Γιατί είχε μείνει στο απυρόβλητο ο καθηγητής με τα «φακελάκια» στο ΤΕΙ Σερρών
Τι αναφέρουν στο "Βήμα" καθηγητές που τον είχαν καταγγείλει - Οι αναφορές στο υπουργείο Παιδείας και οι αντιπερισπασμοί
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ
| 16.10.2018 - 09:14
Γιατί είχε μείνει στο απυρόβλητο ο καθηγητής με τα «φακελάκια» στο ΤΕΙ Σερρών | tovima.gr
«Είχαμε προχωρήσει σε συγκεκριμένες έγγραφες καταγγελίες από την περίοδο 2010-2011 ακόμη και στο υπουργείο Παιδείας σε βάρος του 60χρονου καθηγητή των ΤΕΙ Σερρών που τώρα διώκεται για χρηματισμό. Ομως δεν υπήρξε καμιά περαιτέρω ενέργεια. Οι έγγραφες αναφορές που είχαμε προχωρήσει στους υπευθύνους του ΤΕΙ είχαν αρχειοθετηθεί με επίκληση ότι δεν προβλεπόταν τέτοια διαδικασία ελέγχου των εξετάσεων και των θεμάτων ενός καθηγητή. Ομως ήταν φανερό ότι πολλά στελέχη των ΤΕΙ που ζούσαν μονίμως στην περιοχή απέφευγαν να προχωρήσουν στη σχετική κάθαρση της υπόθεσης και τιμωρίας του καθηγητή για να μην διαταραχθούν οι προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις τους στην περιοχή. Ετσι ο καθηγητής είχε φτάσει ως αντιπερισπασμό στο σημείο να προχωρήσει σε μηνύσεις εναντίον μας , οι οποίες δεν προχώρησαν στο ακροατήριο…».
Σε αυτή την επισήμανση προχώρησαν μιλώντας προς «Το Βήμα» πρώην μέλη του διδακτικού προσωπικού ή συνεργάτες του ΤΕΙ Σερρών που είχαν ασχοληθεί με την έκνομη δραστηριότητα του καθηγητή, την οποία απεκάλυψε προσφάτως πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Οι αναφορές δίνουν απάντηση σ ένα καίριο ερώτημα που αναδεικνύεται από την υπόθεση του καθηγητή στις Σέρρες, σχετικά με την ανενόχλητη δράση του, επί σειρά ετών, παρότι ήταν κοινός τόπος οι παράνομες μεθοδεύσεις του. Την ίδια ωστόσο στιγμή εντύπωση προκαλεί ότι ύστερα από τις πρόσφατες υποδείξεις της πλευράς του κατηγορούμενου καθηγητή (σσ.:εκπροσωπείται νομικά από τον κ. Αλέξη Κούγια) «να ακυρωθούν οι εξετάσεις και να αφαιρεθούν τα πτυχία από τους καταγγέλοντες χρηματισμούς σπουδαστές» υπάρχει αρχικός δισταγμός άλλων θυμάτων του καθηγητή να προχωρήσουν σε επιβαρυντικές καταθέσεις.
Για μία από αυτές τις προσπάθειες να σταματήσει η ύποπτη δράση του 60χρονου καθηγητή υπάρχει ειδική αναφορά στη δικογραφία που σχηματίσθηκε από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ στις καταγγελίες καθηγητή επιστημονικού συνεργάτη (σσ.: έχει πλέον αποχωρήσει από το ΤΕΙ Σερρών) το 2011 . Οπως σημειώνεται στο διαβιβαστικό έγγραφο, ο καθηγητής που δίδασκε στο ίδιο τμήμα και παρεμφερή μαθήματα, είχε καταγγείλει ότι «τα ζητήματα που έθετε ο 60χρονος καθηγητής στην Σχολή ήταν τελείως εκτός της εκπαιδευτικής και επιστημονικής φιλοσοφίας και πρακτικής, σύνθετα πολύπλοκα και ασαφή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς φοιτητής ούτε με βάση τη μελέτη και την ατομική προσπάθειά του αλλά και ούτε με το επίπεδο γνώσεων που απαιτείται, να ανταποκριθεί». Επιπλέον ενώ ο ίδιος φέρεται να είχε στείλει τις δικές του βαθμολογίες για το μάθημά του για να τις ενσωματώσει ο 60χρονος κατηγορούμενος καθηγητής στις δικές του, εκείνος αλλοίωνε τα δεδομένα…
Οι αναφορές αυτές φέρεται να απασχόλησαν τότε τους υπευθύνους του ΤΕΙ που επικαλέστησαν διαδικαστική αδυναμία για να κρίνουν τα θέματα του καθηγητή στις εξετάσεις αλλά και τις μεθοδεύσεις που ακολουθούσε. Κι έτσι έμενε διαρκώς στο απυρόβλητο. Επιπλέον ο 60χρονος φερόταν να επικαλείτο -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ- γνωριμίες και συγγενικές σχέσεις με δικαστικούς ακόμη και στον Αρειο Πάγο, ενώ ουσιαστικά αυτές οι επαφές του αφορούσαν δικηγόρους της περιοχής.