Νέα

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενος Καρκίνος;

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα kokkinoskoufitsas
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 6
  • Εμφανίσεις 2K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

kokkinoskoufitsas

Μέλος
Εγγρ.
27 Ιουν 2007
Μηνύματα
128
Like
0
Πόντοι
1
Για ρίξτε μια ματιά....εγω πρώτη φορά το άκουσα πάντως...

Tου Γιάννη Δεβετζόγλου


Επιστημονική επιμέλεια, Κατερίνα Λαμπρινοπούλου δερματολόγος- αφροδισιολόγος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Θωμάς Γκίκας μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος


1. Τι είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (ΗPV);

O HPV είναι μικρός DNA-ιός ο οποίος έχει αρκετά διαφορετικά είδη (στελέχη). Κάποια από αυτά μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση η οποία με τη σειρά της μπορεί είτε να προκαλέσει αλλοιώσεις στα γεννητικά όργανα και στον πρωκτό (άτομα-φορείς) είτε εμφάνιση καλοηθών θηλωματωδών αλλοιώσεων (κονδυλωμάτων) ή προκαρκινικών αλλοιώσεων του γεννητικού συστήματος (δυσπλασιών). Εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα οι εν λόγω αλλοιώσεις, μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο ιδιαίτερα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού.


2. Τι είναι αυτά τα «στελέχη» που αντιμετωπίζονται με τα νέα εμβόλια, η μετάδοσή τους στα γεννητικά όργανα γίνεται και από άλλα μέρη του σώματος (χέρια κ.ά.)

Πραγματικά, μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί περίπου 150 διαφορετικά στελέχη του ΗΡV, τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη γενετική τους δομή. Περισσότερα από 20 έχουν εντοπιστεί στα επιθήλια (σε βλεννογόνους δηλαδή πρωκτό, αιδοίο, στόμα) ή στο δέρμα της πρωκτογεννητικής περιοχής σε άντρα ή και γυναίκα. Τα υπόλοιπα στελέχη μπορούν να προκαλέσουν και άλλου είδους δερματικές νόσους, όπως επίσης να δημιουργήσουν προβλήματα στη στοματική κοιλότητα και στο ανώτερο αναπνευστικό (μύτη).


3. Είναι πιθανόν οι αλλοιώσεις στο δέρμα ή στα γεννητικά όργανα από τον ιό να προκαλέσουν καρκίνο; Ποιοι είναι οι επικίνδυνοι τύπου του ιού;

Ορισμένα στελέχη όπως 6,11,30,42,43,44,45,51,54,55,70 προκαλούν συνήθως τα γνωστά κονδυλώματα, τα οποία είναι επίπεδες εξωφυτικές αλλοιώσεις. Τα στελέχη αυτά συσχετίζονται σχετικά σπάνια με εμφάνιση νεοπλασματικών αλλοιώσεων και γι’ αυτό τα λέμε και στελέχη «χαμηλού κινδύνου».

Αντίθετα, άλλα στελέχη (π.χ.16,18,31,33,35,39,45,51,56,57, 58, 66) θεωρούνται υπεύθυνα για την εκδήλωση προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων και γι’ αυτό ονομάζονται «υψηλού κινδύνου».


4. Υπάρχει περίπτωση στην εγκυμοσύνη να εμφανιστούν αλλοιώσεις; Θεραπεύονται; Σε ποιες άλλες περιπτώσεις εμφανίζονται;


Οι αλλοιώσει που αφορούν τον τράχηλο στην εγκυμοσύνη εξελίσσονται πιο γρήγορα. Επίσης, μπορεί να είναι ψευδός πιο έντονη η εικόνα που λαμβάνει ο γιατρός. Όταν χρειαστεί θεραπεία (σε προχωρημένο προκαρκινικό στάδιο) προτεινόμενο διάστημα είναι το Β τρίμηνο της κύησης με όσο το δυνατόν πιο συντηρητική παρέμβαση.

Επίσης, εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι «πεσμένο» (λοίμωξη, πυρετό, χημειοθεραπεία, μονοπυρήνωση και άλλες παθολογικές καταστάσεις).


5. Στην περίπτωση τοκετού υπάρχει περίπτωση να μολυνθεί το μωρό μου;

Ναι. Η άμεση μετάδοση του ιού κατά τον τοκετό από την έγκυο μητέρα με ΗPV –μόλυνση του γεννητικού σωλήνα στο νεογνό είναι δυνατή. Η μετάδοση αφορά κατά κανόνα στα χαμηλού κινδύνου στελέχη του ιού (6,11,42-44) και στις μητέρες με εκδήλωση κονδυλωματωδών αλλοιώσεων και όχι στις μητέρες με προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχηλικού επιθηλίου.

Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο παιδί και εμφάνισης στη συνέχεια της λεγόμενης «νεογνικής/ βρεφικής λαρυγγικής θηλωμάτωσης» είναι πάρα πολύ μικρός και δεν υπερβαίνει τη 1 στις 4 μητέρες οι οποίες εμφανίζουν κλινικά αναγνωρίσιμα μεμονωμένα κονδυλώματα κατά τον χρόνο του τοκετού ή, ακόμη λιγότερο, κατά το προηγούμενο εξάμηνο. Ως εκ τούτου σε αυτές τις περιπτώσεις δε δικαιολογείται η διενέργεια καισαρικής τομής, αφού τα ποσοστά μετάδοσης είναι τόσο μικρά.



6. Ο ιός μεταδίδεται μόνο με το σεξ;

Κατά κύριο λόγο, ναι, αλλά όχι αποκλειστικά με τη σεξουαλική επαφή . Ο ιός προσβάλλει το δέρμα ή το βλεννογόνο της γεννητικής περιοχής μετά από άμεση επαφή ή μετά από μικροτραυματισμούς των ιστών αυτών που επισυμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ανίχνευση του ιού έχει πιστοποιηθεί και στο δημιουργούμενο καπνό κατά την καταστροφή των ΗPV-αλλοιώσεων, η οποία έχει γίνει με λέιζερ ή καυτηριασμό, καθώς και σε εσώρουχα και άλλα αντικείμενα. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω αντικειμένων, αν και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί παντελώς. Πάντως όταν διαπιστωθεί σε ένα μέλος ενός ζεύγους η ύπαρξη του ιού, τότε θεωρείται πολύ πιθανό ότι και το άλλο μέλος είναι μολυσμένο, ανεξάρτητα από την εκδήλωση ορατών αλλοιώσεων .



7. Ο στοματικός έρωτας ενέχει κι αυτός κινδύνους;

Η μετάδοση του ιού μέσω στοματικής σεξουαλικής επαφής είναι δυνατή, αν και η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από αυτή υπολογίζεται ότι είναι πολύ μικρή. Γι’ αυτό και οι HPV-αλλοιώσεις στη στοματική κοιλότητα είναι σπάνιες.



8. Ποιος κινδυνεύει να μολυνθεί από ΗΡV;

Κάθε άτομο το οποίο είναι σεξουαλικά ενεργό είναι δυνατόν να έχει μολυνθεί από τον HPV. Ανεξάρτητα από αυτό, η μόλυνση είναι συχνότερη σε σεξουαλικά ενεργά άτομα νεαρής ηλικίας, λόγω του φαινομένου της συχνής αλλαγής συντρόφου στην εν λόγω ηλικία, με υψηλότερο ποσοστό επιπολασμού σε νεαρές γυναίκες ηλικίας λόγω της υφής του κολπικού επιθηλίου.


9. Υπάρχουν κάποιες πληθυσμιακές ομάδες που μπορούν να «κολλήσουν» ευκολότερα;

Ο κίνδυνος HPV –μόλυνσης αυξάνεται όταν:

Η σεξουαλική δραστηριότητα αρχίζει σε μικρή ηλικία

Ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων είναι αυξημένος. Ο κίνδυνος αυτός έχει υπολογισθεί ότι αυξάνεται κατά 15% περίπου ανά νέο σεξουαλικό σύντροφο.



10. Πώς μπορώ να μάθω από ποια στελέχη έχω μολυνθεί;

Στις γυναίκες: η κολποσκόπηση από γυναικολόγο και το τεστ ΠΑΠ δίνουν τη διάγνωση και λαμβάνουν το δείγμα προσβεβλημένων κυττάρων για DNA τεστ που θα δείξει ποια είναι τα στελέχη.

Ο έλεγχος DNA γίνεται σε αρκετά ιδιωτικά εργαστήρια στην Ελλάδα και κοστίζει περί 2.500 ευρώ.

Στους άνδρες: η κλινική εξέταση από δερματολόγο, η ουρηθροσκόπηση από ουρολόγο, θέτουν τη διάγνωση για κονδυλώματα και παίρνουν το δείγμα προσβεβλημένων για DNA τεστ που θα δείξει ποια είναι τα στελέχη.



11. Πώς μπορεί κανείς να προφυλαχθεί από τη μόλυνση από τον ιό;

Λέγεται ότι ο μόνος τρόπος προφύλαξης από την HPV-μόλυνση είναι η σεξουαλική αποχή. Η χρήση προφυλακτικού σύμφωνα με ορισμένες κλινικές μελέτες μειώνει σε ένα βαθμό την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό, ενώ σε άλλες φαίνεται ότι δε βοηθάει στην αποφυγή της μόλυνσης –παράλληλα βέβαια εμποδίζει τη μετάδοση άλλων σεξουαλικά μεταδιδομένων νοσημάτων και γι’ αυτό η χρήση του συνιστάται ούτως ή άλλως. Αντίθετα, η χρήση άλλων μέσων, τα οποία αναφέρεται ότι μειώνουν την πιθανότητα HPV–μόλυνσης , όπως ειδικών κρεμών, κολπικών υπόθετων ή τζελ δε συνιστώνται, διότι η αποτελεσματικότητά τους είναι άκρως επισφαλής.

Άρα ο μόνος τρόπος ουσιαστικής προστασίας είναι τα εμβόλια.


12. Πρέπει ο σύντροφός μου να εξετασθεί ή να κάνει επίσης κάποια θεραπεία;

Ο σύντροφος μιας γυναίκας με διαπιστωμένες αλλοιώσεις οφειλόμενες σε μόλυνση από τον HPV θεωρείται ότι κατά μεγάλη πιθανότητα έχει και αυτός μολυνθεί από τον ίδιο ιό και ότι είτε είναι απλός φορέας χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα, είτε έχει και αυτός υποκλινικές ή κλινικές HPV –αλλοιώσεις .Έχει σημασία να διακριθεί εδώ εάν οι αλλοιώσεις της γυναίκας είναι κονδυλωματώδους (καλοήθους–χαμηλού κινδύνου) ή δυσπλαστικής (κακοήθους-υψηλού κινδύνου) μορφής ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι δυο αυτές μορφές μπορεί να συνυπάρχουν. Η πιθανότητα εκδήλωσης HPV –αλλοίωσης κονδυλωματώδους φύσεως στον άντρα είναι αρκετά μεγάλη, σχεδόν όση και στην γυναίκα-σύντροφο, ενώ αντίθετα, όταν στη γυναίκα υπάρχουν προκαρκινικές βλάβες του τραχήλου, αντίστοιχες αλλοιώσεις στον άντρα είναι σπάνιες, γεγονός το οποίο οφείλεται πιθανόν σε ανατομικές διαφορές του επιθηλίου (του ιστού του γεννητικών οργάνων) μεταξύ πέους και τραχήλου μήτρας .Έτσι εξηγείται και η μεγάλη διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας και στο πέος.

Κατ’ επέκταση, όταν ο σύντροφος μιας γυναίκας με HPV –μόλυνση παρατηρήσει ορατές αλλοιώσεις στα γεννητικά του όργανα, επιβάλλεται η επίσκεψή του στον ειδικό γιατρό. Σε αντίθετη περίπτωση, όμως κάτι τέτοιο περιττεύει, διότι η δυνατή από διαγνωστικής πλευράς ανίχνευση σ’ αυτό του ιικού DNA δε θα έχει καμία περαιτέρω συνέπεια.


13. Ποιες είναι οι σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι και ποιοι ειδικοί γιατροί τις εφαρμόζουν;

Καυτηρίαση, laser, κρυοθεραπεία, χειρουργική αφαίρεση, τοπικά, αινέσιμα και συστηματικά σκευάσματα είναι τα μέσα που διαθέτουν σήμερα οι δερματολόγοι και γυναικολόγοι για τη θεραπεία του ιού.


14. Μετά από θεραπεία των αλλοιώσεων υπάρχει περίπτωση να επαναμολυνθώ από το σύντροφό μου;

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η «θεραπεία»των HPV-αλλοιώσεων, ιδιαίτερα όταν δημιουργούνται κονδυλώματα, δεν είναι πάντα εξασφαλισμένη, ανεξάρτητα αν αμέσως μετά δε διαπιστώνονται κλινικές αλλοιώσεις. Κι αυτό διότι συχνά οι ιστοί που περιβάλλουν τη βλάβη (καταστραφείσα) συνεχίζουν να εμπεριέχουν τον ιό και έτσι τα νεοεμφανιζόμενα κονδυλώματα δεν οφείλονται σε επαναμόλυνση αλλά σε καθυστερημένη εκδήλωση.

Εξάλλου, μετά από συχνή επαφή του οργανισμού–ξενιστή με ένα και το ίδιο στέλεχος του ιού, έχει ενεργοποιηθεί ο ανοσιακός μηχανισμός του πρώτου απέναντι στα αντιγόνα του δεύτερου και η ανοσιακή απάντηση δεν επηρεάζεται από τη συνεχή επαφή με τα ίδια ιικά αντιγόνα.

Άρα μπορεί να εμφανιστούν καινούργια κονδυλώματα, τα οποία δεν οφείλονται σε μόλυνση από το σύντροφό σας, αλλά σε καθυστερημένη ανάπτυξη εμφάνισης του κονδυλώματος.



15. Υπάρχει εξέταση που δείχνει ότι έχω «απαλλαγεί» πλήρως;

Μετά από πλήρη αφαιρετική θεραπεία προκαρκινωματωδών αλλοιώσεων του τραχήλου έχει πιστοποιηθεί η μη δυνατότητα κλινικής ανίχνευσης του ιικού DNA ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο μετά την επέμβαση –το αρνητικό αυτό «HPV-τεστ» θεωρείται και ως ενδεικτικό επιτυχίας της θεραπείας. Η απουσία ανίχνευσης του ιού στις περισσότερες από αυτές τις γυναίκες παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα του ότι επαναρχίζουν οι σεξουαλικές επαφές με τον ίδιο (και πιθανόν φορέα του ίδιου ιικού στελέχους) ή άλλον (και πιθανόν φορέα άλλου ιικού στελέχους) σύντροφο. Η κατά κάποιον τρόπο «προστασία» των γυναικών αυτών οφείλεται στην όλη διαδικασία ιστικής επούλωσης του τραύματος, μετά την αφαίρεση του αλλοιωμένου τμήματος του τραχήλου και στην τοπική ενεργοποίηση του ανοσιακού μηχανισμού.
 

podolagnos_28

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαΐ 2006
Μηνύματα
3.482
Like
33
Πόντοι
16
Το αφιέρωμα αυτό δεν είναι διαθέσιμο!

ΥΓ--->Έτσι λέει......
 

Επισκέπτης
Καινούργιο ιός;; Καλύτερα να μου κοπεί ο πούτσος παρά να κόψω το sex lifestyle μου  :piss: :headbang2: :headbang2: :headbang2: :headbang2:
 

god_gr

Μέλος
Εγγρ.
26 Ιουλ 2007
Μηνύματα
657
Like
4
Πόντοι
6
Ρε παιδία δεν είναι καινούριος ιός. O HPV , όπως αναφέρει και το άρθρο, είναι ο υπεύθυνος ιός για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων.
Είναι επίσης γνωστό, ότι μπορεί να προκαλέσει στις γυναίκες κακοήθειες (καρκίνο) αλλά και στον άνδρα, με πιο συχνή της δημιουργία ενός "ακανθοκυτταρικού καρκινώματος" επί του πεους, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά (όχι, ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟΝ ΚΟΒΟΥΝ!!!) με μεγάλη επιτυχία συνήθως.
Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική βιβλιογραφία, εάν από την εμφάνιση των κονδυλωμάτων τους και μετά από τη θεραπεία (οποιασδήποτε μορφής θεραπεία), εάν μέσα σε 6 έως 12 μήνες δεν εμφανιστούν ξανά συμπτώματα, τότε κατά πάσα πιθανότητα ο ιός έχει "νικηθεί". Αλλά για πλήρη βεβαιότητα πρέπει να γίνει ένα DNA τεστ το οποίο όμως κοστίζει αρκετά...
 

laplace

Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2007
Μηνύματα
4.286
Like
22
Πόντοι
16
κλασσικα ρε παιδια για ΗPV μιλάει..
 

FidoDiLdo

Μέλος
Εγγρ.
15 Σεπ 2005
Μηνύματα
864
Like
5
Πόντοι
6
O ιος HPV ειναι ο ιος που προκαλει τα κονδυλωματα και ειναι χρονια γνωστο οτι πολλες φορες προκαλει καρκινο του τραχηλου στις γυναικες. Γι'αυτο και περυσι κυκλοφορησε το σχετικο εμβολιο για τις γυναικες!

Το θεμα μπορει να συγχωνευθει με το προϋπαρχον "Κονδυλωματα"...
 

john_fystikis

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Ιαν 2013
Μηνύματα
7.498
Κριτικές
9
Like
140
Πόντοι
66
Αύξηση κρουσμάτων καρκίνου παχέος εντέρου σε νέους και μεσήλικες
Τα περιστατικά μειώνονται σε άτομα άνω των 50 ετών, αλλά αυξάνονται σε άτομα ως 49 ετών, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

http://[URL unfurl="true"]www.skai.gr/files/temp//3CE21512FBE5201C21E4C66B790BA4F9.jpg[/img[/URL]]

Τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου (ή ορθοκολικού) εμφανίζουν μια τάση μείωσης στα άτομα άνω των 50 ετών, αλλά αντίθετα παρατηρείται μια σταδιακή αύξησή τους στους νεότερους μεταξύ 20 έως 49 ετών και ιδίως σε όσους είναι κάτω των 35 ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα 15 χρόνια πάνω από ένας στους δέκα καρκίνους στο κόλον (το κεντρικό τμήμα του παχέος εντέρου) και σχεδόν ένας στους τέσσερις καρκίνους στον ορθόν (το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου πριν τον πρωκτό) θα διαγνωστούν σε ασθενείς κάτω των 50 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κριστιίνα Μπέιλι του Αντικαρκινικού Κέντρου Άντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας - Χιούστον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου JAMA Surgery, σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και Γαλλικό, ανέφεραν ότι οι ολοένα συχνότερες προληπτικές εξετάσεις (ιδίως η κολονοσκόπηση) έχουν συμβάλει σημαντικά, ώστε τα τελευταία χρόνια να καταγράφεται μιασταδιακή μείωση στα περιστατικά ορθοκολικού καρκίνου, με ρυθμό περίπου 1% ετησίως μετά το 1975.

Από την άλλη, καθώς ο ίδιος προληπτικός έλεγχος δεν θεωρείται μέχρι σήμερα αναγκαίος στους ανθρώπους έως 50 ετών, παρατηρείται μια αύξηση των περιστατικών στις νεότερες ηλικίες και μάλιστα τα περιστατικά περιλαμβάνουν συνήθως καρκίνους σε πιο προχωρημένη μορφή και άρα πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους.

Η ετήσια αύξηση των περιστατικών είναι της τάξης του 2% για τα άτομα 20 έως 34 ετών και 0,40% για τους ανθρώπους 35 έως 49 ετών.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου μεταξύ ανδρών και γυναικών και η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως το 2020 και το 2030 στις ΗΠΑ θα υπάρξει μια μείωση κατά 23% και 41% των περιστατικών αντίστοιχα για τα άτομα άνω των 50 ετών, ενώ αντίθετα μια αύξηση κατά 38%και 90% αντίστοιχα μεταξύ των ατόμων 20 έως 34 ετών.

Οι ερευνητές έκαναν λόγο για «ανησυχητική τάση» και επεσήμαναν την ανάγκη να ερευνηθούν οι αιτίες που οι νέοι είναι όλο και πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του εντέρου. Οι γιατροί έως τώρα συστήνουν ότι ο έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση πρέπει να αρχίζει μετά την ηλικία των 50 ετών, μια σύσταση που στο μέλλον μπορεί να κατέβει σε πιο μικρές ηλικίες.

Η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η διατροφή με πολλά κόκκινα επεξεργασμένα κρέατα θεωρούνται παράγοντες που αυξάνουν πλέον τον κίνδυνο και για τις μικρότερες ηλικίες.

Πηγή: [URL unfurl="true"]http://www.skai.gr/news/health/article/269039/auxisi-krousmaton-karkinou-paheos-ederou-se-neous-kai-mesilikes/#ixzz3IQq7rnVj[/URL]
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom