Νέα

Θέμα στα Γυμνάσια:"Μπαίνει τρανς φιλόλογος στην τάξη.Πως την αντιμετωπίζετε;"

• Μέλος που άνοιξε το νήμα Rotem
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 28
  • Εμφανίσεις 3K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Rotem

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2019
Like
70
Πόντοι
1

Θεματική εβδομάδα στα Γυμνάσια:
«Μπαίνει μια τρανς φιλόλογος στην τάξη, πώς την αντιμετωπίζετε;»

Ξεκινάει ο νέος θεσμός στα Γυμνάσια όλης της χώρας που έχει σκοπό να σπάσει τα ταμπού και συμβάλλει στην εξοικείωση με τη ΛΟΑΤΚΙ φιλοσοφία
- Οι εκπαιδευτικοί-ακτιβιστές και το γλωσσάρι για την εναλλακτική σεξουαλικότητα

Με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για τις «έμφυλες ταυτότητες» ξεκινά τις προσεχείς μέρες ο θεσμός της Θεματικής Εβδομάδας σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας.

Πρόκειται για προγράμματα εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας προς «την κατεύθυνση διαμόρφωσης της σχέσης με το σώμα, την αυτοεικόνα και αυτοαντίληψη των μαθητών», σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου.

Φέτος δίνεται έμφαση στον εμπλουτισμό της θεματικής ενότητας «Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα» μέσω της εισαγωγής από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) επικαιροποιημένου βοηθητικού υλικού για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί, τρανς, κουίρ, ίντερσεξ) που έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του.

Το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από το «Πολύχρωμο Σχολείο», μια συλλογικότητα επιστημόνων που δημιουργήθηκε με σκοπό, όπως αναφέρει η ίδια, να σπάσει τη σιωπή στον εκπαιδευτικό χώρο και να αναδείξει το θέμα των διακρίσεων γύρω από ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.

Ειδικότερα, με την ένδειξη «ΝΕΟ» εισάγεται η ενότητα «Ευαισθητοποίηση μαθητριών/μαθητών σε ζητήματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Ταυτότητας Φύλου, Εκφρασης Φύλου και Χαρακτηριστικών Φύλου», που απευθύνεται σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην κρίσιμη αναπτυξιακή φάση της προεφηβείας και της εφηβείας.
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του «Πολύχρωμου Σχολείου» αποτελείται από λεπτομερές υποστηρικτικό για τους εκπαιδευτικούς υλικό (φάκελο δραστηριοτήτων, φύλλα εργασιών, οδηγούς, κόμικς, βίντεο) καθώς και από οδηγίες-προτάσεις για τη χρήση του.

Οπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ, «οι έρευνες δείχνουν ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ μαθήτριες και μαθητές υφίστανται διάκριση, τρομοκρατία και παρενόχληση παντού στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα.
Η κατάσταση αυτή μετατρέπει τη ζωή των παιδιών αυτών σε εφιάλτη και δεν περιορίζεται στο σχολικό εκφοβισμό, αλλά εμφανίζεται και με απαράδεκτες μορφές κατάχρησης, όπως η σεξουαλική παρενόχληση, ο βιασμός, ο εξαναγκασμός, οι απειλές, οι προσβολές, ο αποκλεισμός, η σωματική βία, η σωματική τιμωρία και η καταστροφή περιουσίας.
Στο σχολείο, επίσης, πολλά παιδιά που δεν είναι ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά τα χαρακτηριστικά ή/και η έκφραση φύλου τους δεν εναρμονίζονται με τα έμφυλα στερεότυπα, υφίστανται ομοφοβικό σχολικό εκφοβισμό».

Υπεύθυνος επικοινωνίας του «Πολύχρωμου Σχολείου» είναι ο δάσκαλος Πέτρος Σαπουντζάκης.

Ιδρυτικό μέλος της συλλογικότητας και μέλος της διαχειριστικής ομάδας της, ο
κ. Σαπουντζάκης έχει αναπτύξει έντονη ακτιβιστική δράση στον χώρο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Ενθερμος υποστηρικτής του δικαιώματος της διαφορετικότητας στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, πρωτοστατεί τα τελευταία 17 χρόνια, που διδάσκει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στις κινηματικές δράσεις.

Ο ίδιος, άλλωστε, έχει καταθέσει δημόσια τα προσωπικά βιώματά του αναφορικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του στην ευαίσθητη ηλικία των μαθητικών χρόνων σε συνέντευξή του στο «Vice» τον Απρίλιο του 2016:

«Κατάλαβα ότι είμαι gay προτού μάθω πώς λέγεται αυτό. Στη Γ’ Δημοτικού μ’ άρεσε ο Δημητράκης.
Κι αυτό δεν είχε σχέση ούτε με πέος ούτε με κώλο.
Με τη συνειδητοποίηση ότι είμαι ερωτευμένος με τον Δημητράκη,ότι τον σκέφτομαι και μου τρέμουν τα γόνατα, συνειδητοποιώ ότι αν και αυτό που νιώθω δεν είναι κάτι άσχημο, δεν μπορώ να το πω.
Δεν μπόρεσα ποτέ να το νιώσω σαν βρώμικο και κακό, ήταν αγάπη, έρωτας, ενδιαφέρον.
Το είπα στη μάνα μου στα 12, όταν είχε ξυπνήσει και το σώμα μου.
Κι εκείνη με πήγε στον πατέρα Σαράντη (σ.σ.: ιερέας). Ηταν η απόλυτη αυθεντία.
Τον θυμάμαι να μου λέει απίστευτες χαζομάρες, το καταλάβαινα, απελπιζόμουν, αλλά άρχισα να αμφισβητώ τον εαυτό μου.
Τι ήξερα εγώ μπροστά στον πατέρα Σαράντη, τον οποίο σέβονταν και ακολουθούσαν τόσοι άνθρωποι;
Κι εκεί έβαλα ένα μεγάλο “Χ” στον εαυτό μου».

Εναλλακτική σεξουαλική παιδεία

Σύμφωνα με το παρεχόμενο από το υπουργείο Παιδείας βοηθητικό υλικό, οι μαθητές θα ενημερωθούν σφαιρικά για τον ερωτικό-σεξουαλικό προσανατολισμό, δηλαδή τη «διαρκή συναισθηματική, ρομαντική ή/και σεξουαλική έλξη προς άτομα συγκεκριμένου φύλου ή φύλων.
Αναφέρεται στην αίσθηση ταυτότητας του ατόμου, καθώς και στην ικανότητά του να δημιουργεί σχέσεις.
Ο σεξουαλικός/ερωτικός προσανατολισμός μπορεί να είναι ετερόφυλος, αμφίφυλος ή ομόφυλος».

Στο πλαίσιο αυτό ακολουθεί η επεξήγηση των παρακάτω όρων με την ακόλουθη σειρά:
«α) Λεσβία (Lesbian):
Ο όρος αυτός αναφέρεται σε μια γυναίκα που ελκύεται συναισθηματικά ή/και σεξουαλικά από γυναίκες.

β) Ομοφυλόφιλος (Gay):
Ο όρος αυτός αναφέρεται σε έναν άνδρα που ελκύεται συναισθηματικά ή/και σεξουαλικά από άνδρες. Ωστόσο, ο όρος “γκέι” (gay) μερικές φορές χρησιμοποιείται ως όρος-ομπρέλα που καλύπτει όλους τους γκέι άνδρες και τις ομοφυλόφιλες γυναίκες.

γ) Αμφιφυλόφιλο (Bi/Bisexual) άτομο:
Ο όρος αυτός αφορά έναν άνθρωπο που έλκεται συναισθηματικά ή/και σεξουαλικά τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες.

δ) Ετεροφυλόφιλο άτομο:
Ο όρος αυτός αφορά άνδρες που έλκονται συναισθηματικά ή/και σεξουαλικά από γυναίκες και το αντίστροφο».

Αναφορικά με την ταυτότητα και έκφραση του φύλου περιγράφονται οι όροι:

«α)Τρανς/διεμφυλικό (Trans):
Είναι ο “όρος-ομπρέλα”, που συμπεριλαμβάνει ανθρώπους που βρίσκονται είτε στο στάδιο της μετάβασης (transition) είτε έχουν ολοκληρώσει τη μετάβασή τους, είτε έχουν κάνει, είτε δεν έχουν κάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου.

β) Queer (κουίρ):
Ο όρος έχει ακαδημαϊκή και πολιτισμική σημασία και εκφράζει τα άτομα τα οποία αμφισβητούν τους αυστηρούς κοινωνικά κατασκευασμένους ρόλους των φύλων και της σεξουαλικότητας.
Ο όρος αυτός εκφράζει και τα μη δυαδικά (non binary) άτομα.

γ) Ιντερσεξ (intersex) άτομο:
Οι ίντερσεξ άνθρωποι γεννιούνται με βιολογικά χαρακτηριστικά φύλου (όπως χρωμοσώματα, γεννητικά όργανα ή και ορμονική δομή) που δεν ανήκουν αυστηρά στην αρσενική ή θηλυκή κατηγορία ή ανήκουν και στις δύο κατηγορίες ταυτόχρονα.
Ως εκ τούτου το ακρωνύμιο ΛΟΑΤΚΙ (LGBTQI) χρησιμοποιείται για την κοινότητα των Λεσβιών (Lesbian), των Ομοφυλοφίλων (Gay), των Αμφιφυλόφιλων (Bisexual), των Τρανς (Trans), των Κουίρ (Queer) και των Ιντερσεξ (Intersex)».

Η συνεργασία «Πολύχρωμου Σχολείου» - ΛΟΑΤΚΙ

Στο βοηθητικό υλικό περιλαμβάνεται και 12σέλιδος οδηγός με «Κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση πρακτικών ζητημάτων που προκύπτουν στη σχολική ζωή». Ο οδηγός αυτός αποτελεί προϊόν συνεργασίας του «Πολύχρωμου Σχολείου» με τις παρακάτω ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις:
ColorYouth, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, ΛΟΑΤ ΑμεΑ, ΟΛΚΕ Ομοφυλοφιλική & Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», Proud Seniors Greece - Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων Ηλικίας 50 και Ανω, Athens Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας, Thessaloniki Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης, Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ.

Οπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο εγχειρίδιο των κατευθυντήριων γραμμών, «η πεποίθηση ότι όλα τα παιδιά ζουν σε μια συμβατική δομή με έναν μπαμπά και μια μαμά, η οποία είναι η συνηθέστερη οικογενειακή δομή και ως εκ τούτου αξιολογείται κοινωνικά ως η καλύτερη για την ανατροφή ενός παιδιού δεν αναγνωρίζει αλλαγές που έχουν συμβεί στην οργάνωση της οικογενειακής ζωής και είναι πλέον κοινωνική πραγματικότητα.

Συνημμένα

• alt1.jpg
    alt1.jpg
    98,8 KB · Εμφανίσεις: 29
  • alt2.jpg
    alt2.jpg
    64,8 KB · Εμφανίσεις: 27
  • alt4.jpg
    alt4.jpg
    126,6 KB · Εμφανίσεις: 25
  • alt5.jpg
    alt5.jpg
    45,6 KB · Εμφανίσεις: 22
  • alt6.jpg
    alt6.jpg
    33,4 KB · Εμφανίσεις: 29
  • polixromo_sxoleio.jpg
    polixromo_sxoleio.jpg
    65,9 KB · Εμφανίσεις: 24
  • alt8.jpg
    alt8.jpg
    70,5 KB · Εμφανίσεις: 24
OP
OP
R

Rotem

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2019
Like
70
Πόντοι
1
Σκληρό αγόρι  :effemine: ο δάσκαλος-υπεύθυνος του σχετικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας:

"Στη Γ’ Δημοτικού μ’ άρεσε ο Δημητράκης.
Κι αυτό δεν είχε σχέση ούτε με πέος ούτε με κώλο."  :rolleyes: :o :-

Υπεύθυνος επικοινωνίας του «Πολύχρωμου Σχολείου» είναι ο δάσκαλος Πέτρος Σαπουντζάκης.

Ιδρυτικό μέλος της συλλογικότητας και μέλος της διαχειριστικής ομάδας της, ο
κ. Σαπουντζάκης έχει αναπτύξει έντονη ακτιβιστική δράση στον χώρο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Ενθερμος υποστηρικτής του δικαιώματος της διαφορετικότητας στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας,πρωτοστατεί τα τελευταία 17 χρόνια, που διδάσκει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στις κινηματικές δράσεις.

Ο ίδιος, άλλωστε, έχει καταθέσει δημόσια τα προσωπικά βιώματά του αναφορικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του στην ευαίσθητη ηλικία των μαθητικών χρόνων σε συνέντευξή του στο «Vice» τον Απρίλιο του 2016:

«Κατάλαβα ότι είμαι gay προτού μάθω πώς λέγεται αυτό. Στη Γ’ Δημοτικού μ’ άρεσε ο Δημητράκης.
Κι αυτό δεν είχε σχέση ούτε με πέος ούτε με κώλο.
Με τη συνειδητοποίηση ότι είμαι ερωτευμένος με τον Δημητράκη,ότι τον σκέφτομαι και μου τρέμουν τα γόνατα, συνειδητοποιώ ότι αν και αυτό που νιώθω δεν είναι κάτι άσχημο, δεν μπορώ να το πω.
Δεν μπόρεσα ποτέ να το νιώσω σαν βρώμικο και κακό, ήταν αγάπη, έρωτας, ενδιαφέρον.
Το είπα στη μάνα μου στα 12, όταν είχε ξυπνήσει και το σώμα μου.
Κι εκείνη με πήγε στον πατέρα Σαράντη (σ.σ.: ιερέας). Ηταν η απόλυτη αυθεντία.
Τον θυμάμαι να μου λέει απίστευτες χαζομάρες, το καταλάβαινα, απελπιζόμουν, αλλά άρχισα να αμφισβητώ τον εαυτό μου.
Τι ήξερα εγώ μπροστά στον πατέρα Σαράντη, τον οποίο σέβονταν και ακολουθούσαν τόσοι άνθρωποι;
Κι εκεί έβαλα ένα μεγάλο “Χ” στον εαυτό μου».

pnewman

Μέγας
Εγγρ.
20 Δεκ 2012
Like
12.249
Πόντοι
3.556
Αυτό δεν είναι εκπαίδευση - μόρφωση, είναι πλύση εγκεφάλου ... 1000 φορές "σχολείο" στο σπίτι και να βγουν τα παιδιά από την τάξη

Syrios

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
20 Μαΐ 2012
Κριτικές
8
Like
1.817
Πόντοι
216
Καποια στιγμη πρεπει να γινει αντιστοιχη πρωτοβουλια ενημερωσης στα σχολεια για τους μαλακες... Δεν μπορει να υφιστανται ρατσιστικα σχολια για την συγκεκριμενη σεξουλικη επιιλογη τους. Δεν μπορεις να ρωτας εναν μαλακα αν εχει σχεση η γιατι δεν παντρευτηκε ακομα. Ειναι ρατσιστικη διακριση χαχα

artemismatsas

Μέλος
Εγγρ.
14 Ιουν 2013
Κριτικές
1
Like
120
Πόντοι
66
ματσουκι βρεγμενο ... να εχει τραβηξει καλα στο μουσκιο, κλειδωμα η πορτα κ "καλως τα παιδια"!! αει στο διαααααολο

arkas1986

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
5 Μαΐ 2018
Κριτικές
15
Like
363
Πόντοι
326
Αντε μωρή πουστρα

makis406

Μέλος
Εγγρ.
25 Δεκ 2010
Like
75
Πόντοι
1
Ρωταμε την ταριφα και το προγραμμα

alfa291

Μέλος
Εγγρ.
24 Ιουν 2006
Like
457
Πόντοι
36
Στρώνουμε ζάχαρη στο πάτωμα της αίθουσας ώστε να γίνεται χαμούλης από το κρατς-κρουτς που θα κάνουν τα ψηλοτάκουνα

968

Σεβαστός
Εγγρ.
17 Φεβ 2018
Like
7.600
Πόντοι
1.056

antifa

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Αυγ 2008
Κριτικές
23
Like
377
Πόντοι
2.272
Την αντιμετωπίζουμε όπως θα έπρεπε με κάθε δάσκαλο, με σεβασμό στο λειτούργημα που κάνει.

Νίο

Μέγας
Εγγρ.
24 Ιουν 2018
Κριτικές
6
Like
11.356
Πόντοι
3.936
Θεματική εβδομάδα στα Γυμνάσια:
«Μπαίνει μια τρανς φιλόλογος στην τάξη, πώς την αντιμετωπίζετε;»
Την επόμενη μέρα ντύνονται οι πατεράδες με γυναικεία ρούχα(όπως στο καρναβάλι),
και πηγαίνουν να καθίσουν έξω απο την τάξη σαν ένδειξη διαμαρτυρίας.  :sunglasses:

ErotikoNisi

Μέλος
Εγγρ.
3 Δεκ 2016
Like
71
Πόντοι
0
Χμμμ, του λέμε αυτό---->>>>

"Κοίτα να δεις μεγάλε, κοίτα να βάζεις καλούς βαθμούς σε όλους μας και θα τα πάμε μια χαρά!! Σάμπως στον κώλο μας θα μπαίνει το κρέας;;!!"

dleivas

Μέλος
Εγγρ.
19 Μαρ 2009
Κριτικές
4
Like
497
Πόντοι
36
οι ανωμαλοι του συριζα πρεπει να φυγουν οσο το δυνατν γρηγοροοτερα.στο τελος θα φερουν στα σχολεια τους πακηδες που τους γαμανε.

observer(1)

Ανώτερος
Εγγρ.
17 Αυγ 2007
Κριτικές
18
Like
2.041
Πόντοι
5.975
Σκεφτήτε ως απάντηση: "Την αντιμετωπίζουμε ..οπως στις δύο νέες κριτικες  του σάιτ  για  τις  tzeniTr και ..Gisele Bittencourt"  ... :o :headbang: :cheesy:

dodinos

Μέλος
Εγγρ.
6 Ιουλ 2016
Κριτικές
2
Like
218
Πόντοι
66
Φωναζουμε τον νικ1410 ή τραβελολαγνο...... :S :S :S

Νίο

Μέγας
Εγγρ.
24 Ιουν 2018
Κριτικές
6
Like
11.356
Πόντοι
3.936
Tι να  είναι χειρότερο απο τα 2; Να μπαίνει η Ε.Λουκά στην τάξη και να σου κάνει για έναν ολόκληρο χρόνο φιλολογικά.
'Η να μπαίνει μια τρανς φιλόλογος στην τάξη;          Γιατί μου έχει τύχει το πρώτο..  :S

Συνημμένα

• eleni-louka-300x168.jpg
    eleni-louka-300x168.jpg
    16 KB · Εμφανίσεις: 42

dodinos

Μέλος
Εγγρ.
6 Ιουλ 2016
Κριτικές
2
Like
218
Πόντοι
66
Tι να  είναι χειρότερο απο τα 2; Να μπαίνει η Ε.Λουκά στην τάξη και να σου κάνει για έναν ολόκληρο χρόνο φιλολογικά.
'Η να μπαίνει μια τρανς φιλόλογος στην τάξη;       
ποια ειναι η διαφορα τυπε.....? :think: :S :S :S

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom