παρτε και κατι απο μια ερευνα
Παιδικοί σταθμοί κινδυνεύουν σε περίπτωση σεισμού!
Ζητούν την άμεση εκκένωση δύο παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναίων. Εντοπίζουν σοβαρά προβλήματα σε άλλους τρεις
Την άμεση εκκένωση δύο παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναίων και την ανάγκη άμεσων επισκευών σε άλλους τρεις, ζητά με εμπιστευτικό της έγγραφο προς το Δήμο Αθηναίων επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ)!
Το πόρισμα των επιστημόνων που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ» συντάχθηκε ύστερα από έρευνα σε 6 παιδικούς σταθμούς του δήμου, στους οποίους φιλοξενούνται συνολικά 261 παιδιά και στάλθηκε στο δήμο την περασμένη Δευτέρα, 21 Γενάρη. Δηλαδή, μία μέρα μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ» για την ανυπαρξία χώρων καταφυγής σε όλες τις περιοχές της Αθήνας σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο. Συγκεκριμένα:
1. Ζητείται η άμεση εκκένωση δύο παιδικών σταθμών και συγκεκριμένα του 15ου (44ου) στου Γκύζη και του 27ου - 53ου (40ού) στους Αμπελόκηπους.
2. Σε παιδικούς σταθμούς υπάρχουν ακόμα και μεγάλες ρωγμές.
3. Διαπιστώνονται διάφορα στατικά προβλήματα που απαιτούν λήψη προστατευτικών μέτρων.
4. Παρατηρείται «έλλειψη εξόδου κινδύνου - διαφυγής».
5. Υπάρχει «αυξημένη σεισμική τρωτότητα» και «αυξημένη σεισμική διακινδύνευση».
Αν και το κτίριο φαίνεται πως εξωτερικά δεν έχει κάποιο στατικό πρόβλημα, ωστόσο, οι επιστήμονες του ΕΜΠ διαπιστώνουν ρωγμές και ζήτησαν την άμεση εκκένωσή του. Ολη αυτή τη βδομάδα, ο Σταθμός δε λειτούργησε λόγω επισκευών...
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πλήρως τη θέση του ΚΚΕ, για την ανάγκη άμεσου ελέγχου όλων των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων συνάθροισης παιδιών, μαθητών, εργαζομένων και κοινού. Παράλληλα, δείχνει την πλήρη αδιαφορία των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ σήμερα, όσο και του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα που άφηναν ένα τόσο κρίσιμο θέμα για την ασφάλεια της ζωής, στο ...έλεος των φυσικών φαινομένων.
Πόσο δε μάλλον, όταν όλα αυτά έχουν επισημανθεί από μια σειρά μελετών, όπως, για παράδειγμα, αυτή του Πολυτεχνείου το 1999, μετά το μεγάλο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ με τους 143 νεκρούς, που την περασμένη Κυριακή δημοσίευσε ο «Ρ».
Το έγγραφο
Το έγγραφο της επιστημονικής ομάδας έχει θέμα: «Εκτίμηση δομικής κατάστασης κτιρίων Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αθηναίων». Σε αυτό καταγράφεται η κατάσταση 6 παιδικών σταθμών. Ωστόσο, ερωτήματα υπάρχουν και για την κατάσταση στους υπόλοιπους 88 παιδικούς σταθμούς στην Αθήνα.
Ο «Ρ» επισκέφτηκε τους δύο, προς «άμεση εκκένωση», παιδικούς σταθμούς. Ο ένας έχει εκκενωθεί, ενώ στον άλλο (Γκύζη), τα παιδιά μέχρι και την Παρασκευή 25/1 (σ.σ.: τέσσερις μέρες μετά την επιστολή) εξακολουθούσαν να κάνουν μάθημα.
Ποιοι παιδικοί σταθμοί ελέγχθηκαν
Οι παιδικοί σταθμοί που ελέγχθηκαν είναι (σε παρένθεση είναι η σημερινή αρίθμηση των παιδικών σταθμών):
Ο 13ος Παιδικός Σταθμός (7ος Παιδικός Σταθμός) στην οδό Κυκλώπων 25, Ανω Πετράλωνα με 35 παιδιά (3ο Διαμέρισμα).
Ο 16ος Παιδικός Σταθμός (10ος Παιδικός Σταθμός) στην οδό Αιολέων 22, Ανω Πετράλωνα με 25 παιδιά (3ο Διαμέρισμα).
Ο 29ος Παιδικός Σταθμός (4ος Παιδικός Σταθμός) στην Ακαδημία Πλάτωνος, με 32 παιδιά (4ο Διαμέρισμα).
Ο 15ος Παιδικός Σταθμός (44ος Παιδικός Σταθμός) στη διασταύρωση των οδών Δρόση και Λομβάρδου, στου Γκύζη, με 59 παιδιά (7ο Διαμέρισμα), πρώην Κρατικός Παιδικός Σταθμός.
Ο 45ος Παιδικός Σταθμός (16ος Παιδικός Σταθμός) στην οδό Κορωναίου 8, στα Ιλίσια με 36 παιδιά (7ο Διαμέρισμα).
Και οι 27ος - 53ος (ενιαίος) Παιδικός Σταθμός (40ός Παιδικός Σταθμός) (Χριστοδουλάκειο Ιδρυμα, πρώην ΠΙΚΠΑ) στην Κηφισίας 128, στους Αμπελόκηπους (7ο Διαμέρισμα) με 39 και 35 παιδιά, αντίστοιχα.
«Ρωγμές» και «στατικό πρόβλημα»
Τεράστια είναι τα προβλήματα στην περίπτωση του 27ου - 53ου (40ού) Παιδικού Σταθμού. Εκεί σημειώνεται ότι «(...) παρατηρούνται πολλαπλές και επάλληλες διαγώνιες διαμπερείς ρωγμές πάχους 0,5 έως 3mm, και οι οποίες οφείλονται κυρίως στην υποχώρηση του εδάφους θεμελίωσης. Πρέπει να επισημανθεί ότι μετά από την επιτόπου αυτοψία, παρατηρήθηκε ότι οι ρωγμές αυτές είναι αρκετά παλαιές και ότι το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται». Δηλαδή, τα παιδιά και οι νηπιαγωγοί επί χρόνια έκαναν μάθημα σε ένα πλήρως ακατάλληλο κτίριο! Μάλιστα, «αφού αφαιρέθηκε το επιφανειακό χρώμα και στόκος στη θέση της ρωγμής, διαπιστώθηκε ότι οι υποκείμενες ρωγμές είχαν πολλαπλάσιο πλάτος, δημιουργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο σημαντικό στατικό πρόβλημα στο κτίριο». «Πολλαπλές ρωγμές» διαπιστώνει η έρευνα και «στο μεγαλύτερο μέρος της πλάκας οροφής του ισογείου».
Και καταλήγει: «Κατόπιν αυτών θεωρούμε ότι θα πρέπει ο Παιδικός Σταθμός άμεσα να εκκενωθεί», προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες, τις οποίες προτείνει η έρευνα.
«Κίνδυνος πυρκαγιάς»
Για τον 15ο (44ο) Παιδικό Σταθμό διαπιστώνεται ότι «από πλευράς ασφάλειας για τη συγκεκριμένη χρήση παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, όπως π.χ. η έλλειψη εξόδου κινδύνου - διαφυγής, διότι η κλίμακα που οδηγεί στους ορόφους είναι ξύλινη και ανεπαρκής από πλευράς πλάτους». Και συνεχίζει: «Τα προβλήματα αυτά δημιουργούν αυξημένη τρωτότητα έναντι πυρκαγιάς, πράγμα το οποίο σε συνδυασμό με τη συγκεκριμένη χρήση δημιουργεί αυξημένη διακινδύνευση χρήσης του κτιρίου».
Και καταλήγει: «...Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να συνεχίζεται επί μακρόν η συγκεκριμένη χρήση του κτιρίου αυτού (...). Επομένως, είναι απαιτητή η άμεση εκκένωσή του, με δεδομένο ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενός μεγάλου σεισμού με ειδικά χαρακτηριστικά».
Προβλήματα και στους άλλους σταθμούς
Σημαντικά προβλήματα, όμως, διαπιστώνει η έρευνα και στους υπόλοιπους Παιδικούς Σταθμούς. Αναλυτικά:
Στο 13ο Παιδικό Σταθμό διαπιστώνει ότι αποτελείται από τρία «στατικώς ανεξάρτητα κτίρια», όπου «το δεύτερο και το τρίτο κτίριο, που βρίσκονται στο εσωτερικό του οικοπέδου, παρουσιάζουν διάφορα στατικά προβλήματα. Προτείνεται η λήψη προστατευτικών μέτρων έως ότου είτε κατεδαφιστούν αμφότερα, είτε επισκευαστούν αναλόγως».
Ο 16ος Παιδικός Σταθμός έχει δύο ορόφους από λιθοδομή και οπτοπλινθοδομή. Εχει υποστεί «αρκετές ρηγματώσεις». Και σημειώνει ότι «ο συνδυασμός παλαιότητας του κτιρίου του Παιδικού Σταθμού, με την ύπαρξη των γειτονικών πολυώροφων κτιρίων (...) έχει αυξημένη σεισμική τρωτότητα. Η τρωτότητα αυτή σε συνδυασμό με το είδος χρήσης του κτιρίου (συγκέντρωση παιδιών) δημιουργεί αυξημένη σεισμική διακινδύνευση. Επομένως, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να συνεχίζεται επί μακρόν μια τέτοια χρήση του κτιρίου που παρουσιάζει αυξημένη σεισμική διακινδύνευση. Επομένως, δεν είναι απαιτητή η άμεση εκκένωση του κτιρίου».
Στον 29ο Παιδικό Σταθμό παρατηρήθηκαν «κάποιες κατακόρυφες τριχοειδείς ρωγμές», γεγονός όμως «που δεν απαιτεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων».
Ο 45ος Παιδικός Σταθμός είναι λιθόκτιστος και «η πλάκα οροφής του ισογείου της επέκτασης παρουσιάζει ρωγμές, ενώ το κυρίως κτίριο δε φαίνεται να παρουσιάζει εμφανή στατικά προβλήματα». Ετσι, προτείνεται «η κατάλληλη υποστύλωσή του».
«47 Σταθμοί σε ακατάλληλα κτίρια»
«Το αποκαλυπτικό αυτό έγγραφο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δηλώνει στο «Ρ» ο Μανώλης Δανδουλάκης, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». «Η "Συμπαράταξη" - συνεχίζει - ουκ ολίγες φορές, έχει σημειώσει ότι από τους 94 συνολικά παιδικούς σταθμούς, οι 47 είναι σε ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα γι' αυτή τη χρήση κτίρια».
«Η κατάσταση, όμως, είναι ακόμη πιο σοβαρή, αφού το έγγραφο αυτό συμπληρώνει την εικόνα της Αθήνας, ως μιας πόλης αθωράκιστης σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Πολλά από τα κτίρια που χρησιμοποιεί ο Δήμος Αθήνας, είναι απαραίτητο να εξεταστούν άμεσα ως προς την αντισεισμική - και όχι μόνο - θωράκισή τους. Οι ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και των δημοτικών αρχών, είναι τεράστιες»...