας σε όσα αλουμίνιου δεν έχουν θερμοδιακοπή.
  2. Σε όλη την βόρεια ευρώπη και στις σοβαρές χώρες βάζουν αποκλειστικά PVC, αυτοί κάτι θα ξέρουν παραπάνω.
Τέλος να μην ξεχνάμε και τα ενεργειακά τζάμια, και επίσης τις μεμβράνες ηλιοπροστασίας (για το καλοκαίρι). Όλα αυτά αξίζουν το κάθε ευρώ που δίνουμε (δεν κοστίζουν και ιδιαίτερα ακριβά άλλωστε) και τα παίρνουμε πίσω πολλαπλάσια.

Επίσης αυτό που έγραψε ο φίλος πιο πάνω για τις αντλίες και τα σώματα είναι πολύ σωστό. Αυτά πάνε πακέτο, δηλαδή δεν μπορεί να έχεις παλιά σώματα από το πετρέλαιο και να θες να κρατήσεις τα ίδια με την νέα αντλία. Θα τα αλλάξεις υποχρεωτικά. Από την άλλη είναι παράλογο να επενδύσει κάποιος 5 με 10 χιλιάρικα για την εγκατάσταση της αντλίας, και να τσιγκουνευτεί ένα χιλιάρικο πάνω-κάτω που θα κάνουν τα νέα σώματα. Αλλά αυτά θα σου τα πει και ο μελετητής/εγκαταστάτης της αντλίας, γιατί αν είναι σοβαρός και θέλει να τον ξαναπροτιμήσεις ή διαφημίσεις στον κύκλο σου, τότε σίγουρα θα σου τα πει αυτά για να είναι 100% πετυχημένη η μετατροπή σου. Επίσης η ενδοδαπέδια είναι μεν η καλύτερη λύση, αλλά είναι λύση μόνο για νέα διαμερίσματα ή σε ολικές ανακαινίσεις (με τα πατώματα). Σε υφιστάμενα το κόστος της μετατροπής είναι απαγορευτικό και δεν αξίζει, ούτε και ποτέ θα αποσβέσεις την επένδυση.

Απολλύων

Σεβαστός
Εγγρ.
9 Αυγ 2013
Like
4.773
Πόντοι
1.756
Προσωπικά είμαι υπέρ του PVC στα κουφώματα. Τα βάζεις και χρωματιστά σε απομίμηση ξύλου και είναι εμφανισιακά άριστα. Αυτό ισχύει και για τα αλουμινίου φυσικά. Τα PVC υπερέχουν για τους εξής 2 λόγους:
  1. Τα PVC κατασκευάζονται σε εργοστάσιο/βιοτεχνία, με μηχανήματα ακριβείας, και έχουν παντού θερμοκολλήσεις για πλήρη μόνωση (από μέσα στον σκελετό έχουν μέταλλο, είναι αθάνατα). Δεν τα φτιάχνει/κόβει ο κάθε αλουμινάς στο μικρο-μαγαζί του, που ένας θεός ξέρει τι μαστόρι έβαλε να τα φτιάξει. Δεν υπάρχει περίπτωση καλό κούφωμα PVC να ιδρώσει ή να χάνει σε μόνωση, κάτι που με τα αλουμινίου δυστυχώς είναι σύνηθες, να μην πω ο κανόνας σε όσα αλουμίνιου δεν έχουν θερμοδιακοπή.
  2. Σε όλη την βόρεια ευρώπη και στις σοβαρές χώρες βάζουν αποκλειστικά PVC, αυτοί κάτι θα ξέρουν παραπάνω.
Τέλος να μην ξεχνάμε και τα ενεργειακά τζάμια, και επίσης τις μεμβράνες ηλιοπροστασίας (για το καλοκαίρι). Όλα αυτά αξίζουν το κάθε ευρώ που δίνουμε (δεν κοστίζουν και ιδιαίτερα ακριβά άλλωστε) και τα παίρνουμε πίσω πολλαπλάσια.

Επίσης αυτό που έγραψε ο φίλος πιο πάνω για τις αντλίες και τα σώματα είναι πολύ σωστό. Αυτά πάνε πακέτο, δηλαδή δεν μπορεί να έχεις παλιά σώματα από το πετρέλαιο και να θες να κρατήσεις τα ίδια με την νέα αντλία. Θα τα αλλάξεις υποχρεωτικά. Από την άλλη είναι παράλογο να επενδύσει κάποιος 5 με 10 χιλιάρικα για την εγκατάσταση της αντλίας, και να τσιγκουνευτεί ένα χιλιάρικο πάνω-κάτω που θα κάνουν τα νέα σώματα. Αλλά αυτά θα σου τα πει και ο μελετητής/εγκαταστάτης της αντλίας, γιατί αν είναι σοβαρός και θέλει να τον ξαναπροτιμήσεις ή διαφημίσεις στον κύκλο σου, τότε σίγουρα θα σου τα πει αυτά για να είναι 100% πετυχημένη η μετατροπή σου. Επίσης η ενδοδαπέδια είναι μεν η καλύτερη λύση, αλλά είναι λύση μόνο για νέα διαμερίσματα ή σε ολικές ανακαινίσεις (με τα πατώματα). Σε υφιστάμενα το κόστος της μετατροπής είναι απαγορευτικό και δεν αξίζει, ούτε και ποτέ θα αποσβέσεις την επένδυση.
..και τα σωματα που εχεις απο το πετρελαιο θα τα ζεστανει η αντλια,δεν εχει προβλημα....αλλα δεν θα ζεσταθει ο χωρος....(νταξ μην ειναι και τα σωματα-φετες απο το 1970,που ειναι γεματα μαυριλα).....μια λυση ειναι να βαλεις περισσοτερα σωματα ή μεγαλυτερα....αλλα συνηθως υπαρχει προβλημα χωρου....
αυτο που θα κανει το προβλημα ειναι η μαυριλα των σωματων.....και οι αντλιες ειναι ευαισθητες....
το σωστο ειναι να κανεις πρωτα μονωση....και ΜΕΤΑ να ερθει μηχανολογος να μετρησει το σπιτι και να σου πει τι σε συμφερει...

Rand0m1

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Αυγ 2019
Κριτικές
1
Like
6.193
Πόντοι
2.356
Φίλε μου, στην θέρμανση ξεκινάς ΠΑΝΤΑ από την μόνωση. Αν το σπίτι δεν είναι μονωμένο ότι σύστημα θέρμανσης και να βάλεις θα φεύγει από το σπίτι. Αν έχεις καλή μόνωση (δεν είναι απαραίτητο το κέλυφος, που σαφώς και είναι επιθυμητό) τότε πας και στις αντλίες κλπ. Αν δεν έχεις τότε είναι τσάμπα τα έξοδα της αντλίας. Και το νούμερο 1 στην μόνωση είναι τα κουφώματα.
Καταρχήν, ευχαριστώ. :thumbsup:

Δύσκολο να βάλω qualitative χαρακτηριστικά που λένε. Έχει ότι μόνωση έβαλε ο κατασκευαστής πριν 15 χρόνια.

Θεωρώ όμως πολύ σωστή την άποψη που έχετε όλοι, ότι πρώτα ξεκινάει κανείς από τη μόνωση και μετά σκέφτεται την αντλία.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom