Για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα τι είναι η Ουκρανία θα παραθέσω ένα χάρτη καθώς και ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο συστημικό Πρώτο Θέμα από έναν μάλιστα αριστερό δημοσιογράφο που ήταν και αρχισυντάκτης στην Αυγή (μπρρρρρρρρ), τον κο Παπαδόπουλο!
Το άρθρο:
Ο καθηγητής που χαρίζει Ιστορία 2.500 χρόνων
Ο κύριος καθηγητής (Πανεπιστημίου) πέταξε με δύναμη την κοτρώνα του στην τζαμαρία της Ιστορίας των αρχαίων Ελλήνων, της Μαύρης Θάλασσας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των Σλάβων και την κατέβασε ολόκληρη
Είπε στην Τηλεόραση της ΕΡΤ, μπρος στους έκπληκτους Έλληνες που – όσους τουλάχιστον έχουν βγάλει το εννεαετές υποχρεωτικό σχολείο ότι:
…Οι Έλληνες γνώρισαν και έζησαν με τους Ουκρανούς από την αρχαιότητα, όταν ίδρυσαν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας… (με συγχωρείτε) του Εύξεινου Πόντου τις αποικίες τους…
Τότε εμένα με έπιασαν τα γέλια και κόντεψα να πνιγώ… Διότι, πράγματι, οι Έλληνες από την Μίλητο, τα Μέγαρα και άλλες πόλεις ίδρυσαν αποικίες στην Ταυρική Χερσόνησο (σήμερα Κριμαία) και στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας τις αποικίες: Τύρας, Νικώνιον, Ολβία (Βορυσθένης, σήμερα Οδησσός), Χερσών, Καλός Λιμήν, Κερκινίτης, Χερσόνησος (Σεβαστούπολη σήμερα), Νεάπολις (Συμφερόπολις), Θεοδοσία, Ψόα, Νυμφαίον, Παντικάπαιον, Φαναγορία, Ερμώνασσα (Κρασνοντάρ), Γκοργκιπία, Πιτυούς και πολλές άλλες στην ανατολική, δυτική και νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας…
Οι Σλάβοι όμως, στους οποίους ανήκουν οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί, οι Πολωνοί, οι Σλοβάκοι και άλλοι λαοί δεν υπήρχαν τότε. Οι Σλάβοι ως εθνογλωσσική ομάδα λαών εμφανίστηκαν στην Ιστορία της Ευρώπης τον 7ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή μόνον 1.000-1.300 χρόνια αργότερα. Όσο για τους Ρώσους, αυτοί εμφανίστηκαν στον 98ο αιώνα μ.Χ. και μάλιστα πήραν το όνομά τους Ρως στο Κίεβο, που είχε ιδρυθεί το 482 μ.Χ. Επρόκειτο για ένα βόρειο φύλο που κατέβηκε από τη Σκανδιναβία, τους Βαράγγους και ίδρυσαν στην περιοχή τη λεγόμενη Κεβική Ρωσία. Μερικοί από αυτούς τους Βαράγγους έφτασαν έως την Κωνσταντινούπολη, όπου ύστερα από περιπέτειες εντάχθηκαν στην αυτοκρατορική φρουρά και στο στράτευμα του Βυζαντίου.
Η Ουκρανία ως συγκροτημένος χώρος πολιτείας δημιουργήθηκε από τον Λένιν πριν από έναν αιώνα, όταν δημιούργησε την ΕΣΣΔ. Δεν ήταν όμως ανεξάρτητο κράτος, αλλά απλώς σοβιετική δημοκρατία στην ομοσπονδία της ΕΣΣΔ. Οι Ουκρανοί πιθανόν πήραν συνείδηση της ύπαρξής τους ως έθνος στα τέλη του 19ου αιώνα, όπως τα περισσότερα έθνη της Ευρώπης. Μέχρι τη δημιουργία της ΕΣΣΔ, η Ουκρανία λεγόταν και ήταν Νότια Ρωσία. Επίσης η Κριμαία έγινε τμήμα της σοβιετικής δημοκρατίας της Ουκρανίας στη δεκαετία του 1950, μετά τον θάνατο του Στάλιν, με διάταγμα του Ουκρανού Γ.Γ. του ΚΚΣΕ και προέδρου της ΕΣΣΔ Νικήτα Χρουστσόφ. Ίσως ήταν μια αποζημίωση για όσα τράβηξε η Ουκρανία επί Στάλιν ή απλώς ήταν ένα εθνικιστικό δώρο του Χρουστσόφ στην πατρίδα του Ουκρανία. Μέχρι τότε η Κριμαία ανήκε στη Ρωσία.
Κατά συνέπεια, όταν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι εκστρατεύσανε στην Ταυρίδα και στις γύρω ακτές της Μαύρης Θάλασσας και άρχισαν να ιδρύουν αποικίες, δεν συνάντησαν κανέναν Ουκρανό ή Ρώσο ή Σλάβο έστω. Ποιοι κατοικούσαν τότε εκεί; θ΄ αναρωτηθεί ο περίεργος Έλληνας που ακούει στην προπαγάνδα του κόσμου τα ψέματα. Πιθανόν Σκύθες και Πάρθοι και άλλοι νομάδες λαοί που πηγαινοέρχονταν στις πεδιάδες της περιοχής που ήταν έτσι κι αλλιώς αραιοκατοικημένες.
Επειδή τον 6ο αιώνα π.Χ. το σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη Γη δεν έφτανε τα 100 εκατομμύρια και οι περισσότεροι ήταν συγκεντρωμένοι στις εύκρατες ζώνες και σε εύφορες κοιλάδες των μεγάλων ποταμών. Έτσι όταν οι λίγοι βόρειοι λαοί βαριούνταν το χιόνι και την παγωνιά, ή περίσσευαν επειδή κανείς δεν ανέβαινε εκεί πάνω να τους πολεμήσει και να τους κατακτήσει, έπαιρναν τον δρόμο για τον Νότο. Οι περισσότεροι λεηλατούσαν κι έκαιγαν ο,τι βρίσκανε μπροστά τους , ενώ κάποιοι που τους άρεσε το μέρος έμεναν μόνιμα εκεί, κάνοντας δουλοπάροικους όσους δεν είχαν σφάξει, για να καλλιεργούν τα χωράφια τους. Στις περιοχές για τις οποίες μιλάμε, οι λαοί της δυτικής στέπας τις χρησιμοποιούσαν για πέρασμα. Αργότερα κατέφθασαν εκεί Κέλτες, γερμανικά φύλα και τα στίφη του Αττίλα που κατέστρεψαν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ούνοι, Τουρκομάνοι, Οστρογότθοι, Βαράγγοι, Ούγγροι, Σαρμάτες και άλλα φύλα πέρασαν από εκεί, σφάζοντας επανειλημμένα τους ντόπιους.
Στη Νότια Ρωσία τον 16ο αιώνα υπήρχαν ακόμη τα χανάτα (βασίλεια) του Βόλγα, του Καζάν και του Αστραχάν, υπολείμματα των χανάτων της Χρυσής Ορδής και της Λευκής Ορδής. Τα χανάτα αυτά κατέλαβε και ενσωμάτωσε στο Μεγάλο Δουκάτο της Μοσχοβίας ο Ιβάν ο Δ΄ ο τρομερός, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο πυρήνα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Στον 18ο αιώνα ο Μεγάλος Πέτρος και η Μεγάλη Αικατερίνη κατέλαβαν τα εδάφη δυτικά της Ρωσίας στον Βορρά και στην Ανατολή τη Σιβηρία, φτάνοντας ως τον Ειρηνικό Ωκεανό και τη Χερσόνησο της Καμτσάκας. Ο Μεγάλος Πέτρος νίκησε τους Σουηδούς και στον κόλπο της Βαλτικής Θάλασσας έκτισε την Πετρούπολη. Η Μεγάλη Αικατερίνη, συνεχίζοντας το έργο του απώθησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία πέρα από τον Καύκασο. Ολόκληρη τη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της Ταυρίδας την απελευθέρωσαν οι Τσάροι της Ρωσίας με τους ρωσοτουρκικούς πολέμους…
Οι κυριότερες «ελληνικές» πόλεις που ακούμε στα δελτία ειδήσεων είναι:
α) Η Χερσών, που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. στις εκβολές του Δνείπερου ποταμού. β) Η Μαριούπολη που ιδρύθηκε τον 10ο μ.Χ. αιώνα στη δυτική ακτή της Αζοφικής Θάλασσας και επανιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, που τώρα γίνεται ρωσική λίμνη και γ) Η Οδησσός που επανιδρύθηκε από τη Μεγάλη Αικατερίνη το 1794 στη θέση της πόλης Βορυσθένης. Η Οδησσός είναι οικεία ως όνομα και αγαπητή στους Έλληνες επειδή εκεί ιδρύθηκε η «Φιλική Εταιρεία», που άναψε τον δαυλό της Επανάστασης του 1821 για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Κατά συνέπεια, ο κύριος καθηγητής, που μας ενημέρωνε σκαρφαλωμένος στις κεραίες της τηλεόρασης, καλό είναι να πάρει ένα εξάμηνο άδεια άνευ αποδοχών και να διαβάσει μερικά βιβλία Ιστορίας για την αρχαία Ελλάδα, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και για την εθνογλωσσική ομάδα λαών, τους Σλάβους. Έτσι δεν θα χρειαστεί να σκίσει το πτυχίο του, ούτε να χάσει τη θέση του στο Πανεπιστήμιο. Και όταν βγαίνει να ενημερώνει τους Έλληνες από τηλεοράσεως με σάπιο κουτόχορτο προπαγάνδας, θα βελτιώσει την ...αρχειότητά του. Λυπάμαι ειλικρινά τους φοιτητές του, αν καταπίνουν αμάσητο το σάπιο κουτόχορτο προπαγάνδας που τους σερβίρει…
Ο χάρτης :
Συνεχίζεται .............