Πιο σωστή θα ήταν μια ανάρτηση με τίτλο/ερώτηση: "Μπορούμε και θέλουμε να υπάρξει ένωση/ομοσπονδοποίηση Ελλάδας-Αλβανίας, ποιο το όφελος και πώς θα μπορούσαμε να εργαστούμε γι αυτό;" Φυσικά, η ερώτηση ακούγεται, αρχικά, αφελής, στο μέσο άνθρωπο και των δύο λαών, έτσι όπως τον έχει διαμορφώσει η αντίστοιχη παράδοση και εκπαίδευσή του, στα πλαίσια της νεοτεριστικής αντίληψης περί ¨εθνικού¨ κράτους, αλλά οι ζύμωση μεταξύ των δύο, επισυμβαίνει ιστορικά ανεξάρτητα από όλα αυτά και με δική της δυναμική.
Το ερώτημα βασίζεται στον για πολλούς αιώνες συγχρωτισμό/συμβίωση των δύο γειτόνων (και αναφέρομαι εδώ ΜΟΝΟ στους αιώνες γένεσης του Νέου Ελληνισμού, δηλαδή στην από το 1204, περίπου και συμβατικά, διαδικασία/πέρασμα από την βυζαντινή περίοδο στην νεοελληνική φάση της ιστορίας του χώρου, που σήμερα ονομάζεται Ελλάδα, και όχι στις σχέσεις των δύο λαών στις προγενέστερες περιόδους [Αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, Βυζάντιο]).
Θα αναρωτηθεί κάποιος, εύλογα, εδώ: Και γιατί όχι το ίδιο ερώτημα και για την Βόρεια Μακεδονία και την Βουλγαρία; Η απάντηση έχει σχέση με την ιστορική εξέλιξη και συγκυρία:
1) Με την Αλβανία/Αλβανούς η σχέση μας ανάγεται στην εποχή της καθόδου των αντίστοιχων ινδοευρωπαίων προγόνων μας στην αντίστοιχες περιοχές της Βαλκανικής, που συμπίπτουν και με την σύγχρονη παρουσία μας, άρα πολύ πριν εμφανιστούν τα υπόλοιπα στοιχεία.
2) Η διείσδυση, εγκατάσταση και σχέση (προσωρινή/εποχιακή ή και μόνιμη) είναι εντονότερη και διαρκέστερη σε σχέση με τα λοιπά στοιχεία, που παρατηρούνται κατά την ίδια περίοδο διαμόρφωσης των νεοελλήνων (1204 και μετά), δηλ. σε σχέση με τα διάφορα σλαυικά φύλα/Βουλάρους (βλ. και θεωρία Φαλμεράυερ), τους Βλάχους, τους Φράγκους και τους Τούρκους.
3) Το αποδεικνύει η συμβίωση και σχέση σε ανθρώπινο επίπεδο στην μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων περίοδο (στρογγυλά: 1990) και στην εισροή της πρώτης γενιάς Αλβανών, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα, έχουν παντρευτεί εδώ, έχουν επιχειρήσεις και είναι φορολογούμενοι και πολλά από τα παιδιά τους έχουν φοιτήσει/φοιτούν σε ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια κάθε βαθμίδας και έχουν υπηρετήσει/υπηρετούν στον ελληνικό στρατό.