Πάντως το θέμα γενικότερα είναι μεγάλο μπουρδέλο και υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις και μπλεξίματα, τουλάχιστον όταν ασχολήθηκα εγώ πριν αρκετά χρόνια.
Τότε λοιπόν, εάν κάποιος Γερμανός ήθελε να σπουδάσει στην Αγγλία Αρχιτέκτονας, εάν ρώταγε στην Γερμανία στο Επιμελητήριο "Κύριοι, θα πάω στην Αγγλία να σπουδάσω αριχτέκτονας, τι πρέπει να κάνω για να ασκήσω το επάγγελμα την Γερμανία αφού τελειώσω τις σπουδές μου στην Αγγλία?" η απάντηση ήταν απλούστατη.
"Γίνε Αρχιτέκτονας στην Αγγλία και με μία αίτηση όταν επιστρέψεις στην Γερμανία θα γραφτείς στο αντίστοιχο επιμελητήριο". Ούτε αναγνωρίσεις και παπαριές, ούτε τίποτα.
Τόσο απλά. Βέβαια...για να γίνεις Αρχιτέκτονας στην Αγγλία, θες περίπου 9 χρόνια....οπότε εκεί το ξανασκέφτεσαι.
Γνωρίζω επίσης περίπτωση Κύπριου (κλασσικά λαμόγια), ο οποίος έκανε τρία χρονάκια BA και ένα χρόνο ΜΑ στην Αρχιτεκτονική στην Αγγλία, αλλά επειδή βαριόταν να μπλέξει με RIBA και να περιμένει 9 χρόνια για να γίνει Αρχιτέκτονας, σκάει Ελλάδα, παίρνει ισοτιμία από ΔΙΚΑΤΣΑ, δίνει και 3 μαθήματα στο ΕΜΠ για να πάρει και αντιστοιχία, γράφεται στο ΤΕΕ και μετά από συνολικά 5,5 χρόνια (σπουδές, ΔΙΚΑΤΣΑ, μαθήματα ΕΜΠ κλπ) επιστρέφει στην Αγγλία και γράφεται στο εκεί αντίστοιχο όργανο σαν Αρχτέτκονας 3,5 χρόνια νωρίτερα από τους Άγγλους.
IMHO, τουλάχιστον σε επίπεδο ΕΕ, το θέμα είναι αρκετά απλό. Σπουδάζεις κάτι σε μία ξένη χώρα? Στα παπάρια μας πόσα χρόνια θα κάνεις σπουδές, σε ποιο σχολείο πήγες κλπ. Πάρε εκεί τα επαγγελματικά δικαιώματα που θέλεις και όταν επιστρέψεις Ελλάδα, θα τα έχεις και εδώ. Άλλωστε, η χώρα στην οποία θα σπουδάσεις, είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλύτερα τι σημαίνουν οι σπουδές σου κλπ από ότι ένας υπάλληλος στο ΔΟΑΤΑΠ.
Σε επίπεδο τώρα άλλων χωρών και εκτός ΕΕ...δεν ξέρω τι να πω, δεν έχω ασχοληθεί καθόλου.
Πάντως, και πάλι στον βαθμό που μπορώ να γνωρίζω, και στην Ελλάδα πλέον, εάν έρθεις με πιστοποιημένα επαγγελματικά δικαιώματα από χώρα της ΕΕ, αυτομάτως και με συνοπτικές διαδικασίες μπορείς να τα έχεις και εδώ. Δεν το λένε ανοιχτά, και τα επιμελητήρια σκάνε από το κακό τους, οι συντεχνίες βλέπεις (ειδικά ΤΕΕ), αλλά τους πας πίπα κώλο εύκολα και δεν βγάζουν κιχ. Είναι υποχρεωμένοι σε αυτή την περίπτωση να σε εγγράψουν και χωρίς να σε στείλουν στο ΔΟΑΤΑΠ.