1.η πολυκατοικία είναι παλιά έχει κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου.αλλά δεν με εξυπηρετεί τις ώρες που ανάβει.είμαι στον έκτο όροφο και πληρώνω πολλά (έχω μεγάλα ποσοστά).
2.απ ότι διάβασα στο άρθρο 127 του νόμου 4495/2017 αν αυτονομηθώ συμμετέχω μόνο σε δαπάνες για την συντήρηση-επισκευή του καυστήρα.σωληνώσεις δεν περνάνε στο διαμέρισμα μου αλλά δεν γράφει ότι μπορώ να απαλλαχθώ τελείως.
3.για τις νέες αναλογίες θέρμανσης που προκύπτουν αν κάποιος αυτονομηθεί μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες αν κληθούν να πληρώσουν μηχανικό.αν γίνεται με μια απλή μαθηματική πράξη θα είναι ποιο εύκολο.
Άρα είσαι σε παλαιά πολυκατοικία, που ναι μεν έχει καυστήρα με φυσικό αέριο, αλλά η κατανομή των δαπανών θέρμανσης γίνεται με χιλιοστά σε όλους, ανεξάρτητα την ατομική χρήση. Τουτέστιν, δεν υπάρχει αυτονομία!
Αυτό είναι το πιο άδικο και ενεργειακά ασύμφορο σύστημα. Κανένας δεν έχει λόγο να κάνει οικονομία, και η θέρμανση δουλεύει άσκοπα. Οι κάτω ανοίγουν παράθυρα γιατί υπερθερμένονται και οι πάνω παγώνουν. Σπατάλη στο μάξιμουμ!
Φίλε μου η λύση στην περίπτωσή σου είναι μια και λέγεται "Θερμιδομέτρηση". Μπαίνει παντού (πάνω σε κάθε είδους σώμα, και λειτουργεί ασύρματα). Απλά πρέπει να το δεχτούν και να το βάλουν όλοι, και να πληρώσετε ένα αρχικό κόστος περίπου 100€ ανά σώμα (= περίπου 500 - 100€ ανά διαμέρισμα). Θα το αποσβέσεται μόλις σε 1 χρόνο. Μετά η συνολική κατανάλωση θα πέσει στο μισό, και ο καθένας θα πληρώνει ότι καίει (με ένα ποσοστό (10-30%) κοινόχρηστο/πάγιο με τα παλιά ποσοστά). Μιλάμε για τεράστια συνολικά οικονομία, και προπαντώς δικαιοσύνη.
Αν δεν συμφωνούν οι άλλοι, θα πεις ότι δεν σε συμφέρει γιατί πληρώνεις πολλά και άσκοπα, και σταματάς να πληρώνεις για την θέρμανση (και μόνο), 0 θα πεις από σήμερα. Αυτό θα τους κουνήσει και θα το σκεφτούν 10πλά. Βασικά σκέψου ότι σήμερα σε κλέβουν κανονικά!
Στην χειρότερη αν επιμένουν, τότε δεν θα πληρώνεις μέχρι να συμφωνήσουν. Τότε απλά θα πληρώσεις τα χρωστούμενα (καθυστερημένα), και θα κάνεις και την δουλειά σου. Αυτά ούτως η άλλως κάποια στιγμή θα τα πληρώσεις, ακόμα και αν σε πάνε δικαστικά (που δύσκολο να το κάνουν). Απλά τότε υπολόγισε + περίπου 500€ για τα δικαστικά έξοδα, τα εξώδικα κλπ. Αλλά εκτιμώ θα συνετιστούν σύντομα, ειδικά αν έχεις πολλά χιλιοστά και χωρίς εσένα πρακτικά δεν θα λειτουργεί η πολυκατοικία. Αν δεν σε πάνε δικαστικά απλά θα πληρώσεις τα χρωστούμενα και τίποτα άλλο.
Μπορεί να ακούγεται εκβιαστικό, αλλά είναι μονόδρομος φίλε μου. Τα άλλα με ατομικές αυτονομίες κλπ έχουν μεγάλο κόστος. Αν σου περισσεύουν χρήματα ρίχτα στην μόνωση του διαμερίσματος (σιγά-σιγά, όσο σε παίρνει, πρώτα κουφώματα (βάζεις PVC και όχι αλουμίνια), μετά ταράτσα, μετά τοίχοι, με αυτήν την σειρά, και από αυτό θα δεις άμεσα αποτέλεσμα και οικονομία). Ξεκίνα άμεσα να το λες, ώστε το επόμενο καλοκαίρι να το κάνετε, και από του χρόνου να είστε έτοιμοι. Όλοι θα κερδίσουν στην τελική.
Καλή τύχη!