-"Πάμε για έναν καφέ?"
Πήγαμε.
Ε, στο τέλος της τράβηξα και έναν πούτσο.
Δεν ήταν κακή.
Κάρτα δεν πήρα.
Αχαχαχαχαχαχαχά....
-"Πάμε για έναν καφέ?"
Πήγαμε.
Ε, στο τέλος της τράβηξα και έναν πούτσο.
Δεν ήταν κακή.
Κάρτα δεν πήρα.
Αν λές για την εταιρεία που βρίσκεται στην γωνία με την Αγίου Μελετίου,είχε πάει ο γιός μου εκεί,όταν ήταν φοιτητής με κάτι φίλους του και στην αρχή τους είπαν ότι συνεργάζονται με την HOL,εκείνοι θα υπολογίζονται ως υπάλληλοι αυτής της εταιρείας,αλλά θα πληρώνονται απο την HOL και θα έπρεπε να εργαστούν έναν μήνα αμισθί ως δοκιμασία και αν έπιαναν τον υπεροβολικά φιλόδοξο στόχο τους θα τους κρατούσαν.Ευτυχώς οι πιτσιρικάδες μυρίστηκαν την κομπίνα και δεν πήγαν.Αλλά πόσα παιδιά πήγαν,πλήρωσαν μεταφορικά,δεν πληρώθηκαν τις εργατοώρες τους και στο τέλος δεν πήραν καν κάποιο ποσοστό απο τις όποιες πωλήσεις έκαναν;Επίσης άλλη μια εταιρεία στον Πειραιά είναι σε τέτοια φάση και προωθεί την Vodaphone.Homenet την λένε νομίζω.Και πως επιτρέπουν οι εταιρείες αυτήν την εκμετάλλευση;Χρησιμοποιούν το όνομα μιας μεγάλης επιχείρησης για να εκμεταλλεύονται και να εξαπατούν κόσμο και όλα είναι μέλι γάλα;Ναι μεν ανοικιάζουν εργοζομένους,αλλά αν ο άλλος λέει ότι θα σε πληρώνει ο ενοικιαστής,φαίνεται κακός ο ενοικιαστής και όχι ο λαμογιάρης.Βέβαια,έχουν γίνει πολλές καταγγελίες προς αυτές τις επιχειρήσεις,αλλά κανένα αποτέλεσμα,γιατί έχουν πλάτες αφενός,αφετέρου δεν οι εργαζόμενοι δεν έχουν αποδείξεις για τίποτα,απο την στιγμή που δεν έχουν υπογράψει τίποτα.Και η επιθεώρηση εργασίας δεν πατάει ποτέ να τσεκάρει το οτιδήποτε,αλλά και να πατήσει θα πεσουν τηλέφωνα και όλα μέλι γάλα.Εχω δουλεψει αρκετα σε τηλεφωνικα κεντρα, αλλα παντα σε εξυπηρετηση και τεχνικη υποστηριξη. Καρκινιασμα κι εκει αλλα τουλαχιστον με σιγουρο μισθο και χωρις να πρηζεις τον κοσμο χωρις να σε ζηταει.
Παντα ηξερα οτι τετοιες δουλειες ειναι λερα και τις απεφευγα, μαλιστα ηξερα και να ξεχωριζω τις αγγελιες που ουσιαστικα θελουν πωλησεις, γιατι πλεον δε το γραφουν ετσι χυμα, αλλα σε στυλ "εξερχομενες κλησεις, ενημερωση πελατολογιου " κλπ...
Μια φορα μονο την ειχα πατησει, ειχα παει στην "εταιρια" καρκινος που πολλοι θα την ξερετε μιας κ εχει γινει γνωστη για τις υπερλαμογιες της, στη Λιοσιων 104
Πριν χρονια τωρα, τη μερα της συνεντευξης και καλα ηταν ενας μπουχεσας που ενημερωνε καμια 10αρια ατομα που ημασταν για δουλεια και καλα με υπαρχον πελατολογιο και ενημερωση προϊοντων κλπ κλπ, κι απορω ακομα πως ημουν τοσο μαλακας που το εχαψα. Παω κι εγω την επομενη μερα να δω τι παιζει για δοκιμαστικο...κ ηταν μια τυπισα υπευθυνη και καλα (ο Θεος να την κανει) κ γυρω στα 5 ατομα εμεις που μας εκανε μια ενημερωση ενα μισαωρο για τα προιντα τηλεφωνιας + ιντερνετ της HOL, που θα καλουσαμε κοσμο στο τηλ να τους τα πλασαρουμε. Εγω εντωμεταξυ την προηγουμενη χρονια δουλευα στην ιδια τη HOL κ κατι ερωτησεις που εκανα περι του τυπου τηλεφωνιας με κοιτουσε σαν να μιλουσα Κινεζικα. Η δουλεια ηταν να καθομαι σε ενα γραφειο μονο με ενα σταθερο τηλεφωνο πανω κ μια λιστα με σταθερα τηλεφωνα χωρις ουτε ενα ονομα φυσικα, κ ενα κειμενο να λεω.
Εκατσα ολο το 4ωρο απλα κ μονο επειδη ειχα πιασει κουβεντα με μια γκομενα που ερχοταν κ αυτη πρωτη μερα κ ηθελα να φυγουμε μαζι κ απο τοτε μαυρο σε οτι εχει να κανει με πωλησεις μεσω τηλεφωνου κ οποια συναφη μαλακια.
Σωστός.Γιατί για να κάνουν αυτές τις λαμογιές που κάνουν,σημαίνει ότι υπάρχουν άτομα που πάνε,παρά το γεγονός ότι ξέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα εξαπατηθούν.Αν επιτέλους απλά ρίχνετε άκυρο σε τέτοιες δουλειές και δεν πάει κανένας να δουλέψει υπο τέτοιο καθεστώς,θα κόψουν το κόλπο τους.Αλλά αν θα πας εκεί με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να κάνεις κάτι για να μην σε πούν τεμπέλη ή γιατί βαρίεσαι σπίτι σου με την προοπτική ότι εσύ θα είσαι η φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα,τα θέλει ο κώλος σου.Δεν παίρνεις στον λαιμό σου μόνο το τομάρι σου,αλλά και πολλούς ανθρώπους πίσω σου,γιατί ουσιαστικά καταργείς εργατικά κεκτημένα και ευνοείς την παραβατική νοοτροπία του λίγδα που κοιτάει να σε εκμεταλλευτεί.Πλεόν υπάρχει η μόδα να μην σου δίνουν λεφτά,αλλά να σου δίνουν συστατικές επιστολές και βεβαιώσεις προϋπηρεσίας.Εν τούτοις κάποιοι εργάζονται αφιλοκερδώς και ανασφάλιστοι πλήρες οκτάωρο για να πάρουν μια άχρηστη βεβαίωση προϋπηρεσίας,την οποία αμα θέλει στην δίνει.Και μην ξεχνάμε ότι η επιχείρηση που θα πάς και θα δώσεις την βεβαίωση προϋπηρεσίας θα την διασταυρώσει και με το ταμείο ασφάλισής σου,άρα παπάρια.Και ο "εργοδότης" έχει όλο το κέρδος και εσύ βάζεις και απο την τσέπη σου για ένα κωλόχαρτο με μηδενική αξία.Τα καθαρματα που λες σιγα μην κοψουν αμα το κολπο τους πιάνει εμεις πρέπει να κάνουμε κατι να τους το κοψουμε. Βεβαια πριν πας εκει ξέρεις ποσο σκατα ειναι το συστημα αρα φερεις και εσυ ευθυνη. Ειναι δυνατον να εισαι 22 χρονων άνθρωπος να εχεις βγαλει πανεπιστημιο ή να εχεις κανει και μεταπτυχιακο και να μην μπορεις να καταλαβεις ποτε σε δουλευουνε και ποτε οχι? ξερεις απο την αρχη πως δουλευει το συστημα αρα δεν πας καθολου αμα σε χαλάει.
Το αλλο ειναι να πας να κανεις καταγγελιες και να τους κυνηγησεις ειδικα αμα έχεις να στηριχθεις σε γεγονοτα.
Σωστός.Γιατί για να κάνουν αυτές τις λαμογιές που κάνουν,σημαίνει ότι υπάρχουν άτομα που πάνε,παρά το γεγονός ότι ξέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα εξαπατηθούν.Αν επιτέλους απλά ρίχνετε άκυρο σε τέτοιες δουλειές και δεν πάει κανένας να δουλέψει υπο τέτοιο καθεστώς,θα κόψουν το κόλπο τους.Αλλά αν θα πας εκεί με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να κάνεις κάτι για να μην σε πούν τεμπέλη ή γιατί βαρίεσαι σπίτι σου με την προοπτική ότι εσύ θα είσαι η φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα,τα θέλει ο κώλος σου.Δεν παίρνεις στον λαιμό σου μόνο το τομάρι σου,αλλά και πολλούς ανθρώπους πίσω σου,γιατί ουσιαστικά καταργείς εργατικά κεκτημένα και ευνοείς την παραβατική νοοτροπία του λίγδα που κοιτάει να σε εκμεταλλευτεί.Πλεόν υπάρχει η μόδα να μην σου δίνουν λεφτά,αλλά να σου δίνουν συστατικές επιστολές και βεβαιώσεις προϋπηρεσίας.Εν τούτοις κάποιοι εργάζονται αφιλοκερδώς και ανασφάλιστοι πλήρες οκτάωρο για να πάρουν μια άχρηστη βεβαίωση προϋπηρεσίας,την οποία αμα θέλει στην δίνει.Και μην ξεχνάμε ότι η επιχείρηση που θα πάς και θα δώσεις την βεβαίωση προϋπηρεσίας θα την διασταυρώσει και με το ταμείο ασφάλισής σου,άρα παπάρια.Και ο "εργοδότης" έχει όλο το κέρδος και εσύ βάζεις και απο την τσέπη σου για ένα κωλόχαρτο με μηδενική αξία.
Εχω δουλεψει αρκετα σε τηλεφωνικα κεντρα, αλλα παντα σε εξυπηρετηση και τεχνικη υποστηριξη. Καρκινιασμα κι εκει αλλα τουλαχιστον με σιγουρο μισθο και χωρις να πρηζεις τον κοσμο χωρις να σε ζηταει.
Παντα ηξερα οτι τετοιες δουλειες ειναι λερα και τις απεφευγα, μαλιστα ηξερα και να ξεχωριζω τις αγγελιες που ουσιαστικα θελουν πωλησεις, γιατι πλεον δε το γραφουν ετσι χυμα, αλλα σε στυλ "εξερχομενες κλησεις, ενημερωση πελατολογιου " κλπ...
Μια φορα μονο την ειχα πατησει, ειχα παει στην "εταιρια" καρκινος που πολλοι θα την ξερετε μιας κ εχει γινει γνωστη για τις υπερλαμογιες της, στη Λιοσιων 104
Πριν χρονια τωρα, τη μερα της συνεντευξης και καλα ηταν ενας μπουχεσας που ενημερωνε καμια 10αρια ατομα που ημασταν για δουλεια και καλα με υπαρχον πελατολογιο και ενημερωση προϊοντων κλπ κλπ, κι απορω ακομα πως ημουν τοσο μαλακας που το εχαψα. Παω κι εγω την επομενη μερα να δω τι παιζει για δοκιμαστικο...κ ηταν μια τυπισα υπευθυνη και καλα (ο Θεος να την κανει) κ γυρω στα 5 ατομα εμεις που μας εκανε μια ενημερωση ενα μισαωρο για τα προιντα τηλεφωνιας + ιντερνετ της HOL, που θα καλουσαμε κοσμο στο τηλ να τους τα πλασαρουμε. Εγω εντωμεταξυ την προηγουμενη χρονια δουλευα στην ιδια τη HOL κ κατι ερωτησεις που εκανα περι του τυπου τηλεφωνιας με κοιτουσε σαν να μιλουσα Κινεζικα. Η δουλεια ηταν να καθομαι σε ενα γραφειο μονο με ενα σταθερο τηλεφωνο πανω κ μια λιστα με σταθερα τηλεφωνα χωρις ουτε ενα ονομα φυσικα, κ ενα κειμενο να λεω.
Εκατσα ολο το 4ωρο απλα κ μονο επειδη ειχα πιασει κουβεντα με μια γκομενα που ερχοταν κ αυτη πρωτη μερα κ ηθελα να φυγουμε μαζι κ απο τοτε μαυρο σε οτι εχει να κανει με πωλησεις μεσω τηλεφωνου κ οποια συναφη μαλακια.
Αραια και που βγαινω μ εναν "φιλο", ο οποιος ειναι πολυ κοπρος και εχει τελειωσει και ΑΕΙ. Επειδη πουθενα αλλου δεν βρισκει δουλεια (καθ οτι τρελος κοπριτης) , βρηκε σε μια τετοια κωλοεταιρεια. Μου ελεγε "γαμαω, δερνω πουλαω, με θελουνε, ειμαι πολυ γαματος " μεχρι που τον εσουταρανε. Ο τυπος ομως επειδη ειναι τρελο κομματοσκυλο, τους εφερε ενα σωματειο και τον ξαναπηρανε. Μιλαγαμε τις προαλες και μου ειπε οτι αν τον ξαναδιωξουν θα φερει παλι το σωματειο. Απο τη μια καλα ξηγιεται στα καθηκια. Απο την αλλη ομως ρε παιδια εγω θα σηκωνομουν να φυγω μετα απο αυτο. Μην χανουμε και την αξιοπρεπεια μας. Δεν σταματανε οι φιλοδοξιες σε μια τετοια εταιρεια
Κι εγω δεν διαφωνησα γιατι ειναι μεγαλα καθηκια και εκμεταλευτες.Παρατηρήσεις: Πράγματι ο φίλος σου είναι κόπρος. Ωστόσο πλέον και να μην είσαι κόπρος την τύχη του φίλου σου έχεις πλέον καθώς οι "σοβαρές" δουλειές δεν υπάρχουν...όλες πια είναι του κλώτσου και του μπάτσου. Κακά τα ψέματα αν πας με αγγελία οι πιθανότητες να βρεις κάτι της προκοπής είναι ελάχιστες. Μόνο με γνωστούς πια. Μόνο. Δυστυχώς. Εκτός και αν έχεις βιογραφικό σούπερμαν ή απόλυτα εξειδικευμένο και είσαι τυχερός.
Επίσης να τονίσω ότι καλά έκανε και εκμεταλλευονταν το σωματείο. Αυτές οι εταιρείες τύπου τηλεφωνικές θέλουν άγριο ανελέητο κυνήγι για τις γονατίσεις.
Κι εγω δεν διαφωνησα γιατι ειναι μεγαλα καθηκια και εκμεταλευτες.
Εχω ομως δυο ενστασεις
1)Αν καπου δεν τους γουσταρεις και τους κανεις ζημια, σηκωνεσαι και φευγεις.
2) Ποσο κοπρος πρεπει να εισαι για να εχεις αυτη τη δουλεια ως φιλοδοξια?
Δυστυχως μαζι με τα ξερα καιγονται και τα χλωρα. Πολυς καλος και εργατικος κοσμος δεν εχει δουλςια λογω συνθηκων και κατι τετοιοι σκαταδες εχουνε καραμελα και δικαιολογια για την αχρηστοσυνη και την ανικανοτητα τους
Μη το λες αυτό. Δεν είναι ο κανόνας. Βέβαια ισχύει σε κάποιο ποσοστό σημαντικό. Από εκεί περνάνε διάφοροι 'ανθρωποι και όλο και γνωριμίες θα κάνεις. Από το καθετί μαθαίνεις. Ένας παλιός γνωστός εργαζόταν στην open24 της Eurobank, η οποία νομίζω έχει κλείσει. Έκανε τηλεφωνική εργασία. Τώρα είναι στο οικονομικό τμήμα μιας τράπεζας, όχι τηλεφωνική δουλειά. Παίρνει πολύ καλό μισθό, νομίζω περίπου 1200 και εργάζεται 8 - 9 ώρες πενθημερο Και αυτό χάρη σε γνωριμίες που έκανε εκεί. Φυσικά είχε και ένα πτυχίο ΤΕΙ Δ Επιχειρήσεων αλλά ήταν και από τη φύση του εργατικός. Οι συγκυρίες τον ευνόησαν και τον αξιοποίησαν.
Είμαι της λογικής: Πας κάπου και βλέπεις αν σε παίρνει να "σκάψεις" μοας και βρεις κάτι. Αν είναι πρόσφορο το έδαφος με στωικότητα και υπομονή περιμένεις.
Βέβαια αυτό είναι πολύ δύσκολο.
Το λέω γιατί ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑ.
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, αλλά καλύπτονται ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΓΝΩΡΙΜΙΩΝ. Αν πα ςμε βιογραφικά και αγγελίες κλαφτα Μπαμπη...
Όσον αφορά τις τηλεφωνικές και το κράξιμο σε αυτές ναι πρέπει να τις κράζουμε, και κυρίως ως ΕΠΙΧΕΙΡΜΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ, καθώς το θεωρώ επιβλαβές για την εικόνα μιας εταιρείας να ΠΑΡΕΝΟΧΛΕΙ, γιατί για τον πολύ κόσμο μόνο ως παρενόχληση είναι αυτά τα τηλέφωνα που κάνουν όλες τις ώρες....
Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν φταίνε τα παιδιά που εργάζονται εκεί απλώς και αυτά οφείλουν να τηρούν σκληρή στάση έναντι των ηλίθιων που ισχυρίζονατι ότι πρόκειται για εργασία.
Στις μέρες μας και με το σκεπτικό της γενιάς σας αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.Όταν το μεγαλύτερο κλισέ της εποχής είναι η ατάκα "Δουλεύεις;Ναι;Τυχερός είσα" και το "Αφου σε πληρώνουν κάθε μήνα,βούλωστο" φανερώνει δουλοπρέπεια,η οποία δεν πάει ανεκμετάλλευτη.Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι αφού εργάζεται είναι τυχερός,ακόμα και αν οι συνθήκες εργασίας είναι αφόρητες,τόσο σε σχέση με το ωράριο,τον μισθό,τους πελάτες,όσο και οι σχέσεις με την διοίκηση.Και εργαζόμαστε για τα λεφτά,στην τελική ανάλυση.Δεν πάμε για χόμπι,αλλά για βιοπορισμό,όσο και αν αυτό φαντάζει πλέον περίεργο,οπότε η πληρωμή σου την ώρα που πρέπει δεν είναι συζητήσιμη,αλλά επιβεβλημένη.Όμως όσο δεν διεκδικείς,τόσο θα σου αφαιρούν δικαιώματα.Όταν ήμουν φοιτητής στην Γαλλία(τέλη '70),λόγω στασιμότητας των μισθών για ένα χρόνο,αλλά αύξηση του αντίστοιχου ΦΠΑ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στα καύσιμα,πάγωσαν για ένα μήνα όλα.Ιδιωτικός και δημόσιος τομέας έκαναν απεργία ένα μήνα.Κανείς δεν τόλμησε να παραπονεθεί,κανείς δεν έσπασε απεργία και στο τέλος επικράτησε η άποψή τους.-Εδώ όλο και κάποιος λαδοπόντικας θα πάει και θα αξιώσει λιγότερα,ακόμα και αν δεν φτάνουν ούτε για κωλόχαρτο(αλλά αν δεν τρώς,δεν χέζεις) και χέστηκε για τους υπόλοιπους.Αυτοί είμαστε!5νθημερο με 8-9 ωρες και 1200 το μηνα? σουπερ ειναι.
Και αμα εισαι και κοντα στο σπιτι σου ακομα καλυτερα
Ρε παιδιά,συγκρινετε το Open24 το οποίο ανήκε στην Eurobank και πλήρωνε τηλεφωνητές όσο πλήρωνε και τους υπαλλήλους στα υποκαταστήματα με τις ενοικιάσεις υπαλλήλων,όπου ο κάθε βρωμιάρης μπορεί να εκμεταλλευτεί τον οποιονδήποτε,χωρίς να υπάρχει απόδειξη για το οτιδήποτε και έλεγχος απο τον κανένα;Η ανηψιά μου εργαζόταν στο Open24 σε κατάστημα στον Άγιο Δημήτριο,βέβαια μέχρι τις 8 κάθε βράδυ,αλλά όταν έκλεισαν αυτά την πήγαν σε κατάστημα πάλι στον Άγιο Δημήτριο και μετά στο Π.Φάληρο,όπου και ζει.Οι αγγελίες που υπάρχουν είναι παπάτζες.Και εκεί που ζητάνε προσόντα και προϋπηρεσίες είναι χειρότερα λαμόγια,γιατί πολύ απλά ζητάνε άτομα με εμφάνιση στάρ,μυαλό Αϊνστάν και βάλε και αντοχές μαραθωνοδρόμου.Και στην τελική θα σε πάρουμε με βασικό μισθό και αν θα σε πληρώνουν.Εμένα ο γιός μου τελείωσε την νομική,πήγε και ασκούμενος-τσάμπα εννοείται-και όταν έψαχνε να βρεί δουλειά,οι διάφορες εταιρείες ζητούσαν την μάνα τους και τον πατέρα τους.Υπήρχαν άτομα σε συνεντεύξεις με 3 ή και 4 μεταπτυχιακά και διδακτορικά και έτρεμαν απο την αγωνία για να εργάζονται για 600 ευρώ.Έτσι λοιπόν,με μεγάλη μου λύπη τον έστειλα για μεταπτυχιακό στο Στρασβούργο,στο διεθνές δίκαιο,μπάς και πιάσει δουλειά σε καμία υπηρεσία της Ε.Ε.
5νθημερο με 8-9 ωρες και 1200 το μηνα? σουπερ ειναι.
Και αμα εισαι και κοντα στο σπιτι σου ακομα καλυτερα
Πρέπει εσύ να δίνεις αξία στον εαυτό σου. Δεν θα σε σεβαστεί κανείς αν έχεις νοοτροπία σκλάβου. Νομίζω σε αυτό συμφωνούμε όλοι.
Επίσης να τονίσω ότι εταιρείες που ενοικιάζουν εργαζόμενους ή που μπαίνουν ανάμεσα κλπ βασικά ζητάνε συνέχεια κόσμο στα τηλεφωνικά κέντρα. Δεν είναι κακό να πάει κανείς. Ωστόσο αυτό που όλους μας στεναχωρεί και προβληματίζει είναι ότι αυτοί ζητάνε συνέχεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν κάθεται κανείς...
Οι υπάλληλοι στα τηλεφωνικά κέντρα πρέπει να είναι οι πιο αναλώσιμοι υπάλληλοι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
Όπως είπα πιο πάνω το turnover είναι τεράστιο, μπορεί σε ένα τηλεφωνικό κέντρο με 100 άτομα σε ένα χρόνο να έχει αλλάξει το 90% του προσωπικού.
Και αυτοί που φεύγουν απο τηλεφωνικό , φεύγουν γιατί :
i)Τους διώχνουν (το πιθανότερο)
ii)Βρίσκουν δουλειά σε καλύτερο τηλεφωνικό,ή πιο πολλές ώρες αν ήταν part time ή με λίγο καλύτερα χρήματα/συνθήκες (πιθανό)
iii)Βρίσκουν καλύτερη δουλειά για τα προσόντα τους (λιγότερο πιθανό)
Στις μέρες μας και με το σκεπτικό της γενιάς σας αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.Όταν το μεγαλύτερο κλισέ της εποχής είναι η ατάκα "Δουλεύεις;Ναι;Τυχερός είσα" και το "Αφου σε πληρώνουν κάθε μήνα,βούλωστο" φανερώνει δουλοπρέπεια,η οποία δεν πάει ανεκμετάλλευτη.Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι αφού εργάζεται είναι τυχερός,ακόμα και αν οι συνθήκες εργασίας είναι αφόρητες,τόσο σε σχέση με το ωράριο,τον μισθό,τους πελάτες,όσο και οι σχέσεις με την διοίκηση.Και εργαζόμαστε για τα λεφτά,στην τελική ανάλυση.Δεν πάμε για χόμπι,αλλά για βιοπορισμό,όσο και αν αυτό φαντάζει πλέον περίεργο,οπότε η πληρωμή σου την ώρα που πρέπει δεν είναι συζητήσιμη,αλλά επιβεβλημένη.Όμως όσο δεν διεκδικείς,τόσο θα σου αφαιρούν δικαιώματα.Όταν ήμουν φοιτητής στην Γαλλία(τέλη '70),λόγω στασιμότητας των μισθών για ένα χρόνο,αλλά αύξηση του αντίστοιχου ΦΠΑ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στα καύσιμα,πάγωσαν για ένα μήνα όλα.Ιδιωτικός και δημόσιος τομέας έκαναν απεργία ένα μήνα.Κανείς δεν τόλμησε να παραπονεθεί,κανείς δεν έσπασε απεργία και στο τέλος επικράτησε η άποψή τους.-Εδώ όλο και κάποιος λαδοπόντικας θα πάει και θα αξιώσει λιγότερα,ακόμα και αν δεν φτάνουν ούτε για κωλόχαρτο(αλλά αν δεν τρώς,δεν χέζεις) και χέστηκε για τους υπόλοιπους.Αυτοί είμαστε!
Δεν είναι απλώς αναλώσιμα τα παιδιά,ούτε αλλάζει το 90% μέσα σε ένα ετος.Αλλάζει το 100% σε προοπτική τριμήνου,καθώς οι περισσότεροι δεν αντέχουν να εργάζονται υπο τέτοιες συνθήκες.Πέρα απο αυτό,δεν λογίζονται καν ως υπάλληλοι,καθώς δεν έχουν υπογράψει κανένα χαρτί και στο τέλος δεν πρόκειται να πάρουν δεκάρα.Οι υπάλληλοι στα τηλεφωνικά κέντρα πρέπει να είναι οι πιο αναλώσιμοι υπάλληλοι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
Όπως είπα πιο πάνω το turnover είναι τεράστιο, μπορεί σε ένα τηλεφωνικό κέντρο με 100 άτομα σε ένα χρόνο να έχει αλλάξει το 90% του προσωπικού.
Και αυτοί που φεύγουν απο τηλεφωνικό , φεύγουν γιατί :
i)Τους διώχνουν (το πιθανότερο)
ii)Βρίσκουν δουλειά σε καλύτερο τηλεφωνικό,ή πιο πολλές ώρες αν ήταν part time ή με λίγο καλύτερα χρήματα/συνθήκες (πιθανό)
iii)Βρίσκουν καλύτερη δουλειά για τα προσόντα τους (λιγότερο πιθανό)