o αξονας της γης κινειται σε κατι σαν κυκλο, φαινομενο το οποιο λεγεται μεταπτωση και διαρκει 26.000 χρονια. Επιπροσθετα υπαρχη και το φαινομενο της κλονησης , δυναμης που δημιουργειται λογω της τροχιας της σεληνης καθε 18 χρονια περιπου και σπρωχνει τον αξονα μακρυτερα της εκλειπτικης κανοντας την περιφερεια του κυκλου μεταπτωσης κατι σαν κυκλικο καρδιογραφημα. Με λιγα λογια η νοητη προεκταση του αξονα της γης "γραφει" εναν κυκλο στο διαστημα για αυτο και ο πολικος αστερας ειναι διαφορετικος σε καθε χιλιετια.
Υπαρχει και δευτερη κινηση που κανει ο αξονας και λεγεται λοξωση της εκλειπτικης και γινεται σε περιοδο 42.000 χρονων. Συμφωνα με αυτην μεταβαλεται η γωνια του αξονα με την εκλειπτικη, απο 22 μοιρες σε 24 και παλι πισω. Ως γνωστον η γη ειναι σε κλιση προς τα γυρω ουρανια σωματα, ενω η εκλειπτικη ειναι ο νοητος αξονας που την περνα καθετα.
Λοιπον αν κουνηθηκε ο αξονας της γης 25cm σε ενα κυκλικο ταξιδι που κραταει 26.000 χρονια και εχει περιφερεια δεκαδες εκατομμυρια χιλιομετρα δεν νομιζω να πειραξει ιδιαιτερα. Ουτε αν παει πιο κει 25 ποντους θα υπαρχουν μεταβολες αφου και εκει οι αποστασεις ειναι τεραστιες.
Οποιαδηποτε αλλη μετατοπιση απο τις προβλεπομενες θα ειχε δυσαρεστα αποτελεσματα με καλυτερο να γινει ο πλανητης παγακι ή φλαμπε και χειροτερο να εκσφενδονιστουμε στο διαστημα
ΥΓ Η απαντηση στην ερωτηση ειναι οτι επανερχεται μετα απο 25.000 ή 42.000 χρονια αναλογα με την φυση της μετατοπισης.